Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΑΓΩΝΑ ΚΗΡΥΞΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [02] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
  • [03] ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ GREENPEACE
  • [04] Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [05] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ "ΦΛΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [07] ΣΑΜΙ ΤΟΥΡΚ: Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • [08] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DM 2000"
  • [09] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΑΝΕΙΟ 7,7 ΕΚ.$ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [11] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΝΔΕΚΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [12] ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
  • [13] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [14] EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΝΑΔΑ
  • [15] ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [16] ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [17] ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • [19] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
  • [20] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: "Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ"
  • [21] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 3-4 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ "ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ"
  • [22] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ" ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [23] ASIA FORUM: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΑΓΩΝΑ ΚΗΡΥΞΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2000 (15:00 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο βήμα της Βουλής

    Ανένδοτο αγώνα με όλα τα μέσα κήρυξε η Εκκλησία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην αναγράφεται στις νέες ταυτότητες το θρήσκευμα. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση για ανένδοτο αγώνα, που όπως είπε, όμως, θα είναι ξένος προς κάθε περιθωριακή συμπεριφορά, φανατισμό ή μισαλλοδοξία, που ενδεχομένως επιχειρήσουν προβοκάτορες για να δυσφημήσουν την Εκκλησία.

    Ο κ. Χριστόδουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό σε βάρος της Εκκλησίας, υποστήριξε ότι μια μικρή μερίδα εξωκοινοβουλευτικών πολιτών παραπλανά τον πρωθυπουργό, τάχθηκε υπέρ της προαιρετικής αναγραφής, ζήτησε να βρεθεί έστω και τώρα μια κοινά παραδεκτή λύση και επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για δημοψήφισμα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε ακόμη η έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 6 Ιουνίου.

    Στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρονται τα εξής:

    "Η Ιερά Σύνοδος με βαθεία συναίσθηση της ευθύνης της έναντι της ειδικής της αποστολής και του λαού τον οποίο εκφράζει και με επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος ομοφώνως ανακοινώνει προς τον πιστόν ελληνικό λαό τα κάτωθι:

    Πρώτον: η Εκκλησία της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει ξένη προς πάσαν κοσμική εξουσίαν. Ως τούτο επιβάλλει η μακραίων παράδοσίς της και ούτε θέλγεται από αυτή ούτε καν διανοείται να υποκαταστήσει τις κρατικές εξουσίες. Κατά τούτο οι ρόλοι Εκκλησίας και κυβερνήσεως είναι απολύτως διακριτοί αλλά και αμοιβαίως σεβαστοί. Όμως αυτό δεν δύναται να σημαίνει και να οδηγεί εις προκλητικήν παραθεώρησιν και αγνόησιν της εκκλησίας κατά της διαδικασίας λήψεως κυβερνητικών αποφάσεων οι οποίες την ενδιαφέρουν αμέσως, ούτε δύναται να δικαιολογήσει τον εις βάρος της επιχειρηθέντα εμπαιγμόν. Πράγματι ενώ η Εκκλησία επέδειξε διάθεση γονίμου συνεργασίας με την κυβέρνηση εις το θέμα των ταυτοτήτων και ενώ έλαβεν υπευθύνως διαβεβαιώσεις ότι δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις πριν να γίνει μεταξύ αυτών διάλογος, αιφνιδίως και με άκομψο τρόπο και μάλιστα ενώ ο Προκαθήμενός της εβρίσκετο με εκκλησιαστικήν αποστολήν εις τη Ρουμανίαν ευρέθη προ τετελεσμένων διότι επεχειρήθην να δοθεί μονομερώς και αυταρχικώς λύσις εις ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών και ταυτοχρόνως μελών της Εκκλησίας. Η Εκκλησία διατηρεί ως εκ τούτου την πικρίαν και την απορίαν και διά τον αιφνιδιασμόν και διά τον εμπαιγμόν τους οποίους αναιτίως υπέστη και διερωτάται τί εμεσολάβησεν ή τι κρύπτεται πίσω από τις μεθοδεύσεις αυτές, το τόσο σημαντικόν, ώστε να οδηγήσει τους αρμοδίους εις αυτοαναίρεση και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες όπως είναι οι παρούσες κατά τις οποίες απαιτείται εθνική ομοψυχία και κοινωνική συνοχή.

    Δεύτερον: η Εκκλησία σεβομένη απολύτως την οιανδήποτε θρησκευτική πίστη ενός εκάστου των Ελλήνων και την αξίαν του ανθρωπίνου προσώπου όπως αυτή διασώζεται και εκφράζεται μέσα από το αναφαίρετον δικαίωμα κάθε ανθρώπου διά τον ελεύθερον αυτοπροσδιορισμό του, από την αρχήν ετάχθη υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος εις τις νέες ταυτότητες. Τούτο δε διότι δεν προσκρούει ούτε σε ανυπάρκτους οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ούτε εις την νομοθεσίαν αυτής ούτε πολύ περισσότερο εις τον κείμενον ελληνικόν νόμον 1988 του '91 ο οποίος μάλιστα προβλέπει την υποχρεωτικήν αναγραφή του θρησκεύματος. Και είναι βέβαιον ότι την απλήν και λογικήν αυτήν πρότασιν της εκκλησίας συμμερίζεται η συντριπτική πλειονοψηφία του ελληνικού λαού, γεγονός το οποίο δύναται άλλωστε ευλόγως και ευκόλως να διαπιστωθεί και με ένα δημοψήφισμα.

