Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ευρωπαϊκά ζητήματα, οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Βιέννης στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη - Σρέντερ.
  • Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος συμφώνησαν για συγκρατημένη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
  • Μεγάλη άνοδος 4,12% στη Σοφοκλέους.
  • Την εκστρατεία ενημέρωσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνεχίζει ο υπουργός Παιδείας. - Συναντήσεις Καραμανλή με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.
  • Δ. Ρέππας: Το Κυπριακό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μονοδιάστατο ζήτημα εγκατάστασης ή μη των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.
  • Αγροτικά συλλαλητήρια στα Τρίκαλα και στη Λάρισα. - Ν. Αθανασάκης: Ο υπουργός Γεωργίας έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με φορείς των αγροτών.
  • Χ. Πρωτόπαππας: Οι φορολογικές ελαφρύνσεις προτεραιότητα για την κυβέρνηση μετά το '99.
  • Έρευνα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων μετά τη διαπίστωση ότι υπάλληλοι παίρνουν επιδόματα που δεν δικαιούνται.
  • Β. Παπαζάχος: Πολύ κακή επιλογή χώρου για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου αποτελεί το Ακκουγιου της Νότιας Τουρκίας.
  • Στο "μικροσκόπιο" της Επιτροπής Μεγάλων Έργων μπήκε σήμερα εκ νέου η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε αδιόριστος καθηγητής για επεισόδια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  • Στη Λευκωσία ο εισηγητής για το Κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Φτάνουν στην ΠΓΔΜ οι στρατιώτες της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.
  • Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ευρωπαϊκά ζητήματα, θέματα οικονομίας, οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Βιέννης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν σήμερα στη Βόννη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε σταθμό την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και γνωστοποίησε ότι επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σρέντερ διευκρίνισε ότι στη σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη δε θα τεθεί θέμα διεύρυνσης της Κοινότητας με υποψήφια χώρα την Τουρκία. "Εξαρτάται από την κάθε χώρα να τηρήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα βασανιστήρια", είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος. Σχετικά με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος συμφώνησαν για συγκρατημένη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, που θα επιταχυνθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 1999. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στην ομιλία του, κηρύσσοντας την έναρξη του ετησίου συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο κ. Παπαντωνίου προέβλεψε πληθωρισμό 2% στο δεύτερο εξάμηνο του 1999 ενώ σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών και της Ιονικής Τράπεζας επισήμανε ότι αυτές θα προχωρήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999.

Άκρως εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Η αναμενόμενη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των επιτοκίων δημιούργησε πολύ ευνοϊκό κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει μεγάλη άνοδο της τάξεως του 4,12% και να διαμορφωθεί στις 2.570,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,2 δισ. δραχμές.

Την εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνεχίζει ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Μιλώντας σήμερα σε διευθυντές Λυκείων ο κ. Αρσένης συνέστησε προσοχή στους μαθητές ώστε να μην πέσουν θύματα παραπληροφόρησης. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών συνεχίζονται καθώς εκατοντάδες σχολεία και αρκετές πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα. Το πρωί μαθητές Λυκείου της Αργυρούπολης απέκλεισαν δρόμους για δύο ώρες. Εκνευρισμένος οδηγός πάτησε γκάζι για να περάσει το δρόμο με αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν μαθητή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας. Συναντήσεις με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της διδασκαλικής ομοσπονδίας είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη έναρξης ενός ουσιαστικού εθνικού διαλόγου για την παιδεία.

Το Κυπριακό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μονοδιάστατο ζήτημα εγκατάστασης ή μη των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Η εγκατάστασή τους θα πρέπει να συζητηθεί υπό το πρίσμα του συνόλου των παραμέτρων του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη Λευκωσία. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την άποψη ότι η εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος στη Μεγαλόνησο θα είναι μια σοφή επιλογή αν πραγματικά ενισχύει την άμυνά της και ταυτόχρονα συμβάλει στην προώθηση της προσπάθειας για την επίλυση του κυπριακού θέματος.

Αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Τρίκαλα και στη Λάρισα. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης δήλωσε το μεσημέρι ότι ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τα μέλη της πανθεσσαλικής επιτροπής αγροτών και σημείωσε ότι το υπουργείο Γεωργίας έχει ξεκινήσει έναν ευρύ κύκλο επαφών με φορείς των αγροτών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε ερώτηση αν οι αγρότες προχωρήσουν κι εφέτος σε κλείσιμο δρόμων ο κ. Αθανασάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα και τα προβλήματα δεν είναι ίδια σε όλες τις περιφέρειες.

