Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 20/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη τη χώρα.
  • Μέχρι τον Απρίλιο του 1999 θα έχουν δημιουργηθεί οι νέοι οργανισμοί των Υπουργείων.
  • Δύο ξεχωριστές πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.
  • Για έλλειψη ενημέρωσης των μαθητών ως προς την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Μέτρα για τη βελτίωση των παροχών υγείας σε άγονα νησιά ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας.
  • Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης παρουσίασε ο Χρήστος Πάχτας.
  • Ευθύνες επιρρίπτει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση για τη μη απορρόφηση 2, 53 τρισεκατομμυρίων δραχμών από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
  • Tην άμεση ανάκληση των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων για την εμπορική αμοιβή και τη μισθωτική αξία, ζητούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης.
  • Έκθεση του ευρωβουλευτή Αντώνη Τρακατέλλη για τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.
  • Δηλώσεις του εκπροσώπου της Κυπριακής κυβέρνησης για την έκθεση Κλίντον για το Κυπριακό.
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αποχώρησης των Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Όχθη.
  • Aπειλές κατά της ζωής του δέχθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα.
  • Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Κακοκαιρία πλήττει σήμερα ολόκληρη τη χώρα. Χιόνια, βροχές και τσουχτερό κρύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωί χιονίζει σε όλη τη Δυτική Μακεδονία με αποτέλεσμα να αποκλειστούν 36 χωριά στο νομό Καστοριάς, 31 στο νομό Γρεβενών και 4 στο νομό Κοζάνης. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγονται οι συγκοινωνίας Βέροιας - Κοζάνης στην Καστανιά, Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου, Δράμας - Κάτω Νευροκοπίου και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Επίσης με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγονται οι συγκοινωνίες Βέροιας προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Τρία Πέντε Πηγάδια και Σερρών - Λαϊλιά. Δώδεκα χωριά αποκλείστηκαν και στο νομό Τρικάλων και δύο στο νομό Ιωαννίνων. Με αλυσίδες γίνεται η συγκοινωνία Ιωαννίνων - Τρικάλων στη θέση Κατάρα και Ιωαννίνων - Κοζάνης στην περιοχή Επταχωρίου. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς εξέδωσε γενικό απαγορευτικό του απόπλου, ενώ λόγω των ανέμων ματαιώθηκαν οι πτήσεις της Ολυμπιακής προς Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Λέρο, Σητεία, Αστυπάλαια, Σάμο, Πάρο, Χίο, Ικαρία, Τίρανα και Βελιγράδι.

Μέχρι τον Απρίλιο του 1999 θα έχουν δημιουργηθεί οι νέοι οργανισμοί των Υπουργείων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος παρουσίασε την σχετική εισήγηση, γνωστοποίησε ότι οι υπουργοί θα προχωρήσουν στην κατάρτιση των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων για τους νέους οργανισμούς, το αργότερο ως τα τέλη Ιανουαρίου. Όπως είπε, η αναδιοργάνωση της οργανωτικής δομής της δημόσιας διοίκησης θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες καθώς, τα Υπουργεία, με τη νέα τους δομή, θα μετατραπούν σε χώρους παραγωγής, πολιτικής και ελέγχου του συστήματος της κρατικής διοίκησης. Συγκεκριμένα θα υπάρξει περιορισμός σε όλες τις περιττές διευθύνσεις και τα τμήματα των Υπουργείων, ώστε να δημιουργηθούν νέα ευέλικτα σχήματα. Σε ό,τι αφορά, στον "ιό της χιλιετίας" στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θέμα που εξέτασε το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε η δημιουργία διϋπουργικής επιτροπής για το πρόβλημα.

Δύο ξεχωριστές πορείες μαθητών, κάτω από συνεχή βροχή, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ως αποτέλεσμα των διαφωνιών μεταξύ των μαθητών που αυτή την περίοδο έχουν επιλέξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Η μία πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, με οργανωτή τη ''συντονιστική επιτροπή ημερησίων σχολείων'', και η δεύτερη από την Καμάρα με οργανωτή τις ''αγωνιστικές κινήσεις μαθητών''. Στην πρώτη οι μαθητές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία για πέντε λεπτά στην Εγνατία οδό, διακόπτοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη δεύτερη πορεία οι μαθητές διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο χώρο μπροστά από το Λευκό Πύργο.

Για έλλειψη ενημέρωσης των μαθητών ως προς την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι υπάρχει παρεμπόδιση στη λειτουργία ορισμένων σχολείων και κατέστησε σαφές ότι όπου εντοπιστούν παράνομες πράξεις θα αντιμετωπιστούν αναλόγως.

