Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ήχησαν και πάλι το μεσημέρι στη Βαγδάτη οι σειρήνες που προειδοποιούν για νέα επίθεση στην περιοχή. - Σε 60 υπολογίζονται οι νεκροί από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ. - Αρχισε στην αμερικανική Βουλή η ψηφοφορία για παραπομπή του Κλίντον στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.
  • Εκκληση Σκανδαλίδη προς τους μαθητές να τερματίσουν τις καταλήψεις και να επιστρέψουν στα σχολεία τους. - Συνεδρίασαν από κοινού η κυβερνητική επιτροπή και η πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.
  • Στην Αθήνα θα συναντηθούν αύριο συντονιστικές επιτροπές των μαθητών από όλη τη χώρα για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
  • Συνεχίζεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999.
  • Oι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο ημερίδας της νεολαίας της Ν.Δ.
  • Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου ΚΑΤ ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
  • Στο λιμάνι της Κυλλήνης προσάραξε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ionian Sun".
  • Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1999 η κατανάλωση εντοσθίων προβάτων άνω των 12 ετών, σε παρασκευάσματα όπως το κοκορέτσι.
  • Ανοιχτά θα είναι και αύριο, τα εμπορικά καταστήματα από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα.
  • Δώρο Χριστουγέννων, ύψους 150 δραχμών, υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιβάτες των ταξί από αύριο μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου.
  • Νέα σύσκεψη τη Δευτέρα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την HELEXPO- ΔΕΘ.
  • Σερβική προειδοποίηση προς τους Αλβανόφωνους.
  • Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ήχησαν και πάλι το μεσημέρι στη Βαγδάτη οι σειρήνες που προειδοποιούν για νέα επίθεση στην περιοχή. Η επίθεση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων άρχισε στις 5.30 το απόγευμα, ενώ ήδη ξεκίνησε το Ραμαζάνι η ιερή γιορτή των μουσουλμάνων. Το Ραμαζάνι δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κόεν. Οι υπάρχουσες πληροφορίες από τη Βαγδάτη κάνουν λόγο για 73 νεκρούς και διακόσιους τραυματίες. Σε μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τονίζει ότι οι επιδρομές εναντίον του Ιράκ είναι προς όφελος ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τελική απόφαση για τη λήξη των επιθέσεων θα ληφθεί αφότου εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των τριήμερων επιδρομών. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επισήμανε ότι όσο ο Σαντάμ Χουσεϊν παραμένει στην εξουσία αποτελεί απειλή για τη διεθνή κοινότητα. Στο μεταξύ παρά τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, άρχισε το απόγευμα στην αμερικανική Βουλή η ψηφοφορία για παραπομπή του Κλίντον στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης. Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου Μπομπ Λίβινγκστον, που τόνισε ότι η παραίτησή του πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα στον Πρόεδρο Κλίντον. Χθες ο Μπομπ Λίβινγκστον είχε παραδεχτεί ότι στο παρελθόν είχε και ο ίδιος εξωσυζυγικές σχέσεις.

Εκκληση προς τους μαθητές να τερματίσουν τις καταλήψεις και να επιστρέψουν στα σχολεία τους "για το καλό όλου του τόπου", απηύθυνε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, εξερχόμενος από την κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ανανεώθηκε η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμο Αρσένη, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης. Επισημάνθηκε δε, ότι ο διάλογος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στις γιορτές. Τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση απασχόλησαν, ακόμη, θέματα σχετικά με την πορεία προς το επικείμενο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Οπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ.Σκανδαλίδης, δεν ελήφθη καμία απόφαση, ούτε υπήρξε εισήγηση από τον πρωθυπουργό. Πάντως, θα υπάρξουν νέες συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Στην Αθήνα θα συναντηθούν αύριο συντονιστικές επιτροπές των μαθητών από όλη τη χώρα για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες όπως δηλώνουν, θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά. Οι μαθητές αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και ζητούν από το Γεράσιμο Αρσένη την κατάργηση του νόμου. Στο μεταξύ, υπό κατάληψη παραμένουν περίπου 2000 σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων.

Συνεχίζεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999. Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι το 1999 δε θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος, ενώ προανήγγειλε την περαιτέρω μείωση της έμμεσης φορολογίας κατά 170 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας στον κ. Παπαντωνίου, τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα ενώπιον του πρωθυπουργού και της εθνικής αντιπροσωπείας υποστηρίζοντας ότι δεν αυξάνονται οι φόροι και δεν μπαίνουν νέοι. Η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Oι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για τα εθνικά θέματα, θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνει αύριο το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, η νεολαία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό τον τίτλο "Η ΟΝΝΕΔ ενημερώνεται, συζητά και προτείνει για τα εθνικά θέματα", η ημερίδα θα λειτουργήσει και ως σεμινάριο για τα μέλη της Ενωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας. Εισήγηση θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια της εκδήλωσης ο τέως ευρωβουλευτής Μενέλαος Χατζηγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Τις απόψεις τους θα αναλύσουν, ακόμη, ο αντιστράτηγος Ηλίας Αγρόδημος, διευθυντής πεζικού ΓΕΣ, ο διεθνολόγος Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο πρόεδρος εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ, Ιωάννης Οικονόμου και ο νομικός Αγης Κουτσαγγέλης, πανεπιστημιακός.

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου ΚΑΤ της Κηφισιάς ο δημοφιλής ηθοποιός, Ντίνος Ηλιόπουλος. Ο 90χρονος ηθοποιός νοσηλεύεται εδώ και τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στο λιμάνι της Κυλλήνης προσάραξε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ionian Sun". Κανείς από τους 124 επιβάτες δεν έπαθε τίποτε ενώ από το μεσημέρι καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκόλληση του πλοίου.

Εν αναμονή Χριστουγέννων, οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβαν μια απόφαση που θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους Ελληνες το ερχόμενο Πάσχα. Βάσει της απόφασης των "15", παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1999 η κατανάλωση εντοσθίων προβάτων άνω των 12 ετών, σε παρασκευάσματα όπως το κοκορέτσι. Το θέμα θα επανέλθει στο προσκήνιο την 1η Ιανουαρίου 2000, οπότε οι Υπουργοί Γεωργίας θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δοθεί επιπλέον παράταση, αν θα απαγορευτεί ή αν θα επιτραπεί χωρίς περιορισμούς η κατανάλωση εντοσθίων.

Ανοιχτά θα είναι και αύριο, τα εμπορικά καταστήματα από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα 21 μέχρι και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ. Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές από το πρωί μέχρι και τις 4.00 το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή, ανήμερα των Χριστουγέννων, το Σάββατο και την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Δώρο Χριστουγέννων, ύψους 150 δραχμών, υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιβάτες των ταξί από αύριο μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, αφού δεν ευοδώθηκε το αίτημα των αυτοκινητιστών να εισπράττουν φέτος 200 δρχ. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη, από το νέο έτος -και συγκεκριμένα από τις 8 Ιανουαρίου- καθιερώνονται οι 500 δραχμές ως ελάχιστο κόστος διαδρομής με ταξί.

Η επίμαχη τροπολογία που αφορά στη HELEXPO-ΔΕΘ, θα απασχολήσει για πολλοστή φορά τους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τη Δευτέρα, στην Αθήνα. Οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, συγκαλούν μεθαύριο σε σύσκεψη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευκρινίσουν λεπτομέρειες και να δώσουν απαντήσεις γύρω από το επαναδιατυπωμένο κείμενο της τροπολογίας. Μεταβαίνοντας στην Αθήνα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα έχουν ήδη λάβει μία πρόγευση της τροπολογίας, αφού κ.Μαγκριώτης τους παρέδωσε χτες το οκτασέλιδο κείμενο. Το περιεχόμενο του κειμένου γνωστοποιήθηκε, ταυτόχρονα, στη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Σερβίας, προειδοποίησε τις αλβανόφωνες εφημερίδες στο Κοσσυφοπέδιο, να σταματήσουν την έκδοση άρθρων "που καλλιεργούν τη διχόνοια" ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η προειδοποίηση αυτή, γνωστοποιήθηκε με επιστολή προς τις εφημερίδες "Koha Diotore" και "Bujku", αλλά και σε τρεις άλλες μικρότερης κυκλοφορίας. Η εξέλιξη αυτή, έρχεται σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού στοιχείου, στην αναφερόμενη περιοχή. Σημειώνεται ότι η ένοπλη διαμάχη έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τις ζωές 1.500 ανθρώπων, ενώ περίπου 250.000 έμειναν άστεγοι.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός όμως μετά το μεσημέρι θα συννεφιάσει και το βράδυ θα βρέξει στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από -1 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π. Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 19 December 1998 - 17:05:34 UTC