Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΖΕΜ ΚΑΙ ΟΛΜΠΡΑΪΤ
  • [02] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
  • [03] ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΑΤΣΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [04] ΕΝΤΕΚΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ
  • [05] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
  • [06] ΡΩΣΙΑ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕCOFIN KAI ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΛΟΥ
  • [09] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ '90 ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  • [10] ΑΡΘΡΟ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [11] Ο Χ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ - Ε.Ε.
  • [12] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [13] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [14] Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΖΕΜ ΚΑΙ ΟΛΜΠΡΑΪΤ

    Νταβός, 28 Ιανουαρίου 2000 (22:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαντλίν Ολμπράιτ

    Η πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ενόψει και της επίσκεψης του Ισμαήλ Τζεμ στην Αθήνα ήταν κεντρικό θέμα στις χωριστές συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    Η συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Τζεμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συζήτησης με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Τσεχίας, Γιάνος Ντρνοβσεκ και Μίλος Ζέμαν με θέμα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

    Στη συνέχεια οι κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ είχαν 15λεπτη κατ" ιδίαν συνάντηση με θέμα την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα για την υπογραφή των υπολοίπων ελληνοτουρκικών συμφωνιών χαμηλής πολιτικής.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία αργότερα είχε κατ" ιδίαν συνάντηση και με τον κ. Τζεμ.

    Στο Νταβός βρίσκεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, ενώ αύριο αναμένεται να φθάσει και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

    [02] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2000 (10:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τα εφωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς

    Καθησυχαστικό είναι το υπουργείο Υγείας, παρά την έξαρση της μηνιγγίτιδας, που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό σε όλη τη χώρα.

    Συνολικά από την αρχή του χρόνου έχουν σημειωθεί 37 κρούσματα μηνιγγίτιδας, από τα οποία τα 9 ήταν θανατηφόρα.

    [03] ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΑΤΣΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 28 Ιανουαρίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στρατιώτης του Απελευθερωτικού Στρατού των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου (ACK) σε θέση μάχης.

    Αντιδράσεις προκάλεσε στη Σερβία η είδηση ότι ο αντιπρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σόφια μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ.

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug κατηγόρησε την κυβέρνηση της Σόφιας ότι με την κίνηση αυτή πρακτικά αποδίδει πολιτική νομιμότητα στον άνθρωπο για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εξαιτίας της τρομοκρατικής δράσης του.

    Το Tanjug αναφέρει ότι "η απόφαση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, παρότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, δεν είναι δύσκολο να ερμηνευθεί, καθώς η κυβέρνηση της Σόφιας προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για να συντομεύσει το δρόμο προς τις Βρυξέλλες".

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι μαζί με το Θάτσι θα μεταβεί στη Βουλγαρία και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Αλβανικού Κόμματος της ΠΓΔΜ Αρμπέν Τζαφέρι, "ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά το Θάτσι και τους ομοϊδεάτες του, που επιδιώκουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας".

    Ο Χασίμ Θάτσι και ο Αρμπέν Τζαφέρι θα συναντηθούν στη Σόφια με το Βούλγαρο πρωθυπουργό, ενώ θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου του Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες (DPS) που συγκεντρώνει περισσότερα από 1.000.000 μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία.

    Το Tanjug σχολιάζει ότι "θα ήταν ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο ο Θάτσι προσκλήθηκε στο συνέδριο του συγκεκριμένου κόμματος", ενώ, όπως αναφέρει, "οι Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου ήταν στόχος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου".

    Κ.Γ.

    [04] ΕΝΤΕΚΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2000 (16:45 UTC+2)

    Εντεκα αθησαύριστες σπάνιες μεταφράσεις ασμάτων της Θείας Κωμωδίας του Δάντη που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά περιοδικά του 19ου και 20ου αιώνα και παρουσιάζονται σε συνέδριο με θέμα "Ιταλική γλώσσα και λογοτεχνία στην Ευρώπη του 2000", έρχονται να αναδείξουν το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τη δαντική τριλογία. Παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μεταφράσεις ελληνικής ποίησης, στοιχεία του βιβλίου "Η τύχη της ιταλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα" έδειξαν ότι οι Έλληνες προτιμούν τις μεταφράσεις της ιταλικής πεζογραφίας λόγω των δυσκολιών της απόδοσης της ποίησης στα ελληνικά.

