Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα ενισχύει και προωθεί κάθε ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Αλβανία.
  • Στη δημοσιότητα οι επιστολές Σημίτη προς τους υπουργούς της κυβέρνησης για την προώθηση του κυβερνητικού έργου.
  • Στην Νέα Υόρκη από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Στις νομαρχίες οι τελικοί πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  • Μεγαλύτερος κατά 40 έως 50.000 δραχμές θα είναι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι υπόχρεοι.
  • Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη ημερίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου προσχώρησε ο ανεξάρτητος Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς.
  • Τους υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους του συνδυασμού του παρουσίασε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Χρήστος Κοσκινάς.
  • Συναντήσεις Κληρίδη με το διευθυντή της πολιτικής διεύθυνσης στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και την αναπληρωτή ειδική αντιπρόσωπο του Γ. Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο.
  • Την ακύρωση της διάσκεψης των ηγετών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών ζητά ο Γεβγκένι Πριμακόφ.
  • Ακατάλληλο θεώρησε η Κομισιόν το νέο εκθεσιακό χώρο που της πρότειναν οι οργανωτές της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
  • Συμβούλιο Κρίσεων, απέκτησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
  • Δύο μέρες απομένουν για να αρχίσουν τα πρωταθλήματα μπάσκετ της Α1, Α2, Β' και Γ' εθνικής κατηγορίας.
  • Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει η Ε.Μ. Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η Ελλάδα ενισχύει και προωθεί κάθε ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Αλβανία δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου, για τις τελευταίες εξελίξεις στη γείτονα χώρα. Αναφορικά με τις ανθελληνικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συνήθη και προσφιλή τακτική του προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος, ο οποίος, όπως είπε, ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα. Ερωτηθείς για την άρση ασυλίας του Μπερίσα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός χαρακτηρίζοντας το θέμα ως εσωτερική υπόθεση της Αλβανίας. Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την ύπαρξη πρότασης του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων. Άφησε τέλος ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τα Τίρανα, στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών της χώρας μας με το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ, τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα οι επιστολές που έστειλε, στις 14 Σεπτεμβρίου, προς όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με θέμα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Γιάννης Νικολάου, δήλωσε ότι στις επιστολές αυτές ιεραρχούνται οι στόχοι και οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα τον Ιούνιο του 1999. Οι επιστολές καταλήγουν με την γενική επισήμανση για την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη και εκσυγχρονισμού των κρατικών λειτουργιών. Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως έναν προγραμματισμό ευθύνης που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δουλεύει με σχέδιο και πρόγραμμα.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το πρωί συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη της ομογένειας και τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Σπυρίδωνα. Το βράδυ θα ξεναγηθεί στη βιβλιοθήκη Butler, όπου εκτίθενται σπάνιες εκδόσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με ηγετικά στελέχη της ομογένειας, ενώ την ίδια μέρα ο υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθεί σε γεύμα που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προς τιμήν αρχηγών αντιπροσωπειών.

Τους πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στο διαγωνισμό για την κάλυψη των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απέστειλε σήμερα στις νομαρχίες της χώρας το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Οι πίνακες καταρτίστηκαν μετά και τον υπολογισμό των προσαυξήσεων που δικαιούνται όσοι επιτυχόντες ήταν αναπληρωτές ή πληρούσαν κοινωνικά κριτήρια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις από αύριο και για δέκα μέρες. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που διορίζονται θα τοποθετηθούν στα σχολεία της χώρας στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Μεγαλύτερος κατά 40 έως 50.000 δραχμές θα είναι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι υπόχρεοι. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα αποδώσουν στην εφορία βαρύτερο τίμημα, ακόμη και αν οι φόροι παραμείνουν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων, Ανδρέας Μακρυπίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας. Ο κ. Μακρυπίδης ζήτησε, εξάλλου, να αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια και να επιταχυνθεί η εφαρμογή της μηχανοργάνωσης των εφοριών. Παράλληλα, πρότεινε να φορολογηθούν οι δραστηριότητες στο Χρηματιστήριο.

Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη ημερίδα με θέμα: "Η τοπική αυτοδιοίκηση και η πρόκληση της Ευρώπης". Την ημερίδα διοργανώνει η ομάδα ευρωβουλευτών και η νομαρχιακή διοικούσα επιτροπή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας.

Στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου προσχώρησε ο μέχρι σήμερα ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς. Οι δυο τους εμφανίστηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου και ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους ενώπιον των δημοσιογράφων. Οπως εξήγησαν ο κ. Παπαγεωργόπουλος έκανε την πρόταση συνεργασίας και ο κ. Δίγκας την αποδέχτηκε γιατί συμφωνεί με το πρόγραμμα του.

Τους υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους του συνδυασμού του παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Χρήστος Κοσκινάς, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης, γιατί, όπως είπε, έχει εγκαταλείψει το νομό Θεσσαλονίκης. Άσκησε κριτική στο σημερινό νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο τον οποίο χαρακτήρισε συνεργό της κυβέρνησης και διατύπωσε προτάσεις για μια αυτόνομη αυτοδιοίκηση που θα είναι σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη είχε σήμερα στη Λευκωσία ο διευθυντής της πολιτικής διεύθυνσης στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Πίτερ Ρίκετς. Ο κ.Ρίκετς δήλωσε πως εργάζεται για το Κυπριακό σε στενή συνεργασία με τον ειδικό αντιπρόσωπο της χώρας του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και υπογράμμισε πως οι προσπάθειες της Βρετανίας επικεντρώνονται στις πρακτικές διευθετήσεις για εφαρμογή ενός μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Εξάλλου, ο κ. Κληρίδης συναντήθηκε με την αναπληρωτή ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, ενόψει της αυριανής αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγενι Πριμακοφ ζήτησε από τον ειδικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών Μπορις Μπερεζοφσκι, την ακύρωση της προγραμματισμένης για το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου, διάσκεψης των ηγετών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Ο Πριμακοφ, εξήγησε ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στο Κρεμλίνο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό των ρωσικών θέσεων, αναφορικά με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των οργάνων της κοινοπολιτείας.

Ακατάλληλο θεώρησε η Κομισιόν το νέο εκθεσιακό χώρο που της πρότειναν οι οργανωτές της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Για αυτό και θεώρησε σκόπιμο να ανακαλέσει τη συμμετοχή της στη φετινή διοργάνωση. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Γεώργιου Αναστασόπουλου και Αντώνη Τρακατέλλη.

Ένα νέο θεσμό, το Συμβούλιο Κρίσεων, απέκτησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Μάνο Ευστρατιάδη και μέλη τον κριτικό Νίνο Φένεκ Μικελίδη, τον σκηνοθέτη Φώτη Λαμπρινό, τον θεατρικό συγγραφέα Μάριο Ποντίκα και την κριτικό Σώτη Τριανταφύλλου. Το νέο αυτό όργανο θα επεξεργάζεται και θα επιλέγει στο εξής τις προτάσεις για τη δημιουργία κινηματογραφικών έργων που θα χρηματοδοτούνται από το Κέντρο.

Δύο μέρες απομένουν πριν αρχίσουν τα πρωταθλήματα μπάσκετ της Α1, Α2, Β' και Γ' εθνικής κατηγορίας και 84 ομάδες θα ριχτούν στη μάχη για διάκριση. Το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας -όπως είναι φυσικό- συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των φιλάθλων, οι οποίοι ανυπομονούν να παρακολουθήσουν φέτος καλούς αγώνες, γεμάτους θέαμα και κυρίως χωρίς επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους. Η αυλαία του επαγγελματικού πρωταθλήματος θα ανοίξει το Σάββατο με το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες που αργότερα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 25 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και θα βρέξει, ενώ είναι πιθανόν το απόγευμα να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 17 September 1998 - 17:40:16 UTC