Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
  • [02] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΥΑΝΙΟ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΔΟΥΝΑΒΗΣ
  • [03] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ
  • [04] 23 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
  • [05] Η ΑΧΕΠΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΖ. ΤΕΝΕΝΤ ΚΑΙ Τ. ΛΕΟΝΣΙΣ
  • [06] ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [07] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
  • [08] Η Ε.Ε. ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [09] ΒΙΟΤΟΞΙΝΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
  • [10] Μ. ΛΙΑΠΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [11] ΙΒΑΣΟΦ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] 24 ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ
  • [13] ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΗΜΑΘΙΑ - ΚΟΖΑΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [14] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΜΕ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΣΕΛΙ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Βρυξέλες, 14 Φεβρουαρίου 2000 (12:26 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας

    Φωτογραφία: Χοσέ Μάτος Ντα Γκάμα.

    Την άρση των κυρώσεων στις πτήσεις προς τη Γιουγκοσλαβία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλες.

    Παρά το γεγονός, ωστόσο, του αναμενόμενου ανοίγματος των σερβικών αεροδρομίων για τις ξένες αεροπορικές εταιρίες, ο κρατικός φορέας αερομεταφορών της Γιουγκοσλαβίας, η αεροπορική εταιρία JAT, αναμένεται να συνεχίσει να υφίσταται τις κυρώσεις.

    Η σερβική αντιπολίτευση υποστηρίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθεί η JAT από την άρση των κυρώσεων, εφόσον θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των ξένων εταιρειών.

    Εν τω μεταξύ, η άρση των κυρώσεων θα συνοδευτεί από αυστηρότερα μέτρα και πιέσεις, κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, το οποίο η Δύση θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση στη γιουγκοσλαβική επικράτεια.

    Δεν επιτρέπεται ήδη στις δυτικές εταιρίες να επενδύουν στη Γιουγκοσλαβία, ενώ συζητείται η επιβολή ενός νέου εμπορικού εμπάργκο κατά της χώρας, που αναμένεται να περιλαμβάνει "πάγωμα" των γιουγκοσλαβικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, θα αναλάβει σήμερα την πρωτοβουλία να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση στα σερβικά αεροδρόμια, ως ένδειξη καλής θέλησης προς τον δοκιμαζόμενο σερβικό λαό.

    Σ.Π.

    [02] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΥΑΝΙΟ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΔΟΥΝΑΒΗΣ

    Σόφια, 14 Φεβρουαρίου 2000 (13:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουδαπέστη - Δούναβης

    Δεν πρόκειται να φτάσουν στο βουλγαρικό τμήμα του Δούναβη τα μολυσμένα με κυάνιο νερά, αισιοδοξούν οι Βούλγαροι ειδικοί. Η διαρροή σημειώθηκε στη ρουμανική πόλη Μπάγια Μάρε, με αποτέλεσμα η τοξική ουσία να περάσει και στον ποταμό Τίσα, ο οποίος μετά την πόλη Νόβι Σαντ της Γιουγκοσλαβίας χύνεται στον Δούναβη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της "Πολιτικής Αμυνας", στο βουλγαρικό τμήμα του Δούναβη δεν έχουν βρεθεί νεκρά ψάρια ή πτηνά, ενώ από τον δειγματοληπτικό έλεγχο δεν προέκυψε αυξημένη περιεκτικότητα κυανίου.

    Κ.Κ.

    [03] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 14 Φεβρουαρίου 2000 (12:02 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πάβλε Μπουλάτοβιτς

    Κανένα αποτέλεσμα δεν έχει αποδώσει η έρευνα της σερβικές αστυνομίας για τη σύλληψη του δράστη της δολοφονικής επίθεσης κατά του υπουργού Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με πηγές της σερβικής εφημερίδας "Glas Javnosti", η έρευνα στρέφεται όχι μόνο προς την κατεύθυνση του εντοπισμού του ανθρώπου που πυροβόλησε τον υπουργό, αλλά και προς την αναζήτηση του προσώπου που από το εστιατόριο, στο οποίο βρισκόταν ο Μπουλάτοβιτς, ειδοποίησε τον δράστη για την άφιξη του υποψήφιου θύματός του.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι φήμες που κυκλοφόρησαν για διαφυγή του δράστη στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν εληθεύουν.

    Ε.Π.

    [04] 23 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2000 (10:04 UTC+2)

    Τραγικός ήταν και πάλι ο απολογισμός των τροχαίων του τριημέρου. Από την Παρασκευή έως χθες βράδυ 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε 156 τροχαία δυστυχήματα.

