Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ
  • [02] ΣΛΑΒΟΝΙΚΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [03] ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
  • [04] ΣτΕ: ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΥ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ - ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ν.Α. ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [05] ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣτΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  • [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΡΩΣΙΚΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • [08] ΡΩΣΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [09] ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [11] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕ ΘΑ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [12] Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2000 (23:26 UTC+2)

    Το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα εξετάστηκε απόψε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε η προετοιμασία της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου και στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για εκκρεμή εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Δύο από τα βασικά θέματα για τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα είναι το μέσο μεταφορικό αεροσκάφος για την Πολεμική Αεροπορία και το ύψος των κονδυλίων που θα συμπεριληφθούν στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2001 - 2005.

    Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την τελευταία πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου θα συζητηθεί επίσης το θέμα της αγοράς νέων μαχητικών Μιράζ 2005 και ο ο εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση των μαχητικών τέταρτης γενιάς EUROFIGHTER

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ερωτηθείς για τη θέση της Ν.Δ. να παγώσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα ενόψει των εκλογών τόνισε ότι "η Ν.Δ. ζήτησε, κατά την άποψή της, να σταματήσει να λειτουργεί η κυβέρνηση".

    "Σε αυτό δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε, διότι είναι και ολίγον παράλογο αυτή τη στιγμή. Μόνοι μας έγκαιρα δηλώσαμε από τον περασμένο Δεκέμβρη, στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή ότι το μήνα Μάρτιο δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμβάσεις, κάτι το οποίο, όπως έχω προαναγγείλει θα το τηρήσουμε με ευλάβεια. Από εκεί και πέρα όμως όλες οι άλλες αρμοδιότητες και λειτουργίες τόσο των υπουργείων, όσο και των εσωτερικών οργάνων της κυβέρνησης λειτουργούν κανονικά", υπογράμμισε.

    [02] ΣΛΑΒΟΝΙΚΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Μελβούρνη, 1 Μαρτίου 2000 (13:23 UTC+2)

    ΄Ενταση, προκλήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της Πολιτειακής κυβέρνησης Βικτώριας του Εργατικού Κόμματος να εξακολουθήσει να θεωρεί ότι το γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο ομιλούν οι εγκατεστημένοι εκεί μετανάστες από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας είναι Σλαβονική γλώσσα και όχι μακεδονική, όπως οι ίδιοι την προσδιορίζουν.

    Την σχετική απόφαση, είχε πάρει το 1998 η προηγούμενη κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, υπό τον τότε πρωθυπουργό Τζεφ Κέννετ, μετά από σχετικές ενέργειες της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης και Βικτώριας και του προέδρου της Δημήτρη Μηνά. Εναντίον εκείνης της αποφάσεως, είχαν προσφύγει οι Σκοπιανοί της Μελβούρνης και τοπικό δικαστήριο, χωρίς να εξετάσει σε βάθος την υπουργική απόφαση, αλλά και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, τη θεώρησε αντικανονική, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των περίπου 35.000 Σκοπιανών της Πολιτείας.

    Όμως, η κυβέρνηση της Πολιτείας Βικτώριας, μετά και από σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού Στηβ Μπρακς, αποφάσισε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να επιμείνει στον προσδιορισμό που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Κέννετ, παραπέμποντας την πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση για επανάκριση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας.

    Παρά ταύτα, δύο από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Rob Hulls και Συγκοινωνιών Peter Batchelor, που εκλέγονται από περιοχές στις οποίες υπάρχουν πολλοί μετανάστες από την ΠΓΔΜ, διαφώνησαν δημόσια, δηλώνοντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι κακώς η κυβέρνηση αναμείχθηκε σε μία υπόθεση εθνοτικών διαφορών και ότι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους με περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια.

    Όπως ήταν φυσικό, στην ενέργεια των δύο υπουργών, αντέδρασε η πολυπληθής ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Παμμακεδονική ΄Ενωση Μελβούρνης και Βικτώριας και στις προσπάθειες που καταβάλλει όσον αφορά το "Μακεδονικό" ζήτημα.

