Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/01/1999 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Με 163 ψήφους κατά, 127 υπέρ και 10 απουσίες η Βουλή απέρριψε τα μεσάνυχτα την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία κατά του Υπουργού Παιδείας.
  • Την πρόταση για διάλογο του Γεράσιμου Αρσένη απέρριψε η ΟΛΜΕ.
  • Νέο γύρο διαβουλεύσεων ξεκινούν από αύριο η διοίκηση και οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
  • Τριήμερη επίσκεψη στην Ισπανία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Ν. Δ.
  • Στη Σόφια την Τρίτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εργασίας.
  • Στην Ελλάδα θα έλθει στις 25 Φεβρουαρίου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
  • Επικίνδυνη τροπή λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ των σερβικών αρχών και της διεθνούς κοινότητας μετά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο - Συνεδριάζουν εκτάκτως οι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
  • Έκτακτη συνεργασία Τζεμ με τους στενούς του συνεργάτες για το θέμα Οτσαλάν.
  • Βαθμιαία εξασθένιση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Με 163 ψήφους κατά, 127 υπέρ και 10 απουσίες η Βουλή απέρριψε τα μεσάνυχτα την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία κατά του Υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη. Την πρόταση καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Μάνος και Κοντογιαννόπουλος, ενώ την υπερψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και ο Γιώργος Σουφλιάς. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής, κάλεσε κόμματα, γονείς και εκπαιδευτικούς σε ένα διάλογο ευθύνης, όπως τον χαρακτήρισε, με ένα δημόσιο σχολείο που να λειτουργεί ομαλά. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα στην ομιλία του ότι "θα ήταν κέρδος για το έθνος αν σήμερα το κοινοβούλιο αποφάσιζε να πει σύσσωμο ότι η πατρίδα θα προχωρήσει με ανοικτά σχολεία". Αξίζει να σημειωθεί η έντονη αντίδραση, στις θέσεις του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ζήτησε να παρέμβει μόλις ο κ. Σημίτης ολοκλήρωσε την ομιλία του. Ο πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο, δεν του έδωσε το λόγο γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Αργότερα ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "οι ύβρεις με την ασφάλεια του μονολόγου είναι δειλία και μικρότητα".

Την πρόταση για διάλογο του Γεράσιμου Αρσένη απέρριψε η ΟΛΜΕ, που γνωστοποίησε ότι δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Παιδείας. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας των καθηγητών έκρινε ότι το πλαίσιο συζήτησης που έθεσε ο κ. Αρσένης δεν δίνει τη δυνατότητα ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα θέματα της παιδείας.

Νέο γύρο διαβουλεύσεων ξεκινούν από αύριο η διοίκηση και οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι πιλότοι κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέλευσής τους απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης για παραχώρηση τριών ρεπό μηνιαίως. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Ολυμπιακής έχει αποφασίσει τη μείωση των πτήσεων από δύο έως πέντε ημερησίως.

Τριήμερη επίσκεψη στην Ισπανία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος. Τον κ. Καραμανλή συνοδεύουν ο πρόεδρος της ΟΚΕ Εξωτερικών Βασίλης Μαγγίνας, ο εκπρόσωπος τύπου Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο γραμματέας της γραμματείας διεθνών σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιάννης Βαληνάκης.

Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και περιφερειακής συνεργασίας πρόκειται να εξετάσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Θεόδωρος Πάγκαλος, με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, την Τρίτη στη Σόφια. Κατά την επίσημη μονοήμερη επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Ελληνας αξιωματούχος θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ.

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Αύριο ο κ. Παπαϊωάννου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Κύπριο ομόλογό του Ανδρέα Μουσιουτα. Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου από τις 29 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Στην Ελλάδα θα έλθει στις 25 Φεβρουαρίου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν. Ισραηλινές πηγές χαρακτήρισαν "θετική και εποικοδομητική" την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο Ισραήλ με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κινήματος Θεόδωρο Τσουκάτο.

Επικίνδυνη τροπή λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ των σερβικών αρχών και της διεθνούς κοινότητας με αφορμή τα σοβαρά ένοπλα επεισόδια που σημειώθηκαν τις προηγούμενες τρεις ημέρες στο χωριό Ράτσακ, στην περιοχή Στίμλιε του Κοσσυφοπεδίου, κατά τα οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Αλβανοί. Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του επικεφαλής της "Αποστολής Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο", Ουίλιαμ Γουώκερ, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει τη γιουγκοσλαβική πλευρά ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τα νέα αυτά επεισόδια. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Έκτακτη συνεργασία έχει σήμερα στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ με τους στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα στην υπόθεση Οτσαλάν, μετά την αποχώρησή του χθες από την Ιταλία. Ο Κούρδος ηγέτης έφυγε χθες από την Ιταλία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταβεί στη Μόσχα.

Βαθμιαία εξασθένιση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στα ανατολικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 17 January 1999 - 9:05:12 UTC