Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
  • [03] Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
  • [04] ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΟΣΕ!
  • [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [06] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΑΘΩΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
  • [07] ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
  • [09] ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [10] Η ΠΚΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ
  • [11] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [12] KATA 1.100% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
  • [13] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [01] ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2000 (13:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ομιλία του Πρωθυπουργού στη HELEXPO

    Αισιόδοξος ότι τον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει και το κριτήριο του πληθωρισμού ώστε να μπει με το σπαθί της στην ΟΝΕ, εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον οποίο ενημέρωσε για πορεία της οικονομίας και την έγκριση, από το ECOFIN, του ελληνικού προγράμματος σύγκλισης.

    Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι αυτή η απόφαση ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση της αίτησης ένταξης, στις αρχές του Μαρτίου. Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι το θέμα των δημοσκοπήσεων δεν έχει σχέση με το χρόνο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο οποίος θα αποφασιστεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2000 (11:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σε συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΣΕΠ.

    Η ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας έχει διαμορφώσει ένα άλλο μέλλον για τη χώρα και το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ θετικό στοιχείο για τη διπλωματία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν κηδεμονεύεται από τις ΗΠΑ, είπε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", όπου απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών, και τάχθηκε υπέρ των εκδηλώσεων Ελλήνων και Τούρκων πολιτών που βοηθούν στην προσέγγιση των δύο λαών. Σημείωσε μόνο ότι οι όποιες πρωτοβουλίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια του νόμου και του διεθνούς δικαίου. Για τις συνεχιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν βοηθούν στην εμπέδωση του καλού κλίματος, πρέπει να εξαλειφθούν και επικαλέστηκε τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σύμφωνα με τα οποία έχουν περιοριστεί αυτά τα φαινόμενα και δεν γίνονται πλέον αερομαχίες.

    Για τα θέματα που αφορούν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία εκτίμησε ότι θα λυθούν μέσα από την ευρωπαική πορεία της γειτονικής χώρας. Βεβαίως, είπε, δεν ξεχνάμε τη γενοκτονία της Τουρκίας σε βάρος των Ποντίων και τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά έχουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον για τις νεότερες γενιές που δεν πρέπει να τα ξαναζήσουν αυτά. Για τους μουσουλμάνους της Θράκης παρατήρησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κατοχυρώσει το αίσθημα ασφάλειας τους, ώστε να νιώθουν Ελληνες πολίτες, πολίτες της Ευρώπης, και τον πετυχαίνουν. Σε ερώτηση για την υπόθεση Οτσαλάν σχολίασε πως ναι μεν είναι στις τουρκικές φυλακές, αλλά με τις κινήσεις μας ο Οτσαλάν σήμερα ζει.

    Ως προς το Κυπριακό απέκλεισε το ενδεχόμενο της Συνομοσπονδίας, τόνισε πως ηθικά και πρακτικά η καλύτερη λύση είναι η ομοσπονδία, με ένα κράτος, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να υψωθεί τείχος ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

    Σε ερώτηση για την κριτική του κ. Πάγκαλου απάντησε πως δεν θέλει να προσωποποιήσει το θέμα. Αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και είπε πως υπάρχει μια ευρύτατη συναίνεση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής καθώς όλοι αποδέχονται πως τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με βάση τις πάγιες θέσεις μας, δηλαδή το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου. Η όξυνση του με τον κ. Πάγκαλο είναι φαινομενική και όχι ουσιαστική.

    [03] Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

    Βρυξέλλες, 3 Φεβρουαρίου 2000 (14:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

    Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασαν σήμερα με ψήφισμά τους τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας.

    Οι Συντηρητικοί, οι Χριστιανοδηγμοκράτες, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνουν στο ψήφισμά τους, το οποίο υιοθετήθηκε με 406 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 60 αποχές, ότι "η εισδοχή του κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού νομιμοποιεί την ακροδεξιά στην Ευρώπη".

