Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [02] ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [03] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [04] ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
  • [05] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DYNAMIC MIX - 2000"
  • [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [08] ΠΓΔΜ: ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [09] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ν.Δ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ"
  • [10] ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ Χ. ΘΑΤΣΙ
  • [11] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η Α' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [12] ΚΟΥΣΝΕΡ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [13] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [14] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [15] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ
  • [16] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ANAMENONTAI ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [18] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [19] ASIA FORUM: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • [20] [21] ASIA FORUM: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • [22] ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [23] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ
  • [24] ΑΙΧΜΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΒΕΛΓΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [01] ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2000 (09:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Στις 6 Ιουνίου, συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα των ταυτοτήτων, ενώ την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, κήρυξε ανένδοτο αγώνα , δήλωσε όμως αντίθετος προς κάθε μορφή φανατισμού και μισαλλοδοξίας.Πάντως ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, εξέφρασε τη διαφωνία του με ορισμένα σημεία της απόφασης, όπως τα περί ανένδοτου αγώνα.

    Σε χαμηλούς τόνους, αλλά με αποφασιστικότητα, απαντά η κυβέρνηση στην αντίδραση της Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, απέφυγε κάθε σχόλιο επί της ουσίας κατά τη σύντομη εισαγωγική παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο και επιχείρησε να προσπεράσει το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες μονοπωλεί πράγματι το ενδιαφέρον των πολιτών, αυτές τις ημέρες, αλλά, βεβαίως, εμείς έχουμε υποχρέωση να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά και ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και από τα οποία θα κριθεί η τύχη της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια".

    Ενδεικτικά, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έκθεση Φίσερ για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας ότι "είναι πρόωρο να απαντηθεί με οριστικό τρόπο η πρόταση για την ομοσπονδία της Ε.Ε.".

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ καθώς και στις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου συνιστώντας "προσεκτικούς χειρισμούς".

    Ο κ. Δ. Ρέππας

    Στην ίδια κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί το επόμενο διάστημα και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει το θέμα αυτό να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στις δημόσιες συζητήσεις. Ως κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε με επιτυχία τη χώρα στο μέλλον και εκεί θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας".

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η κυβερνητική θέση "δεν υποκρύπτει οποιαδήποτε διάθεση αντιπαλότητας με την Εκκλησία", απέφυγε να παρακολουθήσει το ύφος της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου, επεσήμανε ότι "είναι πολύ θετικό ότι στις δηλώσεις μελών της Ιεράς Συνόδου επαναλαμβάνεται η σαφής οριοθέτηση των ρόλων πολιτείας και Εκκλησίας" και πρόσθεσε: "Η καταδίκη από την πλευρά της Ιεραρχίας φαινομένων μισαλλοδοξίας, φανατισμού και σκοταδισμού είναι θετικό γεγονός. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πνευματικός και γι' αυτό εποικοδομητικός".

    Ο υπουργός Τύπου, αντιπαρήλθε τα περί "ανένδοτου αγώνα", που κήρυξε η Εκκλησία, υιοθετώντας τη στάση της αναμονής: "Ουδείς μπορεί να ελεγχθεί για τα φρονήματά του, παρά μόνον για τις παράνομες ενέργειές του. Ο καθένας μπορεί να χαρακτηρίζει, όπως εκείνος νομίζει, τις δραστηριότητές του".

    Ο κ. Ρέππας κατέληξε ότι "δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση ή επικοινωνία εκπροσώπων της Εκκλησίας ή της πολιτείας" και πρόσθεσε με νόημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον οποίο προχθές έσπευσε να συναντηθεί ο κ. Χριστόδουλος, δεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό. Η τελευταία δήλωση δείχνει ότι ο κ. Στεφανόπουλος δεν ανέλαβε κάποιον μεσολαβητικό ρόλο, όπως επεδίωκε η Ιεραρχία.