    Ωστόσο, όπως επισήμανε η λέκτωρ του τμήματος ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας Φανή Κισκήρα Καζαντζή οι έντεκα μεταφράσεις της Θείας Κωμωδίας, που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά περιοδικά του 19ου και 20ου αιώνα και κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και την Κύπρο, έρχονται να προστεθούν στις ήδη 40-50 μεταφράσεις έργων του Δάντη και δείχνουν το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την ιταλική ποίηση και ιδιαίτερα για τη δαντική τριλογία.

    Η διατήρησης της γκρεκάνικης γλώσσας στα χωριά του Σαλέντο και της Καλαβρίας αποτελούν μία από τις εισηγήσεις του συνεδρίου για την ιταλική γλώσσα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως επισημαίνει η υποψήφια διδάκτωρ του ΑΠΘ Κατερίνα Μανίατη, η διατήρηση της ελληνικής διαλέκτου η οποία είναι γνωστή ως γκρεκάνικη ή grico οφείλεται στην διαβίωση των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας σε απομονωμένες και δύσβατες περιοχές, στην κλειστή δομή της κοινωνίας, στους ορθόδοξους μοναχούς που ίδρυσαν μοναστήρια στην περιοχή ενισχύοντας τον ελληνισμό αλλά και σε ψυχολογικούς και πολιτιστικούς παράγοντες.

    [05] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

    Λάρισα, 29 Ιανουαρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Περίπου 100 οπαδοί του εκλιπόντος πρώην μητροπολίτη Λαρίσης Θεολόγου συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα έξω από το Δημοτικό Ωδείο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά του νυν Μητροπολίτη Ιγνατίου.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στην αίθουσα τελετών του Ωδείου, όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης ενόψει της αυριανής γιορτής των Τριών Ιεραρχών.

    Στην εκδήλωση παρίσταται ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

    Ενταση επικράτησε όταν στο Ωδείο έφθασαν ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Λάρισας από τους οποίους οι διαδηλωτές ζητούσαν επίμονα να αποχωρήσουν, ώστε να μην αναγνωρίσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση και το πρόσωπο του Ιγνατίου.

    Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο από την πίσω πόρτα του Ωδείου και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ στο σημείο έσπευσε και ο Αστυνομικός Διευθυντής της Λάρισας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και να αποχωρήσει με ασφάλεια ο Μητροπολίτης.

    [06] ΡΩΣΙΑ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Μόσχα, 29 Ιανουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Τις δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ιλια Κλεμπάνοφ περί αύξησης κατά 50% των κρατικών παραγγελιών προς την πολεμική βιομηχανία σχολιάζει ο ρωσικός τύπος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Kommersnt Daily" τα κονδύλια για ανανέωση του εξοπλισμού του στρατού θα αυξηθούν από 24 σε 62 δισ. ρούβλια.

    Η εφημερίδα θεωρεί πάντως ότι ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια αύξηση, η θλιβερή κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στο στρατό και την πολεμική βιομηχανία δύσκολα θα αλλάξει. Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι από τα χρήματα των κρατικών παραγγελιών, ένα μεγάλο ποσοστό πηγαίνει σε δωροδοκίες και υποτιθέμενους μεσολαβητές.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, μόνο 25% των οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο στρατός σήμερα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ σε δέκα χρόνια θα λήξουν όλες οι προθεσμίες για τη χρήση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

    Η εφημερίδα δεν παραλείπει να τονίσει ότι είναι μεγάλη η ανάγκη ανανέωσης της διαστημικής πολιτικής της Ρωσίας, η οποία έχει περιπέσει σε τέλμα λόγω οικονομικών δυσχερειών. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να κατορθώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν να βρει χρήματα για να εκπληρώσει όλα όσα υποσχέθηκε (αύξηση συντάξεων, εξόφληση εξωτερικού χρέους, αύξηση κονδυλίων για το στρατό και για τις παραγγελίες προς την πολεμική βιομηχανία κ.α.).

    Η εφημερίδα "Segodnla" υποστηρίζει την άποψη ορισμένων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που θεωρούν ότι όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που υποσχέθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολεμική βιομηχανία προορίζονται ουσιαστικά για τη χρηματοδότηση της πολεμικής επιχείρησης στην Τσετσενία. Η εφημερίδα δικαιολογεί την άποψη αυτή επισημαίνοντας ότι τα έξοδα για τη διεξαγωγή της επιχείρησης μεγαλώνουν, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει κονδύλια για την Τσετσενία.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕCOFIN KAI ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σύγκλισης της Ελλάδας που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα από το ECOFIN, είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα της χώρας μας για την τελική ένταξή της στην ΟΝΕ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου σε εκδήλωση της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελλάδας.

    Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι της ένταξης στην ΟΝΕ θα συνεχιστεί αδιάλειπτα.

    Η οριστική έγκριση του αναπροσαρμοσμένου προγράμματος από το ECOFIN τη Δευτέρα σημαίνει ότι η χώρα μας έχει πετύχει και τα πέντε κριτήρια σύγκλισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    "Η έγκριση αυτή, θα αποτελέσει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην ενταξιακή πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης. Θα σημάνει κάτι σημαντικό, ότι το ECOFIN προσυπογράφει τη διατηρησιμότητα της βελτίωσης που έχει επιτευχθεί στην Ελληνική Οικονομία", επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Η πτώση του ΕΥΡΩ έναντι του δολαρίου, θέμα το οποίο θα εξετάσει εκτάκτως το ECOFIN δεν προκαλεί ανησυχία στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν ανακάμψει ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Οικονομία αυτή η ισορροπία θα αποκατασταθεί προσθέτοντας ότι οι αγορές θα δώσουν τη δική τους απάντηση.

    Ο κ. Παπαντωνίου ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών απάντησε ότι "η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την υγεία".

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι θα υπάρξει θετική εκτίμηση εκ μέρους της αγοράς και στην αλλαγή του ωραρίου του Χρηματιστηρίου από τη Δευτέρα και στην υποψηφιότητα των 7.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στη Σοφοκλέους.

    [08] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΛΟΥ

    Βόλος, 29 Ιανουαρίου 2000 (19:13 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί σε αποθήκη υαλικών και χαρτικών στα όρια της πρώτης βιομηχανικής περιοχής του Βόλου και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές.

    Ο ιδιοκτήτης και οι επτά υπάλληλοι που εργάζονταν εκείνη την ώρα στην αποθήκη ευτυχώς πρόλαβαν να την εγκαταλείψουν έγκαιρα.

    Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μετά από δύο ώρες χάρη στις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    [09] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ '90 ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2000 (19:13 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου άσκησε ο εισαγγελέας Πύργου εις βάρος του Ιωάννη Μποφίλη, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του την περασμένη Τετάρτη να κατέχει στο σπίτι του περισσότερα από 600 αρχαία αντικείμενα.

    Ο Μποφίλης τη Δευτέρα θα απολογηθεί στον ανακριτή. Υπενθυμίζεται ότι ο Μποφίλης μαζί με τρεις συνεργούς του λήστεψαν, σύμφωνα με την αστυνομία, το 1990 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου.

    Στα χέρια της αστυνομίας για την ίδια υπόθεση βρίσκεται ένας ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, ενώ διαφεύγουν τη σύλληψη δύο επιχειρηματίες που διαμένουν στη Βενεζουέλα και καταζητούνται.

    Οι αρχαιολογικοί θησαυροί είχαν βρεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από το FBI στο Μαϊάμι της Φλόριδας.

    [10] ΑΡΘΡΟ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Πράγα, 29 Ιανουαρίου 2000 (19:08 UTC+2)

    "Η ΟΝΕ θα αποκτήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2001 νέο μέλος την Ελληνική Δημοκρατία. Ετσι τουλάχιστον σχεδιάζει η ελληνική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και το ίδιο επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων".

    Τα παραπάνω επισημαίνονται σε άρθρο της τσεχικής εφημερίδας "Hospodarske Noviny" υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα κοντά στο στόχο".

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι το Μάρτιο η Ελλάδα θα επιδώσει την επίσημη αίτηση για την ένταξη στην ομάδα των χωρών του ΕΥΡΩ και τον Ιούνιο θα μπορούσαν οι προσπάθειές της να λάβουν την επίσημη "ευλογία" της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας.

