Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ
  • [02] ΣΤΙΒΟΣ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ. ΘΑΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ
  • [03] ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ
  • [04] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ
  • [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ 21 ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΘΝΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ"
  • [06] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ Δ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [07] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [08] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
  • [09] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΨΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΙΣΜΟ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [12] ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκαν το πρόβλημα της απασχόλησης, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, στις 23 και 24 Μαρτίου, καθώς και κλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι με τον Πορτογάλο ομόλογό του είχε μία πολύ φιλική και εγκάρδια συζήτηση, κατά την οποία συζητήθηκε η απασχόληση, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η κοινωνική συνοχή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τις προτάσεις της πορτογαλικής προεδρείας. "Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί στην Ε.Ε. μια συνεκτική πολιτική, η οποία αφορά αυτούς τους τομείς. Αυτή η συνεκτική πολιτική έχει να κάνει με την ικανότητα της Ευρώπης να προχωρήσει δυναμικά μπροστά, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει με ένα όραμα, στο οποίο θα δίνονται απαντήσεις στα μεγάλα θέματα, τα προβλήματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό χώρο και γνωρίζουμε ότι αφορούν την απασχόληση, αλλά και το μέλλον του κοινωνικού μοντέλου, το οποίο έχει οικοδομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και υπο τις σημερινές περιστάσεις του διεθνούς περιβάλλοντος βρίσκεται υπό αμφισβήτηση".

    Ακόμη τόνισε ότι "μετά τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, θέλουμε η Ευρώπη να περάσει σε ένα νέο όραμα, που θα είναι ταυτόχρονα αναπτυξιακό, κοινωνικό και ανθρώπινο".

    [02] ΣΤΙΒΟΣ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ. ΘΑΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ

    Γάνδη, 27 Φεβρουαρίου 2000 (18:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Άγγελος Παυλακάκης

    Μεγάλη ελληνική επιτυχία στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Γάνδη. Η Κατερίνα Θάνου επιβεβαίωσε το ρόλο του φαβορί και σε ρυθμούς προπόνησης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 60 μέτρα γυναικών. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια με χρόνο 7.05 στον τελικό πήρε την πρώτη θέση, αποδεικνύοντας το πόσο μεγάλη αθλήτρια είναι.

    Η Κατερίνα Θάνου ήταν από την αρχή αισιόδοξη πως θα κατάφερνε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και να χαρίσει στην Ελλάδα μια νέα μεγάλη διάκριση. Αλλωστε έδειξε την ανωτερότητα της από τους προκριματικούς αγώνες, όπου περνούσε με άνεση. Τώρα στρέφει το ενδιαφέρον της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη και έχει πολλές ελπίδες διάκρισης.

    Αντίθετα δεν τα κατάφερε τόσο καλά η Νίκη Ξάνθου, η οποία τερμάτισε 8η στον τελικό του μήκους με άλμα 6 μέτρα και 51 εκατοστά.

    [03] ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ

    Στρασβούργο, 28 Φεβρουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    του Αγγελου Μαρκόπουλου

    Ενώ επιβεβαιώθηκε ότι στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του ΣτΕ του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και η Ε.Ε. βρέθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια, εντύπωση προκάλεσε ερώτημα που τέθηκε και έμεινε εν μέρει αναπάντητο σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για σχέδια ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Μαυροβούνιο.

    Δημοσιογράφος ρώτησε κατά πόσο αληθεύουν δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου τα οποία αναφέρουν ότι ετοιμάζεται επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, κάτι για το οποίο, όπως είπε, ο υπεραντλαντικός οργανισμός συνηθίζει να προειδοποιεί προηγουμένως τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., τον ΟΑΣΕ, το ΣτΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Η απάντηση του Διευθυντή Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, Γιαμόζ Μπον Γιαμέντ (όπως επιβεβαιώθηκε και στο ΜΠΕ) ήταν ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες, ούτε μέσω του ΟΗΕ, ούτε μέσω άλλου διαύλου. "Για τον ΟΗΕ δεν τίθεται τέτοιο θέμα", είπε.

    Διευκρίνισε όμως δεν έχει αρμοδιότητα να μιλήσει εκ μέρους του ΝΑΤΟ, όσον αφορά το παραπάνω ερώτημα για τον Απρίλιο του 2000.

    Η επόμενη συνάντηση των ηγεσιών του ΣτΕ, του ΟΑΣΕ, του ΟΗΕ θα γίνει το Μάρτιο του 2000 στη Βιέννη.

