Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Η συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία αποφασίστηκε στη συνάντηση Γείτονα με εκπροσώπους νοσοκομειακών γιατρών. - Προβλήματα και σήμερα από τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία.
  • Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Πρόσκληση Σημίτη στον Παντελή Μάικο να επισκεφθεί την Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου. - Την ανάδειξη νέας πολιτικής ηγεσίας στην Αλβανία χαιρέτισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
  • Ικανοποίηση Παπαντωνίου για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών. - Κριτική στην κυβέρνηση από την Ν.Δ. για τον τρόπο πώλησης των ΚΑΕ.
  • Σημαντικές αλλαγές στις προτάσεις της Κομισιόν για τα διαρθρωτικά ταμεία και το "πακέτο Σαντέρ", προτείνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.
  • Δ. Ρέππας: Η Ελλάδα λέει όχι σε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, πριν εξαντληθούν τα περιθώρια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.
  • Mόνο 70.000 οικονομικοί μετανάστες υπέβαλαν μέχρι σήμερα αίτηση για την απόκτηση της πολυπόθητης "πράσινης κάρτας".
  • Κέντρο τεκμηρίωσης και μελετών των συνθηκών εργασίας του δημόσιου τομέα ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη.
  • Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 38η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
  • Mε τη βελτίωση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων συνδέουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γαλλία και η Ιταλία.
  • Nέα ένταση πυροδότησε στο Κοσσυφοπέδιο η αποκάλυψη σφαγών αμάχων από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας.
  • Η πλειοψηφία των Ρώσων δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κυκλοφορία νέου χρήματος.
  • Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Γερμανία.
  • Καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία για το 1999 αποφασίστηκε στη συνάντηση εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά με τον υπουργό Υγείας, Κώστα Γείτονα. Στην επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι των γιατρών. Αύριο θα συνεδριάσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί προκειμένου να δώσουν την απάντησή τους. Και σήμερα δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα λόγω των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ εκτός του προγράμματος των εφημεριών τέθηκε το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράνομη βία και παρεμπόδιση λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής και του Πειραιά έκανε λόγο για εκφοβισμό των γιατρών.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, καθώς, όπως είπε, τα οικονομικά τους αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο οι γιατροί να εμποδίζουν τους συμπολίτες να προσέρχονται στα νοσοκομεία και σημείωσε ότι το πολύτιμο αγαθό της υγείας δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο διένεξης για τέτοιους λόγους. Επισήμανε ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας είναι πάντα έτοιμο για διάλογο και συνεννόηση με καλή πίστη.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το νέο πρωθυπουργό της Αλβανίας, Παντελή Μάικο και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου. Αυτό γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και διευκρίνισε ότι το ζήτημα της επίσκεψης θα ρυθμιστεί μέσω της διπλωματικής οδού. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με άλλες χώρες θα προσφέρει βοήθεια για την πρόοδο της Αλβανίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, δήλωσε ότι "χαιρετίζει την ανάδειξη μιας νέας πολιτικής ηγεσίας στη γειτονική χώρα".

Την ικανοποίησή του για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο κ. Παπαντωνίου, αναφερόμενος στην κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την γαλλική εταιρεία "Saresco" για την αγορά των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, τόνισε ότι προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις και για το υπόλοιπο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 1999, ο υπουργός δήλωσε ότι θα κατατεθεί περίπου στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο των κριτηρίων του Μάαστριχτ για την είσοδο στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της πώλησης των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών άσκησε το μεσημέρι ο υπεύθυνος του τομέα οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. "Μόνο μια κυβέρνηση σε αδιέξοδο πουλά πλειοψηφία μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τη χρηματιστηριακή τους αξία, όπως έγινε με τα καταστήματα των αφορολόγητων ειδών", είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Σημαντικές αλλαγές στις προτάσεις της Κομισιόν για τα διαρθρωτικά ταμεία και το "πακέτο Σαντέρ", προτείνει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιλαμβάνονται στο κείμενο έκθεσης που συνέταξε επί του θέματος, μαζί με τη σοσιαλίστρια συνάδελφό του, κ.Μακάρθι, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, στην έκθεση ζητείται η μη διάθεση σε άλλα κράτη μέλη των πιστώσεων που αποδεσμεύονται λόγω μη χρησιμοποίησής τους μετά από δύο χρόνια, προτείνεται ένα νέο πρόγραμμα για τη συνεργασία μεταξύ νησιωτικων περιοχών και ζητείται η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιφέρειες με ακαθάριστο εθνικό προϊόν κάτω του 70% από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Η Ελλάδα λέει όχι σε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, πριν εξαντληθούν τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματικής οδού, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Οπως είπε δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα τα περιθώρια και η Ελλάδα θα εκφράσει την άποψή της όταν συζητηθεί το θέμα. Η θέση της θα εξαρτηθεί και από τις απόψεις που θα εκφράσουν οι άλλες χώρες.

