Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΡΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
  • [02] ΣΕΡΒΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ KFOR ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [03] ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΜΟΛΥΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ
  • [06] ΡΩΣΙΑ: ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΙ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ" ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • [07] ΟΡΓΙΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 14ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [09] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 1
  • [10] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [01] Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΡΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

    Βερολίνο, 13 Φεβρουαρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες, απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξετάσει η πορτογαλική προεδρία την άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) κατά της κυβέρνησης συνασπισμού της Βιέννης.

    Ερωτηθείς από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με ποιο τρόπο θα μπορούσε η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Αυστρίας, σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Βιέννης δεν δικαιολογεί πλέον τα εναντίον της μέτρα, χωρίς να πληγεί η εικόνα της Ενωσης, ο Πορτογάλος αξιωματούχος τόνισε ότι "η πορτογαλική προεδρία δεν πρόκειται να πάρει καμιά τέτοια πρωτοβουλία" λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "...εάν θέλουμε να υπάρξει συμμόρφωση με τους κανόνες, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε πιέσεις".

    Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ απέναντι στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βιέννης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση στους κόλπους της ΕΕ ότι έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα όχι μόνο προς την Αυστρία, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν φόβοι ότι η Αυστρία θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο μπλοκάροντας αποφάσεις για να "εκδικηθεί" τους εταίρους της για τη στάση τους απέναντί της, ο κ. Γκουτέρες απάντησε ότι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών έχει δεσμευτεί δημόσια ότι η χώρα του θα τηρήσει εποικοδομητική στάση.

    Σ.Π.

    [02] ΣΕΡΒΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ KFOR ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 13 Φεβρουαρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση κατά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο KFOR, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής επιτροπής που συνεργάζεται με την UNMIK, Στάνιμιρ Βουκίτσεβιτς, λέγοντας ότι η KFOR είναι η μόνη υπεύθυνη για το φονικό κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα.

    Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο κ.Βουκίτσεβιτς τόνισε ότι την πλήρη ευθύνη για το αιματοκύλισμα στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα έχει η ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Σέρβος αξιωματούχος επισήμανε ότι τόσο η KFOR όσο και η UNMIK ακολούθησαν συμβουλευτική συμπεριφορά προς "την εξτρεμιστική αλβανική ηγεσία, η οποία προσπαθεί να επιτύχει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου μέσω του αιματοκυλίσματος και της εθνοκάθαρσης παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων".

    Ο κ.Βουκίτσεβιτς χαρακτήρισε τις σημερινές επιθέσεις των αλβανόφωνων ελεύθερων σκοπευτών ως μέρος ενός καλά μελετημένου σχεδίου "αλβανόφωνων τρομοκρατικών και αυτονομιστών" και πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της γαλλικής ομάδας της KFOR στην περιοχή από στρατιώτες άλλων εθνικοτήτων θεωρήθηκε από τους αλβανόφωνους κατοίκους της επαρχίας ως κίνηση υποστήριξής τους ενώ η απόφαση για αντικατάσταση Γάλλων στρατιωτών στη φρουρά της γέφυρας που χωρίζει στα δυο την πόλη από Βρετανούς και Γερμανούς θεωρήθηκε "σημάδι για να αρχίσει η εθνοκάθαρση κατά των Σέρβων σε αυτό το τμήμα του Κοσσυφοπεδίου".

    Σ.Π.

    [03] ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΜΟΛΥΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Στάρι Σλανκαμέν, 13 Φεβρουαρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Επικίνδυνη ποσότητα κυανίου, που διέρρευσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από ορυχεία της Ρουμανίας, εντοπίστηκε σήμερα στα νερά του Δούναβη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές της Γιουγκοσλαβίας.

    Ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες κυανίου είχαν εντοπιστεί προηγούμενα στα νερά του ποταμού Τίσα της Ουγγαρίας και εκφράζονταν φόβοι για μόλυνση των νερών του Δούναβη, όπου καταλήγει ο ποταμός Τίσα, γεγονός που έγινε σήμερα πραγματικότητα σπέρνοντας τον πανικό στους ψαράδες της περιοχής.

    Ο Σέρβος υπουργός Περιβάλλοντος, Μπράνισλαβ Μπλάζιτς, υποστήριξε ότι η Ρουμανία θα πρέπει να προσαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να αναγκαστεί να πληρώσει αποζημίωση για την καταστροφή που προκλήθηκε από τη διαρροή κυανίου.

