Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/01/1999 (MΠΕ)

Καθοριστικά για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα, καθώς σήμερα, οι τοπικές συνελεύσεις των καθηγητών αποφασίζουν εάν θα επικυρώσουν την εισήγηση της ΟΛΜΕ, για 24ωρες απεργίες, στις 21 και 28 Ιανουαρίου. Οι μαθητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συντονιστικού τους οργάνου, στη συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες στην Αθήνα, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Εξήγγειλαν συλλαλητήριο για αύριο Τρίτη στις επτά το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και για την Πέμπτη, πανεκπαιδευτική συγκέντρωση με τη συμμετοχή των καθηγητών τους. Τέλος, οι εκπρόσωποι των μαθητών θα δώσουν συνέντευξη τύπου σήμερα το απόγευμα, στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Ωστόσο, όλοι αναμένουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Κώστας Σκανδαλίδης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου, με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο μεταξύ, την πλήρη υποστήριξη του, προς το Γεράσιμο Αρσένη εξέφρασε χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας "άθλια και απαράδεκτη" την πρόταση μομφής που υποβλήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Φτερά στο κυοφορούμενο κόμμα Αβραμόπουλου δίνουν δύο δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, το 33, 8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σίγουρα θα ψήφιζε το κόμμα του δημάρχου, ενώ στη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS, το ποσοστό φθάνει στο 39,8%. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, φαίνεται να προσελκύει όχι μόνο το 61% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 21,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 16,9% το ΔΗΚΚΙ, το 8,2% του Συνασπισμού και το 6,2% του ΚΚΕ. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ; σύμφωνα με το οποίο είχε δώσει την έγκριση του στο Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, δήλωσε χθες ότι το κόμμα Αβραμόπουλου αφορά τη συντηρητική παράταξη και όχι το κυβερνών κόμμα.

Θέμα FIR Αθηνών, αλλά και βραχονησίδων, θέτει και πάλι η Άγκυρα. Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζαντίν Ουτκάν ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου για το θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο. Ο Ουτκάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα προβαίνει σε μονομερείς ρυθμίσεις, καθορίζει νέους αεροδιαδρόμους και καταργεί προηγούμενους, χωρίς ουσιαστικά να έχει το δικαίωμα να το κάνει. Αναφερόμενος στο θέμα των βραχονησίδων, ο Τούρκος εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα επιχειρεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα γεγονότα ν' αλλάξει το καθεστώς των Βραχονησίδων στο Αιγαίο, οι οποίες με βάσει τις διεθνείς συμφωνίες, δεν ανήκουν στην κυριότητα της. Ο κ. Ουτκάν κατέληξε λέγοντας ότι οι ενέργειες αυτές της Ελλάδας, θα κλιμακώσουν την ένταση στο Αιγαίο.

Ο 17χρονος Βλαδίμηρος Ζαχαριάδης πέθανε χθες κατά τη διάρκεια συμπλοκής νεαρών στη Θεσσαλονίκη. Ο ιατροδικαστής δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αίτια του θανάτου του νεαρού, ενώ σύμφωνα με περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων, ο θάνατος του, δεν επήλθε από χτυπήματα.

Στους δρόμους και πάλι οι συνταξιούχοι, καθώς αύριο Τρίτη, πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα επιδιώξουν να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το Κοσσυφοπέδιο, μετά την προχθεσινή σφαγή αμάχων στο Ρατσάκ, από το σερβικό στρατό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα συνέλθει σήμερα, για να εξετάσει το θέμα. Σήμερα επίσης, μεταβαίνουν στο Βελιγράδι, οι δύο στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ, κύριοι Κλάρκ και Νάουμαν, για να συναντήσουν το Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του έκτακτου συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σκοπός της συνάντησης, είναι προειδοποιήσουν το Σέρβο πρόεδρο ότι οφείλει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις, για το Κοσσυφοπέδιο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 18 January 1999 - 6:42:21 UTC