Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/12/1998 (MΠΕ)

Νέα σφοδρή επίθεση με πυραύλους "κρουζ" δέχτηκε η Βαγδάτη στις τρεις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Τουλάχιστον 13 εκρήξεις ακούστηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα σε διάστημα μισής ώρας, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία για θύματα ή ζημιές. Λίγο πριν τις πέντε το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Κενεθ Μπεϊκον, ανακοίνωσε πως το Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαδικασία εκτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν στο Ιράκ, μετά από τρεις νύχτες αεροπορικών επιδρομών, ώστε να προσδιοριστεί ο βαθμός επίτευξης των στόχων, που είχαν τεθεί. Πρόσθεσε επίσης, πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η λήξη των επιθέσεων, ενώ νωρίτερα αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είχαν δηλώσει πως οι αμερικανικές και βρετανικές επιδρομές στο Ιράκ, είναι πιθανόν να τερματιστούν σήμερα. Χθες το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Κοέν είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη του στο CNN ότι, οι επιδρομές δε θα επηρεαστούν από την έναρξη σήμερα της μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανίου. Χθες, οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν άλλα δύο κύματα επιθέσεων, το πρώτο το απόγευμα με στόχο της πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Βασόρα και το δεύτερο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με στόχους έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συμβιβαστεί εξαιτίας των αεροπορικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του που μετέδωσε η εθνική τηλεόραση του Ιράκ ο κ. Χουσεϊν δήλωσε ότι "αντιστεκόμαστε στο βάρβαρο τρόπο αυτών που χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο μας για να εξαπολύσουν βίαιες επιθέσεις κατά του λαού μας", προσθέτοντας ότι "δε θα φοβηθούμε τίποτα παρά μόνο το Θεό και δεν θα γονατίσουμε μπροστά σε κανέναν, εκτός του Θεού". Παράλληλα, ζήτησε από τις ιρακινές και αραβικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε αντίποινα κατά "των εγκληματικών επιθέσεων στη χώρα του".

Στο Καπιτώλιο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, η πρώτη μέρα της συζήτησης για την αποπομπή του Αμερικανού προέδρου Κλίντον, που άρχισε χθες, ενώ στις τέσσερις το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσει εκ' νέου προκειμένου να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία. Σήμερα επίσης, η Χιλαρι Κλίντον θα απευθυνθεί στους δημοκρατικούς βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, λίγο πριν αυτοί κριθούν να αποφασίσουν με την ψήφο τους εάν θα παραπέμψουν τον Αμερικανό πρόεδρο σε δίκη στο Κογκρέσο, με το ερώτημα της καθαίρεσης από το αξίωμα του. Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τονι Μπλερ απέρριψε κατηγορηματικά τις υπόνοιες πως η κρίση σχετικά με την αποπομπή του Μπιλ Κλίντον, ήταν η αφορμή για την επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Την αναγκαιότητα να τερματιστεί η κρίση στο Ιράκ με πολιτικά ειρηνικά μέσα επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, "παραμένουμε στις θέσεις μας και γνώμονας είναι το εθνικό συμφέρον. Μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα η υπεράσπιση της Ελλάδας".

Έκκληση για κινητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ιράκ απηύθυνε σε ανακοινωθέν της η αιγυπτιακή Προεδρία, μετά την επίθεση των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Ιράκ. Το ανακοινωθέν της αιγυπτιακής Προεδρίας τονίζει τη λύπη της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στο Ιράκ μετά την αποχώρηση της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ και την ανάγκη σοβαρής αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης εκ μέρους όλων των ενδιαφερομένων πλευρών για τη διευθέτηση του προβλήματος προς όφελος του ιρακινού λαού και της διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η αμερικανοβρετανική επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου όσο και του απλού λαού. Στην Ιορδανία, ο αδελφός του βασιλιά Χουσεϊν, Πρίγκιπας Χάσαν εξέφρασε την οδύνη του για τα συνεχιζόμενα βάσανα που βιώνει το Ιράκ και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις που επιθυμούν ειρήνη στην περιοχή, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Κοινότητα να παρέμβει με διάλογο και σεβασμό στους νόμους προκειμένου να αποτραπεί η βία, η οποία έχει ως θύματα αθώους.

Ανώφελη, έστω και αν είχε σίγουρα μια νομική βάση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε βομβαρδισμό του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Stampa", με τίτλο "Βομβαρδισμός νομότυπος αλλά ανώφελος", ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν υιοθετεί την επιλεκτική χρήση βίας και θεωρεί ότι η απόδοση δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και να στρέφεται ανεξαρτήτως κατά όλων εκείνων των χωρών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κατάλογος αυτών των χωρών είναι - όπως είπε - ατελείωτος.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χαρακτήρισε το 1999 ως κρίσιμη χρονιά για την κυβέρνηση και την παράταξη (συνέδριο - ευρωεκλογές) και χαρακτήρισε φιλολογίες τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι δεν έχουν υπόσταση τα σενάρια για συμμαχικές κυβερνήσεις και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι παντοδύναμο και θα διεκδικήσει στις εθνικές εκλογές την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού την οποία και θα κερδίσει.