    Η Ουγγαρία χαρακτήρισε τη διαρροή κυανίου ως τη χειρότερη οικολογική καταστροφή μετά τη διαρροή πυρηνικής ενέργειας από το Τσερνομπίλ το 1986 και εκτιμά ότι διέρρευσαν από το χρυσορυχείο του Ορούλ, στη βόρεια Ρουμανία περίπου 100.000 κυβικά μέτρα κυανίου, που χρησιμοποιούνταν για το διαχωρισμό του χρυσού από διάφορα μεταλλεύματα.

    Οι ιδιοκτήτες του χρυσορυχείου αλλά και Ρουμάνοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη διαρροή κατηγορώντας την Ουγγαρία για εξαιρετικά υπερβολική στάση.

    Σ.Π.

    [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες είχε το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αντικείμενο τον προγραμματισμό της δράσης του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Τύπου, Δημήτρης Ρέππας και ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου και σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Η σημερινή σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συνεργασιών του κ. Σημίτη με τους στενούς του συνεργάτες.

    Αύριο το μεσημέρι ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων Στέφανο Μάνο, μετά από αίτημα του τελευταίου.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Αγκυρα, 13 Φεβρουαρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Την πεποίθηση πως η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν θα εντάξει την Κύπρο στους κόλπους της ως πλήρες μέλος έως ότου βρεθεί λύση στη διχοτόμηση της Κύπρου, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, από την Κωνσταντινούπολη.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ντενκτάς είχε υποστηρίξει σε συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, την προηγούμενη εβδομάδα στο Αμβούργο, ότι "η ΕΕ δεν προτίθεται να κάνει μέλος της μια διαιρεμένη Κύπρο", προσθέτοντας παράλληλα ότι γι' αυτό τον λόγο η ΕΕ ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στους Ελληνοκυπρίους "προκειμένου να τους κάνει να εγκαταλείψουν τις λανθασμένες πολιτικές τους".

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ.Ντενκτάς κατά την άφιξή του στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις επαφές με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής οικογένειας θα επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες τα Κατεχόμενα, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για συγκεκριμένες ημερομηνίες ή ονάματα.

    Ο κ. Ντενκτάς υπογράμμισε ότι ο επόμενος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που αρχίζει στις 23 Μαϊου στη Νέα Υόρκη, θα είναι "σκληρότερος, πιο λεπτομερής και πιο δυναμικός".

    Σ.Π.

    [06] ΡΩΣΙΑ: ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΙ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ" ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ

    Μόσχα, 13 Φεβρουαρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Δεκαπέντε πολιτικά πρόσωπα έχουν καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές της 26ης Μαρτίου στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας.

    Η επιτροπή έχει προθεσμία έως την 21η Φεβρουαρίου προκειμένου να εξετάσει τις αιτήσεις των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και ο προσωρινός πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και να επαληθεύσει τα ονόματα των 500.000 ατόμων που υποστηρίζουν την εκάστοτε υποψηφιότητα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό των εκλογών.

    Η επιτροπή έχει ήδη δώσει το "πράσινο φως" στον κομμουνιστή ηγέτη, Γενάντι Ζιουγκάνοφ, και τον επικεφαλής του κόμματος της Πνευματικής Κληρονομιάς, Αλεξέι Ποντμπεριούζκιν, ενώ η υποψηφιότητα Πούτιν, που προβάλει ως φαβορί για το προεδρικό αξίωμα, δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

    Σ.Π.

    [07] ΟΡΓΙΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Σέρρες, 13 Φεβρουαρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Για όργιο προεκλογικών δαπανών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του, στο πλαίσιο περιοδείας του στις Σέρρες. Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θέλησαν ποτέ να υπάρχει πραγματικό πόθεν έσχες, περιορισμός και διαφάνεια στις προεκλογικές δαπάνες, έλεγχος των χρηματοδοτήσεων και των οικονομικών των κομμάτων.

    "Η διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος οδηγεί σε αιχμαλωτισμένα από τη διαπλοκή κόμματα, σε Βουλή των πλουσίων και των εξαρτημένων", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος ζήτησε από τα δύο μεγάλα κόμματα να σταματήσουν τις μεγάλες σπατάλες και να δεχτούν τον έλεγχο των δαπανών και την ισότιμη προβολή των κομμάτων.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κόμματός του ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι ο Συνασπισμός διαθέτει μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής πολιτικής, με προγραμματική αντιπολίτευση στους κεντροδεξιούς μηχανισμούς, πρωτοβουλίες για την εθνική στρατηγική και προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος.

    "Ο Συνασπισμός δίνει τον εκλογικό αγώνα με αισιοδοξία, συσπείρωση και θέληση να είναι στην επόμενη περίοδο πιο ισχυρός", είπε και πρόσθεσε ότι το κόμμα του μπορεί και ασκεί υπεύθυνη κριτική και έλεγχο στην ανεξέλεγκτη κυβερνητική αυτοδυναμία.

