Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ "ΝΤΑΒΟΣ" ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
  • [03] ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ:ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΤΗΣΗΣ ΟΑ
  • [04] ΠΡΙΣΤΙΝΑ:ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ.
  • [05] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ
  • [06] ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ - ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
  • [07] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΤΑ 7 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ
  • [08] ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 5 ΕΤΩΝ
  • [09] Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΟΣΕ - ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • [11] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ
  • [12] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
  • [13] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"
  • [14] ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΜΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΔΙΕΝΕΙΜΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ "ΝΤΑΒΟΣ" ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

    Πρέσπες, 2 Φεβρουαρίου 2000 (16:54 UTC+2)

    Tου Ν. Ρούμπου

    Με την πρόταση για ένα βαλκανικό "Νταβός" στις Πρέσπες συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, οι οποίοι το μεσημέρι υπέγραψαν συμφωνία για την ανακήρυξη των Πρεσπών ως την πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια.

    Η ιδέα για το βαλκανικό "Νταβός" διατυπώθηκε σήμερα και έγινε αποδεκτή αμέσως από τους τρεις πρωθυπουργούς και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αφορά ένα βαλκανικό φόρουμ το οποίο θα γίνεται κάθε χρόνο στις Πρέσπες και θα έχει οικονομικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συζήτησε για την πρόταση αυτή με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη, και έδωσε εντολή να εξεταστούν οι δυνατότητες πραγματοποίησης της πρώτης συνάντησης το 2001.

    Η υπογραφή της συμφωνίας για την προστασία του πάρκου των Πρεσπών έγινε στον Αγιο Γερμανό της Φλώρινας και οι τρεις πρωθυπουργοί στις ομιλίες τους επισήμαναν την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

    Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των δράσεων για τη λειτουργία του βαλκανικού πάρκου Πρεσπών θα δημιουργηθεί με ελληνική πρωτοβουλία ένα πολυεθνικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για το περιβάλλον στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Το κέντρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 500 εκατ. δραχμές και αναμένεται να αποτελέσει πόλο συγκέντρωσης και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και πληροφόρησης και να προσφέρει απασχόληση σε νέους ανθρώπους. Το πολυεθνικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο θα λειτουργήσει στο χώρο του παλιού ιχθυογεννητικού σταθμού της Πρέσπας.

    Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε πως η ίδρυση της πρώτης διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια έχει έντονα συμβολικό χαρακτήρα και υπογραμμίζει την προσήλωση των τριών χωρών στην αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης με σκοπό την ανάπτυξη που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αποτελεί την έκφραση στην πράξη της θέλησής μας να εξασφαλίσουμε στις γενιές που θα έρθουν ένα καλύτερο μέλλον.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έθεσε το θέμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών των τριών χωρών και παίρνοντας αφορμή από το σχόλιο μέλους οικολογικής οργάνωσης ότι τα ψάρια στις Πρέσπες ταξιδεύουν από τη μια μεριά στην άλλη χωρίς διαβατήρια και χωρίς βίζα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό και για τους ανθρώπους. Είπε επίσης ότι το 2000 είναι μια ελπιδοφόρα χρονιά για την κατανόηση, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι οι Πρέσπες είναι τόπος συνάντησης τριών χωρών και τριών πολιτισμών και αποτελούν ένα ιδανικό κέντρο του οικολογικού πολιτισμού των Βαλκανίων το οποίο μπορεί κάλιστα να συγκεντρώσει σημαντικές τουριστικές και οικονομικές δραστηριότητες.

    Πριν αναχωρήσει από τις Πρέσπες ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων, τους οποίους κάλεσε να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια διότι στις Πρέσπες δεν έχει μπει ακόμη η αγορά και υπάρχει ελεύθερο πεδίο για μια ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με την προστασία άλλων περιοχών της χώρας και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολιοπάνος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2000 (17:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός κ.Κ.Σημιτης εγκαινιάζει το Βασιλικό Θέατρο

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την εκλογολογία", επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε λογοκρισία ή περιορισμό στη δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι όλα τα σχετικά θέματα που αφορούν στην εκλογή και την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα τα αντιμετωπίσει αυτή η Βουλή. Πρόσθεσε δε ότι δεν υφίσταται θέμα που να σχετίζεται με εκλογές σε μια ορισμένη ημερομηνία που βρίσκεται μεταξύ της ημερομηνίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της ορκωμοσίας του.

    [03] ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ:ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΤΗΣΗΣ ΟΑ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2000 (12:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    Την έντονη αντίδραση της ομογένειας προκάλεσε η ανακοίνωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ότι από τις 26 Μαρτίου διακόπτονται οι πτήσεις από και προς τη Μελβούρνη. Η Ο.Α. θα πραγματοποιεί τρεις πτήσεις την εβδομάδα μέσω Μπανκόγκ για το Σίδνεϊ και στη συνέχεια οι επιβάτες που επιθυμούν να μεταβούν στη Μελβούρνη θα επιβιβάζονται σε μια από τις πτήσεις των εταιριών Anserr ή Qanuts, με τις οποίες η Ολυμπιακή θα συνάψει ειδικές συμφωνίες.

    Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στην Αυστραλία επισημαίνουν ότι οι αλλαγές θα λειτουργήσουν σε βάρος της Ολυμπιακής και εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων εταιριών, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εθνικός μας αερομεταφορέας τονίζει ότι η γραμμή της Αυστραλίας είναι παθητική και οι αλλαγές γίνονται με σκοπό να καταστεί κερδοφόρα.

    [04] ΠΡΙΣΤΙΝΑ:ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ.

    Πρίστινα, 2 Φεβρουαρίου 2000 (10:42 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο.

    Εν μέσω διαφωνιών διαλύθηκε τελικά η πρώτη συνάντηση του Προσωρινού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο συστήθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK), Μπερνάρ Κουσνέρ, για το αν θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι παράλληλοι θεσμοί των αλβανόφωνων κατοίκων της επαρχίας.

    Πριν από τη συνάντηση, διεθνείς παρατηρητές είχαν υποστηρίξει ότι θα υπήρχαν προβλήματα στο να μπορέσει να πείσει η διεθνής κοινότητα την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να καταργήσει τους θεσμούς που είχε συγκροτήσει κατά τη διάρκεια της σερβικής κυριαρχίας στην περιοχή.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση επρόκειτο να οριστούν τα πρώτα τμήματα της νέας διοίκησης αλλά τελικά η συνάντηση διαλύθηκε εν μέσω αντεγκλήσεων και κατηγοριών των αντιπάλων ηγετών της αλβανόφωνης κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου.

    Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν το λεγόμενο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου με επικεφαφαλής τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα δεν διαλύθηκε τη Δευτέρα, που ήταν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας που είχε ορίσει η διεθνής κοινότητα, γεγονός που οδήγησε σε διένεξη μεταξύ του κ.Ρουγκόβα και του πολιτικού του αντιπάλου, Χασίμ Θάτσι.

    Ο Χασίμ Θάτσι, επικεφαλής του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ) έχει συμφωνήσει να διαλύσει τη λεγόμενη κυβέρνησή του και να ενταχθεί στο νέο Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά λόγω του γεγονότος ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα δεν κατόρθωσε να διαλύσει το λεγόμενο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή του.

    Σ.Π.

    [05] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ

    Βρυξέλλες, 2 Φεβρουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες την έκθεση του ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ, η οποία αφορά την προενταξιακή στρατηγική για την Κύπρο και τη Μάλτα και στην οποία συνέβαλαν με κοινές τροπολογίες τους οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σουλαδάκης και Πέτρος Ευθυμίου και η ευρωβουλευτής του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Rothe Mathilde.

    Σημειώνεται ότι η προενταξιακή διαδικασία που αφορούσε την Κύπρο είχε σημειώσει σχετικές καθυστερήσεις, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από την προσπάθεια ορισμένων μελών της Ε.Ε. να προωθήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων προενταξιακής βοήθειας προς τις υποψήφιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

    Σε παλαιότερες μάλιστα συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου, στις οποίες είχε παίξει κύριο ρόλο ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης είχαν υπάρξει υπόγειοι εκβιασμοί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με το θέμα των κατεχόμενων από τους Τούρκους, προκειμένου η Κύπρος να μην επιδιώξει χρηματικές ενισχύσεις για την προενταξιακή διαδικασία. Στη φάση εκείνη με τη δικαιολογία της αναπτυγμένης κυπριακής οικονομίας σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή του θέματος των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στις ενταξιακές συνομιλίες είχε γίνει αποδεκτή η παραπάνω απόφαση και η Κύπρος παρέμεινε εκτός οικονομικής στήριξης στην προενταξιακή διαδικασία. Ομως η αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου που επιτεύχθηκε στη σύνοδο του Ελσίνκι άλλαξε τελείως το σκηνικό της ενταξιακής πορείας για τη μεγαλόνησο.

    Με τις τροπολογίες των τριών σοσιαλιστών ευρωβουλευτών αναβαθμίζεται η προενταξιακή οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο και τη Μάλτα και εξισώνεται με εκείνη προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

    Συγκεκριμένα μεταφέρονται τα σχετικά κονδύλια από το κεφάλαιο του κοινοτικού προϋπολογισμού που αφορούσε τη μεσογειακή βοήθεια στο κεφάλαιο προενταξιακής βοήθειας μαζί με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες. Επισημαίνεται ότι προκειμένου να είναι αυτό εφικτό, είχαν προηγηθεί ενέργειες του ευρωβουλευτή Γιάννη Σουλαδάκη το προηγούμενο έτος κατά τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2000, ώστε δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό η λεγόμενη "γραμμή" προενταξιακής βοήθειας, ώστε να μπορούν να εγγραφούν ποσά κατά τα επόμενα έτη υπέρ της Κύπρου και της Μάλτας.