    Αιχμές Πάγκαλου

    Στο μεταξύ, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων ο Υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος. Παρά ταύτα άφησε αιχμές για κάποιους συναδέλφους του. Φτάνοντας, χθες, στη Θεσσαλονίκη ο Θ. Πάκαλος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το θέμα και το μόνο που είχε να πει ήταν πως "γι' αυτό μίλησαν περισσότεροι από ό,τι πρέπει και πολύ πιο αρμόδιοι από μένα".

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων τάχθηκε εμμέσως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός. Σε ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή ζητεί να πληροφορηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης πότε θα προωθήσει στη Βουλή το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση της διάταξης περί διενέργειας δημοψηφισμάτων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τον ενδιαφέρει η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις ταυτότητες.

    Οι θέσεις του ΚΚΕ

    Υπέρ της απλοποίησης της ταυτότητας τάσσεται και το ΚΚΕ, δίνοντας όμως το κύριο βάρος στην συνθήκη Σένγκεν και τις επιπτώσεις της. "Δεν θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και ότι πρέπει να γράφεται το στοιχείο της θρησκευτικής πεποίθησης" και "δεν θα συνεργήσουμε σε μία τεχνητή διαίρεση των ανθρώπων, του λαού μας σε θρησκευόμενους και μη" δήλωσε χθες η Αλέκα Παπαρήγα τονίζοντας ότι "ο πραγματικός πόλεμος σήμερα πρέπει να είναι πόλεμος κατά της Σένγκεν και του ηλεκτρονικού φακελώματος".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε ακόμη τη "μεγάλη υποκρισία" με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα "αντί να προχωρήσει στον πραγματικό διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους". Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε χθες με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΙΚΑ - ΤΣΑ και ζήτησε να υπάρξει "μία ευρύτερη κοινωνική συσπείρωση και συμπαράταξη" για το ασφαλιστικό και τα αποθεματικά των ταμείων που η κυβέρνηση τα παίζει στο Χρηματιστήριο. * Διαφοροποίηση της Μαριέττας Γιαννάκου-Κουτσίκου για τις ταυτότητες

    Η στάση της Ν.Δ.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή δεν έκανε καμία δήλωση επί του θέματος, ενώ υπήρξαν ρήγματα στη Ν.Δ. στο θέμα των ταυτοτήτων. Μπορεί η πλειονότητα να εμφανίζεται, με διαβαθμίσεις σκληρότητας, υπέρ της προαιρετικότητας, ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες φωνές, όπως της κ. Γιαννάκου, που ζητά την μη αναγραφή. Ενώ και η κ. Μπακογιάννη (που απουσιάζει στις ΗΠΑ) είχε εκφραστεί προσωπικά υπέρ της μη αναγραφής, προσχωρώντας κατόπιν στην επίσημη άποψη.

    Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια: "Σας βεβαιώνω εγώ που είμαι χριστιανή ορθόδοξη", είπε στον "Planet" ότι "δεν χρειάζεται αναγραφή. Το θεωρώ ταξιδιωτικό έγγραφο και έτσι πρέπει όλοι να το θεώρησουμε" είπε. "Τα μίνιμουμ στοιχεία που απαιτούνται για την αναγνώριση πρέπει να έχουμε στις ταυτότητες", πρόσθεσε καλώντας να "μη δίνουμε υπερφυσικές και μεταφυσικές διαστάσεις".

    Ζητώντας "ψυχραιμία, ηρεμία, διάλογο", η κ. Γιαννάκου υποστήριξε ότι "η Ορθοδοξία είναι ενισχυμένη διότι θα μπουν αύριο οι ανατολικές χώρες, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ. και όλοι αναμένουμε και αναμένουν και άλλοι εταίροι τη συμβολή των ορθόδοξων στην υπόθεση της Ευρώπης".