Η έναρξη της συζήτησης για το 35ωρο, η δημιουργία θέσεων κοινωνικής εργασίας και οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά το 1999. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας σε ημερίδα συνδικαλιστών. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε συρρίκνωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όσες επιχειρήσεις προσλάβουν ανέργους. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι αμέσως μετά την απεργία της 15ης Δεκεμβρίου, θα απευθύνει κάλεσμα στις εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το 35ωρο.

Έρευνα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι παίρνουν επιδόματα που δεν δικαιούνται. Το Υπουργείο διασταυρώνει στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εργαστεί υπερωριακά ή αν έχουν τις γνώσεις που επικαλούνται ώστε να δικαιούνται επιδόματα.

Πολύ κακή επιλογή χώρου για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου αποτελεί το Ακκουγιου της Νότιας Τουρκίας, δήλωσε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία επιστημονικής έρευνας που κάνει το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ για τη συγκεκριμένη περιοχή της Τουρκίας. Ο καθηγητής σεισμολογίας μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξέλιξη της σεισμολογικής γνώσης και στις δυνατότητες που μας δίνει η μακράς διάρκειας πρόγνωση των σεισμών. Η πολιτεία είπε αξιοποίησε κατά πολύ τις πληροφορίες των επιστημόνων στην κατάρτιση του νέου αντισεισμικού κανονισμού, αλλά υστερεί σημαντικά στη λήψη των μέτρων ετοιμότητας, στις περιοχές εκείνες που περιμένουμε σεισμούς μέσα στην προσεχή δεκαετία.

Στο "μικροσκόπιο" της Επιτροπής Μεγάλων Έργων μπήκε σήμερα εκ νέου η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς συνεχίστηκε η συνεδρίαση που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Δευτέρα. Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι, για την έγκριση της σύμβασης απομένει η διευθέτηση κάποιων λεπτομερειών μεταξύ του Δημοσίου και της αναδόχου κοινοπραξίας "Θεσσαλονίκη Μετρό". Εφόσον λάβει το "πράσινο φως" από την Επιτροπή Μεγάλων Έργων, η σύμβαση κατασκευής θα παρουσιαστεί στην Κυβερνητική Επιτροπή, ώστε να προωθηθεί, στη Βουλή για κύρωση.

Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών - με τριετή αναστολή- καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 37χρονος αδιόριστος καθηγητής, Τηλέμαχος Λαχάνης, που επιτέθηκε σε νεαρή συνάδελφό του το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αδιόριστος καθηγητής μαθηματικών στις 13 Ιουνίου 1998 έξω από το εξεταστικό κέντρο της οδού Κλεάνθους στην κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, απομάκρυνε βίαια από την είσοδο του σχολικού συγκροτήματος την συνάδελφο του Ελένη Πετράκη, απόφοιτο αγγλικής φιλολογίας, που είχε πάει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την πρόσληψη των καθηγητών. Η σκηνή είχε μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς και σε κάποια στιγμή ο κατηγορούμενος της έσκισε το φουστάνι προσβάλλοντάς την βάναυσα στο πανελλήνιο.

Διαδοχικές επαφές με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, είχε σήμερα στη Λευκωσία ο εισηγητής για το κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρας Μπάρσονι. Σε δηλώσεις του ο κ.Μπάρσονι χαρακτήρισε τις συναντήσεις πολύ παραγωγικές, ενώ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον κ.Κληρίδη υποστήριξε την ανάγκη το Συμβούλιο της Ευρώπης να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στον πολιτικό τομέα. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρεμπόδιση των δικοινοτικών επαφών από την τουρκική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι όταν σταθεροποιηθεί η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, τότε η Αγκυρα θα αντιληφθεί ότι η επίλυση του προβλήματος είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Ογδόντα πτήσεις θα πραγματοποιήσουν μέχρι την Παρασκευή τα μεταγωγικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ προκειμένου να μεταφέρουν στην ΠΓΔΜ τους 1.600 στρατιώτες της δύναμης ταχείας επέμβασης, που θα εγκατασταθεί στη χώρα, ως εγγυητής της ασφάλειας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Στην έδρα της δύναμης ταχείας επέμβασης, η οποία θα βρίσκεται στην πόλη Κουμάνοβο, θα απασχοληθούν Αμερικανοί, Τούρκοι και Έλληνες αξιωματικοί, ενώ διοικητής της δύναμης θα είναι ο Γάλλος στρατηγός Μαρσέλ Βαλεντίν.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, νεφώσεις με τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 μέχρι 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 μέχρι 10 και στο Αιγαίο από 7 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 7 December 1998 - 17:05:34 UTC