Τη μείωση των επιτοκίων κατά 2% στα στεγαστικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από 1/1/1999, προανήγγειλε χθες το βράδυ στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης. Ως παράδειγμα ο κ. Μαντέλης ανέφερε ότι για στεγαστικό δάνειο 20 εκατ. δραχμών για 30 χρόνια, η μηνιαία δόση θα μειωθεί κατά 30.000 δρχ.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλη τη χώρα, κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις οι μαθητές προχώρησαν και χθες σε αποκλεισμούς δρόμων, ενώ έξω από το Υπουργείο Παιδείας διαδήλωσαν μαθητές μουσικών λυκείων της Αθήνας. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, παραδέχτηκε ότι το 48% των σχολείων είναι υπό κατάληψη, ενώ έκανε λόγο για καταστροφές κτιρίων και καταγγελίες περί διακίνησης ναρκωτικών στα σχολεία. Διέψευσε το ενδεχόμενο αλλαγής της εξεταστέας ύλης και εξέφρασε αντιρρήσεις για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Ο κ. Αρσένης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτίμησε ότι όλα θα πάνε καλά.

Με επιστολή του προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ του πρόσφατου ψηφίσματος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά, με το οποίο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας να μην αναγνωριστεί το κράτος των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία". ``Το όνομα "Μακεδονία" είναι αδιαμφισβήτητη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους τους Ελληνες από αιώνων και δε δανείζεται ούτε εκχωρείται σε ξένους``, αναφέρεται στην επιστολή και ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία ``για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος πριν ακούσει τη γνώμη του απανταχού Ελληνισμού``.

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκαν στη Λευκωσία, ο ΓΓ Νέας Γενιάς, Πέτρος Σφηκάκης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Αντρέας Ταλιαδώρος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σφηκάκης τόνισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία, τους νέους και την κοινωνία Ελλάδας - Κύπρου, ενώ ο κ. Ταλιαδώρος τόνισε ότι οι Οργανώσεις Νεολαίας Ελλάδας - Κύπρου έχουν ήδη καταλήξει σε εισηγήσεις τις οποίες θα υποβάλλουν στις κυβερνήσεις τους και θα ζητήσουν να αναβαθμίσουν περισσότερο και να βοηθήσουν, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των νέων ανθρώπων. Πρόσθεσε δε, ότι στα πλαίσια πρωτοκόλλου που θα υπογραφεί το 1999, οι Οργανώσεις Νεολαίας Ελλάδας - Κύπρου θα εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους και ιδιαίτερα τις προσπάθειες για το Κυπριακό.

Η Επιθεώρηση για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, έδωσε χθες άδεια για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι. Στις 22 Σεπτεμβρίου ο αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας για ανεφοδιασμό καυσίμων και εργασίες επισκευής. Ο έλεγχος της ασφαλούς λειτουργίας του ισχύος 440 Μεγαβάτ αντιδραστήρα 4, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ο αντιδραστήρας 4 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα. Συνολικό ποσό 200 εκατομμυρίων δολαρίων απαιτείται για τη βελτίωση της ασφάλειας της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, δήλωσε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Πυρηνικού Συλλόγου, Τιχομίρ Αποστόλοφ.

Το βραβείο της Ελληνοδίκου Επιτροπής απένειμε ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Φαρούκ Χόσνι, στο πλαίσιο της 7ης Biennale Εικαστικών Τεχνών Καϊρου, η οποία άρχισε στις 16 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει 2 μήνες. Στην Biennale Καϊρου συμμετέχουν συνολικά 174 καλλιτέχνες από 54 χώρες με περισσότερα από 350 έργα. Το πρώτο βραβείο, αξίας 40.000 λιρών Αιγύπτου (περίπου 3.500.000 δρχ.) απονεμήθηκε στον Παλαιστίνιο καλλιτέχνη Σουλεϊμάν Μανσούρ για τα 10 έργα του, στα οποία απεικονίζει το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Την Ελλάδα εκπροσωπούν εκτός της κας Γκεζετοπούλου, οι καλλιτέχνες Δημήτρης Αληθινός και Τάκης, οι οποίοι πρόκειται να αναπτύξουν σχετική θεματολογία στο Συμπόσιο "Deconstruction of Time", το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Biennale. Η συνολική αξία των απονεμηθέντων βραβείων της 7ης Biennale Καϊρου ανέρχεται σε 189.000 λίρες Αιγύπτου (περίπου 17.000.000 δρχ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι και η UNESCO πρόσφερε τρία βραβεία αξίας 20.000 λιρών Αιγύπτου (περίπου 1.700.000 δρχ.), ενώ ένα βραβείο αξίας 10.000 λιρών Αιγύπτου (περίπου 900.000 δρχ.) πρόσφερε η γαλλική εταιρία ALCATEL.

Το "Ματωμένο Γάμο" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, παρουσιάζει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ, στη σκηνή "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών, το χοροθέατρο Θεσσαλονίκης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση ανεβαίνει σε χορογραφία της Αναστασίας Θεοφανίδου, σκηνικά και κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική Πάρι Παρασχόπουλου και Νίκου Βουδούρη και σκηνοθετική και δραματουργική επιμέλεια του Νίκου Σακαλίδη.

Βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -4 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 19 December 1998 - 6:40:17 UTC