    Τέλος, δήλωσε ότι κατανοεί την ανησυχία "από τον κακό χειρισμό της κυβέρνησης. Δεν επιτρέπονται αυτές οι συμπεριφορές, στον προκαθήμενο της Εκκλησίας πρέπει να είμαστε διαφορετικοί", είπε καταλήγοντας ότι "επί της ουσίας το θέμα δεν το θεωρώ τόσο μείζον".

    Την ευχή "να μη φτάσουν τα πράγματα στα άκρα διότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται ηρεμία" εξέφρασε (στον "Planet") η Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη τασσόμενη υπέρ της προαιρετικότητας και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι "δεν πρόκειται να προχωρήσει το θέμα" μέχρι να επιβληθεί ο ενιαίος τύπος ταυτότητας από την Ε.Ε.

    Στους μαρξιστές επιτέθηκε ο βουλευτής Καρδίτσας Θ. Αναγνωστόπουλος δηλώνοντας (στον "Φλας") ότι "κάποιοι μαρξιστές της παιδικής ηλικίας θέλουν να εφαρμόσουν εκείνα που απέρριψε η ζωή εκεί που προσπάθησε να εφαρμοστεί και που δεν μπορούν ακόμα να απαλλαγούν από τέτοιου είδους επιλογές. Δηλαδή η Ελλάδα πληρώνει ιδεολογικά αποφάγια κάποιων κυρίων που σήμερα τους υφίσταται", είπε επικαλούμενος και τα περί αφελληνισμού του Στ. Παπαθεμελή. Και, σε συνέχεια σχετικής προχθεσινής δήλωσης Αλογοσκούφη, είπε ότι ο νόμος θα μπορούσε να τροποποιηθεί.

    Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

    "Η κήρυξη από την Ιεραρχία ιερού ανένδοτου αγώνα εναντίον της πολιτείας στην Ελλάδα του 2000 είναι ένα αναχρονιστικό και επικίνδυνο γεγονός" τόνισε ο Ν. Κωνσταντόπουλος καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση "επιτέλους να προχωρήσει αποφασιστικά στην πλήρη διάκριση των ρόλων Εκκλησίας και κράτους". Επίσης εξέφρασε την ελπίδα η Ιερά Σύνοδος "να σκεφτεί ψυχραιμότερα και να μην ακολουθήσει τον δρόμο του διχασμού και της μισαλλοδοξίας". "Η θεσμική τάξη της χώρας και η νομιμότητα δεν είναι υπό την αίρεση ούτε υπό τη διαπραγμάτευση της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας. Άλλη είναι η αποστολή της Ιεραρχίας και όχι να διεκδικεί πολιτικό ρόλο ή να συντάσσει προκηρύξεις εναντίον του πολιτικού κόσμου, των επιστημονικών και πνευματικών δυνάμεων της χώρας" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ έθεσε για άλλη μία φορά το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους ενόψει της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Κλειστά χαρτια

    Κλειστά τα χαρτιά του, με αντίτιμο την ομοφωνία στο εσωτερικό της Εκκλησίας και ενόψει της Ιεραρχίας που θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, προτίμησε να κρατήσει χθες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στο τετρασέλιδο ανακοινωθέν της Διαρκούς Συνόδου γίνεται λόγος για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και πολιτείας -χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει και ο υπουργός Π. Ευθυμίου στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Χριστόδουλο- αλλά και "αμοιβαίως σεβαστούς."

    "Όμως αυτό δεν δύναται να σημαίνει και να οδηγεί σε προκλητική παραθεώρηση και αγνόηση της Εκκλησίας, κατά τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, οι οποίοι την ενδιαφέρουν αμέσως, ούτε δύναται να δικαιολογήσει τον εις βάρος της επιχειρηθέντα εμπαιγμό." (Αυτή η λέξη, μαζί και ο "ανένδοτος αγώνας", ήταν οι δύο φράσεις με τις οποίες διαφώνησε ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, όχι πάντως και με την υπόλοιπη ανακοίνωση).

