Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/01/1999 (MΠΕ)

Νέο συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας οι μαθητές, με τη συμμετοχή καθηγητών και εργατικών συνδικάτων, ενώ χθες το βράδυ, οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ, ενέκριναν την εισήγηση της ΟΛΜΕ για δύο 24ωρες απεργίες, στις 21η και 25η Ιανουαρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε χθες ότι ο υπουργός Παιδείας, απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα με τις καταλήψεις των σχολείων εντοπίζονται κυρίως στην Αθήνα και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις. Την παραίτηση του κ. Αρσένη, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως "εκρηκτική" την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας

Ο κ. Αρσένης αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες των σχολείων όπου έχει ξεπεραστεί το όριο των ωρών που μπορούν να αναπληρωθούν. Στη Θεσσαλονίκη υπό κατάληψη τελούν το 2ο και το 3ο Λύκειο Καλαμαριάς, ενώ αποχή κάνουν οι μαθητές του ΤΕΕ Ευόσμου. Οι μαθητές του Λυκείου Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης κατέλαβαν χθες το πρωί το οδόστρωμα, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα. Παρόμοια προβλήματα εκδηλώθηκαν και στην Αττική όταν μαθητές κατέλαβαν τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Κηφισίας και Βουλιαγμένης. Εξω από τη Βαρβάκειο Σχολή οδηγός τραυμάτισε ελαφρά 16χρονη μαθήτρια. Ο οδηγός συνελήφθη ενώ η μαθήτρια μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο ΚΑΤ. Η ΟΛΜΕ επιδιώκει απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Έκκληση στους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Άνοδο κατά 3,61% σημείωσε χθες ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους κλείνοντας στις 2.987,36 μονάδες. Ο τζίρος έφτασε τα 116 δις δραχμές.

"Τα όσα διοχετεύονται στα μέσα ενημέρωσης, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας", αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος διαψεύδει τις πληροφορίες, που τον εμφανίζουν να βολιδοσκοπεί πρόσωπα, στον ορίζοντα ίδρυσης, νέου κόμματος.

Συνελήφθη χθες στη Σαλαμίνα, ο δραπέτης των φυλακών Κέρκυρας Κώστας Χιρβαντίδης, 28 ετών, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία, είναι μέλος του περιβόητου συνδικάτου του εγκλήματος και ήταν καταζητούμενος, για συμμετοχή σε τρεις ανθρωποκτονίες.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για ληστείες από κοινού κατά συρροή άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σε βάρος των πέντε ανηλίκων, που συνελήφθησαν την Κυριακή, με την κατηγορία ότι έκλεψαν 1.500 δραχμές από δύο συνομήλικους τους, σε λούνα πάρκ της συμπρωτεύουσας. Οι συλληφθέντες, δύο Γεωργιανοί, δύο Ρωσοπόντιοι και ένας Έλληνας κρατούνται και σήμερα θα οδηγηθούν στον ανακριτή, προκειμένου ν' απολογηθούν.

Με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ισπανία. Σε δηλώσεις του, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι είχε μια ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Αθνάρ σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το επικείμενο συνέδριό του και την προοπτική των Ευρωεκλογών. "Εγώ έθεσα επιτακτικά το ζήτημα του να δώσουμε ένα πραγματικό όραμα και προοπτική στην ευρωπαϊκή υπόθεση, στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Οι κατ' αρχήν αντιδράσεις ήταν θετικές", είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι κύριο θέμα της συζήτησης που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό ήταν "οι πολύ συγγενικές θέσεις Ελλάδας - Ισπανίας σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον προϋπολογισμό των διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής".

Με τη φράση "δεν χορεύουμε στο ρυθμό της Τουρκίας", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απάντησε στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας που αμφισβητεί την κυριότητα ελληνικών βραχονησίδων. Οπως είπε η Τουρκία δημιουργεί πάντα θέματα για να συντηρεί την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτες τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το καθεστώς των ελληνικών βραχονησίδων στο Αιγαίο και για το FIR Αθηνών.

Για απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, έλλειψη συντονισμού, προχειρότητα και αδιαφάνεια στις διαδικασίες προμήθειας αμυντικού υλικού, κάνει λόγο σε επίκαιρη ερώτηση της προς τον πρωθυπουργό, η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου. Η κ. Γιαννάκου ζητά να επανεξεταστεί συνολικά η αναπατολεσματική, όπως τη χαρακτηρίζει πολιτική των αντισταθμιστικών οφειλών προς χάριν της ουσιαστικής συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνή προγράμματα έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων. Τέλος ζητά να μάθει ποιος φορέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρει τη συνολική ευθύνη χάραξης και υλοποίησης της εθνικής εξοπλιστικής πολιτικής και πως η κυβέρνηση διασφαλίζει την ακολουθία μέσων και στόχων προκειμένου να ισχυροποιηθεί αμυντικά η χώρα.

