Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Την πολιτική βοήθεια της Ελλάδας για την εφαρμογή της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς ζήτησε ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ.
  • Συνεχίζεται η προετοιμασία των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών αλλά και των πολιτικών κομμάτων, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση επιμένει να ασκεί υπεύθυνα την πολιτική της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της αταλάντευτα.
  • Θ. Πάγκαλος: Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.
  • Έκκληση Σαχίνη στους Θεσσαλονικείς να καταψηφίσουν τους δύο "μονομάχους" που θα αναμετρηθούν στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών.
  • Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.
  • Με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, συναντήθηκε η απερχόμενη πρέσβειρα της Ρωσίας στην Αθήνα.
  • Συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα των οικονομικών της εκκλησίας θα λάβει αύριο ή την Παρασκευή η Ιεραρχία.
  • Θετικότερη απ' ότι γενικά πιστεύεται είναι στην Ελλάδα η κατάσταση σχετικά με την αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Στον Ινδό καθηγητή του πανεπιστημίου του Κέμπρητζ Αμάρτια Σεν απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών.
  • Nέες ελπίδες έδωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
  • Ισχυρές βροχοπτώσεις στα βορειοανατολικά και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την πολιτική βοήθεια της Ελλάδας ζήτησε ο Αμερικανός μεσολαβητής για το Γιουγκοσλαβικό, Κρίστοφερ Χιλ, κατά τη 50λεπτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο παρουσία και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Ο κ.Πάγκαλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει με όσες δυνάμεις της ζητηθούν, στη νατοϊκή στρατιωτική δύναμη, για την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας. Οπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών, η συμφωνία αυτή εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που η Ελλάδα είχε από καιρό επισημάνει και είχε επαναλάβει ο ίδιος στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φατός Νάνο. Από την πλευρά του ο κ.Χιλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για πολιτική λύση. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Συνεχίζεται η προετοιμασία των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών αλλά και των πολιτικών κομμάτων, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Μήνυμα συσπείρωσης σε όλες τις δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησαν στον πρώτο γύρο, απευθύνει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όπως υπογράμμισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τη συνεδρίασή της. Ο επικεφαλής εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Μπρατάκος, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει ελεύθερος να εκφράσει την άποψή του. Το ΚΚΕ κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο όπου δεν υπάρχουν δικοί του υποψήφιοι. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κόμμα του έχει εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε επιλογή κατά συνείδηση με κριτήρια την προοδευτικότητα των προγραμμάτων, την αξιοπιστία και την πραγματική αντίθεση στην συντηρητική πολιτική. Η Πολιτική Ανοιξη ζήτησε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση επιμένει να ασκεί υπεύθυνα την πολιτική της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της αταλάντευτα και θα κριθεί το 2000, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών θα είναι θριαμβευτικά και νικηφόρα για το ΠΑΣΟΚ στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική και προγραμματική ηγεμονία στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις αποφάσεις των μικρών κομμάτων για τη στάση που θα κρατήσουν στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και κατηγόρησε για επιπολαιότητα όσους βιάστηκαν να το κάνουν. Οπως είπε ο κ.Πάγκαλος την ερχόμενη Κυριακή που θα έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο, θα φανεί αν ο ελληνικός λαός επιδοκίμασε ή όχι το κυβερνών κόμμα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Αθήνας τόνισε ότι είναι ειδικό φαινόμενο που πρέπει να απασχολήσει πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Να καταψηφίσουν τους δύο "μονομάχους" που θα αναμετρηθούν στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών με όποιο τρόπο θεωρούν πιο πρόσφορο, κάλεσε τους δημότες της Θεσσαλονίκης ο Αγάπιος Σαχίνης, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το δήμο και αποκλείστηκε από τον α' γύρο. Σε ανακοίνωση τονίζεται πως ο συνδυασμός του "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Αντεπίθεση τώρα" καλεί τους πολίτες να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική, τη μετατροπή του δήμου σε φορομπηχτικό μηχανισμό και σε μάνατζερ των επιχειρήσεων.

Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Γιώργου Δρυ, Νίκου Χριστοδουλάκη και Χρήστου Πάχτα. Κεντρικοί άξονες του προϋπολογισμού του 1999 θα είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η αύξηση των εσόδων και η μείωση των δημοσίων δαπανών. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 1998 εκτελείται με απόλυτη ακρίβεια.

Με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα η απερχόμενη πρέσβειρα της Ρωσίας στην Αθήνα, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επαναβεβαιώθηκαν οι πολύ θετικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο κ. Κακλαμάνης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο έργο της κ. Ματβιένκο, ως αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα.

Συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα των οικονομικών της εκκλησίας θα λάβει αύριο ή την Παρασκευή η Ιεραρχία, που συνεδρίασε και σήμερα για το ίδιο ζήτημα. Στο πόρισμά της η ανακριτική επιτροπή αποδίδει συλλογικές ευθύνες σε πέντε Μητροπολίτες για κακοδιαχείριση τεσσάρων δισεκατομμυρίων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι Μητροπολίτες στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Θετικότερη απ' ότι γενικά πιστεύεται είναι στην Ελλάδα η κατάσταση σχετικά με την αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς δεν ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό η περιθωριοποίηση τους. Τα άτομα αυτά συνήθως μένουν μαζί με τις οικογένειες τους, αντίθετα μ' ότι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου ως επί το πλείστον μπαίνουν σε ιδρύματα. Αυτά τονίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνεται από τα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών και Θεσσαλονίκης, καθώς και την Ευρωπαϊκή Εταιρία Επιστημόνων για έρευνα στην προσαρμοσμένη φυσική δραστηριότητα.

Στον Ινδό καθηγητή του πανεπιστημίου του Κέμπρητζ Αμάρτια Σεν απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών που θεσπίστηκε το 1969. Ο Ινδός καθηγητής βραβεύτηκε για τη συμβολή του σε οικονομικές αναλύσεις που αφορούν στο κράτος πρόνοιας.

Nέες ελπίδες έδωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, υποσχόμενος ότι θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα, χωρίς να προβεί στην κυκλοφορία νέου χρήματος. Παράλληλα, ο κ. Πριμακόφ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα καταρτίσει αύριο το προσχέδιο του οικονομικού προγράμματος, το οποίο θα αποσαφηνίζει, ποιοι θα είναι οι φόροι που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο κράτος.

Ισχυρές βροχοπτώσεις στα βορειοανατολικά και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και στα βορειοανατολικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 14 October 1998 - 16:40:09 UTC