    Η Σύνοδος επιτίθεται παράλληλα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, συγκεκριμένα γιατί κινήθηκε αιφνίδια, επιχείρησε, με άλλα λόγια, να δώσει "μονομερή και αυταρχική λύση". Αναμένει άλλωστε κυβερνητική πρωτοβουλία το επόμενο δεκαήμερο και έως τη σύγκληση της Ιεραρχίας. Ο πρωθυπουργός, βέβαια, τη μόνη διέξοδο που έδωσε είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενδεχόμενο που μένει ανοιχτό από το ανακοινωθέν -"η Εκκλησία θα αγωνισθεί με κάθε νόμιμο μέσο"-, μέτρο που δεν προκρίνουν πάντως στην Αρχιεπισκοπή και τη Σύνοδο. Και τούτο γιατί "το ΣτΕ δεν είναι το δικό μας γήπεδο, αυτό είναι της κυβέρνησης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος επανέφερε εξάλλου την πρόταση του δημοψηφίσματος. Κρατά έτσι ανοιχτούς τους διαύλους με τον Κ.Σημίτη -"η κυβέρνηση επλανήθη"- χρεώνοντας την κυβερνητική πολιτική για τις ταυτότητες σε "μία μικρή μερίδα εξωκοινοβουλευτικών πολιτών "που παραπλανά τον Πρωθυπουργό της Χώρας και βάναυσα προκαλεί την Εκκλησία της Ελλάδος". Και σε άλλο σημείο: "Με τη συνδρομή εσωγενών και εξωγενών κύκλων εφευρέθηκε ένα θεματολόγιο ρήξεων, με αιχμή του δόρατος το θέμα των ταυτοτήτων, οι οποίες στοχεύουν και στον θρησκευτικό αποχρωματισμό της κοινωνικής και εθνικής μας ζωής, αλλά και ενδεχομένως στην παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό του Λαού μας και στην ταυτόχρονη αποδυνάμωση της Εκκλησίας. Οι αποφασισθείσες επιλογές στο θέμα αυτό, με σύνθημα τον δήθεν εκσυγχρονισμό, και κυρίως η προβολή έωλων νομικών κατασκευών, οι οποίες στοχεύουν στην αποδυνάμωση του Συνταγματικού Όρου 'Επικρατούσα Θρησκεία'(άρθρο 3 του Συντάγματος), δημιουργούν βάσεις για συγκρούσεις και διχασμούς. Αλλά η Εκκλησία, θεματοφύλακας της κοινωνικής και εθνικής ειρήνης και ενότητας, της λαϊκής αλληλεγγύης, της αντίθεσής της στη βία και τον ρατσισμό, δεν πρόκειται βεβαίως να παρασυρθεί ή να ευνοήσει τον διχασμό του Λαού. Ελπίζει δε ότι και οι κρατούντες θα πράξουν το ίδιο".

    Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι "ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι να αντιγράψει τα κοσμικά καμώματα, τα ιδιοτελή συμφέροντα και να ικανοποιήσει εκείνους, οι οποίοι επιβουλεύονται την εθνική μας ταυτότητα. Ο αγών θα είναι ανένδοτος, με δύναμη λόγου, αλλά και ξένος προς κάθε μορφή περιθωριακής συμπεριφοράς, φανατισμού και μισαλλοδοξίας, η οποία πιθανό είναι να προκληθεί από προβοκάτορες, οι οποίοι επιδιώκουν να δυσφημίσουν την Ορθοδοξία εντός και εκτός της Ελλάδος. Τοιαύται συμπεριφοραί, οποθενδήποτε και αν προέρχονται, είναι καταδικαστέες".

