Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/12/1998 (MΠΕ)

Επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα με χιονοπτώσεις, καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Χιόνια πέφτουν σε όλα τα ορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας, ενώ κατά τόπους τα φαινόμενα στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, θα είναι έντονα. Επίσης, αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν αποκλείονται τα χιόνια και σε περιοχές της Αττικής.

Κλιμακώνεται η ένταση στο χώρο της Παιδείας. Οι μαθητές συνέχισαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις σχολείων και αποκλεισμούς δρόμων, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και 24ωρη απεργία της ΟΛΜΕ. Ο Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος συναντήθηκε χθες με μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αττικής έκανε και πάλι λόγο για εσκεμμένη παραπληροφόρηση των μαθητών, στους οποίους και συνέστησε προσοχή, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν στη σκακιέρα των σκοπιμοτήτων.

Η Τουρκία δε χαρακτηρίζεται ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κοινό κείμενο που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 15 στις Βρυξέλες, με τον τίτλο: "Συμπεράσματα για τη διεύρυνση της Ένωσης". Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να χαρακτηριστεί ως "υποψήφια προς ένταξη χώρα".

"Σταθμό" χαρακτήρισε την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ) ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Βόννη, όπου νωρίτερα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον υπουργό Οικονομικών, και Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις συνομιλίες που είχε του δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα έγινε εκτενής αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και στις διεθνείς εξελίξεις. Τόσο στις δηλώσεις, που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, στην οποία μεταξύ άλλων μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, όσο και στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νέες προοπτικές". "Κυρίως μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και να προσδώσουμε στην Ευρώπη νέο περιεχόμενο".

Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος συμφώνησαν για συγκρατημένη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, που θα επιταχυνθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 1999. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στην ομιλία του, κηρύσσοντας την έναρξη του ετησίου συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο κ. Παπαντωνίου προέβλεψε πληθωρισμό 2% στο δεύτερο εξάμηνο του 1999 ενώ σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών και της Ιονικής Τράπεζας επισήμανε ότι αυτές θα προχωρήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999.

Άκρως εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Η αναμενόμενη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των επιτοκίων δημιούργησε πολύ ευνοϊκό κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει μεγάλη άνοδο της τάξεως του 4,12% και να διαμορφωθεί στις 2.570,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,2 δισ. δραχμές.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε "φιάσκο" τις διαρθρωτικές αλλαγές, ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στις αποκρατικοποιήσεις και δήλωσε ότι η σύγκλιση της οικονομίας, είναι μόνο ονομαστική.

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων εγκαινιάζουν οι αγρότες, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει για σήμερα συγκέντρωση στη Λάρισα, ενώ χθες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Τρίκαλα.

Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται ο Νίκος Γρηγοράκος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά λίγο πριν τις εννέα χθες το βράδυ, όταν εξερράγη βόμβα κάτω από το αυτοκίνητο του, στην περιοχή της Ηλιούπολής στην Αθήνα. Η αστυνομία αποδίδει την επίθεση σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Στο "σημείο μηδέν" βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Η κρίση που υπέβοσκε, εκδηλώθηκε ανοιχτά, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων, όταν ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, λογομάχησε έντονα με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στέφανο Ματθία, αλλά και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Δημόπουλο. Αφορμή για την εκδήλωση της ανοιχτής διαφωνίας, ήταν διάταξη σε σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του Αρείου Πάγου, παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης, να αποστέλλει εγκυκλίους προς τις δικαστικές αρχές, απευθύνοντας συστάσεις, για τον τρόπο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και δια αυτής της οδού ανοίγει ο δρόμος για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο δικαιοδοτικό έργο της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζοντας τη διάταξη τονίζει ότι με αυτήν επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το μέγα πρόβλημα της αυξανόμενης εγκληματικότητας και ότι σε κάθε περίπτωση η διάταξη αυτή εναρμονίζεται πλήρως με το σχετικό κεφάλαιο του Συντάγματος.

"Ο υπ' αριθμόν ένα εθνικός στόχος για ολόκληρο τον ελληνισμό θα πρέπει να είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος". Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης στη συνάντηση που είχε στο κτίριο της Βουλής με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου, που επισκέπτονται την Ελλάδα στο πλαίσιο διαφωτιστικής εκστρατείας για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων S-300, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι "απέναντί μας δεν είναι οι Τούρκοι, αλλά οι Αμερικανοί που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα τη Ρωσία με τα κριτήρια του "ψυχρού πολέμου", γιατί δε θέλουν μια ενιαία Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη με αντιπαλότητες.

