Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
  • [02] ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΓΚΡΕΤΕ ΜΕΤΑ
  • [03] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [04] ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [05] ΔΥΟΜΙΣΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΔ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΜΡΚΟΝΙΤΣ ΓΚΡΑΝΤ
  • [07] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΣΕΛΙ
  • [08] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [09] ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ
  • [10] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [11] Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [12] ΒΟΥΛΗ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

    Νταβός, 28 Ιανουαρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Με τον τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ συναντήθηκε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν 28 αρχηγοί κρατών.

    Στη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ, που έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΓΚΡΕΤΕ ΜΕΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2000 (10:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο στο 6ο Διαβαλκανικό Οικονομικό Φόρουμ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη στις 10-11 Μαϊου.

    Καλή είναι η κατάσταση της μητέρας του Αλβανού πρωθυπουργού Φιγκρέτε Μέτα η οποία μεταφέρθηκε χτες με προβλήματα στις καρδιαγγειακές βαλβίδες στην Α΄ καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου "Γ.Παπανικολάου" ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα δείξουν αν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε εγχείρηση. Αυτά ανέφερε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Α΄ καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Παπανικολάου", Στέργιος Κουρόγλου, προσθέτοντας είναι πιθανό να μη χρειαστεί να υποβληθεί άμεσα σε εγχείρηση η κ Μέτα.

    Στο νοσοκομείο Παπανικολάου κατά το παρελθόν έχουν νοσηλευτεί Αλβανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Σαλί Μπερίσα, αλλά και απλοί πολίτες της γειτονικής χώρας.Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγγενείς της κ Μέτα προβληματίζονταν εάν θα έπρεπε να την μεταφέρουν σε νοσοκομείο της Ιταλίας της Γαλλίας ή της Κωνσταντινούπολης αλλά τελικά επέλεξαν το Παπανικολάου ύστερα από παραίνεση του υπουργού Υγείας της Αλβανίας. Ο σύζυγος ,η κόρη και ο οικογενειακός γιατρός της κ. Μέτα που βρίσκονται μαζί της στη Θεσσαλονίκη μένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια απέναντι από το Παπανικολάου.

    [03] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Μπάνια Λούκα, 28 Ιανουαρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Νέες απειλές κατά της ζωής του άρχισε να δέχεται ο Σερβοβόσνιος δημοσιογράφος, Ζέλικο Κοπάνια, ο οποίος είχε χάσει και τα δύο του κάτω άκρα από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στο αυτοκίνητό του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο εκπρόσωπος των διεθνών αστυνομικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή (IPTF), Αλουν Ρόμπερτς, δήλωσε ότι ο κ.Κοπάνια έλαβε χθές ένα απειλητικό γράμμα, το οποίο έλαβαν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους oι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής και η αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Σερβοβόσνιος δημοσιογράφος έχασε και τα δύο πόδια του από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στο αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στην Μπάνια Λούκα, στις 22 Οκτωβρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Καπάνια δήλωσε ότι είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του πριν από την επίθεση που είχαν σχέση με μια σειρά άρθρων του για διαφθορά αλλά και εγκλήματα πολέμου που είχαν διαπράξει Σέρβοι κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-95 στη Βοσνία.

    Ο κ. Ρόμπερτς εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των δημοσιογράφων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι διάφορα στελέχη των ΜΜΕ στη χώρα εκφράζουν συχνά παράπονα και ζητούν την προστασία της IRTF.

    Σ.Π.

    [04] ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 28 Ιανουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Πέντε ακόμη πτώματα θυμάτων της τουρκικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ ανακάλυψαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας ανεβάζοντας έτσι στα 38 τα θύματα της οργάνωσης που έχουν ανακαλυφθεί συνολικά από την προηγούμενη εβδομάδα έως σήμερα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πέντε πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικά τάφο σε σπίτι της συνοικίας Καρτάλ στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας έχουν εξαπολύσει ανθροποκυνηγητό κατά των μελών της οργάνωσης και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περίπου 700 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα που φέρονται να έχουν δεσμούς με την οργάνωση, μεταξύ των οποίων ο προερχόμενος από το κόμμα της Αρετής ισλαμιστής δήμαρχος μιας τουρκικής πόλης και ένας υπάλληλος στο πρωθυπουργικό γραφείο.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, η αστυνομία στο Ντιγιάρμπακίρ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα από τα μέλη της Χεζμπολάχ ομολόγησε ότι η οργάνωση σκότωσε περίπου δέκα άτομα στο διάστημα 1991-94 στην περιοχή ενώ ο νομάρχης του Μπάτμαν δήλωσε ότι από πληροφορίες μελών της οργάνωσης που βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας προκύπτει ότι τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχουν δολοφονηθεί στην περιοχή και πρόσθεσε ότι έχουν ανακαλυφθεί εννέα κρησφύγετα της Χεζμπολάχ στο Μπάτμαν, όπου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών.