    [02] ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2000 (22:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεόδωρος Πάγκαλος - Κώστας Λαλιώτης

    Το σχέδιο νόμου με την υπογραφή οχτώ συναρμοδίων υπουργών για το νέο οργανωτικό σχήμα της Ολυμπιάδας του 2004 κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το διοικητικό σχήμα της εταιρίας "Αθήνα 2004 θα λειτουργεί στο εξής με δύο συνθέσεις την τακτική και την ευρεία. Με το νέο οργανωτικό σχήμα που δημιουργείται, όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες χορηγούνται στην πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και στην τακτική πενταμελή σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από την πρόεδρο, ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Μπακούρης και τρία ακόμη μέλη που θα οριστούν με απόφαση του πρωθυπουργού.

    Η ευρεία σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου θα απαρτίζεται από 17 μέλη, μεταξύ των οποίων θα είναι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του "Αθήνα 2004", ο δήμαρχος Αθηναίων, δύο Ελληνες μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ο πρόεδρος με την γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στα πλαίσια της σύνθεσης αυτής θα δίνονται κατευθύνσεις και θα λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα αντικειμένου οικονομικής αξία άνω των 5 δισ. δραχμών.

    Το νομοσχέδιο ρυθμίζει ακόμη ζητήματα που αφορούν φορολογικές απαλλαγές για χορηγίες και αναθέτει στην ελληνική αστυνομία το έργο της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων, στο οποίο θα συμβάλλει ο στρατός και θα συμμετέχουν και εθελοντές.

    Προβλέπεται, τέλος, η δημιουργία ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει τέμενος που θα κτιστεί στην Παιανία Αττικής.

    Η Νέα Δημοκρατία σχολίασε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εννοεί τη συναίνεση ως επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων.

    [03] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2000 (19:24 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βρίσκονται σε ένα εντυπωσιακό θετικό σημείο και ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμόρφωσε μία νέα κατάσταση, διαφορετικά δεδομένα, τα οποία επηρεάζουν τη στάση, τη συμπεριφορά, αλλά και την προοπτική της Τουρκίας, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατόπουλος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη διεξαγωγή άσκησης στο Πεδίο Βολής Κρήτης, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι "στην ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρεια που βρισκόμαστε είμαστε γείτονες".

    "Θα παραμείνουμε γείτονες. Εχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, μεταξύ γειτόνων, να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες να υπάρξουν σχέσης καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας. Αυτή είναι η τάση εξέλιξης για τις σχέσεις των λαών τον 21ο αιώνα, ακόμα πιο έντονα από ό,τι στο παρελθόν", υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι είναι φυσιολογικό να αξιοποιήσουμε τη νέα προοπτική σύγκλισης της Τουρκίας με την Ευρώπη και την υποχρεωτική διαδικασία εξευρωπαϊσμού της, που επιβάλλεται μέσα από την απόκτηση της ικανότητας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να αντιμετωπίσουμε και τα όποια θέματα υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    "Είναι μία προοπτική με δυναμική. Θα χρειαστούν και αρκετός χρόνος, αλλά και χειροπιαστά μέτρα, γαι να επιβεβαιώσουμε το θετικό μίας τέτοιας εξέλιξης", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται περί διαμάχης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη.

    "Καμία διαμάχη δεν έχουμε. Οποιος γράφει για διαμάχες είναι βαθιά νυχτωμένος", είπε χαρακτηριστικά.

    [04] ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2000 (10:38 UTC+2)

    Πολύ σύντομα η Άγκυρα θα δώσει το "πράσινο φως" για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος", έχει λάβει ήδη σχετική απόφαση και απομένει πλέον να επιλέξει το χρόνο της επίσημης ανακοίνωσης. Τυπικά η απόφαση θα δοθεί στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης (ΥΟΚ), μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία, ωστόσο, ελέγχεται από τους στρατιωτικούς και είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διώξεις σε βάρος αριστερών και ισλαμιστών καθηγητών.

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο χρόνος της ανακοίνωσης θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα είναι πέραν του Σεπτεμβρίου.