    Υπογραμμίζεται ότι οι οικονομικοί δείκτες πραγματικά αποδεικνύουν πως η Αθήνα προσάρμοσε όλες τις προσπάθειές της στην εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

    "Στην Ελλάδα τα έσοδα των κατοίκων είναι κατά 30% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε., επιτεύχθηκε οικονομική ανάπτυξη αρκετά πιο πάνω από τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς. Το 1999 η ανάπτυξη έφθασε το 3,5%, ενώ για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 3,8%. Για το 2001 και το 2002 το κυβερνητικό πρόγραμμα σύγκλισης υπολογίζει άνοδο του ΑΕΠ κατά 4,1 και 4,3% αντίστοιχα. Ορισμένοι παρατηρητές σχολιάζοντας αυτές τις προοπτικές έκαναν λόγο για "μικρό ελληνικό θαύμα". Σε αυτό εντάσσουν τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών πόρων, που θεωρούνται ως η "μεγάλη νίκη" της κυβέρνησης των Αθηνών για τα τελευταία χρόνια", τονίζεται στο άρθρο.

    "Εάν το έλλειμμα του προϋπολογισμού έφθανε το 1990 το απίστευτο 16% επί του ΑΕΠ πέρυσι έπεσε στο μόλις 2,5%, ενώ φέτος αναμένεται να φθάσει στο 1,5%. Πρόκειται για επιτυχία η σημασία της οποίας ενισχύεται εάν υπολογίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γονατίσει τον πληθωρισμό, μείωσε τους έμμεσους φόρους στα πετρελαιοειδή και στα αυτοκίνητα. Ο πληθωρισμός έπεσε από το 20% στο 2,6%. Ακριβώς όμως ο πληθωρισμός εγκυμονεί για την Ελλάδα μεγάλους κινδύνους, όπως υποστηρίζουν διάφοροι ειδήμονες εκφράζοντας αμφιβολίες για τη μέχρι τώρα προσπάθεια σταθεροποίησης", καταλήγει η εφημερίδα.

    [11] Ο Χ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ - Ε.Ε.

    Πράγα, 29 Ιανουαρίου 2000 (18:51 UTC+2)

    Την άποψη ότι η Σλοβακία διαθέτει τις προϋποθέσεις να φθάσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. τις χώρες του πρώτου κύματος και να ενταχθεί μαζί με την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και πιθανότατα με την Κύπρο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροκόφυλλος.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Pravda" της Πράγας ο κ. Ροκόφυλλος αναγνώρισε ότι οι χώρες του πρώτου κύματος προπορεύονται και ότι στα δύο χρόνια των διαπραγματεύσεων πήγαν μπροστά, όχι όμως όλες το ίδιο.

    Η Κύπρος, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, ανέφερε, ο κ. Ροκόφυλλος, έκλεισε ήδη 12 κεφάλαια σε σύνολο 31 (κεφαλαίων). Ορισμένες χώρες, πρόσθεσε, σημειώνουν σημαντική καθυστέρηση.

    "Εάν λοιπόν η Σλοβακία προσπαθήσει αρκετά στην περίοδο μέχρι το 2002 μπορεί να πετύχει την κατάταξή της στην πρώτη ομάδα των υποψήφιων χωρών. Αυτές μπορούν να είναι 6-7 πιθανά και 8. Κανείς δε το γνωρίζει. Ολοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Παρά το ότι ορισμένοι εντάχθηκαν σε αυτή τη διαδικασία πρόσφατα, εάν έχουν καλό άνεμο και σταθερή θέληση μπορούν στον τελικό στόχο να βρεθούν μεταξύ των πρώτων", επεσήμανε.

    Κληθείς να σχολιάσει, από τη μια τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα περιοριστούν αρχικά σε πέντε κεφάλαια και από την άλλη του αντιπροέδρου της σλοβακικής κυβέρνησης κ. Χάμζικ ότι η Σλοβακία φιλοδοξεί να ανοίξει κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου μέχρι εννέα, είπε ότι για τα θέματα αυτά αποφασίζει η Κομισιόν.

    Διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ανοιχτούν αρχικά πέντε εύκολα κεφάλαια για όλες τις χώρες και ότι αμέσως μετά θα ανοιχτούν με την κάθε χώρα ξεχωριστά τόσα κεφάλαια, όσα επιτρέπουν οι δυνατότητές της.

    "Ετσι", συμπλήρωσε, "η Σλοβακία μπορεί να κλείσει τα πρώτα πέντε κεφάλαια και να προχωρήσει παραπέρα. Μη φοβάστε να ανοίξετε όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια. Το σημαντικό είναι να πιστέψετε πως όσο γίνεται πιο πολλά θα κατορθώσετε και να κλείσετε", είπε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν κίνδυνοι υπερκίνησης δυνάμεων, τόνισε ότι η Ε.Ε. ενδιαφέρεται να ενταχθούν όλες οι χώρες και ότι θα αξιολογεί ωστόσο πολύ αυστηρά την πλήρωση των κριτηρίων.