    Τρίτον: η Εκκλησία θεωρεί ότι η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες συναρτάται αμέσως με την ελληνορθόδοξον ιδιοπροσωπεία του έθνους μας η οποία αποτελεί βασικό ιστορικό στοιχείο της ουσιαστικής μας επιβιώσεως και απαραίτητον έρεισμα του λαού, χωρίς δε τούτο να αποτελεί μείωση έναντι οιασδήτινος ετεροδόξου ή αλλοθρήσκου κοινότητος ή πολίτου του οποίο την θρησκευτικήν ετερότητα η Εκκλησία σέβεται απολύτως. Και μάλιστα την ώρα την οποίαν η χώρα ταλανίζεται από μεγάλα και ουσιαστικά εθνικά και κοινωνικά προβλήματα και ο λαός βιώνει καθημερινώς σειρά κρισίμων καταστάσεων οι οποίες απαιτούν επώδυνες λύσεις. Αυτήν ατυχώς την ώραν, όλως ακαίρως δηλαδή εφευρέθη και με την συνδρομήν εσωγενών και εξωγενών κύκλων ένα θεματολόγιο ρήξεων με αιχμή του δόρατος το θέμα των ταυτοτήτων, οι οποίες στοχεύουν και εις τον θρησκευτικόν αποχρωματισμόν της κοινωνικής και εθνικής μας ζωής αλλά και ενδεχομένως εις την παραπλάνησιν και τον αποπροσανατολισμόν του λαού μας και εις την ταυτόχρονον αποδυνάμωσιν της Εκκλησίας.

    Τέταρτον: Ταυτοχρόνως η Εκκλησία θεωρεί απαραίτητον να καταστήσει σαφές προς πάσαν κατεύθυνση ότι δεν διανοείται να συμβιβαστεί έναντι οιουδήποτε ανταλλάγματος και οιασδήποτε απειλής και να προδώσει την εμπιστοσύνην με την οποίαν την τιμά και την περιβάλλει ο ελληνικός λαός. Με σύνεσιν αλλά και με αποφασιστικότητα θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμον μέσο διά να πείσει την κυβέρνηση ότι επλανήθη. Θα αγωνιστεί για να μεταφέρει όπου πρέπει την αγωνίαν, την ανησυχίαν και τον προβληματισμόν του λαού μας. Ο λαός ανησυχεί σοβαρά όχι μόνον δια την μη αναγραφή του θρησκεύματός του εις τας ταυτότητας αλλά και διά πολλά άλλα συναφή, ως λόγου χάριν την ηλεκτρονικήν λωρίδα με άγνωστα εις τον κάτοχον στοιχεία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Δι όλα αυτά η Αρχή δεν έχει επιδείξει κανένα ζήλον προς ουσιαστικήν προστασία του πολίτη. Ο ρόλος της εκκλησίας δεν είναι να αντιγράψει τα κοσμικά καμώματα, τα ιδιοτελή συμφέροντα και να ικανοποιήσει εκείνους οι οποίοι επιβουλεύονται την εθνικήν μας ταυτότητα. Ο αγών θα είναι ανένδοτος με δύναμιν λόγου αλλά και ξένος προς κάθε μορφήν περιθωριακής συμπεριφοράς, φανατισμού και μισαλλοδοξίας, η οποία πιθανόν να προκληθεί και από προβοκάτορας οι οποίοι επιδιώκουν να δυσφημήσουν την ορθοδοξία μέσα και έξω από τη χώρα. Οι αύται συμπεριφοραί, οποτεδήποτε και αν προέρχονται είναι καταδικαστέες.

    Πέμπτον: η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κάνει έκκληση για παραδεκτή λύση ενός, κατά τρόπο περίεργον και αιφνιδιαστικόν, δημιουργηθέντος θέματος. Τα λάθη, βεβαίως, είναι ανθρώπινα αλλά μεταβάλλονται σε εγκλήματα όταν το πείσμα, οι εγωισμοί και η ιδιοτέλεια κυριαρχούν επί της λογικής, της συνέσεως και του αισθήματος ευθύνης. Η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος λυπείται διότι μια μικρά μερίς εξωκοινοβουλευτικών πολιτών παραπλανά τον πρωθυπουργόν της χώρας και ευαναύσως προκαλεί την Εκκλησίαν της Ελλάδος. Η Εκκλησία προσεύχεται και ελπίζει διά την άμεσον αλλαγή πορείας εις τας ληφθείσας αποφάσεις. Η Εκκλησία θα σταθεί ενώπιον της κρίσεως υπεύθυνη συνετή, διαλλακτική αλλά και αμετακίνητος εις τα πιστεύω της και εις τας αρχάς της. Η Ορθοδοξία θα ευρίσκεται εις μόνιμον συναγερμόν. Η Εκκλησία επαγρυπνεί.

    Και τέλος, έκτον: διά όλα αυτά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ομοφώνως απεφάσισε την έκτακτον σύγκλισιν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την 6ην προσεχούς μηνός Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, προς λήψη των τελικών και οριστικών αποφάσεων".

    [02] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

    Νέα Υόρκη, 25 Μαϊου 2000 (17:24 UTC+2)

    Έντονη ανησυχία πυροδοτεί η κούρσα ανόδου στις τιμές του μαύρου χρυσού. Η τιμή του αργού πετρελαίου στις ασιατικές αγορές ξεπέρασε σήμερα τα 30 δολάρια το βαρέλι, λόγω και της μείωσης των αποθεμάτων που παρατηρούνται στις ΗΠΑ.

    Ο υπουργός ενέργειας Μπιλ Ρίτσαρτσον αναμένεται να ζητήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα κράτη μέλη του ΚΑΡΤΕΛ του ΟΠΕΚ στην προσεχή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βιέννη.

    Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη σημειώθηκε νέα αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού που έφτασε στο 30,01 δολάρια το βαρέλι ,ενώ και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγρών Καυσίμων προτείνει την αύξηση της παραγωγής.

    [03] ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ GREENPEACE

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (12:02 UTC+2)

    Μέλη της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace αλυσοδέθηκαν στην κεντρική πύλη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών φυτοφαρμάκων στις εγκαταστάσεις της πρώην χημικής βιομηχανίας "Διάνα".

    Οι οικολόγοι ακτιβιστές (άνδρες και γυναίκες του ελληνικού γραφείου) γύρω στις 11 το πρωί εγκαταστάθηκαν στην κεντρική είσοδο του υπουργείου, στην οδό Αγίου Δημητρίου, και στη συνέχεια τέσσερις από αυτούς που φορούσαν μάσκες στο πρόσωπο δέθηκαν με αλυσίδες στα κιγκλιδώματα της πύλης, κρατώντας πανό που έγραφαν: "Απομάκρυνση τοξικών της Διανά τώρα" και "Κίνδυνος - τοξικά".