    Το ενδεχόμενο άμεσης επαναλειτουργίας της Σχολής επιβεβαιώνεται και από πρώην εκπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, που διατηρεί άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση Ετσεβίτ και ο οποίος μάλιστα θεωρεί ότι "η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει αυτό το βήμα εντός του θέρους".

    Το Φανάρι, ωστόσο, που φέρεται να γνωρίζει το παρασκήνιο και την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, κρατά "κλειστά τα χαρτιά" του. Οι κινήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο είναι πολύ προσεκτικές, αφού η πολιτική ηγεσία και η κοινή γνώμη στην Τουρκία άρχισαν να αναγνωρίζουν τη συμβολή του στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ο κ. Βαρθολομαίος ερωτηθείς σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης , κατά την επίσκεψή του στη Σμύρνη, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι εποχή για δηλώσεις".

    [05] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DYNAMIC MIX - 2000"

    Τύρναβος, 27 Μαϊου 2000 (20:46 UTC+2)

    Κανονικά εξελίσσεται και σήμερα (5η ημέρα), η άσκηση "Dymanic Mix - 2000" σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το σχεδιασμό της, σε όλους τους τομείς.

    Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 24ωρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής, ''οι χερσαίες δυνάμεις, από Ελλάδα (1.379 άτομα), ΗΠΑ (3.530 άτομα) και Ουγγαρία (179 άτομα) υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Ελληνα Διοικητή του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου, Αντιστρατήγου Εμμανουήλ Μαντζάνα, συνέχισαν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεκπαίδευσης του πολυεθνικού τάγματος. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η άφιξη προσωπικού, υλικού και μέσων της 2ης Εκστρατευτικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ (ΙΙ Marine Expeditionary Brigade), στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Οι ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις συγκροτημένες σε τρεις ομάδες, υπό τον Επιχειρησιακό Ελεγχο του Διοικητού Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής (COMNAVSOUTH) Ιταλού Ναυάρχου Λουίτζι Λίλο, εκτέλεσαν τεχνικές Αεροναυτικές ασκήσεις επιφανείας, Τακτικές Ασκήσεις Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (TASMO), σε συνδυασμό με αεροσκάφη από αεροδρόμια της Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας, καθώς επίσης ασκήσεις πυρών και ανθυποβρυχιακού πολέμου, στις περιοχές ασκήσεως του Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου ως αύτως εξετέλεσαν ασκήσεις επιχειρήσεων επιφανείας με Πυραυλακάτους από την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Στις παραπάνω δραστηριότητες συμμετείχαν πλοία από τη Γαλλία (1 Φρεγάτα), Ελλάδα (4 Φρεγάτες, 4 Πυραυλάκατοι, 1 Υποβρύχιο), ΗΠΑ (1 Καταδρομικό, 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο), Ισπανία (2 Φρεγάτες), Ιταλία (1 Αεροπλανοφόρο, 2 Φρεγάτες, 1 Πετρελαιοφόρο), Τουρκία (2 Φρεγάτες, 2 Πυραυλάκατοι, 1 Πετρελαιοφόρο) και η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου (STANAVFORMED). Στο CAPO TEULADA (Σαρδηνία) η αποβατική δύναμη με τμήματα από Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία και Τουρκία συνολικής δύναμης περίπου 2.650 ανδρών και 10 αποβατικά πλοία, άρχισε την επιβίβασή της στα πλοία, προκειμένου να κατευθυνθεί προς την περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, μαζί με τη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Ναρκοπολέμου (MCMFORMED), η οποία ήδη κινείται προς την περιοχή νοτίου Ιονίου και αναμένεται να συνενωθούν τις προσεχείς μέρες με τη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου (STANAVFORMED).

