Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΧΑΪΝΤΕΡ
  • [02] ΣΕΡΒΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [03] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΤΕΕ
  • [04] "ΓΛΥΚΑ" ΝΕΑ ΑΠΌ ΤΗΝ MABEL
  • [05] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ HADEP ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
  • [06] ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
  • [07] ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΟΡΚΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
  • [09] ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
  • [10] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ''ΛΟΥΖΟΝΤΑΝ'' ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!
  • [11] Η ΡΩΣΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ

  • [01] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΧΑΪΝΤΕΡ

    Βιέννη, 29 Φεβρουαρίου 2000 (10:33 UTC+2)

    Παραιτήθηκε ο ηγέτης του κόμματος της Ελευθερίας, Γεργκ Χάιντερ, από την προεδρία του κόμματος, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις από τη διεθνή κοινή γνώμη.

    Ο 50χρονος πολιτικός, που τον τελευταίο καιρό είχε βρεθεί στο στόχαστρο δριμείας πολιτικής κριτικής, ανακοίνωσε αργά χθές το βράδυ ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος της Ελευθερίας, αφήνοντας τη θέση του στη Σουζάνε Ρις-Πάσερ, αντικαγκελάριο στην τριών μόλις εβδομάδων κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας.

    Εξηγώντας την απόφασή του, ο Χάιντερ δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τη νέα κυβέρνηση, που έχει απομονωθεί από τους 14 εταίρους της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), να λειτουργήσει σωστά, αλλά και να αποδείξει ότι οι υπουργοί που προέρχονται από τους κόλπους του κόμματος της Ελευθερίας δεν είναι "μαριονέτες" στα χέρια του.

    Η αποχώρηση του Χάιντερ από την προεδρία του κόμματος ερμηνεύτηκε από πολλούς ως κίνηση τακτικής, που έχει ως στόχο να τον βοηθήσει να γίνει καγκελάριος στο μέλλον, ενώ ο ίδιος ερωτηθείς αν θα έθετε υποψηφιότητα για την καγκελαρία , τόνισε ότι δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

    Η εφημερίδα Die Presse χαρακτηρίζει την απόφαση Χάιντερ ως ευφυή, επισημαίνοντας ότι του δίνει τη δυνατότητα να κρατηθεί μακριά από αντιλαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις, όπως οι αυξήσεις στη φορολογία.

    Σ.Π.

    [02] ΣΕΡΒΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Σέρβοι δικαστές αρνήθηκαν να εργαστούν στο δικαστικό σώμα που συγκρότησε στο Κοσσυφοπέδιο η πολιτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι Σέρβοι δικαστές δεν παρέστησαν στην τελετή ορκομωσίας των δικαστών και εισαγγελέων του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου και των δικαστηρίων στις κοινότητες Λεπόσαβιτς, Σρμπιτσα, Βούτσιτρν, Ζούμπιν Πότοκ.

    Στα δικαστήρια δέχθηκαν να εργαστούν 27 δικαστές, 8 εισαγγελείς και 26 ένορκοι, όλοι Αλβανοί εκτός από 2 που είναι μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας.

    Οι Σέρβοι δικαστές είχαν αναγγείλει ότι θα απέχουν από τα δικαστήρια, επειδή τα θεωρούν δικαστικά σώματα των Αλβανών και της διεθνούς αποστολής και θα νομιμοποιούσαν με τη συμμετοχή τους τους διωγμούς των Σέρβων και του μη αλβανικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου.

    Κ.Γ.

    [03] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΤΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Η σύσταση Ιστορικού Αρχιτεκτονικού Αρχείου Πόλης Θεσσαλονίκης, καθώς και η δημιουργία ενιαίου φορέα ιστορικών αρχείων της πόλης, προτάθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα "Διάσωση Αρχείου Πυρικαύστου Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης και Αρχείου Χαρτών και κτιριακών μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης ".

    Στην εκδήλωση, που συνοδεύτηκε από έκθεση αρχειακού υλικού παρουσιάστηκαν συμπεράσματα έρευνας ομάδας εργασίας του ΤΕΕ που εργάστηκε με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων για τη διάσωση των παραπάνω αρχείων και για τη διαχείρισή τους.

    Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιάννης Αικατερινάρης, δήλωσε ότι το αρχειακό υλικό καταγράφει την ιστορία της πόλης από τα τέλη της τουρκικής διοίκησης μέχρι και πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περίοδο κατά την οποία αναπτύχθηκε η σύγχρονη επιστήμη της πολεοδομίας.