    Σε επιστολή προς την κυβέρνηση της Βικτώριας, οι είκοσι μεγαλύτερες ομογενειακές οργανώσεις της Μελβούρνης, στην οποία κατοικούν περίπου 300.000 ομογενείς Ελληνες, εκφράζουν την υποστήριξη και την ευγνωμοσύνη τους προς τον πρωθυπουργό Στηβ Μπρακς για την απόφασή του να συνεχίσει την εκδίκαση της υπόθεσης της ονομασίας της γλώσσας του νεοσύστατου κράτους FYROM ως "Σλαβονική" στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    Τέλος, καταγγέλουν και εκφράζουν την αγανάκτηση και την οργή τους για την απαράδεκτη και υποκριτική στάση των δύο υπουργών στο θέμα της εκδίκασης του θέματος της ονομασίας.

    "Οι δύο προαναφερόμενοι υπουργοί έδρασαν αλόγιστα και με δόλο και σε αντίθεση όχι μόνο με τα ιστορικά δεδομένα, αλλά και αντίθετα με το πνεύμα του πολυπολιτισμού, της αρμονικής συμβίωσης των εθνοτήτων και της κοινωνικής συνοχής", τονίζεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν οι ακόλουθες ομογενειακές οργανώσεις: Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, Εθνικό Συμβούλιο Αυστραλίας, Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών, Εθνική Ενωση Ελληνο-Αυστραλών Φοιτητών, Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, Παν-Ηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας, Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Οργανώσεων, Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ΑΗΕΡΑ, Πανθρακική Ομοσπονδία, Ομοσπονδία Ελληνικής Νεολαίας, Επτανησιακή Ομοσπονδία, Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, Παν-Ηλειακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, Φιλανθρωπική Ενωση Δωδώνης, Λευκαδιακή Αδελφότητα-Λευκάς, Παμμεσηνιακή Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας "Παπαφλέσσας", Παν-Πηλειακή Ενωση Μελβούρνης-"Ναυαρίνο".

    [03] ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Μόσχα, 1 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την έντονη δυσαρέσκεια της για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ρωσία στην οποία αναφέρεται ότι η Μόσχα προέβη σε δολοφονίες πολιτών στην Τσετσενία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανακοίνωση του ανέφερε ότι η αμερικανική έκθεση βασίζεται σε "αναληθή στοιχεία και προκαταλήψεις" σχετικά με τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία βρίσκει απαράδεκτο τον κατηγορηματικό τόνο στην έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει τις προκαταλήψεις που επικρατούν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα.

    Το ρωσικό υπουργείο τονίζει ότι απουσιάζει από την έκθεση η αναφορά για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, τα οποία καταπατούνται καθώς δεν έχει παρατηρηθεί βελτίωση σε θέματα όπως η θανατική ποινή, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός.

    Ο.Κ.

    [04] ΣτΕ: ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΥ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ - ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ν.Α. ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στρασβούργο, 1 Μαρτίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Του Άγγελου Μαρκόπουλου

    Παραλληλισμό της κατάστασης στην Τσετσενία με την κατάσταση στις περιοχές Κουρδικού πληθυσμού στη Νοτιοανατολική Τουρκία έκανε έμπειρος Δυτικοευρωπαίος δημοσιογράφος - εκδότης ειδικευμένος σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιώματων κατά τη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων με τον Πανευρωπαϊκό Όμπουντσμαν, Αλβαρο Χιλ Ρόμπλες, ο οποίος δεν αρνήθηκε παρόμοιο ενδεχόμενο, έστω και αν προχώρησε, μιλώντας για το Γκρόζνι, σε χαρακτηρισμούς όσον αφορά στην προστασία άμαχου πληθυσμού σε περιόδους συγκρούσεων, που δεν έχει δεχθεί ποτέ η Αγκυρα για την περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.

    Ο Γαλλογερμανός δημοσιογράφος - εκδότης, Νορμπέρ Ανζέλ, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσαν κάτοικοι Τσετσενίας να καταθέσουν άμεσα προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη άλλες νομικές δομές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που το ΕΔΑΔ θα μπορούσε να δεχθεί εμπνευσμένο από τη νομολογία του για τις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρατήρησε. Παραπέμπωντας στις γνωστές πολυάριθμες υποθέσεις, όπου οι Ευρωδικαστές έκριναν πως οι τουρκικές αρχές δεν εξετάζουν καν σοβαρά καταγγελίες για δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανηστήρια, καταστροφή, κ.α., αναγκάζοντας "ευάλωτους" Κούρδους να απευθυνθούν στο Στρασβούργο εφόσον δε βρέθηκε ποτέ στην Αγκυρα ούτε ένας υπεύθυνος για να τιμωρηθεί.

