Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις - Επεισόδια στην Αθήνα και την Πάρτα.
  • Πρόγραμμα για την αγορά ιπτάμενων ραντάρ ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ.
  • Δ. Ρέππας: Ο κρατικός προϋπολογισμός δε θα επιβαρυνθεί από την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ.
  • Νέα συνάντηση Σημίτη - Αρσένη στη Βουλή.
  • Δεν προέκυψαν νέα στοιχεία από τις επαφές του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τα κυβερνητικά στελέχη, δηλώνει ο Δημήτρης Ρέππας.
  • Κοινοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε η υπουργός Ανάπτυξης.
  • Το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Παπαντωνίου - Μαγκριώτη.
  • Τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού απορρίπτει ο Nτερβίς Ερόγλου.
  • Eτοιμος να δικαστεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", o Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
  • Συνεχίζεται για έκτη μέρα, η απεργία πείνας εκατό φοιτητών του πανεπιστημίου των Τιράνων.
  • Την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου Κόρατς θα κυνηγήσουν αύριο Πανιώνιος, Παπάγου, Απόλλων Πατρών και Ηράκλειο.
  • Ο προπονητής Γιώργος Παράσχος αναλαμβάνει την τύχη της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη.
  • Λίγες νεφώσεις στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται για αύριο.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στις κινητοποιήσεις μετέχουν δυναμικά εκπαιδευτικοί και μαθητές. Το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων άρχισε να πετά βόμβες μολότωφ, ξύλα και πέτρες. Τους νεαρούς καταδίωξαν οι αστυνομικοί και στη συνέχεια επικράτησε ηρεμία στην περιοχή. Στην Αθήνα αλλά και την Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις μετά την απόφαση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ να διαφοροποιηθεί από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΓΣΕΕ. Συγκεντρώσεις εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στην Πάτρα δημιουργήθηκαν επεισόδια όταν ομάδα μαθητών άρχισε να πετά αντικείμενα προς το κτίριο της νομαρχίας. Μάλιστα απεργοί που διαμαρτύρονταν για την κυβερνητική πολιτική έχτισαν έναν τοίχο μπροστά από την πόρτα της νομαρχίας. Στην Κέρκυρα μαθητές και αγρότες που μετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και εισέβαλαν στη νομαρχία.

Πρόγραμμα για την αγορά ειδικών αεροπλάνων ηλεκτρονικής πρόβλεψης και παρακολούθησης του εναέριου χώρου ενέκρινε το μεσημέρι το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, "το σύστημα αυτό ενισχύει ως ποιοτικός συντελεστής τη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων" καθώς "επιτρέπει τον συντονισμό των κινήσεων του ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού ξηράς σε σχέση με τις κινήσεις που υπάρχουν στον εναέριο ή τον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα αγοράσει τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ συνολικού κόστους 161 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα αεροσκάφη αυτά είναι συμπαραγωγή σουηδικής και γαλλικής εταιρείας. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και το θέμα της αγοράς των νέων μαχητικών της ελληνικής αεροπορίας, όμως η απόφαση αυτή θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί από την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ και η εξόφληση των αεροπλάνων θα γίνει σε βάθος χρόνου υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι οι συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία επιβάλλουν τη διασφάλιση και με αυτόν τον τρόπο της ακεραιότητας της χώρας μας.

Νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Αύριο θα συνεδριάσει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Δεν προέκυψαν νέα στοιχεία από τις επαφές του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τα κυβερνητικά στελέχη τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και πως η επικοινωνία θα συνεχιστεί. Ερωτηθείς για την επίσκεψη Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι η επίσκεψη δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ηρεμία στην περιοχή.

Κοινοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας επιχειρησιακών δικτύων παρουσίασε το μεσημέρι η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Η υπουργός εκτίμησε ότι με το πρόγραμμα αυτό θα ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Εξάλλου ανακοίνωσε την εκκαθάριση, σε δύο χρόνια, του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, που, όπως σημείωσε, έχει επιτελέσει το έργο για το οποίο συστάθηκε. Αναφερόμενη στη μείωση των επιτοκίων η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εξοικονόμηση πόρων για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, για καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ ανέφερε ότι οι "διάλογοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί για να επιτευχθούν προγραμματικές συμφωνίες" και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η προσπάθεια να σκοντάφτει στην απαίτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου και Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη σχετικά με το μέλλον του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στη ΔΕΘ, Κώστας Μαυράκης, χαρακτήρισε καταρχήν θετικά τα αποτελέσματα της συνομιλίας των δύο υπουργών και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της δεύτερης εταιρίας της HELEXPO, αυτής που θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των εκθέσεων. Σημείωσε ακόμη ότι καλύπτονται και οι τρεις άξονες που τέθηκαν ως προϋποθέσεις, δηλαδή η διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της ΔΕΘ και της Θεσσαλονίκη ως εκθεσιακού κέντρου της χώρας, του δημόσιου χαρακτήρα των δύο φορέων, καθώς και του εργασιακού καθεστώς. Αύριο στις 10.30 το πρωί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα συναντηθούν με τον κ.Μαγκριώτη, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της νέας τροπολογίας, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές.

O Nτερβίς Ερόγλου που πρόκειται να αναλάβει το σχηματισμό της ''νέας τουρκοκυπριακής κυβέρνησης'' στο ψευδοκράτος, απορρίπτει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, που μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o Ερόγλου τόνισε ότι θα αντιταχθεί στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη με στόχο την επανένωση του νησιού. "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Βόρειος και η Νότιος Κύπρος έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Ερόγλου.

Eτοιμος να δικαστεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", o ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Κούρδων Εργατών ήταν μια πολιτική χειρονομία, που αποσκοπεί στην αναδόμηση του κόμματος και τη διεθνοποίηση του κουρδικού. "Εάν μια τέτοια δίκη λάβει υπόψη της το κουρδικό ζήτημα, δηλαδή το δικαίωμα ενός καταπιεσμένου λαού να εξεγερθεί, είμαι έτοιμος να δικαστώ", τονίζει ο Οτζαλάν απαντώντας στην ερώτηση αν δεχόταν την εκδίκαση της υπόθεσής του στην Ιταλία.

Συνεχίζεται για έκτη μέρα, η απεργία πείνας εκατό φοιτητών του πανεπιστημίου των Τιράνων, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση μέρους των αιτημάτων τους. Οι φοιτητές ξεκίνησαν την απεργία προβάλλοντας οικονομικά και πολιτικά αιτήματα, ενώ η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι μέρος των αιτημάτων των φοιτητών ικανοποιήθηκαν.

Την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου Κόρατς θα κυνηγήσουν αύριο Πανιώνιος, Παπάγου, Απόλλων Πατρών και Ηράκλειο που θα παλέψουν ''μέχρι τελικής πτώσης'' στα επαναληπτικά παιχνίδια της διοργάνωσης. Ο Πανιώνιος θα υποδεχτεί στη Νέα Σμύρνη τη Ρέτζιο Εμίλια, ενώ ο Παπάγου ταξίδεψε στη Λιθουανία όπου θα αντιμετωπίσει Σιαουλιάι. Ο Απόλλων Πατρών θα πάει στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Ρισόν, ενώ το Ηράκλειο θα αγωνιστεί με την Αρσεναλ Τούλα στη Ρωσία.

Ο προπονητής Γιώργος Παράσχος αναλαμβάνει την τύχη της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη, καθώς μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τη διοίκηση της "κίτρινης" ΠΑΕ, φαίνεται πως συμφώνησε να καλύψει τη θέση που άφησε ο Γιώργος Φοιρός. Το μόνο που απομένει να συζητήσουν οι δύο πλευρές είναι ορισμένες λεπτομέρειες.

Λίγες νεφώσεις στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται για αύριο. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις και θα πέσει χιονόνερο, ενώ θα χιονίσει στα ορεινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 9 βαθμούς, στα δυτικά από έναν μέχρι 14 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 15 December 1998 - 17:05:35 UTC