    Σ.Π.

    [05] ΔΥΟΜΙΣΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΔ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Σε πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία DATA, δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

    Σϋμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 1.572 ατόμων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,97% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 33,48% του ΠΑΣΟΚ, 6,19 του ΔΗΚΚΙ, 5,5% του ΚΚΕ, 4,1% του Συνασπισμού, 0,4% των Φιλελευθέρων και 0, 17% της Πολιτικής Άνοιξης. Σε ποσοστό 14% καταγράφεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

    Η δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα του πρωθυπουργού στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών με ποσοστό 37,2% έναντι του 32,9% του Νίκου Κωνσταντόπουλου, 31,73% του Κώστα Καραμανλή, 31,71 του Δημήτρη Τσοβόλα, 9,98% της Αλέκας Παπαρήγα και 8,74% των Στέφανου Μάνου και Αντώνη Σαμαρά.

    Στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη σας για την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο οι θετικές γνώμες είναι 93,04 και οι αρνητικές μόλις 3,4 %. Χαμηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης του εκλογικού σώματος από την κυβέρνηση και σε σχετική ερώτηση τα ποσοστά είναι: καθόλου 36,71%, λίγο 39,57%, αρκετά 18,94% και πολύ 4,77%.

    Το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γκάλοπ δήλωσε ότι το γεγονός πως σε όλα είναι μπροστά ο πρωθυπουργός, αλλά η ψήφος στρέφεται στη ΝΔ, θα αποδειχθεί στις εκλογές.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΜΡΚΟΝΙΤΣ ΓΚΡΑΝΤ

    Μρκονιτς Γκραντ, 28 Ιανουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Περίπου 400 Σέρβοι της Βοσνίας υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα τον πρίγκιπα Αλεξάνταρ Καρατζόρτεβιτς, ο οποίος εμφανίζεται ως διεκδικητής του γιουγκοσλαβικού θρόνου, κατά την επίσκεψή του στο Μρκονιτς Γκραντ της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν "Ζήτω ο βασιλιάς" και αρκετοί τον προέτρεψαν να μείνει στη Σερβική Δημοκρατία και να μην επιστρέψει στο Λονδίνο.

    Ο Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς τους απάντησε: "ευχαρίστως θα έμενα, αλλά τώρα έχουμε πολλά προβλήματα στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", και πρόσθεσε: "Το όνειρό μου είναι να επιστρέψω στο Βελιγράδι. Ελπίζω ότι φέτος θα είναι η χρονιά μου".

    Ο Καρατζόρτζεβιτς έφθασε στη Μπάνια Λούκα την Τετάρτη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αικατερίνη τους γιους του Αλεξάνταρ και Φίλιπ για τριήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της σερβικής αντιπολίτευσης.

    Η δυναστεία των Καρατζόρτζεβιτς εκδιώχθηκε από τη Γιουγκοσλαβία στις αρχές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Καρατζόρτζεβιτς ζει στο Λονδίνο και διατηρεί σχέσεις με όλες τις ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες.

    Μιλώντας σπαστά τη σερβική γλώσσα, καθώς άρχισε να τη μελετά τα τελευταία χρόνια προκάλεσε τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων λέγοντας ότι "Ο ποταμός Ντρίνα δεν είναι σύνορο".

    Σημειώνεται ότι ο ποταμός Ντρίνα καθορίζει τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Ο Καρατζόρτζεβιτς κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του προπάππου του βασιλιά Πέταρ Ι Καρατζόρτζεβιτς με την επιγραφή: "Στο βασιλιά Πέταρ από τον Αλέξανδρο ΙΙ".

