Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/11/1998 (MΠΕ)

Ψήφο εμπιστοσύνης με 163 ναι και 136 όχι πήρε χθες το βράδυ στη Βουλή κυβέρνηση. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον καθαρή πλειοψηφία και καθαρή εντολή, προσθέτοντας ότι επανεντάσσονται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι διαγραφέντες βουλευτές Γικόνογλου, Κεδίκογλου και Κηπουρός. Λίγη ώρα πριν τη ψηφοφορία 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχαν κυκλοφορήσει κείμενο στο οποίο ανέφεραν ότι θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση, έκαναν όμως λόγο "για ψήφο υπό απειλή". Η κυβέρνηση τόνισε δια υπουργών της ότι οι ψήφοι τους δε θα θεωρηθούν ως θετικές και ότι ο πρωθυπουργός επιμένει σε καθαρή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Οι 11 μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, αποφάσισαν να αποσύρουν το κείμενο τους.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για "φαρσοκωμωδία" και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως "άτολμο" και "δειλό" επειδή όπως είπε, του επετέθη κατά το κλείσιμο της συζήτησης, γνωρίζοντας ότι με δεδομένο τον κανονισμό δεν μπορούσε να του απαντήσει. "Πέτυχαν οι εκβιασμοί, από αύριο αρχίζουν τα όργανα" δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στο απόηχο του ποδοσφαιρικού ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 6 το απόγευμα το συλλαλητήριο των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην Καμάρα, με κεντρικό σύνθημα: "Φτάνει πια , δεν πάει άλλο".

Έντεκα αστυνομικοί ανάμεσα τους και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και πέντε ιδιώτες, παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για την υπόθεση της παράνομης ελληνοποίησης αλλοδαπών, αλλά και για προστασία νυχτερινών κέντρων. Παράλληλα ασκήθηκε δίωξη και κατά παντός υπευθύνου για εκβίαση κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια. Σε δήλωση του ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Ρωμαίος, σημειώνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις άδειες παραμονής αλλοδαπών, προσθέτοντας ότι στο θέμα αυτό, ακολούθησε την ίδια διαδικασία, που ακολουθούσαν οι προκάτοχοι του.

"Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίζουμε πλήρως την αστυνομία από φαινόμενα διαφθοράς και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της. Για αυτό προωθούμε μέτρα για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας". Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την εγγραφή στον προϋπολογισμό 100 δισ. για την ενίσχυση των μέτρων εξυγίανσης. Ο κ. Πετσάλνικος παραδέχθηκε ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα με την εισδοχή τα τελευταία χρόνια των λαθρομεταναστών, σημείωσε ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Τριήμερη απεργία ξεκινούν από σήμερα οι ειδικεύομενοι γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ τετράωρη στάση , από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η ολομέλεια της ΓΣΕΕ.

"Μετά και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδεικνύεται αναμφισβήτητα, πλέον, ότι η νομοθετική ρύθμιση που προώθησε πρόσφατα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της άκριτης ιδιωτικοποίησης και παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές διαβεβαιώσεις της προς τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων του δημοσίου τομέα". Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΗΚΚΙ, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν μαθητές των δημοτικών σχολείων των δήμων Συκεών, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού, Ευόσμου, Μενεμένης, Νεάπολης, Πολίχνης, Χορτιάτη και Λαγκαδά. Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους δασκάλους τους, επέδωσαν ψηφίσματα προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Λυσσαρίδη, στα οποία επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη.

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα της Παιδείας πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του νομάρχη και του αρμόδιου βοηθού νομάρχη και με συμμετοχή των δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων, των προϊστάμενων των διευθύνσεων και γραφείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπροσώπων των αιρετών οργάνων των εκπαιδευτικών. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ζήτησαν συντονισμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ετσι έγινε δεκτή η πρόταση του νομάρχη, δηλαδή εάν στη σύσκεψη που θα γίνει στη Νομαρχία με τους εκπροσώπους του υπουργού Παιδείας δεν δοθούν λύσεις, στις 9 Νοεμβρίου με απόφαση του νομάρχη θα κλείσουν τα σχολεία του νομού.

"Η πρώτη και η κύρια υποχρέωση όλων είναι να φροντίζουν για την με ίσους όρους διεξαγωγή των αγώνων, καθώς και για την ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των διαγωνιζόμενων ομάδων", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, "συμμεριζόμενος - όπως είπε - την αναστάτωση που επήλθε στο σύνολο των φιλάθλων της Μακεδονίας, μετά από τα όσα συνέβησαν στον πρόσφατο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ".

Με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα του Σαββάτου στο γήπεδο της Τούμπας μεταξύ των ομάδων του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, συγκαλεί σύσκεψη για σήμερα στις 2μ.μ. στο υπουργείο με σκοπό τη συνολική αντιμετώπιση των δυσάρεστων φαινομένων στους χώρους του Αθλητισμού. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, Γιώργος Λυσαρίδης, ο ειδικός γραμματέας Αθλητισμού Στέλιος Αγγελούδης, οι πρόεδροι των ΠΑΕ (ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ) της Α' Εθνικής της πόλης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Γρηγόρης Χατζησάββας και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Οικονόμου.

