Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/09/1998 (MΠΕ)

Με επτά ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, η επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής ενέκρινε χθες το Βράδυ, το διορισμό του Βασίλη Ράπανου στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Ο κ. Ράπανος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα μετοχοποίησης του οργανισμού θα προχωρήσει, σημειώνοντας ότι το ποσοστό του ΟΤΕ που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, θα αποφασιστεί από το κράτος, που είναι και ο κύριος μέτοχος.

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει από σήμερα, ο κοινοτικός Επίτροπος Νηλ Κίνοκ, αρμόδιος για θέματα μεταφορών και διαευρωπαϊκών δικτύων. Ο επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Μεταφορών και Ναυτιλίας, θα επισκεφτεί το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ένωσης Ιδιοκτητών Επιβατικών Πλοίων.

Με μεγάλης έκτασης φορορδιαφυγή συνοδεύτηκε η συναυλία των ΡΟΛΙΝΓΚ ΣΤΟΥΝΣ, που χαρακτηρίστηκε το μουσικό γεγονός της χρονιάς. Το ΣΔΟΕ εντόπισε και κατάσχεσε 10.000 πλαστά εισιτήρια, που είχε εκδώσει η εταιρία, που ανέλαβε τη διοργάνωση της συναυλίας. Η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 250 εκατ. δραχμές. Η συναυλία κύλισε ομαλά, ενώ την παρακολούθησαν πέριπου 70.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, απολαμβάνοντας τους "γερόλυκους" του ροκ.

Επανέρχεται σιγά - σιγά η ηρεμία στην Αλβανία αν και ο υπεύθυνος της απόπειρας πραξικοπήματος της περασμένης Δευτέρας, Σαλί Μπερίσα, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, συνεχίζει να ρίχνει "λάδι στη φωτιά". Την ίδια στιγμή, η αλβανική κυβέρνηση μελετά τρόπους για να αποσπάσει από τα χέρια των 150 ένοπλων οπαδών του Μπερίσα που παραμένουν στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, τα όπλα που κατέχουν, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες που κινήθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία και την κυβέρνηση για την άρση της ασυλίας του Μπερίσα και την προσαγωγή του σε δίκη. Χθες, λύθηκε και το μυστήριο που υπήρχε σχετικά με την 48ωρη εξαφάνιση του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, και όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Σέκουλι" τις κρίσιμες ώρες που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε καταφύγει στο βουνό "Ντάιτι" που βρίσκεται πάνω από την αλβανική πρωτεύουσα, όπου παρέμεινε φρουρούμενος από 300 αστυνομικούς, εθνοφρουρούς και οπαδούς του κόμματός του.

Χωρίς επεισόδια και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι νέα συγκέντρωση των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα. Ιδιαίτερα επιθετικός για τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, εμφανίστηκε και πάλι ο Σαλί Μπερίσα και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες. Ο κ. Μπερίσα καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του κ. Νάνο, χαρακτηρίζοντάς τον "τρομοκράτη και προδότη των εθνικών συμφερόντων".

Οχτώ νεκροί και ογδόντα τραυματίες είναι ο απολογισμός των αναταραχών στην Αλβανία που ξεκίνησαν την Κυριακή στα Τίρανα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αρτάν Μπίζχα, δήλωσε ότι όλοι οι νεκροί, εκτός από μία περίπτωση ανήκαν στην αντικυβερνητική παράταξη, ενώ μόνο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και τραυματίστηκαν 76, ανάμεσά τους, πέντε στρατιώτες και δύο μέλη της Εθνικής φρουράς.

Ψηφίστηκε χθες επί της αρχής από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, το νομοσχέδιο για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών. Καταψηφίστηκε μόνο από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Στέφανο Μάνο, καθώς η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από την αίθουσα, ζητώντας να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι δε ρυθμίζονται μόνο τα θέματα της ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και τα θέματα που αφορούν την παροχή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, μέσω συνδρομών.

Η οργάνωση του 5ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει το Μάρτιο απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Γραφείου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Οπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, το Σάββατο το απόγευμα σταματούν οι εγγραφές νέων μελών που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες του συνεδρίου, είτε με δικαίωμα εκλογής, είτε με δικαίωμα εκλέγεσθαι και το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχει προσδιοριστεί το σώμα των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο 5ο συνέδριο.

Μια γέφυρα φιλίας και επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες τους και την Ελλάδα θα αποτελέσουν οι 40 νέοι και νέες από χώρες της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου, που παρακολούθησαν από τον περασμένο Μάρτιο στην Θεσσαλονίκη πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής με υποτροφίες του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και οι νέοι είναι έτοιμοι για να δώσουν την ερχόμενη Τρίτη εξετάσεις για να εξασφαλίσουν το αποδεικτικό γλωσσομάθειας που θα τους ανοίξει την πόρτα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία θα φοιτήσουν από τον Οκτώβριο.

Την εκτίμηση ότι η εγκατάσταση των πυραύλων S-300, δε θα προσθέσει τίποτε στην ασφάλεια της Κύπρου διατύπωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζώρτζ Ρόμπερτσον μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του, Άκη Τσοχατζόπουλο. Παράλληλα προσφέρθηκε η χώρα του, να επιτηρεί την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

Στην τροχιά των εξοπλισμών κινείται η Τουρκία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και στον εκσυγχρονισμό και των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, κάτι που ουσιαστικά συμβάλλει στην κλιμάκωση της έντασης στο νησί, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Avrupa" οι κατοχικές αρχές πρόκειται να κατασκευάσουν ναυτική βάση στο χωριό Αγιος Επίκτητος, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν υπόστεγα στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα "για τα δύο έργα, το αρχηγείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε προσφορές και ήδη ανατέθηκαν τα έργα, σε δύο οίκους, αλλά η ημερομηνία έναρξης των εργασιών δεν έχει ακόμα καθοριστεί".

Συνεχίζονται εδώ και αρκετές ημέρες οι συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, στις περιοχές Σάλια και Μπαϊγκόρα στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το κέντρο ενημέρωσης ένοπλοι Αλβανοί επιτέθηκαν σε θέσεις αστυνομικών στο Στάρι Τργκ, ενώ το κέντρο πληροφόρησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου μετέδωσε ότι από τις 6 χθες το πρωί οι σερβικές δυνάμεις πυρπολούν τα χωριά της περιοχής. Στις προχθεσινές συγκρούσεις στο Στάρι Τργκ σκοτώθηκαν έξι Αλβανοί και ένας Σέρβος αστυνομικός, ενώ τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν.

Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 43,3% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση της Κρατικής Στατιστικής Επιτροπής. Η αύξηση των τιμών υπερδιπλασίασε το ποσοστό του πληθωρισμού, το οποίο τους πρώτους οχτώ μήνες του 1998 ανέρχονταν στο 20% τον Αύγουστο στο 15%, ενώ το 1997 κινήθηκε στο 11%. Το ρούβλι επανέκτησε ορισμένη από την αξία του αυτή την εβδομάδα, καθώς η κεντρική τράπεζα και οι ιδιωτικές ενήργησαν έτσι ώστε να στηρίξουν τη σταθερότητα της ισοτιμίας του.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν νεφώσεις και πιθανόν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 17 September 1998 - 5:40:09 UTC