Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Γ. Αρσένης: Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί με σταδιακές αλλαγές και συνεχείς βελτιώσεις.
  • Το πρόγραμμα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας παρουσίασε ο Φίλιππος Πετσάλνικος.
  • Πλήρης διάσταση απόψεων για το φορολογικό διαπιστώθηκε στη συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό.
  • Έκρηξη από πέντε γκαζάκια στα γραφεία του ΚΚΕ, στην οδό Παπάγου 39, στην περιοχή Ζωγράφου.
  • Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής, στην Αθήνα.
  • Β. Μαρτένς: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Γιλμάζ ότι η Ιταλία είναι συνένοχος της τρομοκρατίας.
  • Τη θέσπιση επιδόματος παραγωγικότητας για τους ιερείς ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
  • Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεργαστούν για τη διεθνή προβολή και καταγγελία της τουρκικής αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.
  • Σε ανώνυμες εταιρίες μετατρέπονται οι οργανισμοί λιμένων Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
  • Ο Λάμπρος Λαμπρόπουλος νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας.
  • Ακόμη δέκα χιλιάδες τηλεφωνικές γραμμές στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν ψηφιακές.
  • Αποχωρούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Δυτική Όχθη.
  • Χ. Σολάνα: Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι δηλωτικές για την επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού.
  • "All Star Game", θα διεξαχθεί το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ της Αθήνας.
  • Διεθνές τουρνουά πυγμαχίας εφήβων, αύριο στη Θεσσαλονίκη.
  • Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από το βράδυ και από τα δυτικά προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τη διαβεβαίωση ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί με σταδιακές αλλαγές και συνεχείς βελτιώσεις έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Αρσένης υποσχέθηκε άμεση επαφή με γονείς και μαθητές και τόνισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί και μετά το 2000. Αναφερόμενος στο ενιαίο Λύκειο υπογράμμισε ότι θα έχει πλέον αυτοτελή χαρακτήρα καθώς δεν θα χρειάζονται πλέον τα φροντιστήρια.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας παρουσίασε το μεσημέρι στον πρωθυπουργό, ο αρμόδιος υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο υπουργός δήλωσε ότι δόθηκαν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες εντολές για την εφαρμογή των μέτρων κατά της εγκληματικότητας, που παρουσιάστηκαν στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου. Ειδικότερα, θα συνεχιστούν οι περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους, ενώ εναέριες περιπολίες θα γίνονται με ελικόπτερα. Επίσης θα απαλλαγούν αστυνομικοί από ξένα προς αυτούς καθήκοντα ώστε να ριχθούν στη μάχη κατά του εγκλήματος.

Την αντίθεση της ΓΣΕΕ σε βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής εξέφρασε το προεδρείο της κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ζήτησε αύξηση του αφορολόγητου ορίου, εφαρμογή του 35ωρου και διάθεση πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ωστόσο, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση συζητά το θέμα του 35ωρου, ενώ για την ανεργία θα γίνει αυτόν το χρόνο λεπτομερής συζήτηση ενόψει της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου για την απασχόληση. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος, διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων για το φορολογικό. Χωριστή δήλωση έκανε ο Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιάννης Μανώλης, που έκανε λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

Έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα στα γραφεία του ΚΚΕ, στην οδό Παπάγου 39, στην περιοχή Ζωγράφου. Συγκεκριμένα εξερράγησαν πέντε γκαζάκια και εκδηλώθηκε πυρκαγιά από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Η πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να σβήσει εγκαίρως τη φωτιά.

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής, στην Αθήνα. Ομάδα νεαρών, που προέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες από τον αναρχικό χώρο, μπήκαν στο αμφιθέατρο όπου εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν γενική συνέλευση των φοιτητών, επιτέθηκαν στους παραβρισκόμενους και χτυπούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Τρεις φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Στη συνέχεια οι νεαροί διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι η Ιταλία είναι συνένοχος της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτενς. Ο κ. Μαρτενς εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και επισήμανε ότι η Ιταλία σέβεται τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου αρνούμενη την έκδοση ενός καταζητούμενου σε ένα κράτος όπου ισχύει ακόμη η θανατική ποινή. Ζήτησε να υποστηριχθεί η στάση της ιταλικής κυβέρνησης, γιατί επιδεικνύει σεβασμό στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου.