    Βέβαια η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή την άποψη στην Τσετσενία, εφόσον η Ρωσία δεν μπορεί ακόμη να κατηγορηθεί για άρνηση ελέγχου καταγγελιών δεδομένου ότι δεν είχε πρόσβαση στην περιοχή και μόλις αρχίζει "σταδιακή" αποκατάσταση τοπικών νομικών υπηρεσιών όπως είπε προηγουμένως στο Στρασβούργο ο ρώσος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιούρι Τσακόφ, που υποστήριξε ότι ο προεδρικός εκπρόσωπος Βλαντιμίρ Καλαμάνοφ, μάζί με το Δημόσιο Εισαγγελέα "άρχισαν ήδη" να ερευνούν καταγγελίες παραβιάσεων.

    Ο κ. Χιλ Ρόμπλες προτίμησε να παραπέμψει στις διαπραγματεύσεις που εξελίσσοντα ι μεταξύ Μόσχας και Στρασβούργου για τη διαμόρφωση ενός "γραφείου" στην Τσετσενία, όπου όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να καταθέτουν παράπονα για να ερευνώνται με ευθύνη των ρωσικών αρχών και σε συνεργασία με το ΣτΕ. Όπως φάνηκε η παρατήρηση του Γαλλογερμανού δημοσιογράφου ασκεί κάποια πίεση στη Ρωσία για να δεχθεί όσο το δυνατό πιο αρεστούς στο ΣτΕ όρους λειτουργίας του Γραφείου αυτού.

    Ο Γαλλογερμανός δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην Τσετσενία "εμπόλεμη" σύγκρουση, ώστε να μπορέσουν όσοι κάτοικοι θέλουν να επικαλεστούν μέσα κι έξω από την περιοχή νομική προστασία που προσφέρουν σε πρόσφυγες και άμαχο πληθυσμό, οι Διεθνείς Συμβάσεις της Γενεύης.

    "Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω νομικά παρόμοια κατάσταση, αλλά διαφέρει πολύ από άλλα προβλήματα τρομοκρατίας που έχουν αντιμετωπίσει χώρες σαν την Ισπανία και την Ιταλία και εφόσον υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι αντάρτες που αντιμετωπίζουν και τακτικό στρατό", απάντησε ο Ευρω-Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιώματων, Χιλ Ρόμπλες. Όπως και να την ονομάσουμε μια τέτοια κατάσταση, το γεγονός είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κατεστραμένες πόλεις ή χωριά και ανθρώπους που είναι θύματα πολεμικής σύγκρουσης. "Μπορεί να κερδίσει κανείς τον πόλεμο, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό και πιο δύσκολο είναι να κερδίσει την ειρήνη" επιτυγχάνοντας συμφιλίωση, τόνισε ο κ. Ρόμπλες.

    Ενώ η Αγκυρα όχι μόνο απορρίπτει πάντα τον όρο "πολεμική σύγκρουση" για τις 15χρονες αιματηρές συγκρούσεις με δεκάδες χιλιάδες Κούρδους αντάρτες, αλλά επιπλέον ο φόβος των τουρκικών αρχών μη τους επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα παρόμοιος χαρακτηρισμός, εξηγεί σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, την άρνηση της Τουρκίας να προσχωρήσει στο 2ο Πρωτόκολλο των Διεθνών Συνθηκών Γενεύης για το ανθρωπιστικό Δίκαιο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που ετοιμάστηκε στη Ρώμη το 1999 για καταδίκες εγκληματιών πολέμου.

    Και αυτά ενώ, όπως είχε πει στο ΜΠΕ ο νέος γγ του ΣτΕ, Βάλτερ Σβίμερ, από την εποχή που ήταν βουλευτής στην πανευρωπαϊκή ΚΣΣΕ, όταν για πάνω από 10 χρόνια ούτε καν 100.000 στρατιώτες δεν μπόρεσαν να νικήσουν περίπου 10.000 αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, είναι πασιφανές ότι χρειάζεται πολιτική λύση για πραγματική ειρήνευση.