    [05] Η ΑΧΕΠΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΖ. ΤΕΝΕΝΤ ΚΑΙ Τ. ΛΕΟΝΣΙΣ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Δύο Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι έχουν διαπρέψει στο χώρο τους, θα τιμήσει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον, ο Ελληνοαμερικανικός Εκπαιδευτικός Προοδευτικός Σύνδεσμος (ΑΧΕΠΑ).

    Τα τιμώμενα πρόσωπα είναι ο Τζόρτζ Τένετ, Διευθυντής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και ο Τεντ Λεόνσις, Πρόεδρος της εταιρείας "ΑΟL Interactive Properties Group".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ, "οι δύο τιμώμενοι έχουν διαπρέψει για την προσφορά τους προς την κοινότητα ως Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής και τα επιτεύγματά τους εκπροσωπούν την αποστολή της Οργάνωσής μας".

    Ο κ. Τένετ θα τιμηθεί με το βραβείο "Περικλής" σε αναγνώριση των υπηρεσιών του προς την αμερικανική κυβέρνηση και ο κ. Λεόνσις θα τιμηθεί με το βραβείο "Αριστοτέλης" για προσφορά που τυγχάνει εθνικής αναγνώρισης.

    [06] ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    "Εξήντα δύο εσωτερικούς και εξωτερικούς λόγους που παρεμβάλλουν εμπόδια στις δικοινοτικές επαφές", διαπίστωσε εργαστήρι που διοργάνωσαν στις 10 Φεβρουαρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία οι Τουρκοκυπριακές γυναικείες οργανώσεις "Κέντρο Ερευνών Γυναικών", "Πατριωτική Ενωση Γυναικών" και "Πολιτική Πρωτοβουλία Γυναικών".

    Το εργαστήρι, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της οργάνωσης των Τουρκοκυπρίων δασκάλων KTOS, είχε τίτλο: "Ποια είναι τα προβλήματα για διεξαγωγή δικοινοτικών επαφών και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε;"

    Στο εργαστήρι προτάθηκαν 28 τρόποι για εξάλειψη των εμποδίων που παρεμβάλλονται στις δικοινοτικές επαφές, διαμορφώθηκε σχέδιο δράσης προς την κατεύθυνση αυτή και αποφασίστηκε νέα συνάντηση των δύο οργανώσεων πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

    Στο εργαστήρι συμμετείχαν μέλη ομάδων δικοινοτικών επαφών, συντεχνιών που έχουν δικοινοτικές επαφές και ηγεσίες άλλων οργανώσεων.

    [07] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    To ΔΗΚΚΙ, με αφορμή την αυριανή μέρα των καταναλωτών, καλεί τους οργανωμένους σε ένωση καταναλωτών πολίτες, καθώς και όσους καταναλωτές δεν έχουν οργανωθεί, να συστρατευθούν μαζί του στην πολιτική και κοινωνική πάλη, απέναντι στην ασυδοσία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, τις καταστραπτικές συνέπειες της οποίας ήταν οι "τρελές αγελάδες" και τα τρόφιμα με διοξίνες

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η προστασία της υγείας των παιδιών και του κάθε ανθρώπου δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν το κράτος αφήσει τον κοινωνικό του ρόλο στη ασυδοσία του κέρδους και του μεγάλου κεφαλαίου..

    [08] Η Ε.Ε. ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επικυρώσει το Πρωτόκολλο 6 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ σε δήλωσή της αναφέρει ότι η επικύρωση του Πρωτοκόλλου αποτελεί "ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, που ενισχύει την προσήλωση της Κύπρου στην προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Σημειώνεται ακόμη ότι "η ΕΕ επαναβεβαιώνει την υποστήριξή της για τη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης που καλεί για παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής εμμένοντας, στο μεταξύ, στη διατήρηση της υφιστάμενης αναστολής εκτελέσεων στην Ευρώπη".

    Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Πορτογαλίας στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, στην οποία αναφέρεται στη δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Κύπρο.

    [09] ΒΙΟΤΟΞΙΝΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Σε καραντίνα τέθηκαν τα μύδια του νομού Πιερίας μετά την ανακοίνωση ιταλικών αρχών ότι εντόπισαν δύο τοξίνες σε παρτίδα 3,5 τόνων που εισήχθη πρόσφατα στη γειτονική χώρα. Οι υπεύθυνοι της νομαρχίας εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός, καθώς έχουν στείλει επανηλειμμένα δείγματα στο ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με αρνητικα αποτελέσματα, αλλά αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη συλλογή και διάθεση μυδιών, εδώ και τέσσερις μέρες.