    Στην επίσκεψή στο Μρκονιτς Γκραντ συνοδευόταν από την πρώην πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπίλιανα Πλάβσιτς.

    Κ.Γ.

    [07] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΣΕΛΙ

    Βελιγράδι, 28 Ιανουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Του Νίκου Φραγκόπουλου

    Άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον επικεφαλής της ασφάλειας του Σέρβου εθνικιστή ηγέτη και αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι, μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β2-92".

    Ο σωματοφύλακας του Σέσελι, που ονομάζεται Πάνιτς, μεταφέρθηκε επειγόντως στην πανεπιστημιακή κλινική του Βελιγραδίου και βρίσκεται στο χειρουργείο.

    Το περιστατικό συνέβη στη συνοικία Σούρτσιν του Βελιγραδίου, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες αν τη στιγμή του πυροβολισμού ήταν μαζί με τον πρόεδρο του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος" Βόισλαβ Σέσελι. Πριν από μερικές ημέρες είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ότι άγνωστοι προσπάθησαν να πυροβολήσουν τον ίδιο τον Σέσελι, τις οποίες όμως ο τελευταίος διέψευσε.

    Το σημερινό περιστατικό είναι το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο των τελευταίων ημερών που ίσως έχει κάποια πολιτική διάσταση.

    Στις 15 Ιανουαρίου δολοφονήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου ο παραστρατιωτικός Σέρβος ηγέτης, Ζέλικο Ραζνάτοβιτς-Αρκάν.

    [08] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αγκυρα, 28 Ιανουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των προβλημάτων στην παροχή φυσικού αερίου που παρουσιάστηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Σε ανακοίνωση του ινστιτούτου ενέργειας της χώρας αναφέρεται ότι από "σήμερα και μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης θα υπάρχουν σε καθημερινή βάση διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας τα πρωϊνά και τα απογεύματα".

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τζουμχούρ Ερζουμέρ, δήλωσε ότι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην τουρκική επικράτεια έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε μονάδες παροχής φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 390 εκ. κιλοβάτ την ώρα, ποσότητα που δεν είναι δυαντό να καλυφθεί αυτή την περίοδο, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η κατάσταση θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα όταν βελτιωθεί ο καιρός.

    Πολλές πόλεις της Τουρκίας δοκιμάστηκαν για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου όταν οι ηλεκτρικοί σταθμοί της χώρας δεν μπόρεσαν να παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια λόγω της μείωσης της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

    Σ.Π.

    [09] ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

    Νέα Υόρκη, 28 Ιανουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Στις 3 Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστεί στο Ινστιτούτο Pratt του Μπρούκλιν η έκθεση με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Παγκυπρίου Σταδίου ΓΣΠ και του αθλητικού του Κέντρου, τα οποία σχεδιάστηκαν από τον κυπριακής καταγωγής αρχιτέκτονα Theo David.

    To αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του σταδίου αποτελεί ορόσημο ανάμεσα στις νέες κατασκευές της πόλης της Λευκωσίας και χαρακτηρίζεται από στοιχεία της νεωτεριστικής αρχιτεκτονικής σχολής. Περιλαμβάνει δε δύο στάδια το ένα για ποδοσφαιρικούς

    αγώνες χωρητικότητας 26.500 θεατών και το άλλο αφορά στάδιο στίβου χωρητικότητας 10.000 θεατών.

    H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Pratt και του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στην Νέα Υόρκη.

    [10] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμαριάς με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Λέκκα θα μεταβεί την ερχόμενη Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στην Κορυτσά.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας θα επισκεφθούν το Ορφανοτροφείο της πόλης και θα παραδώσουν στη διοίκησή του ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και ρουχισμό για τα παιδιά και αερόθερμα για τα δωμάτια τους.

    Η απόφαση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ελήφθη μετά από επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης με τον Ελληνα Γενικό Πρόξενο στην Κορυτσά Νικόλαο Γαβριηλίδη.

    Στην Κορυτσά η ελληνική αποστολή θα συναντηθεί με στελέχη της "Ομόνοιας" καθώς και με το Νομάρχη και το Δήμαρχο της πόλης.

    Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς τόνισε ότι ο Δήμος ευαίσθητος πάντα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους δοκιμαζόμενους γειτονικούς λαούς και μάλιστα για παιδιά πραγματοποιεί άλλη μία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και ευχαρίστησε όσους στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.