    Πρόταση για διακοπή των σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την νέα αυστριακή κυβέρνηση απορρίφθηκε τελικά, αλλά το ψήφισμα υποστηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στενή παρακολούθηση των λόγων και των έργων της Βιέννης.

    Σ.Π.

    [04] ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΟΣΕ!

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Αυτοκινητιστής που παρασύρθηκε από τρένο και τραυματίστηκε βαριά, παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη με την κατηγορία ότι εξαιτίας του τροχαίου ατυχήματος που προκλήθηκε, καθυστέρησε κατά δύο ώρες το δρομολόγιο που πραγματοποιούσε η αμαξοστοιχεία του ΟΣΕ!

    Το ατύχημα σημειώθηκε σε αφύλαχτη σιδηροδρομική διάβαση, στην περιοχή Κατερίνης, τον Απρίλιο του 1995, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 72χρονος Σωτήρης Θεολόγος, από τις Σέρρες, παρασύρθηκε από το τρένο. Ο 72χρονος έσπασε την ωμοπλάτη και τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ το αυτοκίνητο καταστράφηκε. Το Νοέμβριο του 1998 παραπέμφθηκε σε δίκη -για παρακώλυση συγκοινωνιών-, αλλά -όπως ήταν αναμενόμενο- το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης τον αθώωσε.

    Όμως η Εισαγγελέας Κατερίνης άσκησε έφεση και ο 72χρονος κάθησε σήμερα -για δεύτερη φορά- στο εδώλιο του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Στην απολογία του υποστήριξε ότι η ορατότητα στην αφύλαχτη διάβαση δεν ξεπερνάει τα 70 μέτρα και φανερά ενοχλημένος είπε στους δικαστές ότι εκτός από το βαρύ τραυματισμό του, η αμαξοστοιχία παρέσυρε το αυτοκίνητό του και το έκανε κομμάτια.

    Το Εφετείο τον αθώωσε και πάλι, ενώ ο Πρόεδρος του δικαστηρίου επέκρινε τη στάση των υπαλλήλων του ΟΣΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντί να καταθέτουν μηνύσεις θα έπρεπε να φροντίζουν για τις αφύλακτες διαβάσεις "καρμανιόλες".

    Γ.Χ.

    [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Νέα Υόρκη, 3 Φεβρουαρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Σεραφείμ Παπαγιάννης, αναφερόμενος στο αίτημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσκο Γκεοργκίεφσκι, για αναγνώριση αυτοκέφαλης εκκλησίας στη χώρα του, υποστηρίζει ότι, αν και η εδραίωση εκκλησίας σε πρώην κομμουνιστική χώρα είναι προς όφελος της Ορθοδοξίας, η αναγνώρισή της ανήκει στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο κ.Παπαγιάννης επισημαίνει ότι το όνομα της εκκλησίας της ΠΓΔΜ πρέπει να την προσδιορίζει εδαφικά, γλωσσικά και εθνικά, ώστε να τη διαχωρίζει από τους Έλληνες Μακεδόνες, καθώς το όνομα "Μακεδονία" είναι ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας και δεν πρέπει να παραχωρείται σε άλλους.

    Όπως αναφέρει, η ιστορική εξέλιξη αποδεικνύει την ελληνική εθνικότητα των Μακεδόνων, καθώς και ότι η Μακεδονία δεν είναι ξεχωριστό έθνος. Στο σημείο αυτό υποστηρίζει ότι για την ελληνικότητα της Μακεδονίας συνηγορούν και θρησκευτικές μαρτυρίες, από την Παλαιά Διαθήκη μέχρι και το Κοράνι του Μωάμεθ, όπως και αρχαιολογικά ευρήματα στην Πέλλα, τη Βεργίνα, το Δίο και τη Σίνδο.

    Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, "η Θεσσαλονίκη γίνεται συμβασιλεύουσα, ενώ τη βυζαντινή αυτοκρατορία κυβέρνησαν και Μακεδόνες αυτοκράτορες". Στη συνέχεια αναφέρει ότι και το Άγιο Ορος αποτελεί δημιούργημα του Βυζαντινού Ελληνισμού, όπου διατηρείται ο ελληνισμός της Μακεδονίας, συνεχίζοντας την παράδοση του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας.