    Οι Συμμαχικές Αεροπορικές Δυνάμεις υπό τον τακτικό έλεγχο του Ελληνα Διοικητή του 7ου Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) στη Λάρισα, Αντιπτεράρχου Μανούσου Παναγιώτη, πραγματοποίησαν σήμερα 206 εξόδους (συνολικά 792 από αρχής άσκησης), από αεροδρόμια που έχουν διατεθεί για την άσκηση στην Ελλάδα, για διεξαγωγή Επιχειρήσεων Αεράμυνας, Δίωξης βομβαρδισμού, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Τακτικής Αναγνώρισης, σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στις δεσμευμένες περιοχές του Νοτίου Αιγαίου και Νοτίου Ιουνίου.

    Από τα 147 συνολικά συμμαχικά αεροσκάφη που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο και συμμετέχουν στην "Dynamic Mix 2000" (Ελλάδα 66, ΗΠΑ 23, Γερμανία 17, Ισπανία 12, Τουρκία 12, Πορτογαλία 8, Γαλλία 7, ΝΑΤΟ 2), στις σημερινές δραστηριότητες έλαβαν μέρος αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία.

    Παράλληλα, αντιαεροπορικά μέσα από Γερμανία (3 Πυροβολαρχίες PATRIOT, 2 Πυροβολαρχίες HAWK, 5 Ουλαμοί ROLAND και αεροπορικό υγειονομικό κέντρο 1.892 άτομα) και Δανία (2 Πυροβολαρχίες HAWK - 212 άτομα) βρίσκονται αναπτυγμένες στις ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας''.

    Για το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διακλαδικού Συμμαχιικού Στρατηγείου, δεν προβλέπεται καμία αεροπορική δραστηριότητα, ενώ για τους άλλους τομείς είναι προγραμματισμένες ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους υπευθύνους να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που έχει ο υπό εκκαθάριση Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Πάγκαλος εξήγγειλε τη δημιουργία νέου φορέα αξιοποίησης των πολιτιστικών υποδομών του Λιμανιού και τη χρηματοδότηση έργων στο Βυζαντινό Μουσείο.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη με το νέο χαρτοφυλάκιο επιθεώρησε στο Λιμάνι τις ανακατασκευασμένες πρώην αποθήκες, οι οποίες λειτουργούν τώρα σαν πολυχώροι Πολιτισμού, δηλαδή εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι, αίθουσες προβολών και μουσικές σκηνές.

    Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στους χώρους αυτούς υπό την επίβλεψη ενός νέου φορέα αξιοποίησης.

    "Συμφωνήσαμε με τους υπευθύνους του Λιμανιού η πρόσβαση στο Λιμεναρχείο, η οποία δημιουργεί ένα πρόβλημα να γίνεται από τη δεξιά πλευρά, δηλαδή από το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού κατά μήκος της προβλήτας ούτως ώστε ο χώρος να μείνει ανοιχτός όλη την ημέρα και να είναι δυνατές και νυχτερινές, μέχρι ορισμένη ώρα και ημερήσιες χρήσεις", τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

    Στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού, θαύμασε από κοντά τα ευρήματα της Παλαιοχριστιανικής Ανατολής και υποσχέθηκε λύσεις σε διάφορα ζητήματα.

    Οπως διευκρίνισε εντός των προσεχών ημερών θα διατεθούν 100 εκατομμύρια από το υπουργείο για τη συνέχιση των εργασιών στο Μουσείο και 15 εκατομμύρια για την αγορά ενός ακτινολογικού μηχανήματος για την ανακαίνιση των εικόνων.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί ταχύτατα λύση για να τελειώσει εδώ, ένα ελαφρώς γελοίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις προθήκες της Εκθεσης του Αγίου Ορους.

    "Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, οι τεχνικοί κλπ. έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση, η οποία εμποδίζει να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες αίθουσες", τόνισε.

    Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ακόμη ότι συζήτησε με τους υπεύθυνους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει η εκκαθάριση.