    [08] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 14ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Ο Πανελλήνιος οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών μετά τη 14η αγωνιστική έχοντας 24 βαθμούς. Ακολουθούν στον πίνακα το Κιλκίς με 23, ο Δούκας με 22, ο Αρχέλαος με 19, ο Ιωνικός Ν.Φ. με 18 και οι Σχολές Ξυνή με 17.

    Στην 14η αγωνιστική, ο Πανελλήνιος κέρδισε το Φίλιππο Βεροίας με 23 - 19, ο Δούκας επικράτησε επί του Αρχέλαου 27 - 23, η Βέροια έχασε στην έδρα της από τον Αθηναϊκό 32 - 22, το Κιλκίς επιβλήθηκε επί των Βριλησσίων 28 - 19, οι Σχολές Ξυνή κέρδισαν τον Ιωνικό Ν.Φ. 22 - 16, ενώ ο ΒΑΟ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης νίκησε τον Φοίβο Συκεών 26 - 17.

    [09] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 1

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς έσωσε και πάλι τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι με ένα γκολ του σλοβένου άσου στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης κέρδισαν στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο με σκορ 1 - 0 για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Ολυμπιακός πήρε μια σπουδαία και πολύτιμη νίκη και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, αν και όλα έδειχναν ότι θα έπαιρνε το βαθμό της ισοπαλίας αφού η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε ολοκληρωθεί και το σκορ παρέμενε 0 - 0. Ομως δεν είχε μιλήσει ακόμη ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ο οποίος στο 91' κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και να χαρίσει στον Ολυμπιακό μια πολύτιμη νίκη.

    [10] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Δεν πληροί ακόμη η Ελλάδα τις προϋποθέσεις για ένταξή της στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας για τις ΗΠΑ που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά θα μπορέσει να ενταχθεί μόλις καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αμερικανικής διοίκησης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Athens News, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, με θητεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εξαιρείται του προγράμματος έως ότου προβεί στη σύλληψη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που θεωρείται υπεύθυνη για τις δολοφονίες τεσσάρων Αμερικανών πολιτών από το 1975 έως σήμερα.

    Καταθέτοντας ενώπιον μιας υποεπιτροπής μετανάστευσης, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για προξενικά θέματα, Μαίρη Ράιαν, επισήμανε ότι από το 1997 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα η Ουρουγουάη, η Σινγκαπούρη και η Πορτογαλία, ανεβάζοντας τον αριθμό των ενταγμένων στο πρόγραμμα χωρών σε 29.

    Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει ότι τουρίστες αλλά και επιχειρηματίες που εκδίδουν εισιτήριο μετ' επιστροφής για τις ΗΠΑ, μπορούν να μείνουν στη χώρα για 90 ημέρες χωρίς να υποχρεούνται στην έκδοση βίζας, ενώ και οι Αμερικανοί πολίτες απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων όταν ταξιδεύουν στις χώρες που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα.

    Η κ.Ράιαν τόνισε ότι "η Ελλάδα έχει ενημερωθεί ότι μόλις κατορθώσει να πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα ενταχθεί και αυτή στο πρόγραμμα". Μεταξύ των προϋποθέσεων περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του προγράμματος έκδοσης διαβατηρίων προκειμένου να αποτρέπεται η απάτη αλλά και η ενίσχυση της εφαρμογής των προτύπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

    Ο κ.Γουέιν Μαίρη, πρώην διπλωμάτης, υποστήριξε ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων και ότι η κατάσταση της καταπολέμησης του εγκλήματος στη χώρα είναι μια από τις χειρότερες στον κόσμο.

    "Εως ότου η ελληνική κυβέρνηση κάνει το ελάχιστο βήμα της σύλληψης των δολοφόνων των διπλωματικών και στρατιωτικών μας αντιπροσώπων, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην ελληνική πλευρά για κατάργηση της βίζας", τόνισε ο κ.Μέρι, αναφερόμενος παράλληλα στις δολοφονίες τεσσάρων Αμερικανών πολιτών από τη 17 Νοέμβρη, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της CIA και ένας υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι δεν έχει συλληφθεί, αναγνωριστεί ή τιμωρηθεί κανένα μέλος της οργάνωσης έως τώρα προσθέτοντας παράλληλα ότι την προγούμενη χρονιά πραγματοποίησε πέντε επιθέσεις, δυο από τις οποίες λίγο έλειψαν να στοιχίσουν τη ζωή στους πρέσβεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 February 2000 - 19:13:38 UTC