Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 24/11/1998 (MΠΕ)

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία, καθώς για σήμερα η ΕΜΥ, προβλέπει καλό καιρό σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές συννεφιές και ανέμους μέχρι έξι μποφόρ, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμομονομένες σποραδικές καταιγίδεςστη δυτική Ελλάδα. Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη η χθεσινή νεροποντή και οι θυελλώδεις άνεμοι έως και δέκα μποφόρ, προκάλεσαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και μικρές διακοπές ρεύματος, ενώ κλειστό χθες το απόγευμα έμεινε για τρεις ώρες, το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Με απόφαση της νομαρχίας τσχολεία της συμπρωτεύουσας θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν όλες οι κρατικές υπηρεσίες στο νομό Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα με ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις. Σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα ξεριζώθηκαν πάνω από 140 δέντρα, ενώ από τους κορμούς και τα κλαδιά που έσπασαν προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, περίπτερα και δίκυκλα. Εκτός από τα ξεριζωμένα δέντρα, ξηλωμένες διαφημιστικές πινακίδες, γλάστρες και άλλα αντικείμενα που πέφτουν από τα μπαλκόνια, σωροί φύλλων και χαρτιά, συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί από το πρωί σε ολόκληρη την πόλη και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών. Η καταρρακτώδης βροχή που διαδέχονταν κατά διαστήματα τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλοί δρόμοι, αφού σχεδόν όλα τα φρεάτια της αποχέτευσης παραμένουν "βουλωμένα" από κλαδιά, φύλλα δέντρων και άλλα αντικείμενα.

Τραγική κατάληξη είχε χθες η επιχείρηση ρυμούλκησης δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τρεις ναυτικοί του ρυμουλκού Άγιος Γεώργιος απανθρακώθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ το τέταρτο μέλος του πληρώματος εξακολουθεί να αγνοείται.

Για διάλυση του κράτους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος με θέμα την κακοκαιρία. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι ο πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κράτος διαλυμένο που δε συμπαραστέκεται στα προβλήματά του.

Συνολικά επτά βραβεία απέσπασε χθες το βράδυ η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μία Αιωνιότητα και μια Μέρα" κατά την απονομή των κρατικών βραβείων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών, το πρώτο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας, καθώς και τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου. Το βραβείο έλαβε ο γνωστός δημιουργός από τα χέρια του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ δήλωσε πως η ταινία του ήταν η τελευταία του συμμετοχή στο φεστιβάλ, ανοίγοντας το το δρόμο στους νέους σκηνοθέτες.

Απορρίπτουν σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγητές του τρίτου τμήματος του ΣτΕ τις προσφυγές, που έχουν καταθέσει οι εκπαιδευτικοί που δεν πήραν μέρος στο διαγωνσιμό του ΑΣΕΠ και ζητούν την ακύρωση του. Απορριπτική είναι επίσης και η εισήγηση για τις προσφυγές εκπαιδευτικών κατά της κατάργησης της επετηρίδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εισηγητές αναφέρουν ότι ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος του ΣτΕ.

Ένας τριαντάχρονος έχασε χθες το βράδυ τη ζωή του στο Γουδί και μια 22χρονη τραυματίστηκε από τα πυρά του 44χρονου Παύλου Σιγκελάκη, ο οποίος εισέβαλε σε κλειδαράδικο στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 115 και άρχισε να πυροβολεί για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή ο αρχιφύλακας Νίκος Παπαδόπουλος ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη βδομάδα ως εμπλεκόμενος σε κύκλωμα εκμετάλλευσης νεαρών αλλοδαπών. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση ενός εκατ. δραχμών αφέθηκε χθες μετά την απολογία του, ο απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. Σπύρος Μπορότας, ο οποίος κατηγορείται για την παράνομη λειτουργία γραφείου και για την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας αλλοδαπών, στη χώρα μας.

Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο, περιλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και του ζητήματος των ρωσικών πυραύλων S300, θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Τα πάντα που αφορούν στο κυπριακό θέμα θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση", είπε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι "όταν είναι ο πρόεδρος μιας χώρας σε ένα τραπέζι συζητήσεων συζητεί τα θέματα της χώρας του". Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι ακόμη και στην περίπτωση κατά ην οποία δεν μετέχει στην κυπριακή αντιπροσωπεία ο επίσημος διαπραγματευτής της Κύπρου για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν ασφαλώς αντικείμενο συζητήσεως, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει "πιο αρμόδιος από τον πρόεδρο να συζητήσει ένα θέμα το οποίο έχει εθνική σημασία για τη χώρα του".

