Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα προκάλεσε η κακοκαιρία.
  • Για διάλυση του κράτους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
  • Απανθρακωμένοι βρέθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις ναυτικοί που αγνοούνταν από το πρωί.
  • Δ. Ρέππας: "Δεν υφίσταται θέμα πρόωρων εκλογών".
  • Διαδοχικές συναντήσεις Τούτζμαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
  • Θέματα που αφορούν το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν αύριο ο πρωθυπουργός και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.
  • Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου για τις αλλαγές στην κοινωνική πολιτική.
  • Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος.
  • Στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Yπέρ του Συντάγματος τάχθηκε το 90% των Αλβανών, στο χθεσινό δημοψήφισμα.
  • Με μποϊκοτάζ των ιταλικών προϊόντων απαντούν οι Τούρκοι στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην εκδώσει τον Οτσαλάν.
  • Άρχισε στην τουρκική βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Γιλμάζ.
  • Απονέμονται το βράδυ τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του 39ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
  • Ύφεση της κακοκαιρίας από την κεντρική και νότια Ελλάδα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα προκάλεσε η κακοκαιρία που επικρατεί από χθες. Πάνω από δέκα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη Δυτική Μακεδονία, ενώ τα χιόνια έχουν προκαλέσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες. Σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας η συγκοινωνία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη τα λιμεναρχεία έχουν απαγορεύσει τον απόπλου όλων των σκαφών. Στη Θεσσαλονίκη, δέντρα ξεριζώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους και καταπλάκωσαν ανθρώπους και αυτοκίνητα. Ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν φωτεινοί σηματοδότες και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της πόλης. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για τον απεγκλωβισμό ατόμων που αποκλείστηκαν σε ασανσέρ. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων, κεραίες τηλεοράσεων, τέντες σπιτιών αλλά και αγροτικές καλλιέργειες. Μεγάλες καταστροφές λόγω της νεροποντής σημειώθηκαν στην Αργολίδα και τη Φθιώτιδα, κλειστά είναι τα σχολεία στην Κορινθία, στη Λαμία οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα ξεριζώθηκαν δέντρα.

Για διάλυση του κράτους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος με θέμα την κακοκαιρία. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι ο πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κράτος διαλυμένο που δε συμπαραστέκεται στα προβλήματά του.

Απανθρακωμένοι βρέθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις ναυτικούς που αγνοούνταν από το πρωί, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο ρυμουλκό "Αγιος Γεώργιος" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Βατραχάνθρωποι βρήκαν στο εσωτερικό μέρος του ρυμουλκού, το οποίο έχει προσαράξει κοντά στο Καλοχώρι, τους τρεις άτυχους ναυτικούς. Γίνονται έρευνες για να βρεθεί και το τέταρτο μέλος του πληρώματος. Η φωτιά ξέσπασε το πρωί πρώτα στο ρυμουλκό, ενώ οι φλόγες με αστραπιαία ταχύτητα μεταδόθηκαν και στο δεξαμενόπλοιο " Κρήτη Γκόλντεν", όπου όμως η φωτιά έσβησε γρήγορα από τα 20 μέλη του πληρώματος.

"Δεν υφίσταται θέμα πρόωρων εκλογών" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Ο κ.Ρέππας τόνισε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν ανταποκρίνεται στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για συντόμευση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και τους στόχους που είναι: το συνέδριο, οι ευρωεκλογές, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και οι εθνικές εκλογές.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο Κροάτης Πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Στεφανόπουλου - Τούτζμαν υπογράφηκαν δύο συμφωνίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και την τουριστική συνεργασία. Οι σχέσεις των δύο χωρών κυριάρχησαν και στη συνάντηση Σημίτη - Τούτζμαν, ενώ ακολούθησαν επαφές του Κροάτη Προέδρου με τους αρχηγούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής της αρχής του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, ώστε να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία σε όλη την περιοχή.

Θέματα που αφορούν το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης. Επίσης κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ακη Τσοχατζόπουλο, στην οποία θα συζητήσουν το κυπριακό και την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία" που κάνει λόγο για αλλαγές στην κοινωνική πολιτική τόνισε ότι είναι προβληματισμοί που απασχολούν την κυβέρνηση, προσθέτοντας πως η πολιτική που ακολουθείται έχει χαρακτήρα κοινωνικής πολιτικής.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στη χώρα μας. Το πρωί ο πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος του παρέδωσε το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.

"To κριτήριο για το αντιαεροπορικό αμυντικό πυραυλικό σύστημα S-300 ήταν πάντοτε κατά πόσο χρειάζεται για την άμυνα της Κύπρου. Και αυτό το κριτήριο θα αλλάξει μόνο αν η τουρκική πλευρά δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών", επανέλαβε ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο. Ο πρόεδρος της Κύπρου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι το θέμα των πυραύλων δεν είναι στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στο Λονδίνο με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Το θέμα δεν θα συζητήσει ούτε και στην Αθήνα την οποία θα επισκεφθεί αμέσως μετά το Λονδίνο. Ο κ. Κληρίδης ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι σχετικά με την "πυραυλολογία", διότι, όπως είπε, "δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον με το να υπάρχει συνεχής ενασχόληση με το θέμα".

Yπέρ του Συντάγματος τάχθηκε το 90% των ψηφισάντων στο χθεσινό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αλβανική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, σε συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "ιστορική νίκη του αλβανικού λαού" και ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 50% και υπέρ του Συντάγματος τάχθηκε το 90% των ψηφισάντων. "Τώρα αρχίζει μια νέα εποχή για την αλβανική κοινωνία", υπογράμμισε, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, και το μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος είπε: "Ο χρόνος θα δείξει ότι η στάση του Μπερίσα ήταν λανθασμένη".

Με μποϊκοτάζ των ιταλικών προϊόντων απαντούν οι Τούρκοι στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην εκδώσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το σύνολο των τουρκικών εφημερίδων αναφέρεται στην "εκστρατεία" που άρχισε, με πρωτοβουλία "ενώσεων πολιτών και καταναλωτών" αλλά και των εισαγωγέων και επιχειρηματιών.

Άρχισε σήμερα στην τουρκική βουλή η κρίσιμη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, που κατέθεσαν εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ, το κόμμα του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλλέρ και το Ριζοσπαστικό Λαϊκό κόμμα, του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Τα δύο αυτά κόμματα, όπως και άλλα δύο τουρκικά κόμματα κατηγορούν προσωπικά τον Μεσούτ Γιλμάζ και τον υπουργό Επικρατείας, Γκιουνές Τανέρ, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, ότι έχουν διασυνδέσεις με την τουρκική μαφία. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" γράφει ότι έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις, μεταξύ των κομμάτων του Γιλμάζ και της Τσιλλέρ, για κυβερνητική συνεργασία, με την προσχώρηση και του κόμματος του Ετσεβίτ.

Με σκηνοθετημένη παράσταση στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το κόστος παραγωγής της οποίας ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια δραχμές απονέμονται απόψε τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας σε ελληνικές ταινίες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί γι αυτά ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δραχμές.

Ύφεση της κακοκαιρίας από την κεντρική και νότια Ελλάδα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από αύριο θα αρχίσει να υποχωρεί η κακοκαιρία και στην υπόλοιπη χώρα. Ειδικότερα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αλλά γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 23 November 1998 - 17:05:24 UTC