    [05] ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣτΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Στρασβούργο, 1 Μαρτίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Τα διαπιστευτήριά του έδωσε σήμερα στο Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Αθανάσιος Θεοδωρακόπουλος.

    Στην συνάντηση ο Ελληνας πρέσβης συνοδευόμενος από το Σύμβουλο Χάρη Μάνεση, σκιαγράφησε στον επικεφαλή του πανευρωπαϊκού Οργανισμού τη μεγάλη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στο Συμβούλιο της Ευρώπης του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

    Ταυτόχρονα υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας μας στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών θεσμών, τομείς στους οποίους το ΣτΕ διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο.

    [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Ειδική σύσκεψη για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στο Πρόγραμμα ΕΠΤΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του γενικού γραμματέα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπου Σοφιανού.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος στη συνάντηση αυτή αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία για την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Γ' ΚΠΣ και στο Πρόγραμμα ΕΠΤΑ. Υπογράμμισε, δε ότι θα διατεθούν περίπου 300 εκατομμύρια από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ασφαλτόστρωση των κεντρικών οδικών αξόνων της Θεσσαλονίκης από κονδύλια του εθνικού οδικού δικτύου.

    Ο κ. Σοφιανός ανέφερε με τη σειρά του ότι υπήρξε μία καταρχήν συμφωνία με το δήμο Θεσσαλονίκης για τα μεγάλα έργα, όπως το έργο διαχείρισης χώρων στάθμευσης και εφαρμογής της τηλεματικής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς και η ανάπλαση του διατηρητέου της οδού Αναγεννήσεως που θα είναι η έδρα της διαχείρισης και του ελέγχου όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών. Αναφέρθηκε επίσης σε έργα όπως η αναβάθμιση του λιμένος Θεσσαλονίκης και του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου.

    Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ΕΠΤΑ ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι θα ενταχθούν σε αυτό έργα όπως η κατασκευή της γέφυρας των Καβείρων στην Ανω Τούμπα, η αναβάθμιση της αγοράς των παλαιοπωλών (Μπιτ Παζάρ) και η αξιοποίηση του παραδοσιακού κτιρίου Νεδέλκου επί της οδού Εγνατίας.

    [07] ΡΩΣΙΚΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Μόσχα, 1 Μαρτίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αναμένεται να στείλει περίπου δέκα πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα τον Νοέμβριο του 2000 για να συμμετέχουν σε τρίμηνες πολεμικές ασκήσεις δήλωσε ο Ρώσος ναύαρχος Βικτορ Κραβτσένκο.

    Ο κ. Κραβτσένκο είπε ότι το αεροπλανοφόρο Αμιραλ Κουζνέτσοφ και πολλά πυρηνικά υποβρύχια θα συμμετέχουν στις ασκήσεις.

    Σημειώνεται ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο"Kildin" με εξοπλισμό ναυτικής κατασκοπείας αναχώρησε από τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στις 16 Φεβρουαρίου με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο.

    Η κίνηση αυτή, σχετίζεται άμεσα με την παρουσία της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης (MIF) στον Περσικό, που επιτηρεί την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ρωσικό πλοίο "Kildin" θα συγκεντρώσει πληροφορίες στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

    Ο.Κ.

    [08] ΡΩΣΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Μόσχα, 1 Μαρτίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ και ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπιγκ συζήτησαν σήμερα στη Μόσχα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να υπάρχει ασφάλεια για τους Σέρβους, τους Ρόμα και τις άλλες μειονότητες στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να πρέπει να υπάρξει πολιτική διευθέτηση των προβλημάτων που επικρατούν στην περιοχή.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο και στην πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή γιατί θεωρεί ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τα επεισόδια βίας και να προσφέρουν ασφάλεια στον σερβικό πληθυσμό.

    Οι κύριοι Ιβανόφ και Σάρπιγκ συζήτησαν μεταξύ άλλων το νέο αμυντικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα για επίλυση κρίσεων.

    O.K.

