Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 25/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ο μέχρι σήμερα Α΄ υπαρχηγός της αστυνομίας, Γιάννης Γεωργακόπουλος, προήχθη από το ΚΥΣΕΑ σε αρχηγό της.
  • Ελαφρά σταθεροποιημένη η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη.
  • Τον εμπλουτισμό των κανόνων δεοντολογίας ζήτησε ο υπουργός Τύπου από τον πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου - Α. Μανιτάκης: Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είχε ζητήσει τη διακοπή της μετάδοσης της συνομιλίας με το Ρουμάνο κακοποιό.
  • Η σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη - Βασιλείου.
  • Επαφές της ηγεσίας του απόδημου Ελληνισμού με τους Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ.
  • Ομάδα φοιτητών κατέλαβε τα γραφεία της πρυτανείας του Α.Π.Θ.
  • Συζητήθηκε η αγωγή Μπαμπινιώτη για αποζημιώσεις από ηθική βλάβη.
  • Εξηντάχρονη συνταξιούχος έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη.
  • Το πρόγραμμα του συνδυασμού του παρουσίασε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.
  • Συνετρίβη το μεσημέρι στον Ατλαντικό, ανοιχτά του Μαρόκου, αεροσκάφος ισπανικών αερογραμμών με τριάντα οκτώ επιβαίνοντες.
  • Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου.
  • Μήνυμα Μεϊντάνι προς τους Αλβανούς βουλευτές.
  • Στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σήμερα η Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σαντάκο Ογκάτα.
  • Πτώση 1,61% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Τοπικές ομίχλες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ο μέχρι σήμερα Α΄ υπαρχηγός της αστυνομίας, Γιάννης Γεωργακόπουλος, επιλέχθηκε από το ΚΥΣΕΑ για τη θέση του αρχηγού της αστυνομίας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ανακοινώνοντας την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τόνισε ότι η ελληνική αστυνομία πρέπει να συνεχίσει το έργο της, αν και το κύρος της έχει πληγεί από αυτή την επιχείρηση.

Ελαφρά σταθεροποιημένη σε σχέση με χθες είναι σήμερα η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου ''Ερυθρός Σταυρός''. Οι τραυματίες Γιάννης Γεωργακόπουλος, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και Χρήστος Ελευθερίου που νοσηλεύονται δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οι Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Βασίλης Τσιατούρης και Χρήστος Γεωργουγιάννης πήραν εξιτήριο από το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Καλή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Παλιούρα και του Νικόλαου Μαρκόπουλου που νοσηλεύονται στο 401. Ο Σορίν Ματέι εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όμως σύμφωνα με πληροφορίες από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

Τον εμπλουτισμό των κανόνων δεοντολογίας ζήτησε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας από τον πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη μη τήρηση των υπαρχόντων κανόνων από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα γεγονότα της οδού Νιόβης. Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο επικοινώνησε με τον τηλεοπτικό σταθμό που μετέδιδε απευθείας την επικοινωνία του με τον Ρουμάνο κακοποιό, ωστόσο οι υπεύθυνοι του σταθμού απάντησαν ότι έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Σχετικά με την εφ΄ όλης της ύλης ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης είπε ότι την περασμένη εβδομάδα είδαμε τις δύο όψεις της ζωής, με τη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στην Καλλιθέα και τα γεγονότα στην οδό Νιόβης. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη για τα γεγονότα αυτά και συνέστησε στους υπουργούς της κυβέρνησης να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον ελληνικό λαό.

Η σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την πολιτική της χώρας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Του οργάνου αυτού θα προϊσταται η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η οποία και παρουσίασε τη σχετική εισήγηση στη σημερινή συνεδρίαση. Η κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε λεπτομερώς και στα ενεργειακά έργα που εγκαινίασε σε όλη τη χώρα και το κόστος τους ξεπερνά τα τριακόσια δέκα δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν νωρίς το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου. Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του κ. Σημίτη με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων. Ο κ. Βασιλείου σε δηλώσεις του επισήμανε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη και αντιμετώπιση του Κυπριακού. "Είναι ομόφωνη γνώμη όλων ότι η πυραυλολογία δεν εξυπηρετεί σε τίποτε και ότι η αιτία της έντασης είναι η συνεχής παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και η αναβάθμιση του οπλισμού τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου.