Η Βουλή των Ελλήνων μεταξύ των εκδηλώσεων που διοργάνωσε για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του στοχαστή της Δημοκρατίας Ρήγα Φεραίου - Βελεστινλή και των 200 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της ελευθερίας Διονυσίου Σολωμού, συμπεριέλαβε και τη διενέργεια διαγωνισμού ζωγραφικής μεταξύ των παιδιών της ΣΤ' τάξης του δημοτικού της Θεσσαλίας (πηγή έμπνευσης για τους μαθητές η ζωή και το έργο του Ρήγα) και της Επτανήσου (πηγή έμπνευσης για τους μαθητές η ποίηση του Σολωμού).Με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, συγκροτήθηκε επιτροπή με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, στην οποία ανατέθηκε ο σχεδιασμός και η ευθύνη της διενέργειας του παραπάνω διαγωνισμού.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως θα καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Σε αναφορά του στο Κυπριακό στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με θέμα "Κύπρος - Ενα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο" ο κ. Κληρίδης εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η σημερινή στασιμότητα δεν θα συνεχιστεί για πολύ και επανέλαβε τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ έδωσε επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του VMRO, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Ηδη, ο κ. Γκεοργκίεφσκι με επιστολή του προς τον κ. Γκλιγκόροφ τον ενημέρωσε ότι μετά από τις διαβουλεύσεις που είχε με άλλα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή, το VMRO εξασφαλίζει μαζί με το κόμμα "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση" του Βάσιλ Τουπούρκοφσκι κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός του VMRO δήλωσε ότι απομένει να οριστούν τα πρόσωπα στα διάφορα υπουργεία, τα οποία έχουν καταμεριστεί στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (VMRO, Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση και αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας PDP). Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γκεοργκίεφσκι ο συσχετισμός των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση θα έχει ως εξής: 14 υπουργεία θα έχει το VMRO, οκτώ το κόμμα "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση" και 5 το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι.

Συνεχίζουν να παραμένουν μεγάλες οι διαφορές μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, οι διαφορές αυτές έλαβαν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την γνωστοποίηση του σερβικού σχεδίου για το Κοσσυφοπέδιο, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Ο Φέχμι Αγκάνι - σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα - απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μιλουτίνοβιτς και ανήγγειλε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα ανταποκριθούν στη νέα πρόσκληση που τους απηύθυνε η σερβική πλευρά για τις 25 Νοεμβρίου στην Πρίστινα. Το ίδιο είχαν πράξει και την προηγούμενη εβδομάδα, σε παρόμοια πρόσκληση που τους απηύθυνε το Βελιγράδι. Ο κ. Αγκάνι πρόσθεσε ότι για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου είναι αποδεκτό μόνο το σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ απαλλάχτηκαν, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, από τις κατηγορίες για διαφθορά που σχετίζονταν με τις προσωπικές τους περιουσίες, σύμφωνα με πηγή της Βουλής. Οι επιτροπές αποφάσισαν ότι τα στοιχεία για παραπομπή του κ. Γιλμάζ και της κ.Τσιλέρ στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ήταν ανεπαρκή. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η κ. Τσιλέρ καταχράστηκε κεφάλαια με παράνομα μέσα και φοροδιαφυγή, ωστόσο τα μέλη της επιτροπής με 12 ψήφους υπέρ και 2 κατά για την πρώην πρωθυπουργό και με 10 υπέρ έναντι 5 κατά για το σημερινό πρωθυπουργό αποφάσισαν ότι οι δύο ηγέτες του κόμματος του Ορθού Δρόμου και της Μητέρας Πατρίδας αντίστοιχα είναι αθώοι.

Ομάδα του Διεθνούς Πρακτορείου Ατομικής Ενέργειας, άρχισε χθες προκαταρκτικό έλεγχο για να διαπιστώσει αν είναι ασφαλής η λειτουργία των τεσσάρων πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ισχύος 440 Μεγαβάτ ο καθένας. Ο προκαταρκτικός έλεγχος, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας, πραγματοποιείται ενόψει της δεύτερης διεθνούς αποστολής για την εκτίμηση του επιπέδου ασφαλείας του Κοζλοντούι, που θα αρχίσει στις 11 Ιανουαρίου του 1999. Η πρώτη αποστολή του Διεθνούς Πρακτορείου Ατομικής Ενέργειας στο Κοζλοντούι έγινε το 1991 και έκτοτε για τον εκσυγχρονισμό των συνολικά έξι αντιδραστήρων του Σταθμού, επενδύθηκαν 130 εκατομμύρια ECU.

Ύφεση της κακοκαιρίας από την κεντρική και νότια Ελλάδα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από σήμερα, θα αρχίσει να υποχωρεί η κακοκαιρία και στην υπόλοιπη χώρα. Ειδικότερα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αλλά γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 24 November 1998 - 6:40:11 UTC