Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΖΕΜ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [03] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ
  • [05] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ETOIMO TO ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2000
  • [06] ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΓΣΕΕ
  • [07] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ "ΑΡΚΑΝ" ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [08] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [09] ΡΕΠΠΑΣ: "ΔΕ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ OI ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΤΖΕΜ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 17 Ιανουαρίου 2000 (18:40 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις ενέργειές της για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καλύπτοντας πλήρως οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που τις έχουν τεθεί ως όροι.

    Ο κ. Τζεμ είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει τη μακροχρόνια και δύσκολη πορεία της για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Τζεμ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Ζητήματα Φρατζισκο Σεϊξας Ντα Κόστα δήλωσε ότι η Πορτογαλία που έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ θα συμβάλει ώστε η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τονίζοντας ότι ο δρόμος για την ένταξη δεν είναι εύκολος.

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Μεχμετ Αλι Ιρτεμτσελικ σε κοινή δήλωσή του με τον κ. Τζεμ τόνισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν μπει σε διαφορετική φάση και οι δυο πλευρές πορεύονται σε ένα νέο δρόμο για να φθάσουν στους στόχους τους με αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.

    Ο.Κ.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Νέα Υόρκη, 17 Ιανουαρίου 2000 (18:32 UTC+2)

    Συνέδριο διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το Αμερικανικό Ιδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό, σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέν Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φλόριδας.

    Το συνέδριο υπό τον τίτλο "Φόρουμ 2000" θα πραγματοποιηθεί στην Τάμπα της Φλόριδας στις 10 και 11 Μαρτίου, ενώ στο περιθώριο του συνεδρίου διοργανώνονται εκδηλώσεις, με κύρια την έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

    Το μη κυβερνητικό Αμερικανικό Ιδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό, έχει ιδρύσει μέχρι τώρα τρεις έδρες Ελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια της Φλόριδας, ενώ αποστολή του είναι η διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας, της ορθοδόξου θρησκείας και της ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας.

    [03] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2000 (18:24 UTC+2)

    Τη λύπη του για την απώλεια του αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας με τους δύο πιλότους, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι συμμετέχει στον πόνο των οικογενειών των δύο πιλότων, χαρακτήρισε "τραγικό ατύχημα" την απώλεια του αεροσκάφους και εξέφρασε την ελπίδα ότι γρήγορα θα εντοπιστεί το αεροπλάνο.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2000 (18:19 UTC+2)

    Τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας-Βρετανίας στον τομέα των εξοπλισμών θα εξετάσουν αύριο οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Άκης Τσοχατζόπολος και Τζέφρι Χουν, οι οποίοι θα έχουν και ιδίαν συνάντηση στο Πεντάγωνο.

    Το μεσημέρι οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Σίνδο, όπου ο κ. Χουν εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του να ευοδωθούν οι συζητήσεις για συμπαραγωγή αρμάτων μάχης, για λογαριασμό του ελληνικού στρατού, μέσα από ένα πρόγραμμα συνεργασίας της βρετανικής εταιρίας "Βίκερς"και της ΕΛΒΟ. Χαρακτήρισε πολύ καλό το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας, όπως και αυτό των σχέσεων με τον κ. Τσοχατζόπουλο, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να αποκτήσουν πρακτικό περιεχόμενο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η επίσκεψη του Βρετανού ομολόγου του αποτελεί μια καλή και θετική ένδειξη για τις συνομιλίες που θα έχουν αύριο στην Αθήνα και εξέφρασε την πεποίθηση να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές. Μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας, στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών, με χώρες της Βαλκανικής που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Βρετανία στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο πρόεδρος της ΕΛΒΟ, Λυκούργος Σακελλάρης, ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας ότι η εταιρία έχει 1.040 εργαζομένους, ο κύκλος εργασιών της το 1999 ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια (διπλάσιος από αυτόν του 1998) και στο ίδιο επίπεδο θα κυμανθεί και το 2000. Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αποκρατικοποίησης της ΕΛΒΟ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της.

    [05] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ETOIMO TO ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2000

    Βουκουρέστι, 17 Ιανουαρίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μουγκουρ Ισαρεσκου ανακοίνωσε ότι η ομάδα που είναι αρμόδια για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2000 θα ολοκληρώσει το προσχέδιό του στα τέλη Ιανουαρίου.

    Ο κ. Ισαρεσκου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι λογικός και δε θα βασίζεται σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και πρόσθεσε ότι θα στηρίζεται σε σίγουρες οικονομικές πηγές για να μη διακυβεύεται η οικονομική σταθερότητα της χώρας.

    Ο κ. Ισαρεσκου εξήγησε ότι η διαδικασία για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού είναι επίπονη και πολύ συχνά δεν υφίσταται ο προϋπολογισμός πρακτικά εξαιτίας της "μαζικής διαφθοράς".

    [06] ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΓΣΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2000 (17:21 UTC+2)

    Στην τυπική καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρεί σήμερα η ΓΣΕΕ, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία των φετινών διαπραγματεύσεών της.

    Οι φετινές διεργασίες της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθούν με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τον καθορισμό του ύψους των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα, ενώ φαίνεται ότι αυτές περιπλέκονται από πολλούς παράγοντες.