Τη θέσπιση επιδόματος παραγωγικότητας για τους ιερείς ζήτησε το πρωί σε ομιλία του στο Μητροπολιτικό Ναό της Αρναίας στη Χαλκιδική ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού θα πρέπει να συζητηθεί αυτό το θέμα και αξίωσε τη χορήγησή του στους ιερείς. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στην Αρναία προσκεκλημένος της Νομαρχίας Χαλκιδικής.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεργαστούν για τη διεθνή προβολή και καταγγελία της τουρκικής αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής που θα υλοποιηθεί με την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού και η οποία θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στο τουριστικό ρεύμα στην περιοχή. Αυτά δήλωσε η υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη, μετά από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Η κ Παπαζώη χαρακτήρισε ως "ενεργειακά αδικαιολόγητη επιλογή" το γεγονός ότι η Τουρκία προγραμματίζει "να σπείρει" τριάντα πυρηνικά εργοστάσια, πολλά από τα οποία στα παράλιά της, τη στιγμή που θέλει να είναι μία τουριστική χώρα.

Την μετατροπή των οργανισμών λιμένων Θεσσαλονίκης και Πειραιά σε ανώνυμες εταιρείες ανακοίνωσαν το μεσημέρι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, και οι διοικήσεις των οργανισμών. Ο κ. Σουμάκης παρουσίασε το σχετικό σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο διατηρεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Το μόνιμο προσωπικό εξασφαλίζεται σε προσωποπαγείς θέσεις.

Ο Λάμπρος Λαμπρόπουλος, στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, ορίστηκε νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας. Ο κ Λαμπρόπουλος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην Αγροτική Ασφαλιστική και στην Κτηματική Επενδύσεων.

Οι κάτοχοι είκοσι χιλιάδων ακόμη τηλεφωνικών γραμμών της Θεσσαλονίκης θα επωφελούνται από την ερχόμενη Κυριακή των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι ψηφιακές συνδέσεις έναντι της παλιάς συμβατικής τεχνολογίας. Δέκα χιλιάδες τηλεφωνικές γραμμές πρόκειται να αντικατασταθούν με ψηφιακές στην περιοχή γύρω από την οδό Ερμού. Πρόκειται για τους αριθμού κλήσης από 260 000 ως 269 999, ενώ θα αντικατασταθούν επίσης οι αριθμοί από 900 000 ως 909 999 στην περιοχή της Τούμπας. Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει ποιότητα ήχου, δυνατότητα εικόνας, ενώ εξασφαλίζεται η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών επικοινωνίας, όπως η επικοινωνία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερη αξιοπιστία και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Σημαντικό βήμα έγινε σήμερα στην υλοποίηση της συμφωνίας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να αρχίσει η πρώτη φάση αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Όχθη.

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι δηλωτικές για την επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιε Σολανα από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Από την άλλη μεριά, στην Πριστινα ο εκπρόσωπος της διαπραγματευτικής ομάδας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Φεχμι Αγκανι, δήλωσε για πρώτη φορά ότι η αλβανική πλευρά είναι πιθανό να αποδεχτεί κάτι λιγότερο από την ανεξαρτησία, που ενδεχόμενα να πλησιάζει στον ομοσπονδιακό χαρακτήρα τόσο της Σερβίας, όσο και του Μαυροβουνίου, που συμμετέχουν στη σημερινή Γιουγκοσλαβία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται η αποδοχή μεταβατικής περιόδου τριών ή πέντε χρόνων, προκειμένου να δρομολογηθούν τελικές εξελίξεις στο καθεστώς διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου.

Η κορυφαία γιορτή του μπάσκετ, το "All Star Game", θα διεξαχθεί το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ της Αθήνας και οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για περισσότερες από τέσσερις ώρες τα μεγαλύτερα "αστέρια" του αθλήματος. Ο αγώνας των Ευρωπαίων κόντρα στους Αμερικανούς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς από το παρκέ θα παρελάσουν όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πρωταθλήματος. Νωρίτερα θα διεξαχθεί αγώνας παλαιμάχων, ενώ στο ενδιάμεσο θα γίνουν οι γνωστοί διαγωνισμοί τριπόντων και καρφωμάτων.

Εξήντα αθλητές - από επτά χώρες- θα λάβουν από αύριο μέρος στο διεθνές τουρνουά πυγμαχίας εφήβων που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των "Η' Δημητρίων". Στη διοργάνωση, που θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο της οδού Κλεάνθους και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, θα λάβουν μέρος πυγμάχοι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κύπρο, τη Μολδαβία και την Ουγγαρία.

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από το βράδυ και από τα δυτικά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 19 November 1998 - 17:05:11 UTC