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων (ΣΕΠΕΘ). Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία των Κυβερνητικών Εκπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου Δημήτρη Ρέππα και Χρήστου Στυλιανίδη. Στόχος της ήταν η συνεργασία στον τομέα της διαφώτισης της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εθνικά θέματα. Η ΣΕΠΕΘ απαρτίζεται από το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας, Γιάννη Νικολάου και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου καθώς και από το Διευθυντή και ανώτερα στελέχη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Επτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης σε γραπτή του δήλωση ανακοινώνει οτι δε θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στη σημερινή εκλογή νέου προέδρου. Παράλληλα αφήνει αιχμές κατά όσων- όπως υποστηρίζει- θέλουν να παίρνουν εθνικές αποφάσεις χωρίς τον αναγκαίο εθνικό έλεγχο.

Ερώτηση με αφορμή πληροφορίες που φέρουν την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκχώρηση σε αυτήν της εκτάσεως του αεροδρομίου Σέδες κατέθεσε προς τον υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης υπενθυμίζει ότι είχε καταθέσει ερώτηση στη βουλή αν ενδέχεται να μετατραπεί το Αεοροδρόμιο Σέδες σε Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε απαντήσει ότι "προς το παρόν δεν υφίσταται για το εν λόγο θέμα προγραμματισμός λόγω ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του Αεροδρομίου Σέδες, που περιλαμβάνει και τον υφιστάμενο διάδρομο (1360 στρέμματα) έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το 1991 με προοπτικές να αναπτυχθεί το Μακεδονικό Κέντρο Συναλλαγών, ενώ στον υπόλοιπο χώρο του αεροδρομίου υπάρχουν εγκαταστάσεις της 113 πτέρυγας. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγνωρίζοντας τη μεγάλη, επιχειρησιακή, ιστορική και οικονομική αξία του εν λόγω Αεροδρομίου, προώθησε στο υπουργείο Οικονομικών σχετική πρόταση αλλαγής του καθεστώτος αυτού, ώστε ο χώρος των 1360 στρεμμάτων να παραμείνει στην Πολεμική Αεροπορία.

Εντολή για να σχηματίσουν δικογραφίες, κατά παντός υπευθύνου, έδωσε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης για τον αποκλεισμό της εθνικής οδού από φιλάθλους του ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο. Ο προϊστάμενος στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και παρήγγειλε στην ασφάλεια -μέσω της εισαγγελίας πρωτοδικών- να σχηματίσει δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Οπτική ίνα πρόκειται να συνδέσει την Καβάλα με την πόλη Χάσκοβο της Νότιας Βουλγαρίας. Την κύρια χρηματοδότηση του έργου με 102 εκατομμύρια ECU, έχει αναλάβει το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη χρηματοδότηση των εργασιών στη βουλγαρική επικράτεια θα συμμετάσχει και ο Βουλγαρικός Οργανισμός Τηλεπικοιωνιών, ενώ την ευθύνη της διεκπεραίωσής τους στο ελληνικό έδαφος, έχει ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Χάσκοβο, το μήκος της οπτικής ίνας στη βουλγαρική επικράτεια θα φτάσει τα 140 χλμ. Ήδη έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση δημοπρασίας για την υλοποίηση του έργου.

Τη σπάνια έκδοση "Historia Alexandri Magni", Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου του ιστορικού Curtius Rufus διεκδίκησε σε δημοπρασία που έγινε στην Αθήνα και απόκτησε έναντι 8.800.000 δρχ το υπουργείο Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι αντίτυπο αυτής της έκδοσης, που ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ιστορικά κείμενα για τον Μ. Αλέξανδρο την εποχή της Αναγέννησης, δεν υπάρχει στις ελληνικές βιβλιοθήκες, όπως δεν υπάρχει επίσης οποιαδήποτε άλλη πρώιμη έκδοση του Curtius.

H διαπραγματευτική ομάδα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε εξ ολοκλήρου το σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Αλβανών Φέχμι Αγκάνι ανέφερε ότι το νέο σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή απορρίπτεται από την αλβανική πλευρά, διότι περιέχει αρκετά στοιχεία, τα οποία φέρουν την αλβανική πλευρά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τη σερβική.

Μετά από τις διαβεβαιώσεις της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNPREDEP ότι δεν υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα στα γιουγκοσλαβο - σκοπιανά σύνορα, το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" σύμφωνα με το οποίο η εγκατάσταση σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα με τα Σκόπια οφείλεται στην εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ολοκληρώθηκε χθες στην Ελευσίνα η 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής, όπου Πανελευσινιακός και Ιωνικός έμειναν ισόπαλοι στο 1-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Κακλαμάνο, ενώ ο Ιωνικός ισοφάρισε με τον Νταρακλίτσα. Στη βαθμολογία ο Ιωνικός έφτασε τους 17 βαθμούς και είναι στην 9η θέση μαζί με τον Εθνικό Αστέρα, ενώ η Ελευσίνα παρέμεινε 14η με 11 βαθμούς.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, νεφώσεις με τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 μέχρι 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 μέχρι 10 και στο Αιγαίο από 7 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 8 December 1998 - 6:40:17 UTC