Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 20.09.1998 (MΠΕ)

Το Μάρτιο του 1999 θα διεξαχθεί το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η σχετική πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου, που υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πλειοψήφισε στη ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες. Οι κ.κ. Παπουτσής, Δασκαλάκης και Κοτσακάς έθεσαν την πρόταση το συνέδριο να διεξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1999, διαφοροποιούμενοι από την εισήγηση του πρωθυπουργού για να διεξαχθεί το Μάρτιο. Την πρόταση αυτή επέκριναν οι κ.κ. Παπαϊωάννου, Σμυρνής, Βερελής και Γιαννόπουλος. Στην ομιλία του ο Άκης Τσοχατζόπουλος επισήμανε την ανάγκη να σταματήσουν οι διαφωνίες γύρω από την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική του πρόταση για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δευτερολογία του, υπεραμύνθηκε της εισήγησής του και της πρότασης του ΕΚ για διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος το Μάρτιο, ενώ επιτέθηκε σε στελέχη του κόμματος που χαρακτηρίζονται ως "εσωτερική αντιπολίτευση, και είπαν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου αυτοί που θα πάρουν την απόφαση", λέγοντας: "κανείς εδώ μέσα δεν μπορεί να είναι θεατής ή αμέτοχος. Είναι ευθύνη όλων μας". Ο κ.Σημίτης κατέληξε τονίζοντας ότι ο ίδιος θα δουλέψει προσωπικά για ενότητα και συνεργασία. "Για ένα ενωμένο και δυνατό ΠΑΣΟΚ", υπογράμμισε.

Με τον Μεσούτ Γιλμάζ θα συναντηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Τούρκου πρωθυπουργού με την ευκαιρία της επίσκεψης του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Μητσοτάκης χθες συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Με τον κ. Γιλμάζ θα συναντηθεί και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με την ευκαιρία της διαβαλκανικής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Ατάλλεια, στις 12 Οκτωβρίου.

Ερευνες διεξάγει η αστυνομία σε επιβατικό αεροσκάφος τύπου C-141 που προσγειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί, το αεροσκάφος φέρεται να ανήκει στον Σαουδάραβα ισλαμιστή τρομοκράτη, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά των διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ στην Τανζανία και Κένυα τον Ιούλιο.

Το διεθνές βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" για τη διάσωση και τη διαχείριση των πολιτιστικών τοπίων καθιερώνει για πρώτη φορά η UNESCO θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Μελίνας και την προσφορά της στο χώρο του πολιτισμού. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε διετία από το Γενικό Διευθυντή της UNESCO σε ιδιώτες ή οργανισμούς που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα τους για τη διάσωση και ανάδειξη των πολιτιστικών τοπίων. Μία διεθνής επιτροπή , αποτελούμενη από επιφανείς επιστήμονες και τον εκάστοτε μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο διεθνή οργανισμό, θα εισηγείται στο Γενικό Διευθυντή τον επικρατέστερο υποψήφιο.

Διήμερη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί από χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, επικεφαλής κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας. Στις επαφές που θα έχει ο κ. Κρανιδιώτης με την πολιτική ηγεσία της Λιβύης, θα εξεταστεί η πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και ζητήματα που αφορούν σε περιφερειακά προβλήματα του ευρύτερου χώρου της Μεσογείου.

Στο Στρασβούργο μεταβαίνει αύριο ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα των χθεσινών του επαφών στα Τίρανα. Χθες ο κ.Παπανδρέου, ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη γειτονική χώρα.

Τέσσερις Αλβανοί φοιτητές του παράνομου, κατά το χαρακτηρισμό της σκοπιανής κυβέρνησης, αλβανικού πανεπιστημίου Τετόβου, συνελήφθησαν με την κατηγορία της οργάνωσης των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στην ΠΓΔΜ το διάστημα Δεκέμβριος-Ιούλιος.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, συνελήφθησαν οι Σακίρι Κεμάλ από τα Σκόπια, Οσμάνι Γκράνιτ από το Κουμάνοβο, Λιμάνι Φατμίρ από το Κίτσεβο και ο Αρίφ Αρίφι από την περιφέρεια του Κουμάνοβο, ενώ διέφυγαν της σύλληψης άλλα τρία άτομα αλβανικής καταγωγής τα οποία καταζητούνται.

Συνάντηση με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα τοποθετηθεί αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, θα έχει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Γκρόσμαν. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών του Έλληνα υπουργού θα βρεθούν η κατάσταση στα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Χθες ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ισραηλινών της Αμερικής, ενώ παρέθεσε γεύμα σε αρχηγούς αντιπροσωπειών κρατών, σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δίδεται αύριο στη δημοσιότητα η μαγνητοσκοπημένη κατάθεση του Μπιλ Κλίντον για το σκάνδαλο Λεβίνσκι αλλά και ολόκληρη η έκθεση του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένετ Στάρ για το θέμα. Αυτό αποφάσισε το αμερικανικό κογκρέσο. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του κογκρέσου την οποία χαρακτήρισε ως άδικη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μετά το μεσημέρι στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 20 September 1998 - 8:40:08 UTC