Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  • Δ. Ρέππας: Η σημερινή διαδικασία θα δείξει ότι η κυβέρνηση τυγχάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.
  • Ασκήθηκαν οι πρώτες ποινικές διώξεις σε βάρος 16 αστυνομικών για περιπτώσεις διαφθοράς στην αστυνομία.
  • Στο δικαστήριο της Χάγης παρέπεμψε και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών την Τουρκία για τις διαφορές της με την Ελλάδα.
  • Σε "παράνοια" της ελληνικής πλευράς απέδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, τις απειλές που εκτοξεύει η χώρα του εναντίον της Ελλάδας.
  • Γ. Αρσένης: Εχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αύξηση των δαπανών για τη δημόσια Παιδεία.
  • Συγκέντρωση και πορεία μαθητών στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης - Συγκεντρώσεις προγραμματίζουν για αύριο και οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
  • Πλήρης κάλυψη Ρέππα στις χτεσινές ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών.
  • Την πεποίθηση ότι η Λευκωσία θα επανενωθεί εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Εζέρ Βάισμαν.
  • Αμερικανική παρέμβαση για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
  • Τρία ευρωπαϊκά βραβεία για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα απονείμει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
  • Νέο πραξικόπημα ετοιμάζει ο Μπερίσα, σύμφωνα με τον Αλβανικό Τύπο.
  • Eντονες επικρίσεις κατά της Τουρκίας σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Αμβούργο με θέμα "Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία".
  • Ξαναρχίζουν από αύριο οι υποχρεώσεις τεσσάρων ελληνικών ομάδων μπάσκετ στην Ευρώπη.
  • Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η σημερινή διαδικασία θα δείξει ότι η κυβέρνηση τυγχάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής και θα επιβεβαιώσει την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σχολιάζοντας τη δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Κηπουρού, ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από το αν θα τον επανεντάξει το ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο κ. Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις και παζάρια και ο κ. Κηπουρός δεν μπορεί να βάζει από τη μια πλευρά της ζυγαριάς τη συνείδησή του και από την άλλη τη διαπραγμάτευση. Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τις πρώτες ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα και έξι πλημμελήματα άσκησε σε βάρος 16 αστυνομικών η εισαγγελία Πρωτοδικών, με βάση το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη, για τις περιπτώσεις διαφθοράς στην αστυνομία. Μεταξύ των 16 αστυνομικών που διώκονται συγκαταλέγονται ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο πρώην διοικητής Ασφαλείας, Ιωάννης Παπαδάκης, ο Σύμβουλος του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρεντής, απόστρατοι και εν ενεργεία αστυνομικοί. Διώξεις ασκήθηκαν εναντίον και άλλων ατόμων, μεταξύ των οποίων ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι. Οι κατηγορίες σε αυτή την περίπτωση αφορούν σε παράνομες άδειες παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας και τις καταγγελίες για προστασία σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων. Η έρευνα του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη για τη διαφθορά στην αστυνομία συνεχίζεται.

"Η Ελλάδα ασκεί μια αποτελεσματική πολιτική που στηρίζεται σε αρχές και δεν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες", δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, από το βήμα της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Πάγκαλος κάλεσε και πάλι την Τουρκία να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει αν υπάρξουν προβλήματα στην ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα.

Σε "παράνοια" της ελληνικής πλευράς απέδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, τις απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύει η χώρα του εναντίον της Ελλάδας. Μιλώντας σε εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, ο Τζεμ υποστήριξε ότι "η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα". Ο κ. Τζεμ, όμως, προχώρησε περισσότερο. Κάλεσε την Ελλάδα να "συμμορφωθεί" με το Διεθνές Δίκαιο στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση" και τόνισε ότι "δεν μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε συσχετισμός μεταξύ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε."

Εχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αύξηση των δαπανών για τη δημόσια Παιδεία, η οποία έφτασε το 3,7%, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης μιλώντας στη Βουλή. Οπως είπε, πήρε τη διαβεβαίωση ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία, όπως και η αποστολή βιβλίων σε όλα τα λύκεια. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως όταν ήταν στην κυβέρνηση κρατούσε σε χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες για την Παιδεία και έκανε λόγο για αντιφατική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί από τη μια τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης και από την άλλη ενδιαφέρεται για την αύξηση των δαπανών στη δημόσια εκπαίδευση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι μαθητές δημοτικών σχολείων από τις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους δασκάλους τους, διαμαρτυρόμενοι για τις συμπτύξεις τάξεων και τις κενές θέσεις διδασκαλίας. Συγκεντρώσεις προγραμματίζουν για αύριο και οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για τις αρνητικές εξελίξεις στην παιδεία από την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στη Θεσσαλονίκη, οι καθηγητές θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 12 το μεσημέρι, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Παιδείας.

