Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15/10/1998 (MΠΕ)

Σημαντική μείωση των άμεσων φόρων, προκειμένου να επιταχυνθεί η πτώση του πληθωρισμού, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, τα βασικά μεγέθη του οποίου, οριστικοποιήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει έλλειμμα μικρότερο από το 2% του ΑΕΠ, μεγάλη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, αλλά και μεγάλη αύξηση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα 2,2 τρις δρχ.

Φθηνότερο κατά περίπου 25 δρχ. το λίτρο σε σχέση με τις τιμές του προηγούμενου χρόνου, θα πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Έτσι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ντίζελ θέρμανσης θα πωλείται προς 70 δρχ. το λίτρο και στις υπόλοιπες περιοχές από 72 μέχρι 76 δρχ. το λίτρο. Μειωμένες είναι από σήμερα και οι τιμές της βενζίνης κατά 1,5 δρχ. το λίτρο και του ντίζελ κίνησης, κατά 2,40 δρχ. το λίτρο. Στο μεταξύ, μεγάλο αριθμό παραβάσεων για παράνομη διάθεση και λαθρεμπορία πετρελαίου θέρμανσης διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, στους ελέγχους που έκανε το Σεπτέμβριο, ενώ στις εταιρίες επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα όλες οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αφού η Ένωση Πτυχιούχων Τεχνικών ανέστειλε την εξάωρη στάση εργασίας της, μετά την υπόσχεση που απέσπασε από τον υπουργό Μεταφορών ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της, για πρόσληψη 100 τεχνικών και 80 μαθητευόμενων.

Την πολιτική βοήθεια της Ελλάδας ζήτησε ο Αμερικανός μεσολαβητής για το Γιουγκοσλαβικό, Κρίστοφερ Χιλ, κατά τη 50λεπτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο παρουσία και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Ο κ.Πάγκαλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει με όσες δυνάμεις της ζητηθούν, στη νατοϊκή στρατιωτική δύναμη, για την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας.

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο κ. Παπανδρέου, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους για τη συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση, κυρίως στο επίπεδο των προσφύγων - που ανέρχονται σε 200.000 - οι οποίοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες. Οπως είπε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη συνεισφέρει 60 εκατομμύρια δραχμές και ετοιμάζεται να στείλει και παρατηρητές, ενώ στους κόλπους του ΟΑΣΕ θα γίνει η κατανομή του αριθμού των ατόμων που θα συμμετάσχουν από κάθε χώρα.

"Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιά συναίσθηση ευθύνης και εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών και στην απόφασή τους να στηρίξουν την μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης. Μεταρρύθμιση που εμείς ως παράταξη σχεδιάσαμε και υλοποιούμε. Βλέπουμε με αισιοδοξία τη μάχη του 2ου γύρου των τοπικών εκλογών. Το βράδυ της Κυριακής η σαφής πλειοψηφία των Νομαρχών και Δημάρχων που θα αναδειχθούν θα είναι στρατευμένοι στην ολοκλήρωση των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης, δημοκρατικής, σύγχρονης πολιτείας". Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Ρωσία και τις προοπτικές της, καθώς και το θέμα της επικύρωσης της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την ασφαλιστική κάλυψη των υπηκόων τους που εργάζονται, συζήτησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης για κοινωνικά θέματα, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Τόσο ο κ. Κακλαμάνης, όσο και η κ. Ματβιέκο επιβεβαίωσαν, τις ιστορικές παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.

Στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ελλάδας - Τουρκίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας "Ελληνοτουρκικής Φιλίας", με επικεφαλής τον βουλευτή του DSP, Χακάν Ταρτάν. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "οι ειρηνικοί τρόποι έχουν ανεκτίμητη αξία, όσον αφορά στην επίλυση των διεθνών ζητημάτων". Ο κ. Ντεμιρέλ, στην ομιλία του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "κάθε ζήτημα δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αιτία πολέμου. Μεταξύ των χωρών μπορεί να υπάρξουν διαφορές. Σημασία έχει να μάθουμε να ζούμε με αυτές και να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίλυσή τους".

Στο Παρίσι θα συνεδριάσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ομάδας Επαφής προκειμένου να εξετάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο που επιτεύχθηκε χθες από τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Αν Γκαζό Σεκρέ, στη συνάντηση θα εξεταστούν επιμέρους σημεία της συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο, όπως ο καθορισμός του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή της.

"Οι χώρες μας θα βοηθήσουν την αλβανική αστυνομία", δήλωσαν οι πρεσβευτές των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα "Φίλοι της Αλβανίας", καθώς και εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, μετά από την πρωτοβουλία του επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, πρέσβη Νταν Εβερτς, η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας γνωστοποίησε ότι η αλβανική αστυνομία χρειάζεται επείγουσα βοήθεια.

Ταχεία οικονομική ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια στη Βουλγαρία, προέβλεψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, μιλώντας στην τελική συνεδρίαση του επενδυτικού φόρουμ στη Σόφια. Όπως εξήγησε, στο αποτέλεσμα αυτό θα συμβάλλουν η μεγαλύτερη κατανάλωση, που θα προκύψει από την αύξηση των αποδοχών, η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην κεντροευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερου εμπορίου (CEFTA) και η συμφωνία για φιλελευθεροποίηση του εμπορίου με την Τουρκία. Επίσης, η σταδιακή φιλελευθεροποίηση του εμπορίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης θα οδηγήσει στη μείωση των τελωνειακών δασμών με την Ελλάδα και την δραστηριοποίηση των εμπορικών επαφών.

Αλλα πέντε άτομα συνελήφθησαν, στο πλαίσιο των εντατικών ερευνών που διενεργεί το υπουργείο Εσωτερικών για τη σύλληψη ατόμων που μετέχουν σε οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τα πέντε άτομα ανήκουν στην αλβανική μειονότητα. Στα σπίτια τους - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση - βρέθηκαν εκρηκτικό υλικό, πυρομαχικά, αυτόματα όπλα κινέζικης παραγωγής ακόμη και ένας όλμος. Δύο από τους συλληφθέντες είναι φοιτητές του παράνομου -όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση- πανεπιστημίου του Τετοβου.

Ισχυρές βροχοπτώσεις στα βορειοανατολικά και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και στα βορειοανατολικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 15 October 1998 - 5:40:09 UTC