    Καταλήγοντας, αναφέρει στην επιστολή του ότι το όνομα της Μακεδονίας και η ιστορία της είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν ανήκουν σε αυτούς που θέλουν να αυτοαποκαλούνται έτσι, αλλά ούτε στην εκκλησία τους. Ως εναλλακτικές ονομασίες της εκκλησίας αναφέρει την "Εκκλησία της Βαρδάσκας" ή την "Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος".

    [06] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΑΘΩΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η αθώωση -από το Κακουργοδικείο Πολυγύρου- νεαρού κτηνοτρόφου που πριν από ενάμισυ περίπου χρόνο δολοφόνησε Αλβανό λαθρομετανάστη, επειδή επιχείρησε να του κλέψει ένα άλογο!

    Πρόκειται για τον 27χρονο Αστέσιο Γκουγκούση, ο οποίος το Νοέμβριο του 1998, στη διάρκεια συμπλοκής, πυροβόλησε, σε αγροτική περιοχή της Χαλκιδικής, τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο τον 20χρονο Αλβανό, Αριάν Χόξκολι και τον σκότωσε. Στη συνέχεια, μαζί με δύο συγχωριανούς -τους Γρηγόρη και Αργύρη Σακελλάρη, 21 και 22 ετών- τύλιξαν το πτώμα του λαθρομετανάστη σε τραπεζομάντηλο και επιχείρησαν να το κάψουν, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη του.

    Η αστυνομία τους εντόπισε και τους συνέλαβε, αλλά πριν από μερικές μέρες, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αθώωσε -κατά πλειοψηφία τον κτηνοτρόφο- για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με το σκεπτικό ότι πυροβόλησε τον Αλβανό αμυνόμενος και εν βρασμώ ψυχής.

    Η απόφαση του Κακουργοδικείου προκάλεσε έκπληξη στην προϊσταμένη διαστική αρχή -την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης- με αποτέλεσμα να ασκηθεί σήμερα έφεση, κατά της αθωωτικής απόφασης από τον Εισαγγελέα Βαγγέλη Κατσή.

    Στο σκεπτικό της έφεσης, ο Εισαγγελέας αναφέρει ότι από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι το πρώτο τραύμα που έφερε ο Αλβανός ήταν στην πλάτη και τα υπόλοιπα στην καρδιά και στο κεφάλι, γεγονός που αποκαλύπτει ότι ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να τον δολοφονήσει και όχι να τον αποτρέψει.

    Γ.Χ.

    [07] ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Μοναδική στα παγκόσμια χρονικά περίπτωση αντιμετώπισαν οι γιατροί της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

    Δίδυμα 3χρονα αγοράκια παρουσίασαν ταυτόχρονα και εκ γενετής γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή δε μπορούσαν να κρατήσουν καθόλου την τροφή που λάμβαναν.

    Τα αγοράκια υποβλήθηκαν σε επιτυχημένη επέμβαση από τον καθηγητή Βασίλη Κασέλα και την ιατρική ομάδα του και είναι τώρα καλά στην υγεία τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Κασέλα περίπτωση διδύμων που πάσχουν από τόσο βαριά κατάσταση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που χρειάζονται εγχείριση, χειρουργήθηκαν την ίδια μέρα και έχουν την ίδια πορεία, αλλά και την ίδια προεγχειρητική κατά κάποιο τρόπο πορεία της αρρώστιας, μέχρι στιγμής δεν βρεθεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

    [08] ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

    θεσσαλονικη, 3 Φεβρουαρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Στο επόμενο 15νθήμερο θα ψηφιστεί το Σχέδιο Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων (βιολογικοί καθαρισμοί), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ υπολογίζεται ότι το ποσό που απαιτείται για τη στοιχειώδη επεξεργασία των λυμάτων και την επέκταση και αναβάθμιση των βιολογικών σταθμών, μπορεί να ανέλθει σε 100 δισ. δρχ.