    [11] Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Βρυξέλες, 28 Ιανουαρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προσπαθήσει να επηρεάσει τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της Αυστρίας παρά το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος της Ελευθερίας του Γιόργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βιέννης.

    "Δεν νομίζουμε ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προσπαθήσει να επηρεάσει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία" δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής προσθέτοντας ωστόσο παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί από κοντά τις πολιτικές και τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης, όπως πράττει και για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι συμβατές με τους νόμους της ΕΕ από τη μία πλευρά και τις αρχές του Αρθρου 6 από την άλλη.

    Το Αρθρο 6 δεσμεύει τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την τήρηση των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών καθώς και της αρχής της έννομης τάξης.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός του Βελγίου έστειλε χθές επιστολή στην πορτογαλική προεδρία ζητώντας να μάθει πως θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα του κόμματος της Ελευθερίας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι δεν έχει γίνει "επίσημη πρόταση" για σύγκληση ειδικής σύσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, της οποίας η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση θα γίνει στις 14-15 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

    Η Αυστρία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 1995, μετά από σχετικά εύκολες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ενώ υπήρξε προηγουμένως για πολλά χρόνια ελεύθερος εμπορικός συνεργάτης της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Σ.Π.

    [12] ΒΟΥΛΗ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Το στεγαστικό πρόβλημα των ελληνικών σχολικών μονάδων και η εφαρμογή του Νόμου για την Αποκατάσταση των Παλιννοστούντων, ήταν τα κύρια θέματα, που απασχόλησαν τη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Ο Πρόεδρος της επιτροπής καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής ενημέρωσε τους βουλευτές για την πορεία των συνομιλιών, που είχε στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα με παράγοντες των γερμανικών τοπικών αρχών και τους εκπροσώπους των γονέων, που είχαν προβεί στην κατάληψη του Ελληνικού Προξενείου της πόλης διαμαρτυρόμενοι για το γνωστό πρόβλημα, που έχει ανακύψει στο 2ο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο.

    Ο κ. Παντερμαλής είπε μεταξύ άλλων ότι επεσήμανε στις Γερμανικές Αρχές, πως τα

    σχολικά κτίρια είναι απαράδεκτα και προσβάλουν το Γερμανικό κράτος, ενώ η πρόταση του για ειδική συνεδρίαση της επιτροπής πάνω στο σχολικό πρόβλημα της Γερμανίας με τη συμμετοχή των συναρμοδίων κυβερνητικών φορέων, έγινε αποδεκτή.

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ρόλο, που καλείται να επιτελέσει το ΣΑΕ ως θεσμός των Αποδήμων στην επίλυση τέτοιου είδους θεμάτων, αλλά και γενικότερα στην αντιμετώπιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, που παρακολούθησε στης εργασίες της Διακομματικής για τον Απόδημο, μετέφερε στον κ. Παντερμαλή τις θερμές ευχαριστίες της κυβέρνησης για την συμβολή του στη θετική έκβαση του προβλήματος και κυρίως ότι οι έλληνες μετανάστες έλαβαν το μήνυμα ότι η Ελληνική πολιτεία είναι κοντά του.

    Στην αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών σε θέματα αρμοδιοτήτων του. Για το κλήμα, που επικρατεί στη ΓΓΑΕ ο κ. Δόλλης ανέφερε ότι υπάρχει αλληλοσεβασμός και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτήν δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και με επίγνωσή του ρόλου που επιτελούν σχεδιάζουν από κοινού τα μελλοντικά προγράμματα. Ο κ. Δόλλης αναφέρθηκε επίσης στον προϋπολογισμό της Γραμματείας για το έτος 2000 και τόνισε ότι αυτός δε θα επιβαρυνθεί από τα έξοδα της Γ΄ Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ. Εντός τριών εβδομάδων, όπως είπε, θα παρουσιάσει και το συνολικό πρόγραμμα δράσης της ΓΓΑΕ για τη φετινή χρονιά, που είδη έχει δρομολογηθεί.

    Στη συνέχεια στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου περί αποκατάστασης των Παλιννοστούντων από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Για το λόγο αυτό πάρθηκε ομόφωνη απόφαση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη ειδική συνεδρίαση, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Γεωργίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 28 January 2000 - 19:13:53 UTC