    Οι έλεγχοι των ιταλικών αρχών εντόπισαν βιοτοξίνες σε μύδια που συλλέχθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη τοξινών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας ξεκίνησαν καθημερινούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ποιότητα των νερών της θάλλασας του Μακρύγιαλου, όπου βρίσκεται η μυδοκαλλιεργητική ζώνη, αλλά και των παραγώμενων μυδιών.

    Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι δεν έχουν εντοπίσει βιοτοξίνες, ενώ μέλη της Επιτροπής Έρευνας του ΑΠΘ ελέγχουν επίσης τις μυδοκαλλιέργειες.

    Εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών της Πιερίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο λάθους από τις ιταλικές αρχές.

    [10] Μ. ΛΙΑΠΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Η άκρατη κομματικοποίηση του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τον εμπαιγμό των οικονομικών αιτημάτων των εν ενεργεία και των απόστρατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων υπονομεύει την αποτελεσματικότητα τους. Τα παραπάνω υποστήριξε ο βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. Μιχάλης Λιάπης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Ο.Κ.Ε. Εθνικής Αμυνας του κόμματος με θέμα: "Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον".

    Ο κ. Λιάπης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής άμυνας και ειδικότερα των ενόπλων δυνάμεων. Όπως ανέφερε, η Ν.Δ. αποσκοπεί στην αποκατάσταση του κύρους των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων μέσω του οριστικού απεγκλωβισμού τους από τον κομματικό εναγκαλισμό, καθώς και με μία σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ώστε να ανακτήσει ο λαός την εμπιστοσύνη του στο στράτευμα.

    Σε άλλο σημείο του λόγου του ανέφερε: "Ο αμυντικός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι μονόδρομος και απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές και καινοτόμες ρυθμίσεις στη δομή και λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Αντί αυτού, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση παραμέλησε την αμυντική θωράκιση της χώρας, ξοδεύοντας αντιστρόφως ανάλογα χρόνο, χρήμα και ενέργεια για την επίτευξη του οικονομικού στόχου της ΟΝΕ. Μία σύγκλιση δεικτών και όχι ευημερίας. Στην πραγματικότητα λοιπόν η κυβέρνηση έχει θέση άλλες προτεραιότητες για την απορρόφηση οικονομικών πόρων, όπως π.χ. η διατήρηση του σπάταλου δημόσιου τομέα, ή με την επιδότηση, με τεράστιο όμως χρέος, των δημοσίων οργανισμών, ή για την εξυπηρέτηση διαπλεκόμενων συμφερόντων, σε βάρος της διάθεσης οικονομικών κονδυλίων για την υλοποίηση μιας ισχυρής εθνικής άμυνας".

    [11] ΙΒΑΣΟΦ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Μόσχα, 14 Φεβρουαρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας Λεονίντ Ιβασόφ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Βορειαντλαντικής Συμμαχίας στο πλαίσιο της KFOR φέρουν την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο και προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στην περιοχή θα αυξηθούν.

    "Το ΝΑΤΟ τώρα πληρώνει για τα σφάλματα που έκανε", υποστήριξε ο συνταγματάρχης Λεονίντ Ιβασόφ, επικεφαλής της Γενικής Διοίκησης για τη διεθνή στρατιωτική συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

    Ο κ. Ιβασόφ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ με συνέπεια υποστήριξε την πλευρά των Αλβανών αποσχιστών στο Κοσσυφοπέδιο και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια.

    Υπενθύμισε ότι κανείς δεν έδωσε σημασία στις διαφωνίες της Ρωσίας και στο ουσιαστικό ερώτημα που έθεσε "πως είναι δυνατό να σχηματιστεί ένοπλη δύναμη σε άγραφο χαρτί, μία δύναμη που απαιτεί την απόσχιση της επαρχίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία;".

    "Σήμερα το ΝΑΤΟ γίνεται όμηρος των Αλβανών αποσχιστών, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο, αυτόνομο κράτος που θα συνδέεται με την Αλβανία", τόνισε.

    Ο Ρώσος στρατηγός παρατήρησε ότι η στρατιωτική δύναμη των Αλβανών αποσχιστών, που εξακολουθεί να υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο άρχισε να αντιτίθεται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μόλις άρχισαν να αντιδρούν στις προσπάθειες για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και για δημιουργία εθνικά καθαρού αλβανικού κράτους.