Πλήρη κάλυψη στις χτεσινές ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου που ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου για θέματα προσωπικού, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο μεταφραστικό τμήμα, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Στόχος μας είναι να δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και αυτό το νόημα είχε η παρέμβαση του κ. Πάγκαλου είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: Οταν υπάλληλοι εμποδίζουν άλλους υπάλληλους να εργαστούν τότε δημιουργούνται προβλήματα. Η κυβέρνηση δεν δέχεται από υπαλλήλους να προχωρούν σε ενέργειες που αποβαίνουν εις βάρος των πολιτών. Πρέπει να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του κ. Ζώρα είπε ότι δεν γνωρίζει και θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Την πεποίθηση ότι η Λευκωσία θα επανενωθεί εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Εζέρ Βάισμαν, κατά την επίσκεψη του σήμερα σε φυλάκιο στη Λευκωσία. Ο κ. Βάισμαν δήλωσε ότι το διαχωριστικό τείχος του θυμίζει την Ιερουσαλήμ και υπογράμμισε ότι "όπως η Ιερουσαλήμ έχει λύση, είμαι σίγουρος ότι και αυτό θα έχει λύση". Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ισραήλ είχε συνάντηση με το δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλο Δημητριάδη.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με πρόσφατο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο και υπεγράφη από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει το Oικουμενικό Πατριαρχείο και τη μη-πολιτική, θρησκευτική του αποστολή, να παρέχει σε αυτό την κατάλληλη προστασία και ασφάλεια και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. "Είναι αίσθηση του Κογκρέσου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να προτείνουν στην Κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το Oικουμενικό Πατριαρχείο και τη μη πολιτική, θρησκευτική του αποστολή", αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα νομοθεσία.

Τρία ευρωπαϊκά βραβεία για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ύψους 3.000-6.500 δολαρίων ανά μέσο (έντυπη δημοσιογραφία, ραδιόφωνο, τηλεόραση), θα απονείμει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 17 Μαρτίου 1999 στο Στρασβούργο και στόχος των βραβείων είναι να τιμηθεί η ποιοτική δημοσιογραφία που αντιστέκεται στο ρατσισμό και την ξενοφοβία ενώ παράλληλα συμβάλλει στην κατανόηση και προάγει την αντίληψη της ανεκτικότητας στην ευρωπαϊκή πολυπολιτισμική κοινωνία.

Συναγερμός έχει σημάνει στο αλβανικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ύστερα από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας, ότι το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα προετοιμάζει νέο πραξικόπημα, με αφορμή το δημοψήφισμα της 22ας Νοεμβρίου για την αποδοχή του νέου Συντάγματος, το οποίο απορρίπτει η αντιπολίτευση και δηλώνει ότι θα απόσχει. Το σχέδιο αποκαλύπτει η εφημερίδα "Σέκουλι" η οποία επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, αναφέρει ότι αυτή τη φορά, αντί των Τιράνων, επελέγη ο βορράς της Αλβανίας για να ξεκινήσουν οι ταραχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη Σκόδρα και το Κόπλικ, που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας εξέγερσης, προετοιμάζονται ήδη τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες θα επιδιώξουν επανάληψη των πρόσφατων ταραχών της 14ης Σεπτεμβρίου.

Eντονες επικρίσεις κατά της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, διατύπωσαν οι ομιλητές σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Αμβούργο με θέμα "Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία". Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία και η προφανής ανάμειξη του στρατού στην πολιτική, κλείνει ερμητικά την πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ιδιαίτερα αυστηρός στην κριτική του ήταν ο Ούντο Στάινμπαχ, διευθυντής του Ανατολικού Ινστιτούτου του Αμβούργου, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ, Φράιμουντ Ντόβε.

Ξαναρχίζουν από αύριο οι υποχρεώσεις τεσσάρων ελληνικών ομάδων μπάσκετ στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο κύπελλο Κόρατς. Για την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου, ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει στην Ελβετία την Ολύμπικ Φρίμπουργκ. Εκτός έδρας θα δοκιμαστεί και ο Παπάγου, ο οποίος θα μονομαχήσει στην Κροατία με τη Ζρίνιεβατς για το ΙΑ' όμιλο. Το Ηράκλειο, μπορεί στο ελληνικό πρωτάθλημα να είναι στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, όμως στην Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής αήττητο. Οι κρητικοί θα υποδεχτούν για το ΙΣΤ' όμιλο τη γιουγκοσλαβική Μπεομπάνκα. Ο Απόλλων Πατρών θα φιλοξενήσει στην αχαϊκή πόλη την τσέχικη Σπάρτακ Πράγας, με στόχο να πάρει την τρίτη του νίκη για το Ζ' όμιλο του κυπέλλου Κόρατς.

Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 3 November 1998 - 17:40:13 UTC