    Στη συνέχεια, άλλα τέσσερα μέλη της Greenpeace μετέφεραν με φορτηγό του δήμου Σταυρούπολης έξι βαρέλια με τοξικές ουσίες και τα τοποθέτησαν στην είσοδο του υπουργείου. Την εκδήλωση διαμαρτυρίας των νεαρών ακτιβιστών, παρακολουθησαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, ενώ η κεντρική είσοδος του υπουργείου παρέμεινε κλειστή για περίπου μιάμιση ώρα.

    Η βιομηχανία παραγωγής φυτοφαρμάκων "Διάνα" που λειτουργούσε εδώ και πολλές δεκαετίες σε κατοικημένη περιοχή στη Σταυρούπολη, έκλεισε πριν από τρία χρόνια. Οπως καταγγέλλουν τα μέλη του γραφείου της Greenpeace αλλά και εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής, οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου έχουν αποθηκεύσει μέσα σε κτίριο στα όρια των δήμων Σταυρούπολης και Νέας Ευκαρπίας εκατοντάδες βαρέλια με χημικές τοξικές ουσίες, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής.

    Πριν από τέσσερις περίπου μήνες, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων προσέφυγαν και στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων τοξικών ουσιών.

    [04] Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 26 Μαϊου 2000 (20:44 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία μπορεί να μειωθεί μόνο σε περίπτωση που η δημόσια βουλγαρική εταιρία φυσικού αερίου "Bulgargas" μειώσει το ύψος των μεταφορικών τελών.

    Αυτό δήλωσε από την παρευξείνια πόλη Βάρνα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της μικτής βουλγαρο-ρωσικής εταιρίας "Topenergy" και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της "Overgas", Μπόγκνταν Μποτζουλιάκ σε συνεδρίαση της "Topenergy" με τη συμμετοχή του προέδρου του ρωσικού γίγαντα "Γκάζπρομ", Ρέμ Βιάχιρεφ, με την οποία και ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψή του στη Βουλγαρία.

    Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι από τα μεσάνυχτα της 27ης Μαϊου η "Lukoil Neftochim" της πόλης Μπουργκάς καθιερώνει νέες υψηλότερες παραγωγικές τιμές των καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατά μέσον όρο αύξηση των καυσίμων στη χώρα ανέρχεται σε 3.5%.

    [05] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ "ΦΛΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2000 (20:29 UTC+2)

    Ο κύριος Σπηλιωτόπουλος, αν και χρημάτισε εκπρόσωπος Τύπου κόμματος, φαίνεται ότι δεν κατάφερε να συλλάβει αυτό που συνιστά την πεμπτουσία του ίδιου του Τύπου : τον σεβασμό, δηλαδή, στην ελευθεροτυπία, δήλωσε ο διεθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας" Πάνος Κολιοπάνος, με αφορμή την αγωγή του εκπρόσωπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατά του σταθμού και δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτόν.

    Ο κ. Κολιοπάνος υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία του κ. Σπηλιωτόπουλου να καταθέσει αγωγή εις βάρος του σταθμού και συνεργατών του επαναφέρει στο προσκήνιο τις χειρότερες πολιτικές παραδόσεις και υπενθυμίζει εποχές όπου το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της δημοσιογραφικής κριτικής ήταν η φίμωση των ενοχλητικών φωνών και η εξόντωση των Μέσων.

    Χαρακτηρίζει, εξάλλου, τον κ. Σπηλιωτόπουλο άπειρο και υποστηρίζει ότι εν τη ορμή του εκτίθεται : "διότι, τη στιγμή που βάλλεσαι από το σύνολο του Τύπου - προσκείμενου και μη στο κόμμα σου - δεν στρέφεσαι επιλεκτικά κατά του Μέσου, την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του οποίου εξήρε πρόσφατα με δηλώσεις του ο ίδιος ο αρχηγός σου."

    Ο -κατά δήλωσίν του- θιασώτης της μετριοπάθειας νεαρός πολιτικός, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, προσθέτει ο κ. Κολιοπάνος και εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι, αν ένα μεγάλο κόμμα, όπως αυτό που στεγάζει τον κ. Σπηλιωτόπουλο παρέχει άσυλο σε αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και τυπο-κτόνες συμπεριφορές.

    ·

    [06] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (20:28 UTC+2)

    Κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών εξάρθρωσαν οι συνοριακοί φύλακες στον Προμαχώνα Σερρών.

    Οι φύλακες θεώρησαν ύποπτη την κίνηση ενός πολυτελού αυτοκινήτου και όταν το ήλεγξαν διαπίστωσαν ότι βρισκόταν μέσα σε αυτό μία Ρουμάνα λαθρομετανάστρια, ένας Βούλγαρος που την είχε μεταφέρει στα σύνορα, ένας Ελληνας αρχιφύλακας της αστυνομίας και ένας, επίσης, Ελληνας εποχικός πυροσβέστης. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι γνωστός ταξιδιωτικός πράκτορας από τον Πειραιά.

    Ο αστυνομικός με τον Ελληνα συνεργό του και το Βούλγαρο διακινητή συνελήφθησαν επαυτοφόρω, ενώ στο αυτοκίνητο βρέθηκε γεμάτο το υπηρεσιακό περίστροφο του αστυνομικού. Το αυτοκίνητο που ανήκει στον Δημήτριο Ψαρά, κατασχέθηκε, αλλά ο ίδιος αναζητείται, έχοντας ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

    Ο Βούλγαρος κατέθεσε στην αστυνομία ότι αυτή είναι η δουλειά του και παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που μετέφερε τη Ρουμάνα για 1.000 φράγκα. Όλοι οδηγήθηκαν στην εισαγγελεία Σερρών με τις κατηγορίες της μεταφοράς και διακίνησης λαθρομεταναστών.

