Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 20/11/1998 (MΠΕ)

Κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις και βροχές ή σποραδικές καταιγίδες σαρώνει όλη τη χώρα από χθες το βράδυ. Τα άσχημα καιρικά φιανόμενα ξεκίνησαν από τη δυτική Ελλάδα, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύθηκαν και επεκτάθηκαν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από το 56ο έως και το 70ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση το Σαββατοκύριακο.

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα οδηγηθούν σήμερα οι υπόλοιποι 117 από τους συλληφθέντες στην πορεία για το πολυτεχνείο, ενώ χθες κάθισαν στο εδώλιο του αυτόφωρου 32 συγκατηγορούμενοι τους. Από αυτούς, ένας νεαρός καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ για τους υπόλοιπους ορίστηκαν δικάσιμοι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου. Χθες το μεσημέρι στη Νομική Σχολή, ομάδα νεαρών φορώντας κράνη και κρατώντας καδρόνια εισέβαλε στη συνέλευση φοιτητικών συλλόγων. Ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία τρεις φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές. Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, κάνει λόγο "για μηχανισμούς που συνεχίζουν το αντιλαϊκό τους έργο".

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Ρώμης, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα μετά την απόρριψη από τον Τούρκο ομόλογο του της πρότασης να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε χθες πως η χώρα του, είναι ανοιχτή στο διάλογο. Ο κ. Ντ' Αλέμα τόνισε ότι η Ιταλία πιστεύει στη βάση των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος. Χθες, οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι της Τουρκίας ανακοίνωσαν την έναρξη μποϊκοτάζ στα ιταλικά προϊόντα, ενώ ο Μεσουτ Γιλμαζ βρίσκεται σε δυσχερή πολιτική θέση.

Μαζικές αγορές μετοχών έκαναν χθες οι ξένοι επενδυτές στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα να ανέβει ο δείκτης κατά 3,45% και ο τζίρος να φτάσει στα 86,6 δις δραχμές.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέλεξε χθες το βράδυ το επταμελές προεδρείο της, καθώς και τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος. Στο επταμελές προεδρείο εξελάγησαν οι κύριοι Ακριτίδης, Ηλιάδης, Καλαφάτης, Αδαμόπουλος, Κατσιλιέρης, Κωνσταντινίδης και Χατζημιχάλης, ενώ δεν εξελέγη η Νόρα Κατσέλη, η οποία έθεσε αιφνιδίως υποψηφιότητα, εκτός επίσημης πρότασης. Τις τρεις θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κατέλαβαν με σειρά ψήφων οι: Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Κοσμάς Σφυρίου και Λεωνίδας Τζανής.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε όλα τα τελωνεία της χώρας εξαιτίας της τριήμερης απεργίας των τελωνειακών, που άρχισε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα.

Το υπουργείο Εσωτερικών εμμένει στις θέσεις του να μην κάνει αποδεκτή την ανεξέλεγκτη αύξηση των δημοτικών τελών, σχολιάζοντας την απόφαση των δημάρχων της Αττικής να αυξήσουν τα τέλη έως και 48%, εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν τους καταβληθεί από το αναφερόμενο υπουργείο, το ποσό των 60 δις δραχμών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο σε όσους δήμους επιβάλλουν αυξήσεις στα τέλη πάνω από τα όρια του πληθωρισμού, ενώ δεν αποκλείεται να προωθήσει και νομοθετική ρύθμιση, που θα επιβάλλει πλαφόν στις αυξήσεις.

Τη διαβεβαίωση ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί με σταδιακές αλλαγές και συνεχείς βελτιώσεις έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Αρσένης υποσχέθηκε άμεση επαφή με γονείς και μαθητές και τόνισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί και μετά το 2000. Αναφερόμενος στο ενιαίο Λύκειο υπογράμμισε ότι θα έχει πλέον αυτοτελή χαρακτήρα καθώς δεν θα χρειάζονται πλέον τα φροντιστήρια.

Την ανάγκη για διατήρηση της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλος σε ομιλία που πραγματοποίησε χθες στην Αρναία της Χαλκιδικής. Το ακροατήριο του Αρχιεπισκόπου ήταν οι μαθητές των γυμνασίων και των Λυκείων της Χαλκιδικής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Αρναία με λεωφορεία. Ο κ.Χριστόδουλος έκανε εκτενή αναφορά στην ελληνική ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και την απελευθέρωση της χώρας, ενώ αμφισβήτησε κάποια από τα θέματα που θίγουν τα βιβλία της κυρίως σε ότι αφορά στο Βυζάντιο, το οποίο χαρακτήρισε αμιγές ελληνικό κράτος και προσέθεσε ότι τότε εκκλησία και πολιτεία πήγαιναν μαζί ενώ ειρωνεύτηκε την άποψη ότι το ελληνικό κράτος είναι χομεϊνικό.

