Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
  • [02] ΑΛΒΑΝΟΣ ΧΡΕΩΝΕ 500 ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
  • [03] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 26 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΕ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟ
  • [05] ΘΥΜΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 23ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΣΑΣΕ
  • [08] Ο ΑΛΕΞΙΟΣ Β' ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [09] ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Κάιρο, 30 Ιανουαρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του για τις πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή που πρόκειται να διεξαχθούν στη Μόσχα εξέφρασε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τη Συρία που δεν συμμετέχει στις συνομιλίες να ξανακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

    Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, των οποίων θα προεδρεύσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ο κ. Μπάρακ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σημειωθεί πρόοδος τονίζοντας παράλληλα ότι η ισραηλινή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με υψηλές προσδοκίες προκειμένου να επιληθούν μια σειρά προβλήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Μπάρακ τόνισε ότι όταν διαπραγματεύονται δύο πλευρές δεν θα πρέπει να θέτονται προϋποθέσεις τονίζοντας παράλληλα ότι η ισραηλινή πλευρά εκτιμά τη Συρία και καταλαβαίνει τις ανάγκες της αλλά θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να κατανοήσει τις ανάγκες των Ισραηλινών.

    Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί των πολυμερών ειρηνευτικών συνομιλιών διμερείς συνομιλίες μεταξύ των διαφωνούντων πλευρών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της Συρίας και ο Λίβανος έχει αρνηθεί να προσέλθει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Μόσχας.

    Σ.Π.

    [02] ΑΛΒΑΝΟΣ ΧΡΕΩΝΕ 500 ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Χρηματικό ποσό 500 δραχμών εισέπρατε από τους ανυποψίαστους οδηγούς που ήθελαν να σταθμεύσουν στο χώρο πάρκινγκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διατίθεται δωρεάν, ο Αλβανός Φατμίρ Ζίλφα, 36 ετών.

    Ο Ζίλφα συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι έξω από την είσοδο του πάρκινγκ, κρατώντας πινακίδα που έγραφε "πάρκινγκ 500 δραχμές".

    [03] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 26 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Εξι άτομα σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν, όταν ένα λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ασιατικής καταγωγής ανατράπηκε ενώ βρισκόταν στο δρόμο προς τη Λεμεσό, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Κύπρου.

    Το λεωφορείο μετέφερε συνολικά 36 άτομα με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες και κατευθυνόταν προς τη Λεμεσό όταν o οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω σε έναν τοίχο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο απασχολούνται περίπου 8.000 άτομα ασιατικής καταγωγής σε διάφορες εργασίες και κυρίως ως οικιακοί βοηθοί.

    [04] ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΕ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού Παναχαϊκή - Ολυμπιακός αμαύρωσαν την εικόνα της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οπαδοί του Ολυμπιακού αντιδρώντας στο γεγονός ότι στοιβάχτηκαν σε μικρή κερκίδα, άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των φιλάθλων της Παναχαϊκής με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι ένας 14χρονος μαθητής, ο Ανδρέας Χαραλαμπόπουλος.

    Ο μαθητής διακομίστηκε αμέσως σε νοσοκομείο της Πάτρας, υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση όμως δυστυχώς έχασε το μάτι του. Οι γονείς του παιδιού ζητούν ευθύνες από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, όμως η ερυθρόλευκη διοίκηση με ανακοίνωση της κατηγορεί για τα επεισόδια την αστυνομία.

    [05] ΘΥΜΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 23ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Χτύπημα με τη λαβή πιστολιού κρότου-αερίου δέχθηκε σήμερα στις 4 τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, ο 24χρονος Θεόδωρος Βαμβουκίδης, από τον Εμμανουήλ Χασεκίδη, 23 ετών.

    Ο Βαμβουκίδης, περνώντας από τη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Μακεδονίας, είδε τον δράστη να βιαιοπραγεί εις βάρος της 23 χρονης φίλης του Π.Α. και προσφέρθηκε να την βοηθήσει με αποτέλεσμα να του επιτεθεί ο Χασεκίδης.

    Στη συνέχεια επενέβησαν περαστικοί και τους χώρισαν, ενώ ο Χασεκίδης συνελήφθη από περιπολούντες αστυνομικούς.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Η επαναλειτουργία της μονάδας Μελαμίνης της "Βαλκαν Εξπορτ" επιβεβαιώνει τη δυναμική παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, μετά το τέλος της τελετής επαναλειτουργίας της μονάδας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Νέα Αγχίαλο.

    Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι με την επαναλειτουργία της παραγωγικής αυτής μονάδας ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων βρίσκει και πάλι εργασία. Επισήμανε ότι ενισχύεται το αισιόδοξο οικονομικό και παραγωγικό κλίμα που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα και πρόσθεσε: "Η Θεσσαλονίκη ενισχύει τη δυναμική οικονομική εξωστρέφειά της".

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΣΑΣΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε ημερίδα της ΓΕΣΑΣΕ για τη συμβολή των νέων αγροτών στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε έκκληση στους νέους αγρότες να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της αγροτικής δραστηριότητας.

    Στην ομιλία του στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Ξενία" στην Περαία Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εγγυώνται το εισόδημα του αγρότη παραγωγού και θα τον θέτουν εκτός κινδύνου ακόμη και αν ο έμπορος και ο διακινητής των αγροτικών προϊόντων κάνει εσφαλμένες εμπορικές επιλογές και βρεθεί σε οικονομική αδυναμία να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στον αγρότη παραγωγό. Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για την ανάπτυξη μιας νέου τύπου αγροτικής επιχειρηματικότητας που θα χαρακτηρίζεται από καινοτομίες και θα προσφέρει έξυπνα προϊόντα και έξυπνες υπηρεσίες.

    Σχετικά με την εμπορία τροφίμων, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταβολή του νομικού πλαισίου διακίνησης τροφίμων, μέσω της σύστασης μητρώου και για τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων.

    [08] Ο ΑΛΕΞΙΟΣ Β' ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 30 Ιανουαρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Tην υποστήριξή του στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Τσετσενία παρείχε σήμερα ο Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος Β', ο οποίος παρότρυνε τους Ρώσους στρατιώτες να συνεχίσουν τον πόλεμο στην Τσετσενία προκειμένου να πατάξουν την "τρομοκρατία" όπως χαρακτηριστικά είπε και να διασφαλίσουν την ειρηνική διαβίωση των πολιτών της περιοχής.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε να κάνουμε με διεθνή τρομοκρατία και πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση" τόνισε ο Πατριάρχης Αλέξιος μετά από τελετή, κατά την οποία απονεμήθηκαν βραβεία σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού στρατού και διάφορα πρόσωπα της πολιτκής ζωής της χώρας.

    Απαντώντας στην κριτική της Δύσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση των Ρώσων στην Τσετσενία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών, ο Ρώσος Πατριάρχης αναφέρθηκε στα περίπου 300 θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Μόσχα και άλλες πόλεις της ρωσικής επικράτειας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου φθινοπώρου. Η Ρωσία θεωρεί υπεύθυνους για το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων τους Τσετσένους αντάρτες που αρνούνται ωστόσο οποιαδήποτε ανάμειξη.

    Σ.Π.

    [09] ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Ενας άγνωστος άνδρας, ηλικίας 25-30 ετών, απείλησε με όπλο τον οδηγό ταξί Δημήτριο Χαλκίδη, 43 χρονών, όταν αρνήθηκε να μεταφέρει μία από τις δύο γυναίκες που τον συνόδευαν στον Εύοσμο. Τα παραπάνω διαδραματίστηκαν σήμερα στις 4 τα ξημερώματα, στην οδό Πολυτεχνείου, στη Θεσσαλονίκη

    Με την παρέμβαση της γυναίκας ο δράστης απομακρύνθηκε προσωρινά, αλλά μετά από λίγο άρχισε να χτυπά τον παθόντα πάνω στο ταξί. Ο άγνωστος άνδρας και οι δύο γυναίκες, που απομακρύνθηκαν μετά το συμβάν, αναζητούνται από την αστυνομία.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2000 (19:24 UTC+2)

    Για τις απόψεις που εξέφρασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός τόνισε ότι τα μέλη της κυβέρνησης ως πολιτικά στελέχη έχουν τις απόψεις τους, διευκρίνισε, όμως ότι η κυβέρνηση εκφράζεται κατά τρόπο ενιαίο, ως συνταγματικό και υπεύθυνο όργανο.

    "Ο πρωθυπουργός εκφράζει την κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ το εκφράζει συλλογικά ο πρόεδρός του και το Εκτελεστικό Γραφείο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, στο περιθώριο ημερίδας της ΓΕΣΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Περαία της Θεσσαλονίκης. "Σημασία έχει να ασχολούμαστε με την ημερήσια διάταξη που θέλουν οι πολίτες και όχι με την ημερήσια διάταξη που καθορίζουμε μόνοι μας οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι", πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 30 January 2000 - 19:14:11 UTC