    [07] ΣΑΜΙ ΤΟΥΡΚ: Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

    Αγκυρα, 26 Μαϊου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Χικμέτ Σαμί Τουρκ διέψευσε όλα τα δημοσιεύματα που θέλουν την υγεία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ να χειροτερεύει μέσα στη φυλακή.

    Ο κ. Τουρκ ανέφερε ότι οι δυο ιατρικές εξετάσεις που έγιναν στον Οτζαλάν τις δυο τελευταίες μέρες δείχνουν ότι είναι καλά στην υγεία του.

    Σημειώνεται ότι ο Ντογκάν Ερμπάς, δικηγόρος του Οτζαλάν ανέφερε ότι ο Κούρδος ηγέτης αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του αδελφού του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, Οσμάν, ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ ταλαιπωρείται από σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Ο κ. Τουρκ τόνισε ότι η ομάδα γιατρών που εξέτασε τον Οτζαλάν ανέφερε ότι δεν έχει προβλήματα υγείας ώστε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και να κάνει ειδική αγωγή.

    Ο.Κ.

    [08] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DM 2000"

    Τύρναβος, 26 Μαϊου 2000 (20:28 UTC+2)

    Η εξέλιξη της ασκήσεως "DM-2000" σήμερα 4η ημέρα, συνεχίζεται κανονικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το σχεδιασμό της, σε όλους τους τομείς.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παρελθόντος 24ώρου:

    Οι χερσαίες δυνάμεις, από Ελλάδα (1379 άτομα), ΗΠΑ (3530 άτομα) και Ουγγαρία (179 άτομα), υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Έλληνα Διοικητή του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής, Αντιστρατήγου Εμμανουήλ Μαντζάνα, συνέχισαν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεκπαίδευσης του πολυεθνικού τάγματος. Παράλληλα συνεχίζεται η άφιξη προσωπικού, υλικού και μέσων της 2ης Εκστρατευτικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ (II Marine Expeditionary Brigade), που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Οι Ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις, συγκροτημένες σε τρεις ομάδες, υπό τον Επιχειρησιακό Έλεγχο του Διοικητού Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής (COMNAVSOUTH) Ιταλού Ναυάργου Luigi Lillo, εκτέλεσαν τεχνικές Αεροναυτικές ασκήσεις επιφανείας, Τακτικές Ασκήσεις Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (TASMO), σε συνδυασμό με αεροσκάφη από αεροδρόμια της Ελλαδος, Ιταλίας και Τουρκίας, καθώς επίσης ασκήσεις πυρών και ανθυποβρυχιακού πολέμου, στις περιοχές ασκήσεως του Κεντρικού-Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου, ως αύτως εξετέλεσαν ασκήσεις επιχειρήσεων επιφανείας με Πυραυλακάτους από την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Στις παραπάνω δραστηριότητες συμμετείχαν πλοία από την Γαλλία (1 Φρεγάτα), Ελλάδα (4 Φρεγάτες, 4 Πυραυλάκατοι, 1 Υποβρύχιο), ΗΠΑ (1 Καταδρομικό, 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο), Ισπανία (2 Φρεγάτες), Ιταλία (1 Αεροπλανοφόρο, 2 Φρεγάτες, 1 Πετρελαιοφόρο), Τουρκίλα (2 Φρεγάτες, 2 Πυραυλάκατοι, 1 Πετρελαιοφόρο) και η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου (STANAVFORMED). Στο CAPO TEULADA (Σαρδηνία) η αποβατική δύναμη με 10 αποβατικά πλοία και τμήματα από Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία και Τουρκία συνολικής δύναμης περίπου 2650 ανδρών, εξετέλεσαν τις αποβατικές ασκήσεις τους στα πλαίσια ενεργειών της Ημέρας των Διακεκριμένων Παρατηρητών και στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται προς την περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας προς την οποία ήδη κινείται η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Ναρκοπολέμου (MCMFORMED).

    Οι Συμμαχικές Αεροπορικές Δυνάμεις υπό τον τακτικό έλεγχο του Έλληνα Διοικητή του 7ου Κέντρου Συνδιασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) στη Λάρισα, Αντιπτεράρχου Μανούσου Παναγιώτη, πραγματοποίησαν σήμερα 209 εξόδους (συνολικά 586 από αρχής ασκήσεως), από αεροδρόμια που έχουν διατεθεί για την άσκηση στην Ελλάδα, για διεξαγωγή Επιχειρήσεων Αεράμυνας, Διώξεως βομβαρδισμού, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Τακτικής Αναγνώρισης, σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στις δεσμευμένες περιοχές του Νοτίου Αιγαίου και Νοτίου Ιονίου.

    Από τα 147 συνολικά συμμαχικά αεροσκάφη που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο και συμμετέχουν στην "DM-2000" (Ελλάδα 66, ΗΠΑ 23, Γερμανία 17, Ισπανία 12, Τουρκία 12, Πορτογαλία 8, Γαλλία 7, ΝΑΤΟ 2), στις σημερινές δραστηριότητες έλαβαν μέρος αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία.

    Παράλληλα, αντιαεροπορικά μέσα από Γερμανία (3 Πυροβολαρχίες PATRIOT, 2 Πυροβολαρχίες HAWK, 5 Ουλαμοί ROLAND και αεροπορικό υγειονομικό κέντρο-1892 άτομα) και Δανία (2 πυροβολαρχίες HAWK-212 άτομα) ευρίσκονται αναπτυγμένες στις ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

    Στην έδρα του του 7ου Κέντρου Συνδιασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC-7) σήμερα εκλήθησαν από το Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης (COMAIRSOUTH) Αμερικανό Αντιπτέραρχο RONALD KEYS, για συντονιστική σύσκεψη όλοι οι Διοικητές των Μικτών Κέντρων Επιχειρήσεων Νοτίου Ευρώπης CAOCs (5o CAOC-POGGIO RENATICO, 6o CAOC-ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ, 7ο CAOC-ΛΑΡΙΣΑ, 8ο CAOC-ΜΑΔΡΙΤΗ).

    Όλα τα συμμαχικά Αεροσκάφη που μετέφεραν τους Διοικητές των (CAOCs) ακολούθησαν τις προβλεπόμενες και προσυμφωνηθείσες διαδικασίες σύμφωνα με τις προδιαγραφές της άσκησης και την Διεθνή Νομιμότητα.