Tις ευαισθησίες της ομογένειας για τα εθνικά μας θέματα, κυρίως για την Κύπρο και το Αιγαίο, θα μεταφέρει η ηγεσία του Απόδημου Ελληνισμού στους ειδικούς απεσταλμένους των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ, με τους οποίους θα συναντηθεί σήμερα. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της 14ης Συνόδου Ελληνοαμερικανών ηγετικών στελεχών (Hellenic Leadership Conference) που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Ομάδα φοιτητών κατέλαβε τα γραφεία της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μερική αστυνόμευση των χώρων της πανεπιστημιούπολης, που αποφάσισε προχθές η Σύγκλητος. Σαράντα περίπου φοιτητές, που στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εγκαταστάθηκαν στον 7ο όροφο του κτιρίου της πρυτανείας. Τα γραφεία της πρυτανείας όμως παρέμειναν σήμερα κλειστά, καθώς οι πρυτανικές αρχές απουσιάζουν στο εξωτερικό. Οι γραμματείες των σχολών, καθώς και άλλες υπηρεσίες του πανεπιστημίου που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο λειτούργησαν κανονικά.

Συζητήθηκε σήμερα στο πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που είχε καταθέσει ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, κατά του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Ασπασίδη και του προέδρου του Σωματείου "Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης", Πέτρου Προκοπίδη. Ο κ. Μπαμπινιώτης ζητά αποζημίωση ύψους εκατό εκατομμυρίων δραχμών για ηθική βλάβη από τις επιθέσεις που δέχτηκε με αφορμή την κυκλοφορία του λεξικού του.

Τραγικό θάνατο βρήκε εξηντάχρονη συνταξιούχος πέφτοντας από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, στην περιοχή Βότση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη Μαρία Αποστολίδου, η οποία βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από το μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου διέμενε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Η αστυνομία πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα του συνδυασμού του παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος. Οπως είπε, για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης στο νομό απαιτείται η πρότυπη λειτουργία όλων των νομαρχιακών υπηρεσιών, η ισόρροπη ανάπτυξη στην πόλη και την ύπαιθρο, καθώς και ο συντονισμός όλων των φορέων για την προώθηση κοινά αποδεκτών προτάσεων και τη διεκδίκησή τους από την κεντρική εξουσία.

Συνετρίβη το μεσημέρι στον Ατλαντικό, ανοιχτά του Μαρόκου, αεροσκάφος ισπανικών αερογραμμών με τριάντα οκτώ επιβαίνοντες, που εκτελούσε πτήση από τη Μάλαγα της Ισπανίας στο βόρειο Μαρόκο.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου μετά το θάνατο της εικοσάχρονης νιγηριανής που έχασε τη ζωή της, ενώ αντιστεκόταν στους αστυνομικούς οι οποίοι επιχειρούσαν να την απελάσουν από τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτηση έγινε δεκτή. Ο θάνατος της νιγηριανής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Την ανάγκη εντοπισμού και τιμωρίας των ενόχων της δολοφονίας του Αζέμ Χαϊντάρι υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, σε μήνυμα που απηύθυνε στους βουλευτές του αλβανικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μεϊντάνι πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων για την αποκατάσταση της τάξης και τον αφοπλισμό του πληθυσμού.

Στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σήμερα η Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σαντάκο Ογκάτα η οποία συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των ένοπλων αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου.

Υποτονική ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.153,63 μονάδες, με απώλειες 1,61%. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 20,5 δισ. δραχμές.

Τοπικές ομίχλες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 25 September 1998 - 16:40:09 UTC