    Διεθνή ειδησεογραφική πρακτορεία επισημαίνουν ότι τα επεισόδια στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις της KFOR, καθώς για πρώτη φορά οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθέσεων σε τόσο μεγάλη κλίμακα και μάλιστα δέχονται εχθρικά πυρά από τους Αλβανούς, παρόλο που το ΝΑΤΟ επενέβη για να τους βοηθήσει.

    Κ.Γ.

    [12] 24 ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 14 Φεβρουαρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Αρχισε σήμερα στο Παρίσι η δίκη 24 Τούρκων αριστερών επαναστατών που κατηγορούνται ότι σχημάτισαν τρομοκρατική οργάνωση και διεξήγαγαν επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος μαζί με άλλες επαναστατικές οργανώσεις.

    Η οργάνωση γνωστή ως DKHP-C πιστεύεται ότι σχηματίστηκε το 1978 μετά από ρήξη με άλλη εξτρεμιστική οργάνωση και η δράση της έγινε πιο έντονη το 1990, ενώ κατηγορείται για επιθέσεις εναντίον γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών στόχων κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991.

    Η δίκη θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου και η μεγαλύτερη ποινή για τις κατηγορίες είναι 10 χρόνια φυλάκιση.

    Ο.Κ.

    [13] ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΗΜΑΘΙΑ - ΚΟΖΑΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή δύο έργων, στην Ημαθία και την Κοζάνη, που θα εξασφαλίζουν στο μέλλον σταθερή ροή των εκατοντάδων κυβικών μέτρων νερού από τον Αλιάκμονα προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε, όπως απέδειξαν μελέτες, ότι η περιεκτικότητα του νερού σε αμίαντο είναι πολύ μικρότερη από ότι προβλέπουν οι διεθνείς προδιαγραφές.

    Τις έρευνες πραγματοιποίησαν η εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, το ΙΓΜΕ και το ΑΠΘ.

    "Η έρευνα ήταν αυστηρότατη, οι εργαστηριακές αναλύσεις εγιναν σε βάθος, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά απόφασή μας είναι να υπάρχει συνεχής έλεγχος και επίβλεψη" είπε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ.

    Όπως ανακοίνωσε θα ξεκινήσουν σύντομα δύο έργα στους νομούς Κοζάνης και Ημαθίας που θα εξασφαλίσουν για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σταθερή ροή 150.000 αρχικά και στη συνέχεια 600.000 κυβικών μέτρων νερού τη μέρα από τον Αλιάκμονα. Συγκεκριμένα, πρόκεται για το υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα στην Κοζάνη και τον ταμιευτήρα νερού της Αγίας Βαρβάρας στην Ημαθία. Τα δύο έργα θα έχουν προϋπολογισμό πάνω από 56 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [14] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΜΕ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΣΕΛΙ

    Βελιγράδι, 14 Φεβρουαρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Τα ανεξάρτητα σερβικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι δεν θα προβάλουν τις δηλώσεις του σκληροπυρηνικού αντιπρόεδρου της σερβικής κυβέρνησης Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος τους κατηγόρησε για συνεργεία στην δολοφονία του υπουργού Αμυνας Πάβλε Μπουλάτοβιτς.

    Με ανακοίνωση τους που είχε τον τίτλο "Στοπ στη βία" οι ιδιοκτήτες δεκατριών ανεξάρτητων ΜΜΕ αποδέχθηκαν την πρόταση της Ενωσης Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων να σαμποτάρουν τον κ. Σέσελι και το Ριζοσπαστικό κόμμα του. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση αυτή είναι η απάντηση στις απειλές του Σέσελι να συλλάβει και να καθαρίσει δημοσιογράφους.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης επιτέθηκε φραστικά στους δημοσιογράφους, κατηγορώντας τους ότι είναι "προδότες" που πληρώνονται από τις δυτικές χώρες και τους "συνένοχους" στη δολοφονία Μπουλάτοβιτς.

    Ο κ. Σέσελι σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι είπε χαρακτηριστικά ότι "Πληρώνεστε από τους Αμερικανούς για να καταστρέψετε τη χώρα σας. Είστε προδότες, είστε οι χειρότεροι, δεν υπάρχουν χειρότεροι από εσάς" και απείλησε ότι εκείνοι που εργάζονται για τους Αμερικανούς θα υποστούν τις συνέπειες.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 14 February 2000 - 19:13:57 UTC