    Για το επόμενο 24ωρο είνα προγραμματισμένες ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ως και ολοκλήρωση της οργάνωσης υλικοτεχνικής υποδομής.

    [09] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (20:28 UTC+2)

    Πρόβλημα αντιμετωπίζει τουλάχιστον το 15% των ζευγαριών στην προσπάθειά τους για τεκνοποίηση, σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ στη χώρα μας η υπογεννητικότητα εμφανίζεται ως κύρια μάστιγα, καθώς ένα στα τέσσερα ή ένα στα εφτά ζευγάρια, αδυνατεί να τεκνοποιήσει με περίπου ίση υπαιτιότητα για τους άνδρες και τις γυναίκες, στο 40%, όπως ανακοινώθηκε κατά το 8ο πανελλήνιο συνέδριο γυναικολογίας και μαιευτικής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Η μετατόπιση της ηλικίας γάμου στα ζευγάρια, η ευαισθησία των ανδρών σε φλεγμονές, με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να αδυνατεί το σπέρμα, είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που εμποδίζουν τους άνδρες στην τεκνοποίηση. Υπάρχουν όμως και άλλα αίτια, όπως το πολύ κάπνισμα, η οινοποσία και ο τρόπος ζωής, κυρίως το άγχος.

    Από την πλευρά των γυναικών υπάρχει εντονότερο ενδιαφέρον για την καριέρα τους, παρά για την μητρότητα, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των αμβλώσεων, στις οποίες η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Θετικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι νέα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν καλύτερα τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΑΝΕΙΟ 7,7 ΕΚ.$ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σόφια, 26 Μαϊου 2000 (20:27 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε τη χορήγηση δανείου 7,7 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βουλγαρία στο πλαίσιο του προγράμματος "Διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Αυτό ανακοίνωσε στη Σόφια ο εκπρόσωπος της Τράπεζας για τη Βουλγαρία Τόμας Ο΄ Σάλιβαν, σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη η Αλβανία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η ΠΓΔΜ και η Ρουμανία.

    Το ποσό προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό έξι μεθοριακών σταθμών της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του Κούλατα στα σύνορα με την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα τελωνεία είναι: Γκιουέσεβο, Βίντιν, Ρούσε, Καπιτάν Αντρέεβο και Μπουργκάς.

    Τα έργα που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε τρια χρόνια θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των τελωνειακών υπηρεσιών στα βουλγαρικά σύνορα.

    Κ.Κ.

    [11] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΝΔΕΚΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 26 Μαϊου 2000 (20:27 UTC+2)

    Οι σερβικές αρχές συνέλαβαν σήμερα ένδεκα άτομα, ανάμεσά τους έναν ιερέα στην πόλη Ποζάρεβατς, μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    Οι συλληφθέντες συμμετείχαν μαζί με άλλους πολίτες σε πορεία διαμαρτυρίας στο δικαστήριο της πόλης, ζητώντας να επισκεφθούν τον Μομτσίλο Βελίκοβιτς, που κρατείται από τις 2 Μαίου.

    Η αστυνομία τους εμπόδισε να πλησιάσουν στο κτίριο του δικαστηρίου και συνέλαβε τον Ούρος Μπάλοφ, μέλος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, τέσσερις οπαδούς της αντιπολίτευσης και έξι ακόμη πολίτες.

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν να επισκεφθούν τον Βελίκοβιτς, που είναι μέλος της φοιτητικής οργάνωσης ''Αντίσταση'' και συνελήφθη με τη κατηγορία ότι προσπάθησε να δολοφονήσει κάποιο μέλος του κόμματος του Σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο.Κ.

    [12] ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    Στάση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης έκανε σήμερα ο Ποδηλατικός Μαραθώνιος του Οδυσσέα Σαββόπουλου του ακρωτηριασμένου ποδηλάτη που ξεκίνησε την πορεία του από την Αρχαία Ολυμπία την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δέχθηκε τον ηρωικό ποδηλάτη στο γραφείο του, έναν αθλητή με κινητικά προβλήματα που προσπαθεί να στείλει μηνύματα ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και στροφής στον αθλητισμό.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε τον Οδυσσέα Σαββόπουλο πρωταθλητή της ζωής και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθεια που ξεκίνησε για να μεταφέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αγάπης για τον αθλητισμό και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

    Ανακοίνωσε δε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει αγώνες βόλεϋ για άτομα με κινητικά προβλήματα και απένειμε ειδική τιμητική πλακέτα στο μεγάλο αθλητή.

    Ο Οδυσσέας Σαββόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Παπαγεωργόπουλο για το ενδιαφέρον του και δήλωσε ότι είχε ως πρότυπό του τον "φτερωτό γιατρό" Βασίλη Παπαγεωργόπουλο πριν ο ίδιος ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

    Ο Οδυσσέας Σαββόπουλος θα συνεχίσει την πορεία του και μέσω Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ανδριανούπολης μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με ακρωτηριασμένους νέους, θύματα των σεισμών και εκπροσώπους του αθλητισμού της Τουρκίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών μέσα από αθλητικές εκδηλώσεις.

    [13] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 26 Μαϊου 2000 (20:06 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ προειδοποίησε τη Ρωσία να μην αφήσει να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Τσετσενία σε άλλες γειτονικές χώρες, μετά την απειλή της Μόσχας ότι μπορεί να προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων Τσετσένων ανταρτών στο Αφγανιστάν.

    Η κυρία Ολμπράιτ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη σύγκρουση στην Τσετσενία, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί και κάλεσε τις δυο πλευρές να προχωρήσουν στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων τους.

    Πηγές από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφεραν ότι η Μόσχα ετοιμάζει σχέδια επιθέσεων κατά βάσεων Τσετσένων ανταρτών στο Αφγανιστάν και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγιεφ, δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να προχωρήσει άμα λάβει εντολή από την πολιτική ηγεσία.

    Ο.Κ.