    [09] ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Την άποψη ότι η Πολιτεία, με την απονομή διπλωμάτων στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, κάλυψε ένα χρέος της απέναντι σε όλους εκείνους που κατοχύρωσαν με τη στάση τους τα υψηλά ιδανικά που κυριαρχούν στην πατρίδα μας και στην ιστορία του Ελληνισμού, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Εθνική Αντίσταση, οι αγωνιστές της και το μήνυμα του αγώνα κατά του φασισμού, του ναζισμού και του ρατσισμού, είναι ριζωμένα στη συνείδηση του ελληνικού λαού, στάση που και σήμερα έχει κάποια σημασία, όταν υπάρχουν περιοχές στην Ευρώπη που προβάλλουν απόψεις περί ξενοφοβίας, ρατσισμού και φασισμού.

    Για τη δυσαρέσκεια ορισμένων αγωνιστών που στερούνται συντάξεων, ο υπουργός εξήγησε ότι είναι επόμενο να υπάρχει, εφόσον υπάρχουν κάποιοι που παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τόσο επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου όσο και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν συνταξιοδοτούνται. Έτσι, είπε, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν σήμερα κάποια αιτήματα, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προβλέψει διαδικασίες αντιμετώπισης και αυτών των περιπτώσεων.

    Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε η διεξαγωγή της απονομής, διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές, καθώς πρόκειται για διαδικασία τριών ετών, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε όλη την Ελλάδα.

    [10] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ο Ιωνικός είναι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που πέρασε και τυπικά στους "4" του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα της Νίκαιας παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε σήμερα εκτός έδρας από τον Ναυπακτιακό Αστέρα με σκορ 2 - 1, βρέθηκε στα ημιτελικά του θεσμού και πλέον περιμένει τους υπόλοιπους αντιπάλους της. Αλλωστε δεν ήταν δυνατόν να χαθεί η πρόκριση για τον Ιωνικό, καθώς στο πρώτο ματς είχε επιβληθεί με το ευρύ 8 - 0.

    Το σκορ άνοιξε για τον Ναυπακτιακό Αστέρα στο 58' λεπτό ο Καραγιώργης, ενώ οι γηπεδούχοι διπλασίασαν τα τέρματα τους στο 75' με τον Παπαποστόλου. Ο Ιωνικός κατάφερε απλά να μειώσει στο 81' με τον Αφεντουλίδη.

    [11] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕ ΘΑ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2000 (20:14 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων έδωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε όψιμο το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό κατηγορώντας το ότι σκοπίμως κινδυνολογεί ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα θα γίνουν έπειτα από κοινωνικό διάλογο και χωρίς αιφνιδιασμούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι και δικαιότερο και να κατοχυρώνει τα δικαιώματά των ασφαλισμένων.

    Από την πλευρά του ο κ. Εβερτ υποστήριξε ότι οι ανησυχίες των εργαζομένων και η αβεβαιότητα για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα αυξήθηκαν από τις δηλώσεις στα ΜΜΕ κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και της Ελληνίδας Επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου. Οι δύο τελευταίοι -υποστήριξε ο κ. Εβερτ- αναφέρθηκαν σε μελέτη που υπάρχουν στα σκαριά για το ασφαλιστικό σύστημα, την οποία θα τη μάθει ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές.

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει δοθεί μετά από προκήρυξη διαγωνισμού και με διαφανή διαδικασία.

    Επίσης επανέλαβε ότι υπάρχει κοινή θέληση και βούληση της κυβέρνησης για ένα νοικοκυρεμένο ασφαλιστικό σύστημα που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα θα προωθεί τη δικαιοσύνη.

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος σε όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η κ. Διαμαντοπούλου, ότι δηλαδή δεν παρέχεται η νομική βάση στην Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσει στη χάραξη ενιαίας πολιτικής ή ακόμη και οδηγιών προς τα κράτη - μέλη σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση, τόνισε ότι "το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα και η Ε.Ε. δεν παρεμβαίνει".

