Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/10/1998 (MΠΕ)

"Αδικαιολόγητες και αδιέξοδες" χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των γιατρών ο υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Εξαιτίας της απεργίας, πολλά δημόσια νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν αναστείλει τις εφημερίες, δε λειτουργούν τα εξωτερικά τους ιατρεία, ενώ εξυπηρετούν μόνο έκτακτα περιστατικά.

Δύο προσφορές υποβλήθηκαν για την εξαγορά του 67% των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών. Η πρώτη, από τη γαλλική εταιρία SARESCO, η οποία προσφέρει 3.250 δρχ. ανά μετοχή και η δεύτερη από την ολλανδική KAPΡE, που προσέφερε 3.300 δρχ. ανά μετοχή, αλλά η προσφορά της χαρακτηρίστηκε άκυρη, επειδή δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Η κατώτερη τιμή είχε οριστεί στις 3.100 δρχ. ανά μετοχή.

Ποινική δίωξη εναντίον 14 συνολικά ατόμων άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά για τα παράνομα κυκλώματα, που δρουν στις φυλακές Κορυδαλλού. Μεταξύ των 14άρων, είναι οκτώ δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιατροδικαστής, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος και δύο κρατούμενοι

Ακύρωσε τελικά την επίσκεψη στο Βελιγράδι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ο προεδρεύων της Επιτροπής υπουργών του ΣτΕ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, λόγω άρνησης των γιουγκοσλαβικών αρχών να δώσουν θεωρήσεις εισόδου σε πολλούς ξένους που είχαν προσκληθεί στο Διεθνές Συνέδριο: "Ραδιοτηλεόραση για μία Δημοκρατική Ευρώπη: Η περίπτωση της Ένωσης Ανεξάρτητων Ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ΑΝΕΜ. Σημειώνεται ότι την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου αναμένετο να κηρύξει ο κ. Παπανδρέου, εφόσον έχει οργανωθεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ και εντάσσεται στο πλαίσιο προτάσεων της ελληνικής προεδρίας για ενδυνάμωση της "Κοινωνίας Πολιτών" στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, μέσω ανεξάρτητων ΜΜΕ, πανεπιστημιακών, και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, είχε νωρίς χθες το βράδυ στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Στη συνάντηση, ύστερα από την οποία δεν έγιναν δηλώσεις, παρόντες ήταν και ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

Η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση Μουσείου Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη υπογράφτηκε χθες σε ειδική τελετή στη νομαρχία από τον ειδικό γραμματέα Αθλητισμού Μακεδονίας-Θράκης Στέλιο Αγγελούδη, το νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Γρηγόρη Χατζησάββα και το δήμαρχο Δημήτρη Δημητριάδη. Σε χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία των φορέων της Θεσσαλονίκης σημειώνονοτας ότι το υπουργείο έθεσε αμέσως υπό την αιγίδα του το Μουσείο.

Φθηνότερα κατά 50% θα πληρώσουν το εισητήριό τους οι ψηφοφόροι, δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικώς στον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ή τα καθήκοντά τους αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΣΕ η έκπτωση θα ισχύσει από τις 6.10.98 και για το επόμενο δεκαήμερο, και σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών από τις 13/10 μέχρι τις 23/10, τόσο για τη μετάβαση όσο και την επιστροφή, αρκεί να επιδεικνύεται το εκλογικό βιβλιάριο όσον αφορά τους εκλογείς, ή η πράξη διορισμού όσον αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους. Για τους εκλογείς που θα προέρχονται από το εξωτερικό παρέχεται η ίδια έκπτωση στις τιμές του Διεθνούς Τιμολογίου TCV III για τις ελληνικές διαδρομές, για το ταξίδι από τους συνοριακούς σταθμούς προς τον τόπο άσκησης τους εκλογικού τους δικαιώματος και αντίστροφα, με την επίδειξη του διαβατηρίόυ τους.

