Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/10/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Ο συνολικός αριθμός των ομιλητών στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, καθώς και στις δύο συνεδριάσεις που θα γίνουν το πρωί και το απόγευμα, αναμένεται να ξεπεράσει τους 120 βουλευτές. Χθες το βράδυ μίλησαν στη Βουλή οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας, Πολιτισμού και Μεταφορών. Ο κ. Μαντέλης μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ηκυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, που θα αναλάβει το μάνατζμεντ της Ολυμπιακής και θα έχει υπό τον έλεγχο του, το 15-20% του κεφαλαίου της. Οι ομιλητές της αντιπολίτευσης επανέλαβαν ότι η συζήτηση στη Βουλή γίνεται προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του, προβλήματα.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε, χθες το βράδυ στη Βουλή, έντονη κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε για ασάφεια των θέσεών της. Η κριτική της στάση παλινδρομεί άλλοτε αριστερά και άλλοτε δεξιά, χωρίς θέση που να συνεπάγεται με ανάληψη ευθύνης, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της γενετικής αντίφασης που έχει η Ν.Δ. ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και τη λαϊκή δεξιά.

Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Κεδίκογλου διευκρινίζοντας ωστόσο τη θέση του ότι θα δώσει θετική ψήφο στην κυβέρνηση διότι δεν συνδέεται με τα προβλήματα ηγεσίας του κινήματος. Ειδικότερα ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι η προοδευτική παράταξη με άξονα το ΠΑΣΟΚ είναι για το λαό η λύση και θεωρεί σήμερα καλύτερη μια κακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από οποιαδήποτε της Νέας Δημοκρατίας. Όλα αυτά δε παρά - όπως είπε- τα λάθη του πρωθυπουργού.

Άρχισε χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η διαπραγμάτευση των μετοχών του ΟΤΕ, που εκτιμά ότι το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα θετικό για τις μετοχές που διατέθηκαν, ενώ η διοίκηση του οργανισμού, επισημαίνει το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκαν χθες, μετά την απολογία τους στον ανακριτή ο 17χρονος Γιάννης Μαργιάννης, που σκότωσε δύο Αλβανούς διαρρήκτες στον Ασπρόκαμπο Κορυνθίας, καθώς και ο θείος του, Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για συνέργια. Οι δύο, θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι προσερχόμενοι στην Μεταφραστική Υπηρεσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του που πραγματοποίησε χθες στο κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία στην οδό Βουκουρεστίου 3 στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών, οι συμβασιούχοι που δε δέχθηκαν ανανέωση των συμβάσεών τους συνέχιζαν να κρατούν τα γραφεία τους χωρίς να εργάζονται, παρά την οριστική διακοπή των συμβάσεών τους από τις 30 Οκτωβρίου, απαιτώντας μονιμοποίηση και αυξήσεις των μισθών τους, παρεμποδίζοντας τους άλλους υπαλλήλους και δημιουργώντας προβλήματα διεκπεραίωσης της εργασίας της Μεταφραστικής Υπηρεσίας σε βάρος του κοινού. Ο κ. Πάγκαλος ζήτησε την άμεση απομάκρυνση, με την παρέμβαση της αστυνομίας, των ατόμων που χωρίς να έχουν πλέον καμία εργασιακή σχέση με το υπουργείο, παρακώλυαν τη λειτουργία της Μεταφραστικής Υπηρεσίας, συγκάλεσε σύσκεψη της διοίκησης του υπουργείου Εξωτερικών και ελήφθησαν μέτρα που θα εφαρμοσθούν εντός 48 ωρών και αφορούν το χωροταξικό και την διεκπεραίωση του έργου του Μεταφραστικού. Αμεσος στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής προς όφελος του κοινού.

Το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε για σήμερα το μεσημέρι τη δίκη των δώδεκα από τους δεκαέξι συνολικά οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού που συνελήφθησαν από την αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου στο γήπεδο της Τούμπας. Μετά από αίτημα των κατηγορούμενων το δικαστήριο τους έδωσε 24ωρη αναβολή. Με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός από έναν εικοσάχρονο οπαδό του Ολυμπιακού που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν είχε χρήματα να διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο της πόλης. Και οι δώδεκα οπαδοί - επτά οπαδοί του ΠΑΟΚ και οι υπόλοιποι του Ολυμπιακού - διώκονται για παράβαση του νόμου περί βίας στα γήπεδα, ενώ το δικαστήριο διαχώρισε την υπόθεση για άλλους τέσσερις συλληφθέντες που αντιμετωπίζουν διαφορετικές κατηγορίες.