    Τα αρχεία της Πολεοδομίας και του Δήμου περιέχουν σημαντικό αριθμό αρχιτεκτονικών σχεδίων και στατικών μελετών, χαρτών και τοπογραφικών διαγραμμάτων, κτηματικών βιβλίων και ντοκουμέντων της ιστορίας της πόλης για το εμπορικό κέντρο της πόλης αλλά και τις ανατολικές επεκτάσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος.

    [04] "ΓΛΥΚΑ" ΝΕΑ ΑΠΌ ΤΗΝ MABEL

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Μια νέα επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών, η υλοποίηση της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες της εταιρείας MABEL ΑΕ, η οποία επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα της σοκολάτας με την παραγωγή σοκολατινίων, εποχιακών ειδών από σοκολάτα και άλλων συναφών προϊόντων.

    Η επένδυση αυτή αφορά την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου 14.500 τ.μ στο Μαρκόπουλο που φιλοξενεί τα πιο σύγχρονα από πλευράς τεχνολογίας μηχανήματα παραγωγής σοκολάτας.

    Με το έργο αυτό η MABEL ΑΕ στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεών της τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε άλλες του εξωτερικού.

    Η μεγάλη δυνατότητα σε όγκο παραγωγής της επιτρέπει την ελαχιστοποίηση του κόστους της, το σχεδιασμό νέων προϊόντων, αλλά και τη βελτίωση των υπαρχόντων.

    [05] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ HADEP ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

    Αγκυρα, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα HADEP χαιρέτησε την αποφυλάκιση και τη διατήρηση των αξιωμάτων των τριών Κούρδων δημάρχων που κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ.

    Το HADEP με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η αποφυλάκιση και η διατήρηση των αξιωμάτων τους είναι μια θετική και σημαντική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος του Αγκρι πρέπει να ελευθερωθεί και να διατηρήσει τα καθήκοντά του.

    Χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας επέτρεψε στους τρεις Κούρδους δημάρχους να διατηρήσουν το αξίωμάτους. Το υπουργείο αποφάσισε οι τρεις δήμαρχοι Φεριντούν Τζελίκ του Ντιγιάρμπακίρ, Σελίμ Οζάλπ του Σιίρτ και Φεϊζουλλάχ Καραασλάν του Μπινγκιόλ να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη τους.

    Ο.Κ.

    [06] ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ιδιώτης, που αποσπούσε χρηματικά ποσά από ανύποπτους επενδυτές στη Θεσσαλονίκη -παριστάνοντας τον εκπρόσωπο μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρίας- παραπέμπεται σε δίκη για απάτη κατ' επάγγελμα και για έκδοση ακάλυπτων επιταγών.

    Όπως αναφέρεται σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο Θεόδωρος Ρονιώτης, κάτοικος Νέου Κόσμου Αθηνών -που αναζητείται από την αστυνομία τους τελευταίους μήνες- εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και δήλωνε ότι είναι συνεργάτης της χρηματιστηριακής εταιρίας "Κάπιτολ-Χρηματιστηριακή". Με την ιδιότητα του συμβούλου επενδύσεων απέσπασε γύρω στα 15 εκ. δραχμές από τέσσερα άτομα, υποσχόμενος ότι θα αγόραζε μετοχές εταιριών στο Χ.Α.Α. για λογαριασμό τους.

    Για τα ποσά που του παρέδωσαν, ο Ρονιώτης φέρεται ότι έδωσε στους επενδυτές επιταγές, οι οποίες -όπως αποκαλύφθηκε αργότερα- δεν είχαν αντίκρυσμα και από τη μέρα εκείνη χάθηκαν τα ίχνη του.

    Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τη Β' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.

    Γ.Χ.

    [07] ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΟΡΚΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Νέα μήνυση κατά του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου υπέβαλε δια του συνηγόρου του ο τραγουδιστής Στέφανος Κορκολής υποστηρίζοντας ότι στο Ιντερνετ μεταδόθηκαν αποσπάσματα εκπομπής του δημοσιογράφου που αναφέρονταν στη ερωτική ζωή του.

    Το περιεχόμενο της μήνυσης μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί τις προσεχείς ημέρες.

    [08] ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

    Σεούλ, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    "Η Ορθόδοξη Εκκλησία δε θέλει να καταργήσει, ούτε να αλλοιώσει, αλλά μόνο να εξαγιάζει τα ωραία έθιμα εκάστου λαού", υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του με αφορμή τα 60α γενέθλιά του η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σεούλ.

    Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι με βαθιά συγκίνηση δέχτηκε την τιμητική παραδοσιακή για την Κορέα τελετή για τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του ευχαρίστησε όλους όσους διοργάνωσαν την τελετή και όσους παραβρέθηκαν.

    Ευχήθηκε υγεία, μακροζωϊα, ειρήνη, ευημερία, και αγάπη οικογενειακή, εθνική και παγκόσμια σε όλους και τόνισε.

    "Πράγματι ευρίσκομεν πολύ ωραίον το κορεατικόν έθιμον της πανηγυρικής τιμήσεως του γενάρχου της οικογενείας, του συμπληρούντος το εξηκοστόν έτος της ηλικίας του, παρ' όλων των οικείων αυτού. Διότι συνενώνει την οικογένειαν, την οποία ονομάζομεν "κατ΄οίκον εκκλησίαν", αναπτύσσει το σεβασμόν προς τους μεγαλυτέρους και την αγάπη, την ευγνωμοσύνην και την ευχήν, τα οποία είναι όλα χριστιανικαί αρεταί και καθήκοντα. Σήμερον επεξετείνατε το ωραίον αυτό έθιμον εις την ευρυτέραν πνευματικήν οικογένεια και εκτιμήσατε τον εν Χριστώ πνευματικόν σας Πατέρα. Αξία επαίνου η ενέργειά σας και αφορμή να πλατύνετε γενικώτερον τας καρδίας σας, ώστε να χωρούν εντός αυτών όχι μόνον οι οικείοι της εξ αίματος οικογενείας εκάστου, αλλά και οι οικείοι της πίστεως, οπουδήποτε της γης", επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    [09] ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Μέχρι και την Κυριακή 5 Μαρτίου θα συνεχιστεί η ψηφοφορία για την καλύτερη ταινία του αιώνα, ελληνική ή ξένη, και το καλύτερο ελληνικό τραγούδι του αιώνα, στο πλαίοιο της εκδήλωσης, "Ότι καλύτερο είδα και άκουσα" του ΥΜΑΘ, που πραγματοποιείται με την οργανωτική ευθύνη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Όπως είναι γνωστό, μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, οι 10 αγαπημένες ταινίες που θα επιλέξει η Θεσσαλονίκη θα προβληθούν στον κινηματογράφο Ολύμπιον σε ένα πανηγυρικό αφιέρωμα που θα διαρκέσει από 17 έως 23 Μαρτίου.

    Τα 30 αγαπημένα τραγούδια των Θεσσαλονικέων θα ερμηνεύσουν γνωστοί τραγουδιστές, σε μία μεγάλη συναυλία στο Παλαί ντε Σπορ στα τέλη Μαρτίου.

    [10] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ''ΛΟΥΖΟΝΤΑΝ'' ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!

    Μελβούρνη, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Φρίκη και αγανάκτηση προκάλεσε η είδηση σύμφωνα με την οποία 57 υπερήλικες γηροκομείου στην περιοχή της Μελβούρνης υποχρεώθηκαν να κάνουν λουτρό σε πετρέλαιο για να θεραπευθούν από δερματική πάθηση.

    Η "μέθοδος" αυτή - που προκαλεί πληγές στο δέρμα και αιμορραγία - εφαρμοζόταν μετά από εντολή της προϊσταμένης νοσοκόμας του θεραπευτηρίου του οίκου ευγηρίας.

    Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας γνώριζαν τα συμβάντα από τις 17 Ιανουαρίου, αλλά δεν προέβησαν στις ανάλογες ενέργειες και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τους.

    Η ομοσπονδιακή υπουργός για τη φροντίδα των ηλικιωμένων κ. Μπίσοπ δήλωσε πως θα επιβληθούν κυρώσεις στο ίδρυμα αρχής γενομένης από τη διακοπή των κυβερνητικών επιχορηγήσεων επί εξάμηνο.

    [11] Η ΡΩΣΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Μόσχα, 29 Φεβρουαρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας 'Ιγκορ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επαναλάβει την συνεργασία της με το ΝΑΤΟ σε πολλούς τομείς μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας.

    Ο κ. Σεργκέγιεφ σε συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ στην Μόσχα είπε ότι η Ρωσία πρώτα επιθυμεί να συζητήσει με το ΝΑΤΟ το αμυντικό δόγμα της και την στρατηγική της Συμμαχίας και αργότερα το Κοσσυφοπέδιο και άλλα ζητήματα.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία διέκοψε τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ εξαιτίας των περσινών επιδρομών της Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο με τις οποίες ήταν αντίθετη. Η ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας έγινε μεγαλύτερη με τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 February 2000 - 19:13:46 UTC