Mόνο 70.000 οικονομικοί μετανάστες υπέβαλαν μέχρι σήμερα αίτηση για την απόκτηση της πολυπόθητης "πράσινης κάρτας", που δίνει στους αλλοδαπούς το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Την ίδια στιγμή, ξεπερνούν τους 373.000 οι κάτοχοι της λεγόμενης λευκής κάρτας, που επιτρέπει στους οικονομικούς μετανάστες να κατοικούν στη χώρα και να απασχολούνται στην ελληνική αγορά εργασίας για χρονικό διάστημα ενός χρόνου. Αυτά ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εκφράζοντας την απορία του για το μικρό αριθμό των αιτήσεων που δέχτηκαν μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Κέντρο τεκμηρίωσης και μελετών των συνθηκών εργασίας του δημόσιου τομέα ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη με απόφαση του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και με την οικονομική στήριξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Το Κέντρο θα στεγαστεί στα γραφεία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος διέθεσε το ποσό των 5.000. 000 δραχμών για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Με τη λειτουργία του Κέντρου θα γίνει για πρώτη φορά καταγραφή των συνθηκών στους χώρους εργασίας και θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου και του Κύπριου ομολόγου του, Γιαννάκη Ομήρου, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 38η επέτειο της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου. Ο κ.Κληρίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως η σημερινή στρατιωτική παρέλαση αποτέλεσε "δείγμα της αμυντικής ικανότητας" της Μεγαλονήσου. Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι η παρέλαση έγινε ενώπιον του κ.Τσοχατζόπουλου, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα "συνέτεινε στην οργάνωση της αμυντικής μας ικανότητας".

Mε τη βελτίωση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων συνδέουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γαλλία και η Ιταλία, οι μόνιμοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι των οποίων απαίτησαν και γραπτή συμφωνία, ώστε να δεσμεύει όλες τις χώρες της κοινότητας. Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, οι αντιπρόσωποι της Ιταλίας και της Γαλλίας υποστήριξαν ότι πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ένταξη της Κύπρου, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μαζί της. Την πρόταση απέρριψε ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος Λουκάς Τσίλας, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα. Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι της Γερμανίας και της Βρετανίας απέφυγαν να πάρουν θέση σ' αυτή τη διένεξη, η οποία θα μεταφερθεί στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδριάζουν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Nέα ένταση πυροδότησε στο Κοσσυφοπέδιο η αποκάλυψη σφαγών αμάχων από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Η αλβανική πλευρά καταγγέλλει, επίσης, τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον αλβανικών στόχων από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, παρά τις δηλώσεις της σερβικής κυβέρνησης, ότι έχουν τερματιστεί οι επιχειρήσεις σε βάρος των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δεν σταμάτησε η ανταλλαγή πυρών στη Ντρένιτσα, στο Πρίζρεν, στη Σουβαρέκα και στο Ουρόσεβατς.

Η πλειοψηφία των Ρώσων δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κυκλοφορία νέου χρήματος προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των απλήρωτων μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Μόσχα. Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση πρέπει να τυπώσει περισσότερα χρήματα το 20, 8% των ερωτηθέντων απάντησε "όχι" και το 30,7% υποστήριξε ότι δεν είναι πολύ καλή ιδέα.

Τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε τμήματα για κάθε ηλικία έχει αναλάβει η Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που εδρεύει στο Βούπερταλ της Γερμανίας. Η προσπάθεια αυτή για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας ξεκίνησε φέτος και απευθύνεται σε δημόσιους υπάλληλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά προβλέπονται αραιές νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να βρέξει το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 1 October 1998 - 16:40:10 UTC