Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΡΑΤΑ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [03] ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [04] ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ EURO 2008 ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [05] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ "ΚΟΝΤΡΑ" ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΩΝ
  • [06] ΣΕΣΕΛΙ: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΘΑ ΑΡΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [07] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΑΦΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [09] ΕΕ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΑΛΥΒΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [10] ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
  • [11] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥΣ
  • [12] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΣΤ.ΜΑΝΟΣ
  • [13] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [14] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

  • [01] ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΡΑΤΑ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2000 (10:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας

    Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας που θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή (8 Φεβρουαρίου) για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και αυτής της ορκωμοσίας του (11 Μαρτίου) τροφοδότησε εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, παρά τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα.

    Στελέχη των κομμάτων θεωρούν τον Απρίλιο ως τον πιο πιθανό μήνα για τη διεξαγωγή των εκλογών, τα επιτελεία τους ετοιμάζονται πυρετωδώς και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε χτες τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και πότε ακριβώς. Ωστόσο ο κ. Σημίτης εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του του ενώ δέχεται εισηγήσεις από κυβερνητικά στελέχη είτε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε για εξάντληση της τετραετίας.

    [02] ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2000 (14:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γ.Ανωμερίτης

    Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να εγκριθεί ο μετασχηματισμός του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς επίσης και η μετονομασία του σε Υπουργείο Γεωργίας, Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

    Στην εξαγγελία αυτή προέβη σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Γεώργιος Ανωμερίτης, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης AGROTICA 2000, που πραγματοποιείται μέχρι τις 30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα, ο κ.Ανωμερίτης διευκρίνισε ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα δώσει το τελικό "πράσινο φως" για την εφαρμογή της ήδη ειλλημμένης απόφασης, περί μετασχηματισμού και μετονομασίας του Υπουργείου Γεωργίας.

    Το υπουργείο που θα προκύψει μετά το μετασχηματισμό -το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός των επόμενων μηνών- θα έχει χαρακτήρα επιτελικού οργάνου και θα διαθέτει αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε νομαρχίες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ανά τη χώρα.

    Για τη στελέχωση των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην "παραγωγή" αγροτικής πολιτικής, προωθείται η πρόσληψη 215 επιστημόνων, ενώ οι περιφερειακές θα επανδρωθούν με περίπου 1.500-1.900 επιστημονικά στελέχη.

    Υπενθυμίζοντας ότι κοινοτικά κονδύλια, ύψους 1 τρισ. δρχ, θα διατίθενται κάθε χρόνο μέχρι το 2006, για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, ο κ.Ανωμερίτης τόνισε ότι "όλο το πλέγμα των πολιτικών που θα εφαρμόζει κατά τα επόμενα χρόνια το νέο Υπουργείο Γεωργίας, θα επικεντρώνεται στη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου, γιατί αν αυτή δεν ανασυγκροτηθεί κοινωνικά και οικονομικά, δεν θα έχουμε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην ελληνική γεωργία".

    Στο μεταξύ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το λειτουργικό και επιστημονικό μετασχηματισμό των 87 ερευνητικών μονάδων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), σε 21 ινστιτούτα, καθένα από τα οποία θα ειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν (π.χ ινστιτούτο ελαιόλαδου, βάμβακος, αμπέλου και οίνου, κηπευτικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, δασών κτλ). Η διοίκηση των ινστιτούτων θα αποκεντρωθεί στις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.

    Ο μετασχηματισμός του ΕΘΙΑΓΕ εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου νόμου-πλαισίου "Αλέξανδρος Παπαναστασίου", που αφορά στον εκσυχρονισμό και την αλλαγή θεσμικού πλαισίου των ελληνικών αγροτικών οργανισμών.

    [03] ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2000 (15:00 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης,

    Φωτογραφία: Ανδρέας Σεφιχά.

