Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/09/1998 (MΠΕ)

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποίησεις τους δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και κατέλαβαν το νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" ένα από τα δύο νοσοκομεία, που εφημέρευαν χθες, στην πόλη. Στην Αττική, τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη, η απεργία των γιατρών.

Σε συστράτευση κάλεσε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Σημίτης σκιαγραφώντας τους κύριους κατευθυντήριους άξονες της πολιτικής που χαράζει και εφαρμόζει το κυβερνών κόμμα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνίας. "Εχουμε όμως προπαντός πολιτική υποχρέωση να διαμορφώσουμε ένα ΠΑΣΟΚ της πρωτοπορίας στις πολιτικές εξελίξεις και στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και στην κοινωνία, στις ιδέες που εκφράζει και διαχέει στην παραγωγή πολιτικής, στην καθημερινή εφαρμογή στους χώρους δουλειάς, στη δημιουργία κοινωνικών προτύπων που αναγνωρίζονται και καταξιώνονται στην κοινή γνώμη. Για ένα ΠΑΣΟΚ της πρωτοπορίας στην κοινωνία δούλεψε και πάλεψε ο Ανδρέας Παπανδρέου, για ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ σας καλώ και εγώ..." τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προς λύση βαίνει το θέμα της αποχής των δημοτικών υπαλλήλων από τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς θα τους δοθεί υπερωριακή αποζημίωση για την πρόσθετη απασχόληση, αντί του εκλογικού επιδόματος, που ζητούν. Η κατάσταση εκτονώθηκε σε χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου, με το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ, ενώ σήμερα στις 12:00 θα συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, για να λάβει οριστική απόφαση.

Η Αυστρία, που ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της Ε.Ε. κάλεσε τους υπουργούς των 15, να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε μια άτυπη σύνοδο στις αρχές Νοεμβρίου στη Βιέννη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Βρετανία που επιθυμεί μόνιμη και σταθερή αμυντική σχέση με τις ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, είδε την όλη κίνηση με επιφύλαξη.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ παρέθεσε γεύμα εργασίας στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τα οποία θα πάρουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Αναφερόμενος στις σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας επεσήμανε ότι "με την Ενδιάμεση Συμφωνία αναπτύχθηκαν ολόπλευρα οι σχέσεις και υπάρχουν προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη".

Τα νομοσχέδια για τις διαρθρωτικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης στη κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με τις αλλαγές στα ΕΛΤΑ θα επιχειρηθεί η οργάνωση της ταχυδρομικής αγοράς, ενώ στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες ο εξορθολογισμός τους και η αύξηση της παραγωγικότητας.

Η Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων θα κλιμακώσει την άσκηση πίεσης στο Λονδίνο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα μέχρι το 2004, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Γκράχαμ Μπινς. Ο κ.Μπινς προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης, επιμένοντας από την πλευρά της επιτροπής ότι "θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να πείσει την κυβέρνηση (της Βρετανίας) να αλλάξει γνώμη", πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που είναι η μοναδική περίπτωση καλλιέργειας θετικής προδιάθεσης στο Λονδίνο, για την επιστροφή των Ελγίνειων.

Η αλβανική Βουλή είπε τελικά "ναι" στην άρση της ασυλίας του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Ο πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής ψηφοφορίας, Νικόλ Λέσι, μετά από τη ψηφοφορία ανακοίνωσε ότι στο σύνολο των 113 βουλευτών που ήταν παρόντες, 108 τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας, κανένας βουλευτής δεν ψήφισε κατά, δεν υπήρξε αποχή, ενώ υπήρξαν μόνο πέντε άκυρα ψηφοδέλτια. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της αλβανικής Βουλής παρευρέθησαν οι βουλευτές του συνασπισμού των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και μόνο δύο ανεξάρτητοι βουλευτές οι Νικόλ Λέσι και Μαξίμ Χασάνι. Κανένας βουλευτής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση. Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επεσήμανε ότι "αναμενόταν αυτή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, εφόσον αυτή καταδίκασε το πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντας τον Μπερίσα ως οργανωτή του πραξικοπήματος".

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έλαβαν τις τελευταίες ημέρες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να "θωρακίσουν" τα σύνορά τους και να αποτρέψουν πιθανή "εισβολή" από πρόσφυγες, μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Σε όλες τις περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε σε ύψιστο βαθμό και η "Συμφωνία Σένγκεν", κυρίως στις νότιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία) που έχουν γίνει απροσπέλαστες για ανεπιθύματα πρόσωπα.

Ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου - Βόννης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Φόλκερ Ρούε για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της Γερμανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Ρολφ Κράουζε, στο οποίο οι δηλώσεις του κ. Ρούε χαρακτηρίζονται πρωτοφανής κίνηση για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αργότερα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τη δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις με παροδική βροχή τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 19 September 1998 - 5:40:09 UTC