    [14] EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΝΑΔΑ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2000 (20:06 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στον Καναδά θα πραγματοποιήσει από αύριο και ως τις 2 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Εξωτερικών Αγγελική Λαϊου και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννη Ζαφειρόπουλο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκευθεί την Οτάβα, το Μόντρεαλ, το Τορόντο και τους καταρράκτες του Νιαγάρα.

    Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Ελληνας πρόεδρος μετά από 18 χρόνια στη χώρα αυτή και αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει συναντήσεις με τη γενικό κυβερνήτη του Καναδά Αντριέν Κλάρξον, τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Ζαν Κρετιέν, τους πρωθυπουργούς του Οντάριο και του Κεμπέκ και άλλους καναδούς αξιωματούχους.

    Παράλληλα, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας του Καναδά, που αριθμεί πάνω από 350.000 άτομα. Οι ομογενείς επιφυλάσσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θερμή υποδοχή με συγκεντρώσεις και δεξιώσεις.

    Στο Τορόντο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει τη Θεολογική Ακαδημία και θα παρασημοφορήσει το μητροπολίτη του Τορόντο Σωτήριο. Επίσης θα εγκαινιάσει την έκθεση ζωγραφικής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που μεταφέρθηκε στο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών. Κατά την επίσκεψη στο μουσείο της πόλης ο κ. Στεφανόπουλος θα παραδώσει επιταγή σημαντικού ποσού για την ίδρυση Κυκλαδικής και Μινωικής πτέρυγας

    [15] ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αγκυρα, 26 Μαϊου 2000 (20:05 UTC+2)

    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε στη δημοσιότητα έξι εκθέσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία. Σε αυτές έχουν υπάρχουν στοιχεία που συγκέντρωσαν μέλη της επιτροπής τα δυο τελευταία χρόνια και περιγράφεται με λεπτομέρειες η χρήση βασανιστηρίων στις φυλακές της χώρας.

    Αγριοι ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ σε ευαίσθητα σημεία και ρίψεις νερού με μεγάλη πίεση είναι οι πλέον προσφιλείς μέθοδοι των αστυνομικών και δεσμοφυλάκων, ενώ στις εκθέσεις περιλαμβάνονται και φωτογραφίες των εργαλείων με τα οποία γίνονται τα βασανιστήρια όπως μακριά ξύλα στην οροφή κρατητηρίου της Κωνσταντινούπολης για να κρεμούν οι αστυνομικοί τα θύματα ή γυμνά ηλεκτρικά καλώδια σε αστυνομικό τμήμα του Ερζερούμ.

    Η Τουρκία έχει δεχθεί πολλές φορές αυστηρή κριτική από τη Δύση για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή και κυρίως βασανιστηρίων από τις αρχές.

    [16] ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2000 (20:05 UTC+2)

    Πρωτοφανή χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για προσωπικούς χειρισμούς και μυστική διπλωματία που προκαλούν μείζονος σημασίας ερωτηματικά και πρόσθεσε ότι "οι ανησυχίες εντείνονται ακόμη περισσότερο μετά τη διαφοροποίηση του υπουργού Αμυνας σε ό,τι αφορά το είδος και το περιεχόμενο του μεθοδευόμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διακηρύσσει ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά βρίσκεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι εφόσον αυτό είναι πράγματι ακριβές θα πρέπει πρωτίστως να αποδεικνύεται έμπρακτα από τους υπουργούς που χειρίζονται τα εθνικά μας ζητήματα.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός υποχρεούται σε μία τέτοια περίπτωση να ζητήσει εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς του και να δώσει ο ίδιος εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για τους τελευταίους χειρισμούς, τις θέσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

    [17] ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Μόσχα, 26 Μαϊου 2000 (20:05 UTC+2)

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Ταλεμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν να παραδώσουν τον τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν και να διαλύσουν τα "στρατόπεδα που εκπαιδεύουν τρομοκράτες".

    Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις διαμάχες στο Αφγανιστάν και την υποστήριξη των Ταλεμπάν στην τρομοκρατία.

    Ο Μπιν Λάντεν, που ζει χρόνια στο Αφγανιστάν κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι το 1998 οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Ανατολική Αφρική, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 220 άνθρωποι. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του για να δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο.

    Η Μόσχα κατηγορεί τον Μπιν Λάντεν και τους Ταλεμπάν ότι ενισχύουν τους Τσετσένους αντάρτες και τους εκπαιδεύουν σε στρατόπεδα στο έδαφος της χώρας και απείλησε να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Αφγανιστάν.

    Ο.Κ.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (20:05 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στο Αγιο Ορος θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ) Γιώργο Λυσσαρίδη.

    Ο κ. Πασχαλίδης θα επισκεφθεί τις Καρυές, όπου θα συζητήσει με μέλη της Ιερής Κοινότητας σχετικά με το Αγιο Ορος ζητήματα και θέματα πυροπροστασίας. Το πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνει, επίσης, επίσκεψη στις μονές Σταυρονικήτα, Μεγίστης Λάυρας, Καρακάλλου και Παντοκράτορος.

    [19] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

    Μελβούρνη, 26 Μαϊου 2000 (20:04 UTC+2)

    του Κ. Παϊβανά

    Παρά το ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Βικτώριας, υπέρ των Σκοπιανών της Μελβούρνης, έγινε γνωστή αργά το απόγευμα της Παρασκευής, αμέσως, η είδηση κυκλοφόρησε στην ομογένεια της Μελβούρνης, προκαλώντας ένταση, αγανάκτηση, οργή και απογοήτευση.

    Όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από ενέργειες της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτώριας, η προηγούμενη πολιτειακή κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, το 1998, υπό τον τότε πρωθυπουργό Τζεφ Κέννετ, είχε αποφασίσει ότι το γλωσσικό ιδίωμα το οποίο ομιλούν οι εγκατεστημένοι στην Αυστραλία μετανάστες, οι προερχόμενοι από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι Σλαβονική γλώσσα και όχι Μακεδονική, όπως οι ίδιοι προσδιορίζουν.