    Αντίθετη βρίσκει την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης το αίτημα της Βουλγαρίας να επιβραβευτεί επειδή έσωσε του Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Βουλγαρία, λέει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ανδρέας Σεφιχά, υποστηρίζει ότι έσωσε τους Εβραίους που ζούσαν στην επικράτειά της αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι παρέδωσε στα χέρια το Γερμανών το 96-99% των Εβραίων που ζούσαν στην τότε βουλγαροκρατούμενη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης οι Βούλγαροι παρέδωσαν 5151 Εβραίους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στους Γερμανούς. Συγκεκριμένα πριν την κατοχή ζούσαν στην Καβάλα 2100 Εβραίοι, στη Δράμα 1200 στις Σέρρες 600, στην Κομοτηνή 819 και στην Ξάνθη 550. Μετά την απελευθέρωση οι Εβραίοι που απέμειναν στην Καβάλα ήταν μόνο 42 (μείωση 98%), στη Δράμα 39 (-97%), στις Σέρρες 3 (-99%), στην Κομοτηνή 28 (-96%) και στην Ξάνθη 6 (-99%).

    Την αντίθεση στο αίτημα της Βουλγαρίας αναμένεται να εκφράσει και η ελληνική εθνική αντιπροσωπεία στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για το Ολοκαύτωμα, το οποίο διοργανώνεται από σήμερα στη Στοκχόλμη με πρωτοβουλία του Σουηδού πρωθυπουργού Goran Persson. Η Βουλγαρία άρχισε να προωθεί αυτό το αίτημα διατυπώνοντάς το μάλιστα στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στη Σόφια.

    "Η κατηγορία ότι οι Βούλγαροι συνεργάτες των ναζί παρέδωσαν στους Γερμανούς τους Εβραίους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ήταν μία από αυτές για τις οποίες καταδικάστηκαν. Επομένως δεν μπορεί σήμερα η Βουλγαρία να ζητά εύσημα επειδή έσωσε του Εβραίους. Μπορεί μεν να έσωσε τους Εβραίους που ζούσαν στην Βουλγαρία αλλά παρέδωσε στα χέρια των Γερμανών τους Εβραίους που ζούσαν στην βουλγαροκρατούμενη Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την περιοχή των Σκοπίων. Δεν μπορεί η Βουλγαρία να συγκριθεί για παράδειγμα με τη Δανία που έσωσε τους Εβραίους με ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης και μάλιστα ο βασιλιάς της ήταν ο πρώτος που φόρεσε το αστέρι του Δαβίδ. Η θέση μας ταυτίζεται με την επίσημη θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών , είμαστε αντίθετοι με τη επιβράβευση της Βουλγαρίας" επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η οποία εκπροσωπείται στην εθνική αντιπροσωπεία που μετέχει στο συνέδριο για το Ολοκαύτωμα δια του γενικού γραμματέως της Αλβέρτου Χάουελ.

    [04] ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ EURO 2008 ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Αγκυρα, 27 Ιανουαρίου 2000 (13:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βασίλης Δανιήλ

    Tην πλήρη υποστήριξή του στο σχέδιο της από κοινού διοργάνωσης από την Ελλάδα και την Τουρκία του \\\"ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου\\\" το 2008, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Οπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα \\\"Μιλλιέτ\\\", ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε ομιλία του, τόνισε ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα απέβαινε προς όφελος των δυο χωρών, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα προωθηθεί περισσότερο με τη συνεργασία στον αθλητικό τομέα.

    Καταλήγοντας ο κ.Ντεμιρέλ επισήμανε ότι παρόμοιες συνεργασίες θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τις άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Βουλγαρία.

    [05] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ "ΚΟΝΤΡΑ" ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Για αθέμιτο ανταγωνισμό αλληλοκατηγορούνται τα μέλη διοικήσεων στα ΚΤΕΛ Αθηνών και Θεσσαλονίκης που έφτασαν μέχρι τα πολιτικά δικαστήρια για μία... διαφημιστική πινακίδα που βρίσκεται αναρτημένη μπροστά από τα γραφεία των δύο εταιριών, που λειτουργούν σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων- το ένα από το άλλο στην οδό Μοναστηρίου.

    Η διοίκηση του ΚΤΕΛ Αθηνών κατέθεσε στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης επειδή οι υπεύθυνοι των γραφείων του πρακτορείου Θεσσαλονίκης τοποθέτησαν διαφημιστική πινακίδα, σε μικρή απόσταση από την είσοδο του πρακτορείου τους, και τους κατηγορούν ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να «προσεγγίσουν αθέμιτα το επιβατικό κοινό».

    Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητούν να «ξηλωθεί» αμέσως η διαφημιστική πινακίδα, με την απειλή χρηματικής ποινής, αλλά και προσωποκράτησης στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

    Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο ΚΤΕΛ ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέυμβριο όταν οι επικεφαλείς του πρακτορείου της Θεσσαλονίκης άρχισαν να κάνουν προσφορές στους επιβάτες τους για τα δρομολόγια με προορισμό τον Κηφισσό, την Ομόνοια και τον Πειραιά.

    Η συζήτηση της υπόθεσης στα πολιτικά δικαστήρια, που είχε οριστεί για σήμερα, αναβλήθηκε επ' αόριστον.

    Γ.Χ.

    [06] ΣΕΣΕΛΙ: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΘΑ ΑΡΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Βελιγράδι, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Την άποψη ότι οι χώρες της Δύσης θα άρουν τις κυρώσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μόνο αν ασκηθούν πιέσεις από μία μεγάλη δύναμη, όπως η Ρωσία διατύπωσε ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι.

    Ο κ. Σέσελι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι η Δύση δεν πρόκειται να άρει τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και αν έρθουν στην εξουσία οι "φιλοδυτικοί συνασπισμοί".

    Είπε ακόμη ότι οικονομική βοήθεια από τη Δύση δεν έλαβαν "υποτελή" σε αυτήν κράτη, αναφέροντας ως παράδειγμα την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

    "Οι δυτικές δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις, γιατί μοναδικός στόχος τους είναι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, εκείνοι που θα βοηθήσουν στην ειρηνική απόσχιση του Μαυροβουνίου, της Βοϊβοντίνα, της Ράσκα και θα επιτρέψουν την είσοδο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε όλη τη Γιουγκοσλαβία", τόνισε ο αρχηγός των Σέρβων Ριζοσπαστών.

    Σχολιάζοντας τέλος την επίσκεψη του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς στο Λονδίνο είπε ότι "ο κ. Τζουγκάνοβιτς δεν καταλαβαίνει ότι η Αμερική και η Ευρώπη δεν τον εκτιμούν, αλλά τον χρησιμοποιούν ως όπλο άσκησης πίεσης εναντίον του Βελιγραδίου".

    Κ.Γ.

    [07] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΑΦΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ποινικές διώξεις, κατά παντός υπευθύνου, για ανεγέρσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιφερειακή τάφρο της Θεσσαλονίκης, ενώ από τις δικαστικές αρχές δόθηκε εντολή στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής να ερευνήσουν ξεχωριστά όλες τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων προκειμένου να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν σε δίκη οι ιδιοκτήτες τους.

    Όπως αναφέρεται σε πόρισμα που συνέταξαν καθηγητές πανεπιστημίου, μετά από σχετική έρευνα, κατά μήκος της περιφερειακής τάφρου έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας δημόσιος υπάλληλος (σε υπηρεσία που είναι αρμόδια φύλαξη των ρεμάτων της πόλης), ο οποίος φέρεται ότι έχτισε παράνομο σπίτι μέσα στην τάφρο.

    Η ποινική δίωξη -για "παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος" και για παράβαση του νόμου "περί αυθαιρέτων" -ασκήθηκε από τον εισαγγελεία πρωτοδικών κ. Ε. Μιχαήλο, μετά την ολοκλήρωση δικαστικής έρευνας.

    Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ασκηθούν ποινικές διώξεις και σε βάρος υπαλλήλων κρατικών υπηρεσιών, αφού, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, από την Κτηματική Υπηρεσία και την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα.

    [08] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μόσχα, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Η Ρωσία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία μετά την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αποτρέψει το άνοιγμα πρεσβείας της Τσετσενίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ.

    Το Αφγανιστάν είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησίας της Τσετσενίας στις 16 Ιανουαρίου.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η αναγνώριση της Τσετσενίας από τους Ταλεμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν, και υποστηρίζεται και από Ισλαμαμπάντ ανοιχτά μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη προς τη διεθνή τρομοκρατία.

    Η Ρωσία τόνισε ότι η αύξηση των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Πακιστάν απειλεί την σταθερότητα στη περιοχή.

    Ο.Κ.

    [09] ΕΕ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΑΛΥΒΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Βρυξέλες, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρότεινε να μειωθούν κατά 20% οι εισαγωγές σε ορισμένα ρωσικά προϊόντα από χάλυβα. Το μέτρο, το οποίο έμμεσα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον ρωσικό πόλεμο στη Τσετσενία, έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να παραβεί συμφωνία με την ΕΕ που αφορά στα προϊόντα χάλυβα.