    "Η μεγάλη πηγή" χρηματοδότησης για την υλοποίηση του σχεδίου, είναι κυρίως το Ταμείο Συνοχής, που σύμφωνα με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο, "διαθέτει 700 δισ. δρχ, αποκλειστικά για την χώρα μας", ενώ σύμφωνα με το κ.Σοφιανό, "θα υπάρξουν κάποια σχήματα συνεργασίας. Για την διεκπεραίωση του έργου πάντως θα αντληθούν και πόροι απο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".

    "Το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά υπήρχε ομοφωνία μεταξύ όλων των Νομαρχών και Δημάρχων για το σχέδιο και δεν υπήρξαν διαξιφισμοί και προβλήματα", επεσήμανε χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) Χαράλαμπος Σοφιανός.

    Αυτήν την στιγμή, υπάρχουν έτοιμες κάποιες μελέτες για την κατασκευή βιολογικών σταθμών, όμως σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό το επόμενο εξάμηνο ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς χρειάζεται να εκπονηθούν έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα.

    "Οι διεργασίες για την εκπλήρωση του σχεδίου θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθούν πριν την λήξη του χρονικού περιθωρίου της χρηματοδότησης, που είναι το 2007", τόνισε ο κ.Σοφιανός και πρόσθεσε πως "το σχέδιο διαχείρισης, ιεραρχείται και προτεραιότητα θα δοθεί στις τουριστικές περιοχές, και στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, από όπου ξεκινά η 'Τάφρος 66' και καταλήγει στον Θερμαικό".

    Επίσης, ο κ. Σοφιανός τόνισε πως δεν υπάρχει ομοιομορφία, καθώς σε μερικές περιοχές απαιτείται εγκατάσταση βιολογικού σταθμού, σε άλλες επέκταση και σε άλλες δίκτυα. Πάντως, ήδη ξεκίνησε η αξιολόγηση των υπαρχόντων βιολογικών σταθμών στις λίμνες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση του Κόλπου του Στρυμωνικού.

    "Προτεραιότητα χρειάζεται να δοθεί στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στην Ασπροβάλτα και το Σταυρό, αλλά και στα Κουφάλια και την Χαλάστρα", επεσήμανε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε πως "στην περιοχή του Λαγκαδά, και συγκεκριμένα στο Σοχό υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο δίχως να υπάρχει μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

    [09] ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κίεβο, 3 Φεβρουαρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Συμπλοκές σημειώθηκαν σήμερα στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και σε βουλευτές της αριστεράς.

    Η αστυνομία εμπόδισε τους βουλευτές των αριστερών κομμάτων να εισέλθουν στο γραφείο του ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων Ιβαν Πλίουστς που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου Ολεξάντρ Τκατσένκο.

    Οι 259 βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος πρότειναν τον κ. Πλίουστς για να αναλάβει την προεδρία της βουλής στη θέση του κ. Τκατσένκο, ο οποίος κατηγορείται ότι παρεμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις στην δημοκρατία της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Οι βουλευτές της αριστεράς αμφισβητούν ωστόσο τη νομιμότητα της πρότασης των Φιλελευθέρων.

    Η κρίση στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας σημειώθηκε αρχές Ιανουαρίου και ο πρόεδρος της χώρας Λεονίντ Κούτσμα ανακοίνωσε ότι θα γίνει δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου για να αποφασιστεί η διάλυση ή μη της Βουλής, η οποία είχε σχηματιστεί το 1998.

    Ο.Κ.

