Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 25/09/1998 (MΠΕ)

Εξαιρετικά μακράς διάρκειας -90 λεπτών- ήταν η συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αμερικής , Μαρκ Γκρόσμαν. Ο χρόνος της συνάντησης αλλά και ο τρόπος που μίλησαν μετά απ' αυτήν οι συνομιλητές δείχνει ότι τουλάχιστον αυτή έγινε μέσα σε καλό κλίμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε αμέσως μετά τη συζήτηση ως "ουσιαστική". Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ήταν "μια ουσιαστική συζήτηση για τα διμερή θέματα. Σε γενικές γραμμές, συζητήθηκαν τα θέματα του Κόσοβο, της Αλβανίας και της Μέσης Ανατολής και τα θέματα του δικού μας αμέσου ενδιαφέροντος το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά". Όταν το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών για το αποτέλεσμα της μακράς αυτής συνάντησης, εκείνος απάντησε: "Όλα τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν". Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Γκρόσμαν, ο οποίος τόνισε ότι: "Ήταν μία καλή συζήτηση", ενώ για το Κυπριακό, όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος είπε: "Προτιμώ να είμαι ρεαλιστής παρά αισιόδοξος".

Την απομάκρυνση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αθανάσιου Βασιλόπουλου, του Αττικάρχη, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, και του διευθυντή της Ασφάλειας, Θεόδωρου Παπαφίλη, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όπως ανακοίνωσε μετά από τη συνάντηση που είχε μαζί του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Ο κ. Ρωμαίος, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές. Ο κ. Ρωμαίος επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σημίτη συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του προχθεσινοβραδινού τραγικού συμβάντος, ενώ υπογραμμίστηκε ότι τα τρία άτομα που απομακρύνονται είχαν την ευθύνη αυτών των επιχειρήσεων με αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων αξιωματικών της αστυνομίας για σωματικές βλάβες από αμέλεια, ασκήθηκε χθες από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γιώργο Κολιοκώστα, ενώ ο Ελληνορουμάνος κακοποιός Σορίν Ματέι που νοσηλεύεται από χθες στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, κατηγορείται για τρία κακουργήματα. Η κύρια ανάκριση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή. Στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη, για να κρατηθεί στη ζωή αν και οι γιατροί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία της υγείας της, χαρακτηρίζοντας κρίσιμα τα δύο επόμενα 24ωρα. Οι γιατροί εκτιμούν ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να αντέξει ο οργανισμός της. Από τους έξι τραυματίες αστυνομικούς, πιο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του αστυφύλακα Γιώργου Παλιούρα.

Με προσωπικό ασφαλείας συνεχίζουν να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Κρίσιμα θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέος προϋπολογισμός, συζητήθηκαν στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Νέα εποχή αρχίζει σήμερα στις σχέσεις πολιτών και δημόσιας διοίκησης με την ενεργοποίηση του θεσμού του"συνηγόρου του πολίτη". Ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση που έγινε χθες, είπε ότι "ο συνήγορος του πολίτη" πρέπει να εμπνέεται από τις αξίες της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής ευαισθησίας και να αποσκοπεί στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εκτελούνται όλα τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ολυμπιακής.

Μία σημαντική συνάντηση του ΣτΕ κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Προεδρίας, πραγματοποιείται στη Σαντορίνη, από σήμερα ως τις 28 Σεπτεμβρίου 1998. Περισσότεροι από 120 σύνεδροι, πρέσβεις των κρατών - μελών του Συμβουλίου, υψηλόβαθμα στελέχη του και βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, αναμένεται να συναντηθούν στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Η ανταλλαγή απόψεων του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου για γενικότερα θέματα, μεταξύ των οποίων τα θέματα της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, η στενότερη συνεργασία της Επιτροπής υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνόδου, καθώς και οικονομικά θέματα θα αποτελέσουν βασικό αντικείμενο των συναντήσεων του Σαββάτου. Τη Δευτέρα εξάλλου, συνεδριάζει η Μικτή Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων και των Μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης έπρεπε να καταργηθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια γιατί δεν αντανακλούσε κανένα ζωντανό είδος, σχολίασε ο μουσικοσυνθέτης πρώην υπουργός Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος. Ο κ Μικρούτσικος τόνισε ότι όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ εξυπηρετούσε το ελαφρό ελληνικό τραγούδι, το οποίο ήταν ένα είδος που λειτουργούσε μέσα στην ελληνική κοινωνία. Στη συνέχεια, είπε ο κ Μικρούτσικος, έπαψε να λειτουργεί. Παράλληλα υπενθύμισε ότι όταν το 1984 κλήθηκε να συμμετάσχει μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη, το Νότη Μαυρουδή και το Δήμο Μούτση στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ αναδείχτηκε η Σοφία Βόσσου και ο Διονύσης Τσακνής και πολλά όμορφα τραγούδια.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, για έναρξη μιας διαδικασίας για μείωση της έντασης και των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, η κατάσταση παραμένει ασαφής. Ο κ. Χόλμπρουκ συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ προηγήθηκε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που κράτησε μια περίπου ώρα και στην οποία παρευρέθηκαν ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για τον Κυπριακό, Τόμας Μίλερ και ο Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν καρποφόρησαν οι δεσμεύσεις του κ. Χόλμπρουκ, ενώ η γενικότερη κατάσταση γύρω από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού παραμένει ασαφής.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στα Τίρανα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για δημιουργία κυβέρνησης που να μην αποτελείται από πολιτικούς, για την οποία επιμένουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ο κ. Νάνο τόνισε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 29ης Ιουλίου 1997 οι Σοσιαλιστές έχουν το δικαίωμα διακυβέρνησης για τέσσερα χρόνια και κατηγόρησε τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα τον οποίο χαρακτήρισε "εγκληματία", μπολσεβίκο που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Αλβανίας και οργανωτή του πραξικοπήματος που απέτυχε".

Περισσότερα από 50.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη για την καθαίρεση του ισλαμιστή δημάρχου της Πόλης, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο για να αποχαιρετήσουν τον κ.Ερντογκάν, ο οποίος έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, μετά τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση του Ανωτάτου Εφετείου, η οποία προβλέπει 10 μήνες φυλάκισης για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους, φωνάζοντας συνθήματα όπως "η Τουρκία είναι περήφανη για σένα", "κυβέρνηση παραιτήσου", "που είναι η δικαιοσύνη", "τι είδους σκουπιδότοπος είναι αυτή η χώρα" κ.α. Αν και οι αξιωματούχοι του ισλαμικού κόμματος της Αρετής απηύθυναν εκκλήσεις για ψυχραιμία, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές εκτόξευσαν ξύλα και πέτρες κατά των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη συγκέντρωση, ενώ ο δήμαρχος κατηγόρησε τον τουρκικό τύπο ότι συμμετείχε στο διωγμό του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του για το προχθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Γιοβάνοβιτς δήλωσε στα γιουγκοσλαβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, ότι δεν υπήρχε καμία νομική ή πολιτική βάση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος αυτού.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν σήμερα το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και αργότερα θα εκδηλωθούν βροχές στα βορειοδυτικά. Αργότερα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που θα επεκταθούν και στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 25 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 25 September 1998 - 5:40:10 UTC