    [12] Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2000 (20:10 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει δημιουργήσει ένα υψηλό απόθεμα αξιοπιστίας στον ελληνικό λαό. Πορεύτηκε μέσα από δυσκολίες, αλλά πάντοτε ήταν ειλικρινής και συνεπής, τόσο στις τακτικές επιλογές, όσο και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Ετσι θα είναι και τώρα, έτσι θα πορευτεί και στη νέα τετραετία". Αυτό τόνισε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση με θέμα "2000 Ευκαιρίες και Προκλήσεις της Νέας Εποχής", που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό γυμναστήριο Καλαμαριάς.

    Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, ο κ. υπουργός τόνισε ότι στη μέχρι τώρα πορεία υπήρχε πίστη στους στόχους και στην εμπιστοσύνη του λαού:

    "Ημασταν πιστοί στο ραντεβού της ευημερίας και της ανάπτυξης, στο ραντεβού του 2000 και είμαστε ευτυχείς για την επίτευξη των στόχων που θέσαμε και οι οποίοι δικαιώνουν τις επιλογές μας", υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης.

    Αναφερόμενος στον τομέα της οικονομίας, ο ΥΜΑ-Θ τόνισε πως "όλοι όσοι έλεγαν πως δεν επρόκειτο να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ. Η Ελλάδα του κύρους και της ισχύος, η Ελλάδα της αξιοπιστίας, εισέρχεται στη νέα εποχή, ως μέλος των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη". Υπογράμμισε, εξάλλου, πως η κορύφωση του σωστού προγραμματισμού της κυβέρνησης αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού, αποτελεί η ένταξη της χώρας στην Τρίτη φάση της ΟΝΕ.

    "Με την ένταξη στην ΟΝΕ η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Η οικονομία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ μεγάλα και άμεσα είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα στην απασχόληση, τα λαϊκά εισοδήματα, τις συντάξεις και τις κοινωνικές υποδομές".

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε πως η Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι αποτελεί τη δικαίωση της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής και της έντονης διπλωματικής παρουσίας της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς.

    "Στο Ελσίνκι η Ελλάδα όχι μόνο δεν απεμπόλησε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως πολλοί πίστευαν, αλλά βγήκε κερδισμένη. Στο Ελσίνκι η Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού, αλλά κυρίως πέτυχε την αποφόρτιση της έντασης στο Αιγαίο", που όπως πρόσθεσε "οδηγεί τη χώρα σε υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς, που τους στερεί από την κοινωνική και άλλες πολιτικές, που αφορούν κυρίως τα λαϊκά στρώμματα".

    Μιλώντας επίσης για τη νέα εποχή της Μακεδονίας και της Θράκης, ο κ. υπουργός υπογράμμισε ότι έχει περάσει πλέον η εποχή της απομόνωσης που δημιούργησε, κυρίως, το παλαιό ψυχροπολεμικό κλίμα και το οικονομικό συγκεντρωτικό μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας, προσθέτοντας πως η Θεσσαλονίκη και όλος ο μεθοριακός χώρος, από την Ηπειρο μέχρι τη Θράκη, μπαίνουν πλέον σε μία νέα εποχή και αποτελούν το αναπτυξιακό και παραγωγικό κέντρο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    " Σε αυτό το νέο περιβάλλον η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να κατακτήσει το ρόλο της πρωτεύουσας της νέας εποχής".

    Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα που αφορούν την Καλαμαριά, ο ΥΜΑ-Θ τόνισε πως την τελευταία εικοσαετία βρήκε ανταπόκριση η συστηματική δουλειά των ανθρώπων της περιοχής.

    "Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής μας κάνει υπερήφανους", τόνισε ο κ. Μαγκριώτης. "Σήμερα μπορούμε όλοι πλέον να μιλάμε για την Καλαμαριά της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, αλλά και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και οι υποδομές στις νεοενταγμένες στο σχέδιο πόλης περιοχές, ανατροφοδοτούν την αναπτυξιακή πορεία.

    Καταλήγοντας ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τόνισε: "Η ταυτότητα της τετραετίας που ανοίγεται μπροστά μας είναι ο αγώνας, ο συνεχής αγώνας. Ολοι μαζί, με εγγυητή της νέας πορείας και πάλι το ΠΑΣΟΚ, με σύμμαχο την υψηλή μας οικονομία μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αυτό που χρειάζεται είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Στο χέρι μας είναι να κατακτήσουμε τους νέους, υψηλούς στόχους".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 1 March 2000 - 19:13:45 UTC