    [10] Η ΠΚΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Tην συνθήκη του Σέγκεν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα που συντελείται στα πλαίσια της εφαρμογής της καταδικάζει με ανακοίνωση της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

    Η ΠΚΣ υποστηρίζει ότι η «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», αντί να προστατεύει τον πολίτη, συλλέγει στοιχεία με προφανή σκοπό να τα αξιοποιήσει σαν εργαλείο στα χέρια της κρατικής καταστολής. Το φακέλωμα των πολιτών εκσυγχρονίζεται και εξελίσσεται με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια , η οποία χρησημοποιήθηκε και στο παρελθόν για να εκτελεστούν χιλιάδες αγωνιστές, προσθέτει

    Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναλαμβάνει σοβαρότατη ευθύνη όταν ανακοινώνει στην «Αρχή» τα αρχεία-στοιχεία που έχει στα χέρια της, τονίζει η ΠΚΣ, ενώ δεσμεύεται να πάρει πρωτοβουλίες για τον αγώνα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών και του λαού.

    [11] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει κατατεθεί η πρόταση για τη στρατηγική αναθεώρηση της δομής και της δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Θάνου Βερέμη "Ο στρατός στην ελληνική πολιτική".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι συγχρόνως με την πρόταση αυτή οριοθετείται το νέο επαγγελματικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά στελέχη στη νέα εποχή και στα νέα δεδομένα.

    Για πρώτη φορά, όπως είπε, θα περιλαμβάνονται επαγγελματίες στρατιώτες στις Ενοπλες Δυνάμεις και θα οριοθετηθούν, σε μία εκσυγχρονιστική αντίληψη, τα διαφορετικά επαγγελματικά χαρακτηριστικά εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Επίσης ανέφερε ότι με την πρόταση αυτή θα καθοριστεί και ο ρόλος των οπλιτών θητείας που θα αποτελέσει το συμπληρωματικό στοιχείο, που θα επιβεβαιώσει έναν αναβαθμισμένο στο επαγγελματικό επίπεδο στρατό.

    Ο στρατός των δύο επιπέδων, ο επαγγελματικός και ο στρατός θητείας, αυτή τη στιγμή προχωρά σε μία νέα αλληλοσυμπλήρωση με νέα χαρακτηριστικά, σημείωσε προσθέτοντας ότι το βασικό στοιχείο του είναι η αύξηση του ποσοστού του επαγγελματικού στρατού, με παράλληλη, όμως, διατήρηση των οπλιτών θητείας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι πρόκειται για μία στρατηγικής σημασίας επιλογή για την Ελλάδα τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στην Ευρώπη που επιμένουν σε αυτό το διπλό χαρακτήρα του στρατού των δύο επιπέδων.

    "Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία έχουν ήδη προχωρήσει με γοργά βήματα προς την κατεύθυνση του αμιγούς επαγγελματικού στρατού, ενώ η Ελλάδα, η Γερμανία, το Βέλγιο και οι Βαλκανικές χώρες εμμένουμε σε αυτή τη δομή και πάνω σε αυτή θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ακόμη ότι η διαμόρφωση Στρατιωτικού Πανεπιστημίου θα είναι σε πολύ λίγο χρόνο πραγματικότητα, καθώς θα κατατεθεί σχετικός νόμος στη Βουλή.

    Οπως είπε το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο θα συνδυάζει τη λειτουργία του με την ολοκληρωμένη σύγχρονη λειτουργία των Στρατιωτικών Σχολών της χώρας. Συμπλήρωσε ότι με την ίδρυση του Πανεπιστημίου ο εκπαιδευόμενος νέος στη Στρατιωτική Σχολήν θα συμμετέχει στην εκπαίδευση, που είναι αναγκαία να δοθεί - και δίνεται μέχρι σήμερα -, στη Στρατιωτική Σχολή, αλλά την πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωση, την οποία πρέπει να έχει σε συγκεκριμένους τομείς θα την εξασφαλίζει συμμετέχοντας στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο, που θα λειτουργεί παράλληλα με τις τρεις Στρατιωτικές Σχολές.

    [12] KATA 1.100% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Διαστάση παίρνει η χρήση ναρκωτικών ακόμη και στις νεαρότερες ηλικίες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Αθήνας, κατά την οποία διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι οι θάνατοι από ναρκωτικά σε ηλικίες κάτω των 17 ετών αυξάνονται δραματικά την τελευταία δεκαετία.