    Εναντίον εκείνης της αποφάσεως είχαν προσφύγει οι Σκοπιανοί της Μελβούρνης και το τοπικό δικαστήριο, χωρίς να εξετάσει σε βάθος την υπουργική απόφαση, αλλά και χωρίς να εξετάσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, την θεώρησε αντικανονική, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των Σκοπιανών της Πολιτείας.

    Παρά το ότι, εντωμεταξύ, είχε ανέλθει στην αρχή το Εργατικό Κόμμα, η νέα κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας, μετά από σχετική εισήγηση του νέου πρωθυπουργού Στηβ Μπρακς, αποφάσισε να επιμείνει στον προσδιορισμό που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Κέννετ για το γλωσσικό ιδίωμα, να εφεσιβάλλει την πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση και να ζητήσει την εκ νέου εκδίκασή της στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε οριστεί για σήμερα και, όπως προαναφέρθηκε, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας αποφάνθηκε υπέρ της πρωτόδικου απόφασης και έκρινε ότι όντως παραβιάζονται τα δικαιώματα των Σκοπιανών της Πολιτείας.

    Αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις των ομογενών μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η κινητοποίηση σύσσωμης της ομογένειας, την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπεται άμεση και δυναμική.

    [20] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: "Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (20:04 UTC+2)

    Την άποψη ότι ο μεσαίος χώρος "δεν είναι οικόπεδο, όπου μπορεί να χτίσει κάποιος" εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε στους σπουδαστές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του ΑΠΘ, ενώ προσδιόρισε το "κέντρο" ως τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει ο ίδιος, αλλά και η πλειοψηφία του 67% - 70% των Ευρωπαίων.

    Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ο μεσαίος χώρος αποτελεί σημείο σύγκλισης και σύνθεσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέρασε αρκετές περιπέτειες, κατά την πολιτική της ιστορία, με τους αφορισμούς της Αριστεράς και τη Δεξιάς.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος του πανεπιστημιακού τμήματος προκειμένου να μιλήσει σχετικά με το θέμα "ΜΜΕ και διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των πολιτικών και των κομμάτων", δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ασχοληθεί πλέον στο μέλλον με την τοπική αυτοδιοίκηση ή να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς θα θέσει μεγαλύτερους πολιτικούς στόχους.

    Αναφορικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων επεσήμανε καθυστερήσεις και δήλωσε ότι εξαιτίας τους θα επιλεγούν λύσεις ανάγκης, ενώ επανέλαβε τη θέση του για τους μητροπολιτικούς δήμους.

    Μίλησε ακόμη για τη διάκριση της εξουσίας σε τρεις τομείς: την τοπική, την περιφερειακή και την κεντρική και δήλωσε ότι η κρατική παρέμβαση είναι αναγκαία μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αμυνας, παιδείας, υγείας και δικαιοσύνης.

    Τέλος, για τα ΜΜΕ ανέφερε ότι εγκαινιάζονται νέα μέσα ενημέρωσης με νέους ανθρώπους, ενώ για τις σχέσεις του ίδιου με αυτά σχολίασε ότι παλαιότερα δεν είχε μέτρο στις εμφανίσεις του, αλλά ουδέποτε έκανε ψευδείς δηλώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει υποκρύψει την αλήθεια.

    [21] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 3-4 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ "ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (20:04 UTC+2)

    Σεμινάριο με θέμα την ελεύθερη οικονομία διοργανώνει στις 3 και 4 Ιουνίου το "Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιανατολική Ευρώπη" στο ξενοδοχείο Capsis στη Θεσσαλονίκη.

    Στο σεμινάριο θα μιλήσουν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, οικονομολόγοι, δικηγόροι και επιχειρηματίες, καθώς και βουλευτές από την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη FYROM και τη Γιουγκοσλαβία.

    Το Σεμινάριο θα ασχοληθεί με την οικονομική αδυναμία της πολιτείας και της διαφθοράς, ειδικά στις περιπτώσεις χωρών που είναι διαφοροποιημένες από τις κλειστές αγορές.

    Στο Συνέδριο θα μιλήσει η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Γραφείου της Εθνικής Τράπεζας της Αλβανίας, Μάρθα Μούκο, η οποία διεξάγει μεγάλη έρευνα και έχει εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα.

    Επίσης θα μιλήσει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας και νυν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας, Ντανιέλα Μπόντοβα, η οποία αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την πραγματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των Βαλκανικών χωρών. Η κ. Μπόντοβα έχει λάβει μέρος στην αρχική πρωτοβουλία συνεργασίας της Τράπεζας για 3 χρόνια. Η μέχρι τώρα εργασία της Τράπεζας απέδειξε ότι η συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών λαών δεν είναι ευθύς, αν και είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο μέλλον.

    Ο Νίκος Ευθυμιάδης, επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης και Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου για τη Δημοκρατία θα μιλήσει σχετικά με την πιθανή διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών με τη Νοτιανατολική Ευρώπη, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και το μέλλον.

    Από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και τη Βουλή των Λόρδων, θα λάβει μέρος η Βαρόνη Σάρα Αν Λούντφορντ, η οποία θα ασχοληθεί με την κοινωνική ελευθερία και με το πως η ελεύθερη οικονομία συμβαδίζει με την ελευθερία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

    Το Σεμινάριο είναι μέρος του γενικού πλαισίου του "Young Parlamentarians' Project", κατά το οποίο 15 μέλη Κοινοβουλίων βαλκανικών κρατών έχουν συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με Μέλη Κοινοβουλίων από κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν επίσης από εθνικά Κοινοβούλια, καθώς και από το Ευρωκοινοβούλιο.

    Την ιδέα του σεμιναρίου συνέλαβε ο Κώστας Καρράς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου και επιχειρηματίας που έχει έδρα του στην Αθήνα με σκοπό να έρθουν σε επαφή βουλευτές από όλη την Ευρώπη, να μοιραστούν εμπειρίες και να συζητήσουν.

