Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/11/1998 (MΠΕ)

Μέσα στη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους και ήδη είναι γνωστά τα περισσότερα στοιχεία του. Στο μεταξύ, κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους για "ναρκοθέτηση" των ελαφρύνσεων από τη μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς διαρρέουν πληροφορίες για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του '99. Ωστόσο, πρόσθετα δημόσια έσοδα 400 δις δρχ. προέκυψαν τους τελευταίους 20 μήνες από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ.

Εκτός απροόπτου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την αλλαγή στη φορολόγηση των αυτοκινήτων. Οι νέες τιμές θα είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 6% και θα ισχύσουν αμέσως, αφού το νομοσχέδιο είναι τελωνειακού χαρακτήρα με άμεση ισχύ.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η έξαρση της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη, μετά από τις πέντε ένοπλες ληστείες που έγιναν μέσα στην πόλη το Σαββατοκύριακο, αλλά και την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών ένοπλων Αλβανών, την Παρασκευή το βράδυ, σε κεντρικό δρόμο της πόλης, ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία στη Γλυφάδα για να εντοπίσει τους επιβάτες μιας BMW με κλεμμένες πινακίδες, οι οποίοι χθες το απόγευμα αντάλλαξαν πυροβολισμούς με άντρες της ομάδας "Σ". Κατά την καταδίωξη το Ι. Χ. προσέκρουσε σε κολώνα και ακινητοποιήθηκε, ενώ μια γυναίκα κρατώντας ένα μωρό βγήκε από το αυτοκίνητο και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο οδηγός μαζί με έναν επιβάτη εν μέσω πυροβολισμών κατάφεραν να ξεφύγουν. Η αστυνομία συνέλαβε τον Κυριάκο Βερόπουλο, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε ένας ασύρματος συντονισμένος στη συχνότητα της άμεσης δράσης. Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Τάσο Παπαχρήστο, δραπέτη των φυλακών. Ο άντρας που αναζητά η αστυνομία είναι ο Μερκούρης Σοφρόνης δραπέτης των φυλακών επίσης και πιθανολογείται ότι η γυναίκα, που εγκατέλειψε το αυτοκίνητο με το παιδί, είναι η σύζυγος του.

Έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα σε είσοδο υπόγειου γκαράζ εμπορικού κέντρου επί της οδού Κηφισίας 213 στο Μαρούσι. Σύμφωνα με την αστυνομία η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από χειροβομβίδα που πέταξαν άγνωστοι, ενώ στο χώρο σημειώθηκαν μικρές ζημιές.

Τραγικό θάνατο βρήκε αργά χθες το βράδυ ένας 23χρονος Αλβανός, όταν καταπλακώθηκε από μπάρα με βάρη μέσα σε γυμναστήριο επί της οδού Φορμίωνος 155 στην Καισαριανή. Πρόκειται για τον Ηλία Χαλίλη, ο οποίος σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, καθάριζε το χώρο.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο χώρο της παιδείας, καθώς την Τετάρτη στην Αθήνα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί οργανώνουν νέα συγκέντρωση, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσει στη μέση εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, περιόδευσε χθες για δεύτερη ημέρα στην ορεινή Καλαμπάκα και επισκέφθηκε τα βλάχικα χωριά και ξεναγήθηκε στη μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα. Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις καταστροφές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι "και εδώ έκαναν καταστροφές οι κατακτητές, αλλά δεν ξέρω κανένα άλλο μέρος που έκαναν τόσες πολλές, που κατέστρεψαν τόσα πολλά χωριά και πολιτείες, που σκότωσαν τόσο κόσμο και μου κάνει εντύπωση πως ύστερα από τόσα χρόνια δεν συνειδητοποιούν την υποχρέωση την οποία έχουν, να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση αυτών των ζημιών".