    Η πρόταση της επιτροπής για να υλοποιηθεί απαιτείται η έγκρισή της από τις 15 χώρες μέλη της ΕΕ.

    Το Δεκέμβριο, η ΕΕ ζήτησε από τη Ρωσία να άρει τους δασμούς στις εξαγωγές παλιοσίδερων, μέτρο το οποίο όπως πιστεύει αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών Ρωσίας-ΕΕ για τον χάλυβα και το εμπόριο γενικότερα.

    Ο.Κ.

    [10] ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

    Βόλος, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο χημικών που ξέσπασε στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

    Οι 18 εργαζόμενοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, ενώ η πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει την πυρκαγιά μετά από ώρες, αλλά το εργοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Βόλου διενεργεί προανάκριση για να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [11] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Οι τράπεζες συνέχισαν σήμερα να ρίχνουν τα επιτόκιά τους, μετά τη χθεσινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας για το επιτόκιο παρέμβασης, και να προσφέρουν δελεαστικότερα δάνεια.

    Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται από την Εθνική Τράπεζα κατά 0,75 μονάδες και από τον όμιλο Πειραιώς κατά 0,35 μονάδες. Επιτόκια σε καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια μειώνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

    [12] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΣΤ.ΜΑΝΟΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι συνασπισμοί κομμάτων πριν από τις εκλογές μπορούν να συμβάλλουν σε ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις διατύπωσε ο Πρόεδρος των "Φιλελευθέρων" Στέφανος Μάνος, ο οποίος με πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά να αφαιρεθεί διάταξη που αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την τρίτη κατανομή.

    Ο κ. Μάνος χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό το ισχύον καθεστώς. Εξάλλου τόνισε ότι πρόωρες εκλογές πρέπει να γίνουν μόνο αν υπάρχει θέμα εθνικής σημασίας κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει.

    [13] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για τις συνεταιριστικές εκλογές, σκοπεύει να ζητήσει ο πρόεδρος της "ΠΑΣΕΓΕΣ", Νίκος Λιόλιος.

    Σε συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα και τις προοπτικές του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της "Agrotica 2000", ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε αρχικά στο Διεθνές και Κοινοτικό περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια σαφής αρνητική μεταχείριση, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα μεσογειακά προϊόντα.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε, την τελευταία τετραετία η μείωση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα, έφθασε το 9,84%. Πέρυσι μειώθηκε κατά 2%, το 1998 κατά 1,3%, το 1997 κατά 4,4%, ενώ το 1996 η μείωση ήταν της τάξης του 2,5%.

    "Με την ένταξή μας στην ΟΝΕ αναμένεται να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα και να σημειώσει άνοδο κατά 8%", τόνισε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο κ. Λιόλιος.

    Ο κ. Λιόλιος σημείωσε ότι, "το Γ' ΚΠΣ προβάλλεται ως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της απουσίας επενδύσεων στον αγροτικό χώρο και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα".

    Υπενθυμίζεται ότι η "ΠΑΣΕΓΕΣ" από το Μάρτη του περασμένου χρόνου έχει ολοκληρώσει και καταθέσει τη δική της πρόταση, για την καταλυτική επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα.

    Ο πρόεδρός της, Νίκος Λιόλιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, στη μείωση των καυσίμων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες βάσει του μητρώου αγροτών και στην άμεση και ουσιαστική μείωση των επιτοκίων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας.

    Ε.Α.

    [14] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Το κέντρο νεολαίας του δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες από 15 έως 30 ετών.

    Συγκεκριμένα οργανώθηκε τηλεοπτικό και κινηματογραφικό εργαστήρι, εργαστήρι επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης και εργαστήρι κόμικς και ελεύθερου σχεδίου, που περιλαμβάνουν τόσο θεωρητική όσο και πρακτική κατάρτιση.

    Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ειδικά προγράμματα multi media (επεξεργασία ήχου, εικόνας και κίνησης), γραφιστικής (αρχάριων και προχωρημένων), Internet και φωτογραφίας (με σκοτεινό θάλαμο και καλλιτεχνική φωτογραφία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία θα διεξάγονται το πρωί και το απόγευμα. Τέλος προβλέπεται η διδασκαλία σερβικής γλώσσας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 27 January 2000 - 19:13:47 UTC