Την προθυμία της Ελλάδας να παράσχει προς την Κύπρο οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στη διαδικασία εναρμόνισής της προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο κ.Παπαϊωάννου μίλησε στην τελετή υπογραφής του Διετούς Προγράμματος Συνεργασίας σε θέματα εργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο από κυπριακής πλευράς, υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούτας.

Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο αλλαγής, τα προσεχή χρόνια, της συνθήκης της Λοζάννης η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βιργινία Τσουδερού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου "Συνθήκες-Σταθμοί της ιστορίας" του αντιστράτηγου ε.α. Βλάση Βλαγκόπουλου, η κ Τσουδερού δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι για να αλλάζουν. "Δεν βλέπω άμεσες αλλαγές στη συνθήκη του Μοντρέ" είπε ενώ αναφερόμενη στη συνθήκη της Λοζάννης πρόσθεσε: "Αν συνεχίσουν οι διαφοροποιήσεις στα Βαλκάνια θα αλλάξουν οι ισορροπίες και σε 2-3 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε την ανάγκη αλλαγής των συνθηκών. Η Ελλάδα θα πρέπει από τώρα να ετοιμαστεί να προστατέψει τις σημερινές ισορροπίες, αλλιώς θα βρεθούμε να είμαστε η μικρότερη χώρα στα Βαλκάνια".

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Κλάους Νιούμαν δήλωσε ότι η συμμαχία δεν πρόκειται να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο στο εγγύς μέλλον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Telespiegel. Όπως τονίζει, το ΝΑΤΟ δεν είναι είδος παγκόσμιας δύναμης παρέμβασης και δεν πρόκειται να παίξει το ρόλο χωροφύλακα στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά ούτε διαθέτει σχήμα σύμφωνα με το οποίο κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει εάν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παρέμβει ή όχι.

Κοινή θέση για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να παρουσιάσουν τα βουλγαρικά κόμματα που θα λάβουν μέρος στη βαλκανική συνάντηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δήλωσε ο ηγέτης του "Ενωμένου Μπλοκ της Εργασίας" Κρίστιο Πετκόφ, σημειώνοντας: "Είμαστε υπέρ της αποφυγής μεγάλης πολεμικής σύγκρουσης και της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, χωρίς να επαναπροσδιορίζονται τα κρατικά σύνορα". Κατά τον κ. Πετκόφ, ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι η "εσωτερική αυτονομία". Σ

"Ο δισταγμός του ΝΑΤΟ να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Γιουγκοσλαβία, αποτελεί αιτία για την επέκταση του πολέμου και εκτός του Κοσσυφοπεδίου". Αυτό επεσήμανε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, λίγο πριν την συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Παντελί Μάικο, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο έχει ήδη αρχίσει κύκλο επαφών με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Εξάλλου η αλβανική Βουλή, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως αποφάσισε να ζητήσει την άμεση επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τονίζεται ότι "εάν δε γίνει η επέμβαση του ΝΑΤΟ σήμερα, αύριο θα είναι πολύ αργά και το τίμημα του πολέμου θα είναι πολύ ακριβό". Ακόμη η Βουλή απευθύνει έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των συνόρων της χώρας.

Μόνος 4ος είναι πλέον ο Παναθηναϊκός που κέρδισε χθες στην Ελευσίνα την τοπική ομάδα με σκορ 2 - 1 στο παιχνίδι που έκλεισε την αυλαία της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής. Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν μόλις στο 9' λεπτό με το Λυμπερόπουλο. Η Ελευσίνα απάντησε στο 30' με τον Δημητριάδη όμως η χαρά δεν κράτησε πολύ για τους γηπεδούχους, καθώς ο Παναθηναϊκός πήρε και πάλι το προβάδισμα δύο λεπτά αργότερα με τον Κωνσταντινίδη. Η Ελευσίνα διαμαρτύρεται έντονα καθώς ο διαιτητής του αγώνα κ.Αμπελάκιας και ο επόπτης ακύρωσαν ένα καθαρό γκολ του Ουάνγκα. Στη βαθμολογία ο Παναθηναϊκός είναι 4ος με 31 βαθμούς και ακολουθεί από κοντά τους πρωτοπόρους Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ η Ελευσίνα έμεινε στην 16η θέση με 13 βαθμούς.

Με μια αγωνιστική τιμώρησε ο αθλητικός δικαστής την ΠΑΕ Ηρακλής για τα επεισόδια που πραγματοποίησαν οι φίλοι της "κυανόλευκης" ομάδας στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής. Η ΠΑΕ Ηρακλής θα ασκήσει έφεση και σε περίπτωση που δεν εξαλειφθεί η τιμωρία τότε οι "κυανόλευκοι" θα κληθούν να δώσουν το επόμενο του παιχνίδι που είναι με τον Απόλλωνα Αθηνών μακριά από το Καυτατζόγλειο.

Πολύ ισχυρούς ανέμους στα ανατολικά σήμερα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επίσης στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 11 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 19 January 1999 - 6:34:05 UTC