Με την κατηγορία της υπόθαλψης του Ελληνορουμάνου εγκληματία Σορίν Ματέι συνελήφθη την Κυριακή στην Κυψέλη ο 55χρονος δραπέτης από τις φυλακές της Τύρνιθας Γιάννης Παλαιολόγος. Ο 55χρονος είχε δραπετεύσει τον Οκώβριο του '96 ενώ εξέτειε ποινή κάθειρξης 16,5 χρόνων, που του είχε επιβληθεί το 1990, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρτικής εξέτασης σε βάρος του εισαγγελέα Γιάννη Σακά για υπέρβαση των ορίων εξουσίας του, διέταξε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Δημόπουλος. Η υπόθεση αφορά τη μήνυση για εξύβριση και αυτοδικία που κατέθεσε ο κ. Σακάς εις βάρους του 19χρονου μαθητή λυκείου Γιάννη Καλαμποκίδη, επειδή ο νεαρός αρνήθηκε να απομακρυνθεί από τα σκαλοπάτια της εισόδου, της πολυκατοικίας, όπου διαμένει ο εισαγγελέας.

Επίθεση με βόμβα μολότοφ δέχτηκε στις 3:30 τα ξημερώματα ο χώρος όπου στεγαζόταν το εκλογικό κέντρο του δημάρχου Ζωγράφου κ. Καζάκου. Από τη φωτιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο εσωτερικό του εκλογικού κέντρου.

Εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 5,86% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης χθες στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.289,60. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 376 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 308 δισεκατομμύρια αφορούσαν το book building του ΟΤΕ στη Wall Street. Το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γεώργιος Χρυσολούρης, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου γίνεται η διαπραγμάτευση των μετοχών του Οργανισμού.

Την δρομολόγηση της συνεργασίας τους αποφάσισαν η αστυνομία Αργυροκάστρου και Τεπελενίου με την αστυνομία Ιωαννίνων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της συνεργασίας είναι η αποτροπή εισόδου Κούρδων λαθρομεταναστών από Ελλάδα προς Αλβανία με προορισμό την Ιταλία μέσω Αυλώνα.

Σε νέα περίοδο εισέρχεται η πολιτική ζωή στην ΠΓΔΜ, αφού τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών φέρουν στο "τιμόνι" της διακυβέρνησης της χώρας τον ακροδεξιό συνασπισμό του VMRO - DPMNE του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και της "Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης" του Βασίλ Τουπούρκοφσκι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι για να σχηματίσει κυβέρνηση ο ακροδεξιός συνασπισμός θα υποχρεωθεί να "συμμαχήσει" είτε με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που έχει τέσσερις έδρες, είτε με το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" του Αρμπέν Τζαφέρι. Οι μεν "Φιλελεύθεροι Δημοκράτες" οπωσδήποτε θα θέσουν όρους σχετικά με τα υπουργεία που μπορούν να αναλάβουν στη νέα κυβέρνηση και αναμένεται να έχουν μεγάλες απαιτήσεις, γιατί τα στελέχη του κόμματος έχουν και πείρα και ικανότητα και μέχρι τώρα κατείχαν υπουργικά αξιώματα. Από την άλλη πλευρά, εάν το κόμμα του κ. Τζαφέρι προσφερθεί να συμπράξει για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι όροι που θα θέσει θα είναι διαφορετικής φύσης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα αιτήματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων και η νομιμοποίηση του "παράνομου" όπως το χαρακτήριζε η μέχρι τώρα κυβέρνηση, πανεπιστημίου του Τετόβου, απελευθέρωση των ''πολιτικών κρατουμένων'', των δημάρχων Τετόβου και Γκόστιβαρ και επιπλέον να χρησιμοποιείται η αλβανική γλώσσα επισήμως, ακόμα και μέσα στη Βουλή μέχρι την αλλαγή του Συντάγματος.

Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ράντου Βασίλε μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Λιονέλ Ζοσπέν. Με την ευκαιρία αυτή ο Ρουμάνος πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Λουράν Φάμπιους, τον πρόεδρος της Γερουσίας, Κριστιάν Πονσελέ, τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Επίσης θα έχει συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες και εκπροσώπους σημαντικών εταιριών και τραπεζών της Γαλλίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρουμάνου πρωθυπουργού η επίσκεψη του στη Γαλλία έχει κυρίως οικονομικό χαρακτήρα, καθώς οι γαλλικές επενδύσεις είναι τον τελευταίο καιρό οι σημαντικότερες στη Ρουμανία.

Γυναίκες είναι το 55% των ανέργων στη Βουλγαρία, ενώ χωρίς ασφάλιση δουλεύει η πλειοψηφία των απασχολουμένων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα την κοινωνική ασφάλιση των γυναικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, που διεξήχθη στη Σόφια. Όπως κατήγγειλαν οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι 8 μη κυβερνητικών οργανώσεων, η έλλειψη αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση της γυναικείας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με παροδικές βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 3 November 1998 - 6:05:10 UTC