Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15/12/1998 (MΠΕ)

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα ολόκληρη η χώρα, λόγω της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ ταλαιπωρία αναμένει τους Θεσσαλονικείς, εξαιτίας των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, τόσο το πρωί, όσο και από τις 9:30 το βράδυ, μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στην εκτέλεση των δρομολογίων του ΟΣΕ.

Να συμμετέχουν καθολικά, στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καλούν τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, οι Διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Χθες, κλιμάκια συνδικαλιστικών στελεχών του Ε.Κ.Θ., πραγματοποίησαν χθες, εξόρμηση στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη), μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική και Πανυπαλληλική Απεργία.

Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Προπύλαια Αθηνών στις 10:30 το πρωί, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά θα πραγματοποιήσει η ΕΣΑΚ, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Νέα εξάωρη στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ περισσότερα από 1500 σχολεία στη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Τη συμβολή των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των αλλαγών στην παιδεία ζήτησε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, μιλώντας στο συνέδριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν τους μαθητές που στηρίζουν τη μεταρρύθμιση ενώ γνωστοποίησε ότι θα διατεθούν 40 δισεκατομμύρια δραχμές για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Χθες το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας μετείχε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη με μαθητές της Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Πρόταση νόμου με την οποία ζητάει τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία κατέθεσε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, την οποία υπογράφουν ο Κώστας Καραμανλής και άλλοι 13 βουλευτές. Στόχος της, θα είναι να καθορισθεί εντός δύο μηνών το αντικείμενο, τα όργανα, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες διεξαγωγής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία και τη χάραξη μακρόπνοης εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Η Επιτροπή -σύμφωνα με την πρόταση νόμου- συγκροτείται εντός μηνός με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος και θα προεδρεύει και αποτελείται από δύο εκπροσώπους κάθε κόμματος, που εκπροσωπείται στη Βουλή ή Ευρωβουλή. .

Τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ ζήτησαν την αναστολή του νόμου Αρσένη.

Το θέμα των πυραύλων S-300, βρέθηκε στο επίκεντρο του χθεσινού δείπνου, που παρέθεσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, στους κυρίους Πάγκαλο και Κρανιδιώτη και στο οποίο παρακάθισαν και οι κύριοι Χόλμπρουκ και Μίλερ, που πραγματοποιούν περιοδεία στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Λευκωσία . Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τους δύο Αμερικανούς διαπραγματευτές, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις σε Βοσνία και Κόσοβο, καθώς και τις προοπτικές του Κυπριακού, για το οποίο εκφράστηκαν οι εκατέρωθεν απόψεις.

Αποφάσεις για την προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών εγκαίρου προειδοποιήσεως, που είναι γνωστά και ως "ιπτάμενα ραντάρ" θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα στη σημερινή σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ. Για το θέμα αυτό, είχε χθες συνεργασία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα το πρωί η 42χρονη Βαλεντίνη Σιαμάνη, ομογενής από την Τασκένδη η οποία στραγγάλισε χθες, την 14χρονη κόρη της, την ώρα που κοιμόταν, μέσα στο σπίτι τους, στο Χολαργό. Η δράστης φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μιχαήλ - Ραζβάν Ουγκουρεάνου - ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ενόψει της ανάληψης από τη χώρα του της προεδρίας της πολυμερούς Βαλκανικής Συνεργασίας για το 1999 - συναντήθηκε χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η πορεία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, καθώς και η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βουκουρέστι στις 19 και 20 Ιανουαρίου.

Γιορτές, δώρα και ο Αγιος Βασίλης που κάνει πανευτυχή τα παιδιά... Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές πραγματοποιούν την καθιερωμένη "εξόρμηση" στα καταστήματα για να διαλέξουν και να αγοράσουν δώρα για τους δικούς τους ανθρώπους. Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε ορισμένα σημεία, γιατί όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, "οι μισθοί μπορεί να μην αυξάνονται, οι ανάγκες των εορτών όμως πάντα υπάρχουν και αυξάνονται". Πριν βγείτε για αγορές, προτείνει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων, αφού το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε "περιττές" αγορές χωρίς να έχετε καλύψει τις πραγματικές ανάγκες. Ακόμη, να είστε πολύ προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας και να αποφεύγετε τις αγορές με πιστωτικές κάρτες.

Την αμέριστη συμπαράστασή του προς το Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδος, οποτεδήποτε χρειαστεί, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Χωριού στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. .

Την τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό και την πορεία επίλυσής του, έδειξε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Αγκυρα. "Το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας. Επιβάλλεται πρωτίστως η αναγνώριση των δύο "κρατών" στην Κύπρο και στη συνέχεια η διεξαγωγή επαφών για να καθορίσουν τον τρόπο συμβίωσής τους στο νησί", ανέφερε ο κ. Ντεμιρέλ.

Τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της περιόδου 1997 - 98 ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), έτσι όπως αναδείχθηκαν μετά από τη ψηφοφορία των αρχηγών των 18 ΠΑΕ της Α' εθνικής κατηγορίας. Καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε ο Ντέμης Νικολαϊδης της ΑΕΚ, ενώ κορυφαίος ξένος ο Κριστόφ Βαζέχα του Παναθηναϊκού. Πρώτος τερματοφύλακας της χρονιάς ο Ηλίας Ατματζίδης της ΑΕΚ, ενώ καλύτεροι νέοι ποδοσφαιριστές -ταλέντα εκλέχτηκαν οι Παρασκευάς Αντζας, Γιώργος Καραγκούνης και Παντελής Κωνσταντινίδης. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς του Ολυμπιακού αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής, ενώ ο διαιτητής που διέπρεψε στη χρονιά 97 -98 ήταν ο κ.Τεβεκέλης του νομού Θεσσαλονίκης.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στα δυτικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις και στις βόρειες περιοχές της χώρας νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα πέσει χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 15 December 1998 - 6:40:17 UTC