Την αντίθεση της ΓΣΕΕ σε βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής εξέφρασε το προεδρείο της κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ζήτησε αύξηση του αφορολόγητου ορίου, εφαρμογή του 35ωρου και διάθεση πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ωστόσο, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η Βουλή επικύρωσε κατά πλειοψηφία, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις οποίες ιδρύονται διεθνή δικαστήρια για την εκδίκαση παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Ρουάντας και των γειτονικών χωρών. Μιλώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδεικνύουν ότι η ανθρωπότητα δεν θέλει να γίνει παθητικός παρατηρητής στις βαρβαρότητες που διαπιστώνονται. Ο κ. Παπανδρέου συμμερίστηκε τις απόψεις που εκφράστηκαν από αρκετούς βουλευτές για "επιλεκτικότητα" της Διεθνούς Κοινότητας, σημείωσε όμως ότι πρέπει να στηρίζεται κάθε βήμα που επιζητά την ατομική ευθύνη πολιτικών ηγετών που διατάζουν βαρβαρότητες ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Το κέντρο της ελληνικής κοινότητας της Τασκένδης επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ουζμπεκιστάν. Ο κ. Τσοχατζόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής παρακάθισαν σε γεύμα προς τιμήν τους. Στη διάρκεια των προσφωνήσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου των Ελλήνων, Χρίστος Βροχιγένης εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την παρουσία της ελληνικής αποστολής και επεσήμανε για άλλη μια φορά το νόστο και τη νοσταλγία που αισθάνονται οι απόδημοι Έλληνες, οι κάτοικοι της Τασκένδης και ολόκληρου του Ουζμπεκιστάν για την πατρίδα τους την Ελλάδα, που έτσι τη νιώθουν. Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, εξέφρασε και αυτός τη συγκίνησή του, ευχαρίστησε για την φιλοξενία, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν τους 10.000 Έλληνες της Τασκένδης και υποσχέθηκε με την επιστροφή του στην Ελλάδα να δρομολογηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Με ευρύτατη πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε πρόταση ψηφίσματος όλων των μεγάλων πολιτικών ομάδων (εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το εισηγήθηκαν όλοι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας), με την οποία καταδικάζεται η Τουρκία, για την απόφασή της να αντικαταστήσει την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την τακτική της να αρνείται την επαναλειτουργία της. Με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ζητείται από την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα αλλάξουν την παράνομη και άδικη απόφαση της αντικατάστασης της εφορευτικής επιτροπής της Σχολής, να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της, καθ' ότι αποτελεί οργανικό και ουσιαστικό τμήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε χθες -για πρώτη φορά επισήμως- η επανεργοποίηση του πανευρωπαϊκού άξονα Χ, παρουσία μάλιστα, εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και της Commission. Eιδικότερα, με πρωτοβουλία της προεδρεύουσας ελληνικής πλευράς συνεδριάζει για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη, η τεχνική -"pre steering"- επιτροπή για τον πανευρωπαϊκό άξονα Χ, ο οποίος αναμένεται να μεταβάλει ουσιαστικά το τοπίο των μεταφορών. Η συγκρότηση της τεχνικής επιτροπής αποτέλεσε ουσιαστικά αποκύημα πρωτοβουλίας του Υπουργείου Μεταφορών. Η Ελλάδα ανέλαβε να προωθήσει τον άξονα Χ κατ΄ αναλογία των διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει για άλλους πανευρωπαϊκούς. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με την Commission, προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο σε επαφές με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα κράτη, με πρώτο στόχο τη δημιουργία της τεχνικής επιτροπής.

Τη συνεργασία των υπουργείων τους, στο πλαίσιο του προγράμματος "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" συζήτησαν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Λυκούργος Κάππας και η υπουργός Αιγαίου της Ελλάδας, Ελισάβετ Παπαζώη. Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη των πολιτιστικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των τριών αυτών περιοχών. Η κ. Παπαζώη συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού με τον οποίο συζήτησαν τρόπους και ενέργειες για την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται από την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου της Τουρκίας. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την κ. Παπαζώη για τις ενέργειες και τα διαβήματα στα οποία έχει προβεί τόσο ο ίδιος, όσο και η Βουλή επί του θέματος.

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν Κούρδοι που ζητούν να μην εκδοθεί ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν που βρίσκεται στην Ιταλία. Στο ψήφισμα το οποίο απευθύνεται προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι "η άρνηση της "επίσημης" Ελλάδας να φιλοξενήσει τον ηγέτη του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος του Κουρδιστάν, αποτελεί μια από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Tη δημιουργία ανοιχτού βήματος διαλόγου στο Internet για την ποιότητα, ανέλαβε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας, με στόχο την ενημέρωση των επιχειρηματιών του Έβρου σε θέματα διασφάλισης ποιότητας. Η συνάντηση, την οποία διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Εβρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας πιστοποίησης (9-15 Νοεμβρίου), πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων πιστοποίησης και υπευθύνων επιχειρήσεων.

Σε ματαίωση όλων των εκδρομών στην Ιταλία προχώρησαν τα τουρκικά πρακτορεία ταξιδιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για στην απροθυμία της Ιταλικής κυβέρνησης να παραδώσει τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Σε γραπτή ανακοίνωση της στον τύπο η Ένωση των Τουρκικών Πρακτορείων Ταξιδιών δήλωσε ότι θα σταματήσει τα ταξίδια στην Ιταλία μέχρι την παράδοση του Οτζαλάν στη χώρα στην οποία έκανε τα εγκλήματα του, σύμφωνα με τον διεθνή νόμο.

Εγινε χθες η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της ΠΓΔΜ και εκλέχθηκε ο πρόεδρός της, Σάβο Κλίμοφσκι. Ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Κλίμοφσκι γεννήθηκε το 1947. Είναι διδάκτωρ Νομικών Επιστημών. Την περίοδο 1986-1990 διετέλεσε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση της "Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Μακεδονίας". Είναι καθηγητής του πανεπιστημίου και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση" του Βάσιλ Τουπούρκοφσκι.

O Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία, κυρίως όσον αφορά οικονομικά θέματα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του προέδρου. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις λεπτομερειες για την επικείμενη συνάντησή τους στη Βόννη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Η συνάντηση αυτή θα προετοιμάσει το έδαφος για τη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής της 1ης Δεκεμβρίου στο Πότσνταμ, καθώς και για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βιέννη στις 11-12 Δεκεμβρίου.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για σήμερα ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 20 November 1998 - 6:40:11 UTC