    "Θα ήταν κρίμα να καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες. Και δεν είναι καλό να είσαι μέλος της Ε.Ε. χωρίς να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το σοκ της ένταξης", υπογράμμισε.

    Επεσήμανε ότι από όσα αντιλήφθηκε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στη Μπρατισλάβα, η σλοβακική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά και γρήγορα στην εκπλήρωση των κριτηρίων και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στην προσπάθειά της αυτή θα της παράσχει και βοήθεια και συμπαράσταση στο βαθμό που θα κριθεί αναγκαία.

    Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αυξηθούν οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Σλοβακίας και Ελλάδας, οι οποίες έφθασαν πέρυσι μόνο τα 40 εκ. δολάρια, υπενθύμισε ότι στο τέλος της περσινής χρονιάς επισκέφθηκε τη Σλοβακία ελληνική αντιπροσωπεία υπό την υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, η οποία είχε συνομιλίες για αυτό ακριβώς το θέμα.

    Ανήγγειλε δε ότι σε λίγες μέρες μεταβαίνει στη Σλοβακία ο υφυπουργός Αμυνας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    [12] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Τίρανα, 29 Ιανουαρίου 2000 (18:41 UTC+2)

    Στην πόλη των Ιωαννίνων έγινε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της αστυνομικής διεύθυνσης των Ιωαννίνων και των αλβανικών πόλεων Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πάταξη του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με την "Ρεπούμπλικα", "οι εκπρόσωποι της αλβανικής πλευράς ζήτησαν ελληνική τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η πάταξη της διακίνησης όπλων, ναρκωτικών, πορνείας και λαθρομετανάστευσης". Σύμφωνα με την "Γκαζέτα Σκιπτάρε" οι επικεφαλείς της αστυνομίας Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα διαμαρτυρήθηκαν στους Έλληνες ομολόγους τους για το γεγονός ότι στους δύο τελευταίους μήνες οι ελληνικές αρχές έχουν σκίσει 500 περίπου διαβατήρια Αλβανών.

    [13] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 29 Ιανουαρίου 2000 (18:36 UTC+2)

    Η εφημερίδα των Τιράνων "Γκαζέτα Σκιπτάρε" δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Σας ομολογώ τα μυστικά του Συμφώνου Σταθερότητας", γραμμένο από τον Αλβανό ΥΠΕΞ κ. Μίλο, στο οποίο κατ' αρχήν τονίζεται ότι: "η αλβανική κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες που παρουσιάζει η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος". Η αλβανική κυβέρνηση - υπογραμμίζει ο κ. Μίλο- έχει χαράξει μία πολιτική συνεταιρικότητας με τις γειτονικές χώρες στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας, και αυτό όχι απλά από το γεγονός ότι η Ιταλία είναι από τους βασικούς πρωτεργάτες του στα πλαίσια της Ε.Ε., αλλά και για το ρόλο που έχει παίξει και θα παίξει, λόγω των στρατηγικών σχέσεων που συνδέουν αυτή τη χώρα με την Αλβανία.

    [14] Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Τίρανα, 29 Ιανουαρίου 2000 (18:31 UTC+2)

    Τριάντα χιλιάδες στρατιώτες θα έχει ο αλβανικός στρατός. Στην χθεσινή συνεδρίαση η Βουλή της Αλβανίας ενέκρινε την αμυντική στρατηγική της χώρας. Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" αναφέρει ότι "σύμφωνα με τη νέα αμυντική στρατηγική της χώρας, ο αλβανικός στρατός θα αποτελείται από 120.000 ανθρώπους, 30.000 εκ των οποίων θα είναι στρατιώτες και οι υπόλοιποι έφεδροι". Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι "η σχετική στρατηγική καθορίζει και την ύπαρξη των 9500 επαγγελματιών στρατιωτικών". Σύμφωνα με την "Ζέριτ Πόπουλιτ", για την εκπόνηση της αμυντικής στρατηγικής εργάστηκαν εμπειρογνώμονες του αλβανικού στρατού σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ. Η αμυντική στρατηγική υπερψηφίστηκε από 94 βουλευτές, ενώ υπερψήφισαν και οι 2 βουλευτές του Δ.Κ., Τ. Σέχου και Υλι Βεισίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 29 January 2000 - 19:13:53 UTC