    Έρευνα της καθηγητρίας του Ποινικού Δικαίου του Πενεπιστημίου Αθηνών, Καλλιόπης Σπινέλη, έδειξε ότι μειώθηκε δραματικά η ηλικία των χρηστών ναρκωτικών και κατά συνέπεια των θυμάτων. Κατά τη δεκαετία 1987-97 οι θάνατοι από ναρκωτικά και συγκεκριμένα από ηρωϊνη στους νέους κάτων των 17 ετών αυξήθηκαν ραγδαία κατά 1.100%. Το '92 υπήρξε μόνο ένα θύμα κάτω των 17 ετών, 47 θύματα από 18-30 ετών και 31 θύματα ηλικίας 31 ετών και πάνω. Το 1994 τα θύματα ήταν 8, 71 και 67, για τις αντίστοιχες ηλικίες, ενώ το 1997 τα θύματα έφτασαν τους 24, 102 από 18-30 ετών, και 106 από 31 και άνω. Σημαντική είναι η αύξηση και για τους θανάτους ανεξάρτητα από ηλικία που αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 314%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πιο επηρεπείς στα ναρκωτικά είναι άνδρες με ποσοστό 90%, ενώ η ουσία που χρησιμοποιείται είναι η ηρωϊνη.

    Από τους 232 θανάτους το '97, 222 οφείλονταν σε ηρωϊνη, 6 σε ψυχοτρόπιες ουσίες, 3 σε κοκαϊνη και 1 σε συνδιασμό χασίς με αλκοόλ.

    Η χώρα μας μαζί με την Αυστρία και την Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στους θανάτους από ναρκωτικά και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Ακόμη φαίνεται ότι αλλάζει η άποψη των νέων για την επικινδυνότητα των ναρκωτικών. Από το 1984 μόνο το 4,1% πίστευε ότι η κάνναβη είναι ακίνδυνη ή ελαφρώς επικίνδυνη, ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 15,6%.

    Για το προφίλ του χρήστη αναφέρεται ότι η ηλικία του χρήστη κυμαίνεται μεταξύ 27 και 30 ετών, το 86% είναι άνδρες, κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, το 71% είναι άνεργοι, 76,3% κάνουν χρήση ηρωϊνης, ξεκινούν τα ναρκωτικά σε ηλικία 16 ετών, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά κάνναβη. Τέλος έπειτα από εξετάσεις ένας στους τέσσερις πάσχει από ηπατίτιδα και το 0,6% έχει AIDS.

    [13] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Μόσχα, 3 Φεβρουαρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Η Ρωσία καταδίκασε την επίθεση εναντίον Σέρβων πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο, κατά την οποία, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε ακόμη και αντιαρματική ρουκέτα.

    "Η δράση εκείνων που αντιτάσσονται στην πολιτική διευθέτηση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο γίνεται ολοένα και πιο ανηλεής και προκλητική, καθώς δε τους απέτρεψε, ούτε το γεγονός ότι το λεωφορείο των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο επέβαιναν Σέρβοι ήταν υπό την προστασία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (KFOR)", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Παράλληλα τονίζεται ότι "ο στόχος των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης και εκείνων που βρίσκονται πίσω από αυτή είναι σαφής: να εκφοβίσουν το μη αλβανικό πληθυσμό που έχει μείνει στην περιοχή και να μην επιτρέψουν την επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εκδιώχθηκαν".

    "Η επίθεση αυτή και πλήθος άλλων βίαιων πράξεων μαρτυρούν ότι δυστυχώς το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, δεν εφαρμόζεται πλήρως", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τέλος τους ηγέτες των εθνικών κοινοτήτων και κυρίως τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να αναλάβουν δράση προκειμένου να δημιουργηθεί στην περιοχή κλίμα εθνικής ανεκτικότητας.

    Κ.Γ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 February 2000 - 19:13:47 UTC