Δεν υπάρχει λόγος να τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης και προσθέτει πως πρέπει να τύχει καθολικής υποστήριξης ο Κώστας Σημίτης, όχι μόνο γιατί είναι ο πρωθυπουργός της χώρας αλλά και γιατί μπορεί να είναι αυτός που θα υποστηρίξει την ανασύνθεση του κόμματος. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Μακεδονία" ο Γιάννης Μαγκριώτης προσδιορίζει τις σχέσεις του με τον Κ. Σημίτη και τον Α. Τσοχατζόπουλο και εξηγεί:"Οπως είναι γνωστό το 1996 υποστήριζα την εκλογή του Α. Τσοχατζόπουλου στη θέση του προέδρου του κόμματος και στη θέση του πρωθυπουργού. Δε θεωρώ πως ήταν λάθος. Ημασταν στο 1996 με τελείως διαφορετικά δεδομένα και τελείως διαφορετικό αιτούμενο εκέινη τη στιγμή. Οι πολιτικές θέσεις που ψηφίσαμε το 1996 ήταν ομόφωνες. Κι αυτό αποκαλύπτει εν πολλοίς την προσχηματικότητα των εσωτερικών διαφωνιών. Εκτιμώ πως ο Κώστας Σημίτης μπορεί να είναι ο καταλύτης αυτής της αναγκαίας κομματικής ανασύνθεσης και της ανατροφοδότησης με μια νέα δυναμική πολιτική του κόμματος μας".

Ελληνοαλβανική σπείρα που διακινούσε κοκαίνη αλβανικής παραγωγής, αρχαία αντικείμενα και βυζαντινές εικόνες, εξαρθρώθηκε στα Ιωάννινα. Δύο Αλβανοί συνελήφθησαν και ένας Έλληνας, ενώ η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη συνεργατών τους στην Ελλάδα και την Αλβανία. Στο κέντρο των Ιωαννίνων, στην οδό Αρχιμανδρίου, άνδρες του τμήματος της δίωξης ναρκωτικών, συνέλαβαν δύο Βορειοηπειρώτες και έναν Γιαννώτη, την ώρα που είχαν έτοιμα για προώθηση στην αγορά 83 φιξάκια του ενός γραμμαρίου το καθένα με κοκαίνη, καθώς και ποσότητα σε σακουλάκια, συνολικού βάρους 190 γραμμαρίων. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Οικονόμου, 56 χρόνων την Καλλιρόη Παπά, Βορειοηπειρώτες και τον Δημήτριο Χουλιάρα, 56 χρόνων από τα Ιωάννινα. Η αστυνομία ανακάλυψε και κατέσχεσε 19 πλίθινα, πήλινα και χάλκινα αγάλματα, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Οι συλληφθέντες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ιωαννίνων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρχές της Γερμανίας, προειδοποιώντας, ότι το αεροδρόμιο των Τιράνων χρησιμοποιείται, ως γέφυρα για την μεταφορά Κούρδων λαθρομεταναστών. Την έντονη ανησυχία του για το πρόβλημα εξέφρασε αυτές της ημέρες ο διευθυντής της αστυνομίας της Γερμανίας, Χέλμουτ Βίντερ, ο οποίος συναντήθηκε στα Τίρανα με εκπροσώπους της γενικής εισαγγελίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αλβανικού Τύπου, ο κ.Βίντερ φαίνεται να είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που έχει ανακαλύψει τη συνεργασία μεταξύ της αλβανικής και της γερμανικής μαφίας. Αυτό, εξάλλου, απέδειξαν και οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Τίρανα, στις οποίες μεταξύ άλλων επισήμανε ότι στη Γερμανία δρα μία ομάδα Αλβανών εγκληματιών, που είναι παρά πολύ καλά οργανωμένη, κυρίως για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της τριετούς συμφωνίας μεταξύ της Βουλγαρίας και του ΔΝΤ θα δοθεί η δεύτερη δόση της οικονομικής βοήθειας,ύψους 73,2 εκατ. δολαρίων στη Σόφια μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της αποστολής του ΔΝΤ. Εμπειρογνώμονες του διεθνούς αυτού θεσμού πείσθηκαν ότι η Βουλγαρία εκπληρώνει τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρει η εφημερίδα της Σόφιας "24 ώρες". Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη και οι προοπτικές στη Βουλγαρία είναι ευνοϊκές.

Έφθασε χθες στα Σκόπια ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, τον πρίγκιπα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοι Χαντζίσκι και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα βρετανικά νεκροταφεία, ενώ είχε συνάντηση με δημοσιογράφους στα γραφεία του BBC. Σήμερα, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα επισκεφθεί το Χρηματιστήριο των Σκοπίων, το Ινστιτούτο Σεισμολογίας, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομίας Τάκι Φίτι.

Αίθριος καιρός προβλέπεται σήμερα στην Ανατολική Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν νεφώσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 9 November 1998 - 6:05:11 UTC