    Επίσης οι τροπολογίες προβλέπουν ότι η προενταξιακή βοήθεια προς την Κύπρο και τη Μάλτα θα δοθεί επί πενταετούς βάσης και όχι επί μονοετούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα και το ποσό που διατίθεται και στις δύο χώρες ανέρχεται στο ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία και αφορούν την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας, ώστε οι δύο χώρες να καλύψουν το κόστος προσαρμογής τους στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο προβλέφθηκε από το ποσό αυτό να χρηματοδοτηθούν και οι δράσεις που στοχεύουν στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

    [06] ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ - ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Στρατιώτης βρέθηκε νεκρός στη στρατιωτική μονάδα, στην περιοχή Έβρου -όπου υπηρετούσε- και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία.

    Πρόκειται για τον 21χρονο Κωνσταντίνο Σόκετ, από το Βόλο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός από συναδέλφους του στα λουτρά της Γ' επιλαρχίας αναγνωρίσεως, στην Καβησσό Φερρών Έβρου. Ο άτυχος στρατιώτης έφερε διαμπερές τραύμα στο στήθος, ενώ δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε το υπηρεσιακό του όπλο, γεγονός που κάνει τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών να θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι αυτοπυροβολήθηκε, για άγνωστους λόγους.

    Από τη μεραρχία Αλεξανδρούπολης διατάχθηκε προανάκριση και ένορκη διοικητική εξέταση για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

    Γ.Χ.

    [07] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΤΑ 7 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Σημαντικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας με εφτά ποσοστιαίες μονάδες έδειξε δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟ-Analisis που διενεργήθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 35,7% και ακολουθούν η ΝΔ με 28,7%, το ΚΚΕ με 5,5%, ο Συνασπισμός με 4,4%, το ΔΗΚΚΙ με 4,2%, οι Φιλελεύθεροι με 1,6% και η ΠΟΛΛΑ με 0,9%.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 52,4% απάντησε υπέρ του Κώστα Σημίτη και το 24,9% υπέρ του Κώστα Καραμανλή. Αναφορικά με το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές, το 56,7% των ερωτηθέντων εκτίμησε οτι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και το 22,1 η ΝΔ.

    [08] ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 5 ΕΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Υπάλληλος των ΕΛΤΑ καταδικάστηκε από Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση πέντε ετών με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε περίπου πενήντα εκατομμύρια δραχμές από τις συντάξεις και τις καταθέσεις πελατών.

    Πρόκειται για το Μωυσή Μωυσίδη, πρώην υπάλληλο στα ΕΛΤΑ Δαρβίσκου Σερρών, που κατηγορείται για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Για την ίδια υπόθεση είχε κατηγορηθεί και ένας πρώην συνάδελφός του, στην ίδια υπηρεσία - ο Αλέξανδρος Χρόντσιος - ο οποίος δεν άντεξε το βάρος της αποκάλυψης του σκανδάλου και αυτοκτόνησε.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο υπάλληλοι από τα τέλη του 1994 μέχρι τον Οκτώβριο του 1997 απέσπασαν από τα ταμεία της υπηρεσίας τους 48.937.000. Φέρονται ότι δεν καταχωρούσαν στα βιβλιάρια κατάθεσης των πελατών τα χρήματα που τους παρέδιδαν, ενώ κατηγορούνται ότι αποσπούσαν και χρηματικά ποσά από τις συντάξεις.

    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι την υπεξαίρεση έκανε ο συνάδελφός του και για αυτό αυτοκτόνησε.

    Ο Μωυσίδης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέθεσε εγγύηση 2 εκ. δραχμών.

    Γ.Χ.

    [09] Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για το συνέδριο θέσεων, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, άφησε ανοιχτό το ενεδεχόμενο να προσκληθεί στο συνέδριο ο πρώην υπουργός Ανδέας Ανδριανόπουλος, ενώ παρουσίασε τις ημερομηνίες στις οποίες θα διεξαχθούν οι προσυνεδριακές διασκέψεις.

    Ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι μέχρι το συνέδριο μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι "θα σκεφτούμε ποιους θα καλέσουμε". Θα κληθούν, όπως είπε, όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων και οι εκπρόσωποί τους, καθώς και ορισμένες πορσωπικότητες, του ευρωπαϊκού, παγκόσμιου ή και ελληνικού χώρου.

    Σε ότι αφορά στις ημερομηνίες των προσυνεδριακών συνδιασκέψεων, το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης μετατίθεται για τις 4, 5 και 6 Μαρτίου, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θέσεις του κόμματος για την παιδεία και την υγεία.