    [04] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης προσέφυγαν δύο αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής από τη Θεσσαλονίκη, που δόξασαν την Ελλάδα με διεθνείς διακρίσεις, αλλά -όπως καταγγέλλουν- εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια παραμένουν απλήρωτες για τα πριμ μεταλλίων που κατέκτησαν.

    Η 20χρονη Βάσω Τσαβδαρίδου, της ενόργανης και η 21χρονη Μαρία Παγκάλου, της ρυθμικής γυμναστικής, βραβεύτηκαν με χρυσά μετάλλια σε βαλκανικούς και πανευρωπαϊκούς αγώνες και θα έπρεπε να εισπράξουν από το ΣΕΓΑΣ το ποσό των 20 εκ. δραχμών για τις διακρίσεις που επέτυχαν την τετραετία 1992-1996.

    Οι δύο αθλήτριες της γυμναστικής κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του ΣΕΓΑΣ και της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, διεκδικώντας το ποσό των 20 εκ. δραχμών.

    Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών μηνών.

    Γ.Χ.

    [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ 21 ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΘΝΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Εθνική μας αποστολή στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Γενικό Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" Αντώνης Λιβάνιος στην παρέμβασή του στα πλαίσια της Ημερίδας με θέμα: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΘΝΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ" που διοργάνωσε η "Ομάδα 21" στο Ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι η οικουμενικότητα ενισχύεται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και ότι οι Ελληνες πάντοτε ζούσαν σε όλο τον κόσμο.

    Είμασταν πάντοτε έμποροι, ναυτικοί, λαός των γραμμάτων, της ποίησης και του πολιτισμού, τόνισε και υπενθύμισε ότι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον 8ο τόμο της Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος ισχυρίζεται ότι "η Ελλάδα έγινε ελληνισμός, λόγω της οικουμενικότητας του ελληνικού πνεύματος".

    Ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε ακόμη ότι οι ρυθμοί της παγκοσμιοποίησης οδηγούν πολλούς ανθρώπους στη Θρησκεία και ότι η οικουμενικότητα της ορθόδοξης πίστης ενώνει τους ομογενείς μας ανά την υφήλιο.

    Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση για τον ελληνισμό στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία είναι η μόρφωση και η διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης.

    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης μίλησαν ο πρόεδρος της Ομάδας 21 Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και ο πρόεδρος του δικτύου 21 Ευάγγελος Τσίρκας.

    Στην ημερίδα, υπό την προεδρία του δημοσιογράφου Νικόλαου Μέρτζου, μίλησαν επίσης ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι καθηγητές του Α.Π.Θ. Ιωάννης Τσουκαλάς, Βασίλειος Γιούλτσης και ο λέκτορας του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της "Ομάδας 21" Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

    Παρέμβαση έκανε και ο διεθνολόγος - πρέσβης επί τιμής του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπαδρέου Νίκος Δημάδης και τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης.

    Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [06] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ Δ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ενημερωτική συνάντηση με αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Χαλκηδόνα με πρωτοβουλία του βουλευτή Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργού Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γερανίδης αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για τη γεωργία και ειδικότερα στα πρόσφατα μέτρα στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας.

    Συγκεκριμένα ο κ. Γερανίδης παρουσίασε και ανέλυσε τα τροποποιητικά μέτρα που ελήφθησαν και δίνουν το δικαίωμα στους παραγωγούς ρυζιού να καλλιεργήσουν βαμβάκι.

    Τα μέτρα αυτά όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, θα ανακουφίσουν και θα βγάλουν από το αδιέξοδο τους παραγωγούς ρυζιού, ενόψει και της επικείμενης έναρξης της προετοιμασίας τους για τη σπορά του βαμβακιού.

    [07] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Αδυναμία στην κυβέρνηση να αντιληφθεί τα βαθύτερα αίτια της γενικευμένης δυσαρέσκειας του αγροτικού κόσμου καταλογίζει η Ν.Δ.

    Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Αγροτικού της Ν.Δ. επισημαίνεται ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό το κράτος σύγχυσης και πανικού, ενώ αρχικά κατήγγειλε τη Ν.Δ. για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στους αγρότες και για λαϊκισμό, τώρα με χρονική υστέρηση ετών, λίγες μέρες πριν τη λαϊκή ετυμηγορία, βλέποντας να έχει παγιωθεί ένα κλίμα δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης επιχειρεί ματαίως να αλλάξει το κλίμα υιοθετώντας στα λόγια, ασύνδετα και αποσπασματικά από τα μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ."

    Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ο Τομέας Αγροτικού της Ν.Δ. σχολιάζει ότι "η αύξηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου από το 40% που υποτίθεται ότι είναι σήμερα 50% είναι υπόσχεση προς τους αγρότες που ξεκινάει επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και έκτοτε παραμένει ανεκπλήρωτη υπόσχεση διότι είχε συνδεθεί με την ολοκλήρωση του Μητρώου Αγροτών".

    "Το άλλοθι αυτό έχει καταρριφθεί προ πολλού και παραμένει ο διαχρονικός εμπαιγμός του αγρότη από δύο κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τώρα ο κ. Σημίτης ζητάει να του δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ σε τρίτη θητεία, αφού παρά την τυπική ολοκλήρωση του Μητρώου Αγροτών η μεγαλόστομη αυτή υπόσχεση παραμένει στην ουσία ανεκπλήρωτη", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι το 1998 ο τότε υπουργός Γεωργίας σε επίσημη ανακοίνωσή του προσδιόριζε τη δημοσιονομική δαπάνη για κάλυψη του 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε 120 δισ. δρχ. (τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία το υπολόγιζε στις 75 δισ. δρχ.) και ότι λόγω της υψηλής δαπάνης η επιδότηση θα παρέμενε στο 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου με συνολική δαπάνη 30 δισ. δρχ. περίπου και θα εδίδετο επιπλέον ειδική επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θερμοκηπίων, ξηραντήριων και θερμαντήριων συνολικού κόστους 10 δισ. δρχ. και πλέον των 30 δισ.

    "Σύμφωνα όμως με τα απολογιστικά στοιχεία εκτέλεσης των κρατικών προϋπολογισμών η συνολική δαπάνη, απολογιστικά δεν υπερέβη ποτέ τα 8 - 11 δισ. δρχ., ενώ για το 2000 έχει προβλεφθεί δαπάνη μόλις 12 δισ. δρχ. με σκοπό την κάλυψη της αυξημένης επιδότησης, από το δήθεν 30% στο 40% του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο κ. Σημίτης", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ.

    Οσον αφορά την αύξηση κατά 10.000 δρχ. σε όλα τα κλιμάκια των συντάξεων του ΟΓΑ την επόμενη διετία, η Γραμματεία Αγροτικού της Ν.Δ. κάνει λόγο για ασαφή υπόσχεση και προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος πρώτον ότι από το 2003, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και που άλλαξε το ασφαλιστικό σύστημα του ΟΓΑ η βασική σύνταξη μειώνεται κατά 4% ετησίως, πλέον της κράτησης του 4% που ισχύει από 1/1/1998 ως εισφορά ασθένειας και δεύτερον ότι κλιμάκια συντάξεων έχει μόνο η κύρια σύνταξη του ΟΓΑ που θεσπίσθηκε με τον παραπάνω νόμο και για την οποία εφόσον οι υποχρεωτικές εισφορές αυξάνονται κάθε χρόνο δίκαια είναι να αυξηθεί ανταποδοτικά και η καταβλητέα σύνταξη.

    Για την αύξηση των ανώτατων ορίων απαλλαγών στη μεταβίβαση αγροτικών ακινήτων η Ν.Δ. επισημαίνει ότι ο κ. Σημίτης το 1997, που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος αγνόησε τις θέσεις της Ν.Δ. που τόνιζε ότι τα φορολογικά μέτρα είναι άτολμα και απέρριψε και τη σχετική πρόταση νόμου που υπέβαλε τότε η Ν.Δ. ως υπερβολική, ενώ τώρα έρχεται και υπόσχεται ό,τι τότε θεώρησε υπερβολικό.

    Για την πρόσθετη μείωση των επιτοκίων Α.Τ.Ε. κατά 2 τουλάχιστον εκατοστιαίες μονάδες για όλες τις κατηγορίες δανείων μέσα στο 2000, η Ν.Δ. σημειώνει ότι το "να υπόσχεται ο πρωθυπουργός περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, τη στιγμή που είναι γνωστό, ότι στην πορεία προς την ΟΝΕ και μέσα στην ΟΝΕ θα υπάρξει αποκλιμάκωση των υψηλότερων επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών προς τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών θα είχε ενδεχομένως κάποια αξία, ως υπόσχεση μόνο, αν δεν προέρχονταν από κάποιον που στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας τα επιτόκια της ΑΤΕ ήταν σταθερά υψηλότερα από εκείνα των εμπορικών τραπεζών".

    [08] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υποστήριξης και την τηλεφωνική γραμμή 1037 παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης στα γραφεία του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΜΑ.Κ.Ι.Ν.Ε.).

    Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι το υπουργείο μαζί με τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ανέλαβε πρωτοβουλίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης των αδύναμων και ανυπεράσπιστων πολιτών.