Μέτρα για τη βελτίωση των παροχών υγείας σε άγονα νησιά ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Λουκάς Παπαδήμας, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Ο κ. Παπαδήμας διευκρίνισε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να καλυφθούν από στρατιωτικούς γιατρούς οι κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό. Παράλληλα δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθούν πολυδύναμα κέντρα υγείας στα νησιά. Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ο υπουργός τόνισε ότι οι γιατροί θα λάβουν σύντομα όλα τα χρήματα από τις εφημερίες και τις τακτικές αποδοχές.

Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας. Ο κ. Πάχτας σημείωσε ότι για την κυβέρνηση έχει κερδιθεί πλέον η μάχη της απορρόφησης και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην ποιότητα των έργων. "Θέλουμε να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Πάχτας και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας των έργων που θα παραδοθούν στο λαό. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ποιότητας στα δημόσια έργα καθώς σε ορισμένα παρουσιάζονται κακοτεχνίες, γνωστοποίησε όμως ότι στις περιπτώσεις που τα προβλήματα δεν μπορούν να διορθωθούν, οι φάκελοι των έργων αυτών θα αποστέλλονται στη δικαιοσύνη.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη απορρόφηση 2,53 τρισεκατομμυρίων δραχμών που δικαιούται η Ελλάδα από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης επέρριψε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπεύθυνος κοινοτικών κονδυλίων της Νέας Δημοκρατίας, Αριστείδης Τσιπλάκος. Ο κ. Τσιπλάκος, στηριζόμενος σε στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ότι σημαντικά κοινοτικά κονδύλια έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για έργα υποδομής, μέχρι το 1998. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο το γεγονός να συμπιέζεται αγρίως ο φορολογούμενος πολίτης, να περικόπτονται συντάξεις για να εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές και να ζητούνται θυσίες από τους πολίτες για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Απαντώντας ο κ. Πάχτας έκανε λόγο για απόκρυψη της αλήθειας από τον ελληνικό λαό εκ μέρους του κ. Τσιπλάκου.

Tην άμεση ανάκληση των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων για την εμπορική αμοιβή και τη μισθωτική αξία, ζητούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης. Σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισημαίνεται ότι, εξαιτίας των νέων αποφάσεων, οι έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, της τάξης του 15%. "Με τις επαναπροσαρμογές της εμπορικής αμοιβής και της μισθωτικής αξίας της επαγγελματικής στέγης, οι έμποροι πληρώνουν σήμερα την ευπιστία τους προς την κυβέρνηση", υπογραμμίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να φανεί συνεπής προς τις εξαγγελίες, τις εκκλήσεις και τις υποσχέσεις της.

Το οριστικό κλείσιμο των τεσσάρων πρώτων αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή πορεία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τροπολογία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Αντώνη Τρακατέλλη την οποία ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Τρακατέλλης υπογράμμισε μεταξύ των άλλων:" Από τη στιγμή που η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα της Ατζέντας 2000 δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία αντιδραστήρων που δεν επιδέχονται αναβάθμιση με λογικό κόστος και υπάρχει κίνδυνος νέου πυρηνικού ατυχήματος με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον".

Η Κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που περιέχεται στη διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον προς το Κογκρέσο, για το Κυπριακό, αποτελεί απάντηση στην απαράδεκτη πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία. Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως "αυτό που φαίνεται είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών". Ερωτηθείς πως εκτιμά την αναφορά ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προετοιμαστούν για συνολικές διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση "πάντα επεδίωκε να εισέλθει σε συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού για συνολική διευθέτηση".

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αποχώρησης των Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Όχθη. Στο μεταξύ υπογράφηκαν σήμερα, σε επίσημη τελετή, οι νέοι χάρτες της περιοχής.

Aπειλές κατά της ζωής του δέχθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Ντανς Εβερτς, λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι προπαγανδίζει υπέρ του Συντάγματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον" ο άγνωστος που τηλεφώνησε στα γραφεία του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, προειδοποίησε τον Εβερτς ότι αν δεν σταματήσει να καλεί τους Αλβανούς να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα "δεν θα φύγει ζωντανός από την Αλβανία". Η εφημερίδα επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει ότι ο άγνωστος έθεσε όρους για την παραμονή του πρέσβη του ΟΑΣΕ στη χώρα. Ο ίδιος ο Εβερτς αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ΟΑΣΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο δημιουργίας αποσταθεροποιητικών ενεργειών ιδιαίτερα από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από αύριο το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από - 1 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 20 November 1998 - 17:05:23 UTC