    Το περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις καθιστά δύσκολη την προδιαγραφή του αποτελέσματος, ενώ τρεις είναι ουσιαστικά οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

    Αρχικά η ΓΣΕΕ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί, το κλίμα "χαλάρωσης" που δημιουργούν συνήθως οι εκλογές, εάν γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτύχει το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα και την απόφαση για τη νέα ισοτιμία δραχμής-ευρώ, που όμως συνοδεύεται με συστάσεις για συγκράτηση των παροχών, ώστε να μην εξανεμισθούν τα οφέλη της νέας ισοτιμίας για την εθνική οικονομία.

    Επίσης η ΓΣΕΕ θα κοιτάξει να επωφεληθεί και από τις συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού που ισχύουν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, οι οποίες επηρεάζουν ευθέως και τα ποσοστά των τελικών μισθολογικών αυξήσεων.

    Καθώς η συνομοσπονδία γνωρίζει ότι τα περιθώρια για υψηλές αυξήσεις είναι περιορισμένα, ρίχνει το βάρος της στη βελτίωση των κατώτατων αμοιβών, διεκδικώντας δραχμικό επίδομα που θα δίνεται μόνο σε όσους παίρνουν τα κατώτατα όρια των αποδοχών.

    Παράλληλα διεκδικεί την αναπλήρωση του εισοδήματος σύμφωνα με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, με τη θέσπιση ρήτρας για ενδεχόμενη απόκλισή του, συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ και ενίσχυση των χαμηλόμισθων με τη χορήγηση δραχμικού "επιδόματος κατώτατου μισθού", χορήγηση τέταρτης τριετίας 10% για τους υπαλλήλους και πέμπτης 5% για τους εργατοτεχνίτες.

    Επίσης η συνομοσπονδία αποβλέπει στην περαιτέρω βελτίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών, κατάργηση της υπερεργασίας και μετατροπή της σε υπερωριακή απασχόληση.

    Στο θεσμικό μέρος κυριαρχούν η μείωση των ωρών εργασίας στις 35 εβδομαδιαίως χωρίς μείωση αποδοχών, με τη θέσπιση κινήτρων προς τις ΜΜΕ, η άδεια πέντε εβδομάδων, η γονική άδεια και η άδεια συμμετοχής σε εξετάσεις, καθώς και η αφορολόγητη αποζημίωση μισθωτών μέχρι το ποσό των 10 εκατ. δρχ.

    [07] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ "ΑΡΚΑΝ" ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 17 Ιανουαρίου 2000 (17:05 UTC+2)

    του Νίκου Φραγκόπουλου

    Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι η κηδεία του Ζέλικο Ραζνιάτοβιτς "Αρκάν", 48 ετών, ο οποίος δολοφονήθηκε το περασμένο Σάββατο στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Intercontinental του Βελιγραδίου.

    Οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά του "Αρκάν" κατά την οποία σκοτώθηκαν και δύο άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, παραμένουν άγνωστοι. Όπως αναφέρει σήμερα μέρος του σερβικού τύπου, η εκτέλεση του "Αρκάν" έμοιαζε απολύτως με δεκάδες άλλες δολοφονίες ανθρώπων του υποκόσμου αλλά και της πολιτικής ζωής που διαπράχθησαν την τελευταία δεκαετία στη Σερβία, ήταν πολύ καλά οργανωμένη και η πιθανότερη εκδοχή είναι να παραμείνει ανεξιχνίαστη.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε τις αρχές για αδυναμία στη διατήρηση της τάξης και την προστασία των πολιτών της χώρας. Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς έκανε λόγο για κρατική τρομοκρατία που προωθείται συστηματικά από τις αρχές, ενώ το κόμμα του Ζόραν Τζίντζιτς, με αφορμή τη δολοφονία του "Αρκάν" επισημαίνει ότι το Βελιγράδι έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη πόλη και προσθέτει την ανάγκη αλλαγής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της χώρας για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς.

    [08] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2000 (16:53 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σήμερα το βράδυ στις 8:30 θα παραστεί στην ετήσια δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ολλανδό ομόλογό του Βιμ Κοκ και στη 1 το μεσημέρι θα προβούν σε δηλώσεις.

    Την Τετάρτη στις 12:30 το μεσημέρι θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο, ενώ την Πέμπτη στις 10 το πρωί ο κ. Σημίτης θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση που θα γίνει στο Ζάππειο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Την Παρασκευή θα συνέλθει κυβερνητικό όργανο, πιθανότατα το ΚΥΣΕΑ και το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει το μεσημέρι στο συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

    [09] ΡΕΠΠΑΣ: "ΔΕ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ OI ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2000 (16:52 UTC+2)

    "Την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι εκλογές, η εκλογολογία είναι επικίνδυνη", επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε στο θέμα αυτό που είναι επιζήμιο.

    Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στα "ΝΕΑ" που υποστηρίζει πως είναι "καιροσκοπία οι πρόωρες εκλογές", δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του έργου και των στόχων που έχει θέσει και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2000 (16:44 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να αισθάνεται φόβο απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους που δεν έχουν θέσεις και πρόγραμμα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το αυριανό ραντεβού του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή με τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε πως η Ν.Δ. προσπαθεί με τεχνάσματα να αλλάξει προσωπείο, έκανε λόγο για συνάντηση των δύο ανδρών για τη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να στρέψουμε τα φώτα σε πολιτικές προτάσεις, ιδέες και όχι σε πρόσωπα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 17 January 2000 - 17:51:05 UTC