Με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα συναντήθηκε στην Αθήνα, ο Αλβανός ομόλογός του, κ. Ταρτάρι, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας που μελετά το σύστημα της οργάνωσης του αθλητισμού. Ο Αλβανός υφυπουργός Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκε και στο παιχνίδι Αλβανίας - Ελλάδας που πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Την προσχώρησή του στο ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος, Δημήτρη Τσοβόλα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΚ, ο Δαμιανός Βασιλειάδης. Ο κ. Βασιλειάδης ήταν υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ το 1996, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοκουρδικής Φιλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ερευνας και Πολιτικού Προβληματισμού.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Α' Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Γιώργου Πλάκα, προήγαγε στο βαθμό του ταξίαρχου, τέσσερις αστυνομικούς διευθυντές για πλήρωση κενών οργανικών θέσεων. Πρόκειται για τους Ιωάννη Αναγνωστόπουλο, Ευάγγελο Χρυσανθακόπουλο, Αθανάσιο Γκίτσα και Χαράλαμπο Μπαντουράκη. Ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Μπασιούκας, που τελεί σε υπηρεσία γραφείου, αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα, λόγω προαγωγής νεωτέρου του, προαγόμενος στο βαθμό του ταξίαρχου.

Σε οπλοστάσιο είχε μετατρέψει το σπίτι του αγρότης που συνελήφθη από αστυνομικούς στην κοινότητα Λευκόγεια Δράμας. Πρόκειται για τον 32χρονο Κώστα Αράπογλου, γεωργό, ο οποίος -σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας- είχε κρύψει σε υπόστεγο έξω από το σπίτι του τέσσερις χειροβομβίδες, ισάριθμους πυροκροτητές και σφαίρες πολεμικού όπλου. Τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο στρατό, ενώ ο 32χρονος ανακρίνεται από την ασφάλεια Καβάλας.

Ποινή κάθειρξης εννέα ετών και χρηματικό πρόστιμο περίπου πέντε εκατομμυρίων δραχμών, επέβαλε το αυτόφωρο δικαστήριο Καβάλας στον 45χρονο Δημήτρη Γεωργή, ο οποίος πριν από δύο μέρες επιχείρησε να μεταφέρει με φορτηγό αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη πάνω από εβδομήντα λαθρομετανάστες. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον 45χρονο μικροπωλητή από την Κομοτηνή, ο οποίος κατέβαλε εγγύηση ενός εκατομμυρίου δραχμών και αφέθηκε ελεύθερος μέχρις ότου εκδικαστεί η υπόθεση στο εφετείο. Ο Γεωργής είχε συλληφθεί έξω από την πόλη της Καβάλας την ώρα που μετέφερε με το φορτηγό αυτοκίνητό του 74 λαθρομετανάστες -στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί- εισπράττοντας ως αμοιβή 2.000 δολάρια από τον καθένα.

Μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου θα λάβει η τουρκοκυπριακή πλευρά ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, την 10η Νοεμβρίου, όπως είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Όπως, είπε, η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν θα είναι η ίδια με αυτή της 9ης Νοεμβρίου. Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι θα ανακοινώσουν στον κόσμο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε "υποχωρήσεις". "Θα γυρίσουμε ακόμη περισσότερο τις πλάτες μας στην ΕΕ και θα ενισχύσουμε τις γέφυρες που έχουμε με την Τουρκία", είπε.

Ως "εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν" το οποίο όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε γενικευμένα συμπεράσματα που θα εμποδίσουν τη δημιουργία καλών σχέσεων Σόφιας - Σκοπίων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, την απαγόρευση από τις σκοπιανές αρχές της εισόδου στην ΠΓΔΜ σε Βούλγαρους δημοσιογράφους για να καλύψουν το β΄ γύρο των εκλογών. Με δηλώσεις του στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Στογιάνοφ, σημείωσε ότι τα περιστατικά αυτά συνδέονται όχι μόνο με τη συμπεριφορά των σκοπιανών τελωνειακών αρχών, αλλά και με τη "συμπεριφορά ενός καθεστώτος που υποχωρεί", όπως είπε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Γαλλία ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ράντου Βασίλε είχε οικονομικού χαρακτήρα συνομιλίες με τις γαλλικές αρχές και Γάλλους επιχειρηματίες. Ο κ. Βασίλε πριν την αναχώρησή του για την τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία δήλωσε ότι κύρια συνιστώσα του προγράμματος της επίσκεψης θα αποτελέσουν οι συνομιλίες οικονομικού περιεχομένου κυρίως με τις εταιρίες, Renault, Eurocopter και ATR για πιθανή προμήθεια νέων αεροσκαφών, καθώς και θέματα των συζητήσεων θα αποτελέσουν τα έργα χωροταξίας και παροχής νερού στο Δήμο Βουκουρεστίου.

Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 4 November 1998 - 6:05:10 UTC