    Το προσεχές Σάββατο θα γίνει το προσυνέδριο στη Ρόδο με θέμα "Τουρισμός, θαλάσσιες συγκοινωνίες και ανάπτυξη Δωδεκανήσων", και την επόμενη θα διεξαχθεί στην Αθήνα συνδιάσκεψη με θέμα "2004 - η επόμενη μέρα".

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΟΣΕ - ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε, για άλλη μία φορά, η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΣΕ με κατοίκους της περιοχής Μενεμένης Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του ηλεκτραμαξοστασίου του οργανισμού.

    Στο μονομελές πρωτοδικείο συζήτηθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΟΣΕ για ανάκληση της προσωρινής διαταγής - που εκδόθηκε πρόσφατα από τα δικαστήρια - και απαγορεύει τη συνέχιση των εργασιών στο ηλεκτραμαξοστάσιο μέχρι την έκδοση της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης.

    Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση του ΟΣΕ και όρισε νέα δικάσιμο για τις 15 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει αρχικά ο Δήμος Μενεμένης και κάτοικοι της περιοχής ζητώντας από το δικαστήριο να απαγορεύσει τη συνέχιση των εργασιών.

    Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι η λειτουργία του ηλεκτραμαξοστασίου εγκυμονεί κινδύνους, ενώ από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΣΕ χαρακτηρίζει το έργο ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων στη Βόρεια Ελλάδα.

    Γ.Χ.

    [11] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Νεαρός Αλβανός έβαλε φωτιά - με γκαζάκια - στην είσοδο καφετερίας στη Θεσσαλονίκη, επειδή η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε να τον κεράσει αναψυκτικό.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1999, με δράστη τον 26χρονο Κριστάκ Ζαναντζάκου, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με βούλευμα που εξέδωσε σήμερα το συμβούλιο πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βούλευμα ο 26χρονος Αλβανός - που από τη μέρα εκείνη παραμένει ασύλληπτος και αναζητείται - το προηγούμενο βράδυ πήγε στην καφετέρια της Αμαλίας Παπαγεωργίου και ζήτησε να τον κεράσει αναψυκτικό.

    Η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε επειδή - όπως αναφέρει στη μήνυσή της - ο αλλοδαπός, που ήταν πελάτης στο κατάστημα, δεν εξοφλούσε κάποιο χρέος που είχε. Ο αλλοδαπός την απείλησε και έφυγε από την καφετερία και λίγες ώρες αργότερα, όταν έκλεισε το κατάστημα, τοποθέτησε στην είσοδο ένα γκαζάκι και το πυροδότησε με βενζίνη με αποτέλεσμα να καταστραφεί η πόρτα και η βιτρίνα.

    Γ.Χ.

    [12] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, εξέφρασε την ευχή του για τη θετική έκβαση του β' γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, και υποστήριξε ότι αυτή εξαρτάται από τη στάση της άλλης πλευράς.

    "Ελπίζουμε με το δεύτερο γύρο ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, αλλά αυτό εξαρτάται από την προσέγγιση προς τις ζητούμενες αρχές της άλλης πλευράς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος, από την Καλαμάτα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.

    [13] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Δέκα χρόνια μετά τα "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά", ο Κώστας Μουρσελάς επιστρέφει με το μυθιστόρημα "Κλειστόν λόγω μελαγχολίας" των εκδόσεων "Κέδρος".

    Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στον "Ιανό", Αριστοτέλους 7, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, ώρα 8 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Νικήτας Παρίσης και ο Πανεπιστημιακός Ξενοφών Α. Κοκόλης.

    [14] ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΜΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΔΙΕΝΕΙΜΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Προκηρύξεις με ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά και των γυναικών σκόρπισαν άγνωστοι στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε εκπροσώπους κομμάτων και φορέων.

    Στις ανυπόγραφες προκηρύξεις τους που τύπωσαν και διένειμαν οι άγνωστοι ζητούν την εκδίωξη των οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, χαρακτηρίζουν τη μετανάστευση αλλοδαπών στη χώρα ως "επάγγελμα" και εκφράζουν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι "υπάρχουν δουλειές μόνο για γυναίκες και μετανάστες".

    Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης - που διενεργεί προανάκριση για το συμβάν - εκτιμά ότι πίσω από τις προκηρύξεις κρύβονται κάποια μεμονωμένα άτομα που επιχειρούν να εμφανιστούν ως κίνηση.

    Στο μεταξύ, η πολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αυτούς που έριξαν τις προκηρύξεις "ακροδεξιούς ρατσιστές" και επισημαίνει ότι μπροστά σε αυτά τα φέιγ-βολάν κανένας πολίτης δε δικαιούται να εφησυχάζει και κανένας πολιτικός δε δικαιούται να σιωπά.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 February 2000 - 19:14:02 UTC