Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/11/1998 (MΠΕ)

Στις 9:30 το πρωί θα συνεχιστεί η σύνοδος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τον απολογισμό του αποτελέσματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ανοίγοντας χθες τις εργασίες της συνόδου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προασπίσει την ενότητα του κόμματος και σημείωσε ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι μεν θεμιτές και αναγκαίες, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνουν το κοινό σχέδιο δράσης και απόφασης. "Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας και της μιζέριας των εσωκομματικών αναμετρήσεων" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε επίσης, σκληρή επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για νέα ενότητα με ιστορική σύνθεση στην πορεία προς το συνέδριο του κινήματος, έκανε λόγο στην ομιλία του, ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού η ΝΔ σε ανακοίνωση της, σημειώνει ότι ο κ. Σημίτης επειδή ακριβώς δε μπορεί να συνενώσει το κόμμα του "αποδέχτηκε και επισημοποίησε το δικαίωμα της διαφωνίας".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει στο θέμα της Κύπρου την πολιτική που της επέβαλε η Ελλάδα, αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, για την έκθεση που υιοθέτησε η Κομισιόν αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Opel ζήτησε χθες από τους κατόχους 59.000 μοντέλων του νέου astra να μεταβούν στις κατά τόπους αντιπροσωπείες προκειμένου να γίνει δωρεάν έλεγχος μετά από παράπονα των κατόχων του μοντέλου, για θορύβους και σκληρό τιμόνι κατά την οδήγηση. Η ελληνική αντιπροσωπεία πάντως, ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους οδηγούς, ενώ από τη Δευτέρα θα σταλούν επιστολές στους ιδιοκτήτες περίπου 800 αυτοκινήτων, προκειμένου να την επισκεφτούν.

Την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ζήτησε η ΕΣΗΕΑ μετά τις καταγγελίες της οικογένειας του άτυχου υποσμηναγού Νίκου Παρούση ότι δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών, που κάλυπταν το τραγικό δυστύχημα με το Μιράζ 2000.

Άγρια δολοφονία Αλβανού από ομοεθνή του χθες το βράδυ στον Πειραιά. Σύμφωνα με την αστυνομία ο 36χρονος Χατζιάτ Ιτζέπ έστησε ενέδρα στον τριαντάχρονο συμπατριώτη του Κουτνε Σιριτζα, έξω από το σπίτι του, στη Νίκαια. Ο δράστης, πυροβόλησε το θύμα οκτώ φορές και διέφυγε με αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές. Το έγκλημα αποδίδεται σε προσωπική αντεκδίκηση.

Για το Εδιμβούργο αναχωρεί την Κυριακή, η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 14 Νοεμβρίου. Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές, Χρήστος Ροκόφυλλος, Κυριάκος Σπυριούνης, Ηλίας Παπαηλίας, Βασίλειος Τσιλίκας, Αυγερινός Πετραλιάς, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής και Ορέστης Κολοζώφ. Τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν στις εργασίες των διαφόρων επιτροπών είναι η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, η πορεία προς μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και ασφάλεια, η μελλοντική στρατηγική της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ και οι βαλτικές χώρες, η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, η κατάσταση της οικονομίας στη Ρωσία, καθώς και το οργανωμένο έγκλημα και η σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Συγκρουστείτε με τις κατεστημένες απόψεις και λογικές. Ανατρέψτε το σημερινό σκηνικό της αδιαφορίας. Σπάστε τη σιωπή. Η Πατρίδα μας έχει ανάγκη από τη γνήσια, την καθαρή φωνή της νεολαίας". Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, απευθύνθηκε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, στη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίασή του και πρόσθεσε: "Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, την ώρα που η εθνική κυριαρχία μας βρίσκεται κάτω από τη συνεχή απειλή του τουρκικού επεκτατισμού, η ελληνική νεολαία πρέπει να πάρει στα χέρια της την υπόθεση της πολιτιστικής και πνευματικής αναγέννησης. Πρέπει να σαλπίσει ξανά, όπως το έκανε σε όλες τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας μας το εγερτήριο μήνυμα".

''Η Ελλάδα θα υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα για να γίνει το 2005 μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'' Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην υπουργού Άμυνας της Ν.Δ. Γ. Βαρβιτσιώτη. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε άνιση τη μάχη που έδωσε η Ελλάδα και δεν τα κατάφερε για να γίνει μη μόνιμο μέλος ενώ καυτηρίασε έντονα τη στάση ''άσπονδης φίλης'' χώρας όπως την χαρακτήρισε.

Επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Στις 14 Νοεμβρίου θα μιλήσει στο σεμινάριο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαικών Μελετών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα "αναζητώντας την ευρωπαική ταυτότητα". Ομιλητής στην ίδια εκδήλωση θα είναι και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.

Διήμερη επίσκεψη στις Σέρρες θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας θα επισκεφτεί μονές του νομού Σερρών, ενώ θα έχει επαφές με τοπικούς φορείς της πόλης.

Στο 4,7% έπεσε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η αποκλιμάκωση είναι της τάξης του 0,5% καθώς τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε κλείσει στο 5,2%. Η πτώση του πληθωρισμού αποδίδεται στις μειώσεις των τιμών της βενζίνης, των εισιτηρίων των πλοίων, των αυτοκινήτων, του πετρελαίου θέρμανσης και των ειδών διατροφής.

Eντονα επικρίθηκε από τον ανεξάρτητο αλβανικό τύπο ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο για την απουσία του τόσο από τη συνεδρίαση του κόμματος στην οποία συζητήθηκε το δημοψήφισμα της 22ας Νοεμβρίου για την αποδοχή του Συντάγματος, όσο και από τη διεθνή διάσκεψη για την Αλβανία που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι της χώρας, κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης Κόμμα Εθνικής Ενότητας Ρουμανίας (PUNR), Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας Ρουμανίας (PDSR) και Κόμμα Μεγάλη Ρουμανία (PRM). Στην πρόταση υπογραμμίζεται η δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, η αδικαιολόγητη αναβολή των μέτρων αναπροσαρμογής των συντάξεων και η δραστική επιδείνωση, μετά το 1990, της σχέσης μέσου μισθού και μέσης σύνταξης.

Την έκδοση του ισλαμιστή Κάπλαν που φέρεται ως οργανωτής τρομοκρατικών επιθέσεων, πρόκειται να ζητήσει η Τουρκία από την Γερμανία. Ο κ.Μπίλικαν, αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας συναντήθηκε με τον αρχηγό της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, Κέρστεν και εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συνεργαστεί με την Γερμανία για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας.

Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα βουνά της βόρειας χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 7 November 1998 - 6:05:11 UTC