    [22] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ" ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (20:04 UTC+2)

    "Πισώπλατο χτύπημα" χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τη ΔΕΘ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό, εφόσον προηγηθεί διάλογος με όλους τους επαγγελματικούς και οικονομικούς φορείς της πόλης σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στα νέα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της Διεθνούς Εκθεσης "από τη στιγμή", όπως τόνισε, "που δεν προβλέπεται η συμμετοχή σ΄ αυτήν τόσο του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και των φορέων της πόλης".

    Το άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην ανέγερση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, τις οποίες χαρακτήρισε "οδυνηρή έκπληξη" για το Δήμο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι ύστερα από τη χθεσινοβραδινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διερευνηθούν και θα δρομολογηθούν όλες εκείνες οι επιλογές για την όσο πιο γρήγορη και προσφορότερη δημοπράτηση του έργου.

    Τέλος ο κ. Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής για την αναγκαιότητα διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη μέρους των Ολυμπιακών Αγώνων στα προκριματικά των αθλημάτων μπάσκετ και βόλεϋ.

    Επανέλαβε επίσης ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη το 2004 να διοργανώσει τους ναυταθλητικούς αγώνες της Ολυμπιάδας πέρα από τους προκριματικούς ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν στο Καυταντζόγλειο

    [23] ASIA FORUM: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2000 (20:03 UTC+2)

    Τη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τον τομέα της Ενέργειας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πρότεινε ο πρόεδρος του ASIA FORUM, καθηγητής Μάριος Νικολινάκος, στη διάρκεια της σημερινής τέταρτης ημέρας των εργασιών της διοργάνωσης. Ο προτεινόμενος φορέας θα συντονίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα του ενεργειακού τομέα και με τις συνεργασίες που αναζητούν φορείς από την ευρύτερη περιοχή.

    Εξάλλου, μιλώντας για τις εφαρμογές του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ενεργειακή βιομηχανία, ο υπεύθυνος του Τμήματος Πληροφόρησης, Τεχνολογίας και Σχέσεων με τον OPEC του Υπουργείου Ενέργειας του Ιράν, Hooshand Parvizi, επεσήμανε ότι, "βασικός στόχος είναι να εστιαστεί η προσοχή στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για το μέλλον, αφού συνδέει την τεχνολογία με την ανάπτυξη".

    Όπως τόνισε, το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη, στον τομέα της ενέργειας, "διαδίδεται", με πολύ αργούς ρυθμούς. Πάντως, οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά τον κόσμο, πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις νέες ευκαιρίες και όπως επεσήμανε ο κ. Parvizi, "οι ενεργειακές εταιρίες, που αξιοποιούν τις εφαρμογές του ηλεκτρονικού εμπορίου, αναμένεται να εξοικονομήσουν, μέχρι το 2002 το ποσό των 1,25 τρισ. δολ.". Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Forester, οι πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, θα φτάσουν τα 266 δισ. δολ μέχρι το 2004.

    Σημειώνεται, ότι τρεις διεθνείς εταιρίες, η Total Elf, BP και Shell, καθώς και τέσσερις τράπεζες, θέτουν σε εφαρμογή τις συναλλαγές μέσω Internet. Πολύ σημαντικό βήμα, στη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως είπε, είναι αυτό της εταιρίας Pepex, που θα συναλλάσσεται μέσω του Internet, για διαγωνισμούς μαζούτ και πετρελαίου.

    Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο κ. Parvizi υπογράμμισε ότι, "πρέπει να ληφθούν μέτρα στα θέματα ιδιωτικοποιήσεων και ασφάλειας, να καθιερωθεί παγκόσμια πιστοποίηση, να συνεργαστούν η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου" και πρόσθεσε ότι, "η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καθήκον να μετατρέψει το ηλεκτρονικό εμπόριο σε δράση".

    Την εκτίμηση ότι, μέχρι το 2005 η ζήτηση του φυσικού αερίου θα μειωθεί, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Ορυχείων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ινδονησίας, Kusumo Mastoredjo, τονίζοντας παράλληλα για την εξαγωγή πετρελαίου ότι, "σε λίγα χρόνια αντί να εξάγουμε πετρέλαιο, θα εισάγουμε, καθώς η παραγωγή της χώρας μειώνεται αισθητά".

    Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα της Ινδονησίας και τους ρυθμούς ανάπτυξής του, ο κ. Mastoredjo, επισήμανε ότι, "το 1997, ο ρυθμός ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα, ήταν της τάξης του 12,6%, ενώ ο συνολικός όγκος της παραγωγής ήταν 100 εκατ. κυβικά μέτρα" και πρόσθεσε ότι, "από την δεκαετία του 1970, που ο ρυθμός ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα, ήταν της τάξης του 5%, έφτασε την δεκαετία του 1980 το 8% και συνεχώς επιταχύνεται".

    Παράλληλα, ο κ. Mastoredjo, υπογράμμισε ότι, "η Ινδονησία έχει μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων φυσικού αερίου" και πρόσθεσε ότι, "την παρούσα στιγμή εξάγεται φυσικό αέριο από την Ινδονησία στην Ιαπωνία και την Κορέα".

    Για το τρίτο αναπτυξιακό σχέδιο, που εφαρμόζεται από πέρυσι στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, μίλησε -μεταξύ άλλων- ο πρέσβης Mohammad Ali Sarmadi Rad. Σύμφωνα με τον κ. Rad, ο ρυθμός ανάπτυξης της ιρανικής οικονομίας επιταχύνεται συνεχώς. Ενδεικτικό είναι ότι "στις αρχές του 2000, οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας ήταν της τάξης του 7,5%, ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμη καλύτερες επιδόσεις".

    Παράλληλα, ο κ. Rad σημείωσε ότι, "τα αποθέματα φυσικού αερίου στο Ιράν, ανέρχονται σε 24 τρισ. κυβικά μέτρα" και πρόσθεσε ότι "μέχρι το 2004 θα εγκατασταθούν αγωγοί φυσικού αερίου, μήκους 4.000 χιλιομέτρων και 23 σταθμοί συμπίεσης".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 26 May 2000 - 18:14:13 UTC