    Αναφερόμενος στη συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι "το ΕΚΘ εδώ και χρόνια, έχει καταδείξει πως δεν στέκεται αρωγός και υποστηρικτής, μόνο στα στενά, οικονομικά και θεσμικά προβλήματα και αιτήματα των εργαζομένων. Εχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της περιοχής, την απασχόληση σε όλο το φάσμα των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Ανήκει στον πυρήνα των φορέων της πόλης που πρωταγωνιστούν στη νέα εποχή και είναι πολύ σημαντικό, το ότι μέσω του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας και των στελεχών του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης να υλοποιήσει το Δίκτυο Αλληλεγγύης", υπογράμμισε.

    Ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε την Τηλεφωνική Γραμμή 1037 ως την κορυφαία μίας σειράς πρωτοβουλιών κοινωνικής φροντίδας, τονίζοντας πως αποτελεί την πρώτη απάντηση στις ανάγκες των συμπολιτών μας, είτε οι ίδιοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, είτε γνωρίζουν κάποιο κακοποιημένο παιδί ή γυναίκα που δεν έχουν την απαιτούμενη φροντίδα.

    Εξήγησε ότι αυτή η γραμμή μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα, μπορεί να δώσει την πρώτη λύση, καθώς το προσωπικό του ΜΑ.Κ.Ι.Ν.Ε. μπορεί να υποστηρίξει τον πολίτη που θα καλέσει σε πρώτη βοήθεια.

    Πρόσθεσε ότι στο χώρο του Ινστιτούτου μπορεί να υπάρξει η πρώτη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και ότι έχουν οργανωθεί και χώροι διαμονής για την κακοποιημένη γυναίκα, για το παιδί που προέρχεται από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον σε συνεργασία με την Εκκλησία, το Δικηγορικό Σύλλογο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και Προνοιακά Ιδρύματα και χώροι για αστέγους, και άπορους, μέχρι να βρεθούν για αυτούς μονιμότερες λύσεις από ιδρύματα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας..

    Παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα στοιχεία από τον ενάμιση μήνα λειτουργίας του Δικτύου Αλληλεγγύης ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι το 54,8% αυτών που επικοινωνούν με το 1037 ανήκει στο γυναικείο φύλο, κάτι που δείχνει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι πιο έντονα.

    Επίσης τόνισε ότι οι περισσότερες κλήσεις αφορούν τα θέματα απασχόλησης, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό (16,31%) των ατόμων που αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη και ότι συχνές είναι οι κλήσεις από άστεγους και μοναχικούς ηλικιωμένους (8 - 10%).

    Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια εντοπίζονται και τα κενά υποδομών και φορέων που υπάρχουν στην πόλη και ευχήθηκε να έρθει κάποια στιγμή που να μη χτυπά καθόλου το τηλέφωνο, κάτι που θα αποδείξει το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που γίνεται.

    Στο τέλος της παρουσίασης του προγράμματος ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης μαζί με τον πρόεδρο του ΜΑΚ.Ι. Ν.Ε. Ηλία Κοντόπουλο και το Γενικό Διευθυντή Κωνσταντίνο Παγκαρλιώτα υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση για το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Υποστήριξης.

    [09] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Με μία νοσταλγική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, βεγγαλικά, αποκριάτικα δώρα και μουσικό πρόγραμμα με όλα τα θρυλικά ονόματα της χρυσής 10ετίας 1965 - 1975 ξεκινά την Τσικνοπέμπτη 2 Μαρτίου 2000 το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Με πρωτοβουλία και οργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης έρχονται στην πόλη όλα τα μεγάλα ονόματα της "χρυσής δεκαετίας του '60" για μια μοναδική εμφάνιση στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Θα εμφανιστούν ο Δάκης, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, ο Ρόμπερντ Ουίλλιαμς, οι "Aϊντολς", ο Λάκης Τζορντανέλλι, οι "Στρέιντζερς", ο Δημήτρης Πουλικάκος, η Ελενα και οι Sover Group, οι "Buenna Ventura", οι "Απ - Τάιτ" με το Χρήστο Σώκο, οι "Βόρειοι", ο Τζόνι Βαβούρας και οι Cadillacs.

    Την Κυριακή 5 Μαρτίου στο Β' Δημοτικό Διαμέρισμα διοργανώνεται αποκριατική εκδήλωση από τις 11:00. Σε μεγάλη εξέδρα που θα στηθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου μεταξύ των δωδεκαόροφων πολυκατοικιών θα υπάρχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Σιδηροδρομικών "Ο Θερμαϊκός" και των Ποντίων Καλλιθέας και το Κρητικό Συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης με ζωντανή δημοτική μουσική.