Το νέο πρόγραμμα σύγκλισης, για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες η νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους δείκτες που είναι απαραίτητοι για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Το σχέδιο ανάπτυξης και επίτευξης των απαραίτητων κριτηρίων χαρακτηρίζεται φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο και σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους του 1998. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι αν η Ελλάδα παραμείνει σταθερή στο πρόγραμμα σύγκλισης και στους στόχους ανάπτυξης της οικονομίας της, θα ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ, το 2001.

Aβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί στον αλβανικό Νότο, ιδιαίτερα στον οδικό άξονα που συνδέει το Αργυρόκαστρο με το τελωνείο της Κακαβιάς. Ομάδες κουκουλοφόρων λήστεψαν χθες, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αργυρόκαστρο, αρκετούς πολίτες, οι οποίοι εκείνη την ώρα βρισκόντουσαν μέσα στα αυτοκίνητα τους. Αργά το απόγευμα άγνωστοι κοντά στο χωριό Λαζαράτι επί της εθνικής οδού προσπάθησαν να ληστέψουν τον γνωστό επιχειρηματία Χάρη Λένα, από το Αργυρόκαστρο, τον οποίο και τραυμάτισαν σοβαρά. Ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι συναντήσεις των υπουργών Αμυνας και η δημιουργία πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δε στρέφονται εναντίον κανενός κράτους και δεν στοχεύουν στον περιορισμό οποιασδήποτε επιρροής. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθειες περιορισμού της ρωσικής συμμετοχής στις συνομιλίες για τα στρατιωτικά και πολιτικά προβλήματα της ΝΑ Ευρώπης.

Η αμερικανική εταιρία "Τζένεραλ Νταϊνάμικς" ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για να ματαιωθεί η συμφωνία που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικής κατασκευής τουρκικών τανκς, τύπο Μ-60, γράφει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "Νταίηλυ Νιους" και προσθέτει ότι η συμφωνία, ύψους 600 εκατ. δολ. , προβλέπει τον εκσυγχρονισμό, από τις ισραηλινές στρατιωτικές βιομηχανίες, των 600 τανκς Μ-60 Α1 και Α3 που διαθέτει η Τουρκία. Κατά το δημοσίευμα, οι Ισραηλινοί ανέπτυξαν τεχνολογία για την ταχεία μετατροπή του πυργίσκου των τανκς, ώστε το πυροβόλο που διαθέτουν από διάμετρο 105 mm να μετατρέπεται σε νέο των 120 mm. Η διαδικασία του εκσυγχρονισμού θα διαρκούσε μερικούς μήνες και η ισραηλινή εταιρία θα πρόσθετε σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός που να ενίσχυε την θωράκιση των τανκς. Το κόστος εκσυγχρονισμού κάθε τανκ υπολογίζεται στο 1 εκατ. δολ. Στο μεταξύ, η "Χούρριετ" δημοσιεύει ότι Τουρκία και Ισραήλ συμφώνησαν για τον εκσυγχρονισμό 48 τουρκικών αεροσκαφών F-5, από ισραηλινή εταιρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, έντονη διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (ΑΣΚ) και Αλβανόφωνων πολιτικών της πτέρυγας του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Πριν λίγες ημέρες, ο σύμβουλος του Ρουγκόβα, Φέχμι Αγκάνι, δήλωσε ότι "Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου είναι το μεγάλο κακό αυτού του τόπου", με αποτέλεσμα να δεχθεί απειλές ο ίδιος, αλλά και άλλοι Αλβανοί πολιτικοί από τον ΑΣΚ, ο οποίος ορκίζεται ότι "θα εκδικηθεί το Βελιγράδι και τους Αλβανούς πολιτικούς για τις απώλειες που είχε πρόσφατα σε διάφορες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου".

Ηλιοφάνεια θα έχουν σήμερα οι περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το βράδυ στα βορειοδυτικά θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια και ηπειρωτικά από 9 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 25 βαθμούς


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 1 October 1998 - 5:40:09 UTC