    Την ίδια μέρα και ώρα θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη εκδήλωση στην πλατεία Χαριλάου με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων του Κοινωνικού Συνδέσμου Χαριλάου, του Σωματείου "Πήγασος" και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς, της χορωδίας του Ε' ΚΑΠΗ και του μουσικού συγκροτήματος του Β. Τολιούδη.

    Την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί παιδικό πάρτι με τη συμμετοχή της Μπάντας του Δήμου, χορευτικών συγκροτημάτων, ταχυδακτυλουργών κ.ά.

    Την Καθαρά Δευτέρα μεγάλες αποκριάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία Σέιχ Σου μπροστά στο Ζωολογικό Κήπο και στο δάσος Κρυονερίου στην Ανω Τούμπα.

    Κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι μετά τη μεγάλη και ιδιαίτερα θερμή συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις υποδοχής της Νέας Χιλιετίας, διαπιστώθηκε η ανάγκη μεγάλων κεντρικών εορταστικών εκδηλώσεων που θα δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

    Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό όρισε εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο διοργάνωσης μεγάλων εκδηλώσεων το Δημοτικό Σύμβουλο Βασίλειο Γάκη, ο οποίος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και ιδιαίτερα με τη Διεύθυνση Πολιτισμού θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος. Επεσήμανε ότι απώτερος στόχος της διοργάνωσης είναι η θεσμοθέτηση των εκδηλώσεων.

    [10] ΨΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Την κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας προκάλεσε αργά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, 45χρονος επαγγελματίας ψαράς, που απειλούσε ότι θα αυτοπυρποληθεί αν δεν ρυθμίζονταν τα χρέη του.

    Πρόκειται για τον 45χρονο Δημήτρη Κρητικό, από την Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος -σύμφωνα με ειδοποιητήριο που έλαβε το πρωί από κεντρικό λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης- θα έπρεπε να καταβάλει πρόστιμο, ύψους 2,5 εκ. δραχμών, για παράνομη αλιεία. Στο ειδοποιητήριο αναφερόταν ότι αν δεν πλήρωνε το χρέος, το λιμεναρχείο θα δέσμευε το επαγγελματικό του σκάφος για δύο μήνες.

    Ο Κρητικός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του στάθμευσε το αυτοκίνητό του στην οδό Βασ. Γεωργίου -στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- και αφού τοποθέτησε στα πόδια του ένα δοχείο βενζίνης, απειλούσε ότι θα καεί ζωντανός.

    Στην περιοχή έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και αστυνομικοί, οι οποίοι, ύστερα από διαπραγματεύσεις, είπαν στον 45χρονο ψαρά ότι θα ρυθμίζονταν τα χρέη του και τον έπεισαν να παραδοθεί. Ο Κρητικός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

    Γ.Χ.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη συνεδρίαση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Διευθυντή του κ. Μιγκαρελί.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσε η κ. Κάθριν Ντέι, υποδιευθύντρια της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε κατ' αρχήν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το έτος 2000, καθώς και το πρόγραμμα δράσης του για το πρώτο εξάμηνο.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του και έκανε δεκτό το αίτημα του Διευθυντή του Οργανισμού για διορισμό του Συμβουλίου Επιτροπής Προμηθειών.

    Συζητήθηκε ακόμη το μισθωτήριο συμβόλαιο για το κτίριο του ξενοδοχείου"Βιέννη" στην οδό Εγνατία, στο οποίο θα στεγασθούν τα γραφεία του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η σχετική συμφωνία για την ελληνική κυβέρνηση.

    Η επόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαρτίου.

    [12] ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥΣ

    Αγκυρα, 28 Φεβρουαρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας επέτρεψε στους τρεις Κούρδους δημάρχους που αποφυλακίστηκαν σήμερα να διατηρήσουν το αξίωμα τους μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το υπουργείο αποφάσισε οι τρεις δήμαρχοι Φεριντούν Τζελίκ του Ντιγιάρμπακίρ, Σελίμ Οζάλπ του Σιίρτ και Φεϊζουλλάχ Καραασλάν του Μπινγκιόλ να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη τους.

    Οι τρεις δήμαρχοι κατηγορούνται ότι στηρίζουν οικονομικά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ και σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Ντιγιάρμπακιρ δεν τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέχρι να κλείσει η υπόθεση.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 28 February 2000 - 19:13:43 UTC