    "Δεν είμαι διατεθειμένος να διαιωνίσω αυτή τη διαδικασία, θα δοθούν πολύ μικρές παρατάσεις, ένας, δύο ή τρεις μήνες", είπε και πρόσθεσε ότι όσες διαδικασίες δεν έχουν εκκαθαριστεί θα αναληφθούν από άλλους φορείς και συγκεκριμένα τις υπηρεσίες του υπουργείου.

    Ο κ. Πάγκαλος επισκέφθηκε και το χώρο της Αρχαίας Αγοράς, όπου ενημερώθηκε για το πλήρες ανασκαφικό έργο, καθώς και για τις προτάσεις χρηματοδότησης από το Γ΄ Πλαίσιο Στήριξης της τελικής φάσης ανάληψης της Αρχαίας Αγοράς.

    [07] ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Γιάννενα, 27 Μαϊου 2000 (19:49 UTC+2)

    Το σύγχρονο δίκτυο τηλεϊατρικής με το οποίο θα συνδέονται πλέον όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου εγκαινίασε στα Γιάννενα ο υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Πρόκειται για το μοναδικό ασύρματο δίκτυο στην Ελλάδα που χρησιμοποιείται για σκοπούς τηλεϊατρικής και τηλεεργασίας και έχει άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

    Τα σημεία που αποτελούν το βασικό κορμό του δικτύου είναι τα Γιάννενα, η Αρτα, η Πρέβεζα και οι Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

    [08] ΠΓΔΜ: ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Σκόπια, 27 Μαϊου 2000 (19:48 UTC+2)

    Στη δημοτικότητα ορισμένων πολιτικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται έρευνα που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του περιοδικού "Σταρτ".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο Κίρο Γκλιγκόροφ πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, καθώς το 63,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον κ. Γκλιγκόροφ, ενώ μόνο το 26% απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και 9,9% δεν απάντησε.

    Οσον αφορά το σημερινό πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι θετικά απάντησαν 36,9% των ερωτηθέντων, αρνητικά 48,4% και αρνήθηκαν να απαντήσουν 14%.

    Τρίτη θέση σύμφωνα με την έρευνα κατέχει ο πρώην πρωθυπουργός Μπράνκο Τσρβένκοφσκι για τον οποίο απάντησε θετικά το 33,7%, αρνητικά το 51,7%, ενώ το 14,6% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

    Εμπιστοσύνη στο σημερινό πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ότι έχει το 26% των ερωτηθέντων, το 64,6% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, ενώ δεν απάντησε το 9,4%.

    Για τον Στόγιαν Αντοφ, πρώην πρόεδρο της Βουλής και αρχηγό του Φιλελεύθερου κόμματος θετικά απάντησε το 24,1%, αρνητικά το 60,3% και δεν απάντησε το 15,6%.

    Για τον αρχηγό του κόμματος Δημοκρατική Ενωση και πρώην υπουργό Εσωτερικών Πάβλε Τραγιάνοφ θετικά απάντησε το 22,8% των ερωτηθέντων, αρνητικά 55,9%, ενώ απάντησε δεν έδωσε το 21,3%.

    Το Βάσιλ Τοπούρκοφσκι, πρόεδρο της Δημοκρατικής Εναλλαγής και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θεωρεί ικανό πολιτικό το 22,2%, το 67,8% των ερωτηθέντων έχει αρνητική εικόνα για τον κ. Τοπούρκοφσκι, ενώ αρνήθηκαν να απαντήσουν το 10% των ερωτηθέντων.

    Θετική εικόνα για τον Αρμπεν Τζαφέρι, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών έχει το 16,5% των ερωτηθέντων, αρνητική το 78,1% και δεν απάντησαν το 5,5%.

    Στην ερώτηση εάν εμπιστεύονται την κυβέρνηση απάντησαν θετικά το 23,2% των ερωτηθέντων, αρνητικά το 67,8% και δεν απάντησαν το 9% των ερωτηθέντων.

    Στην ερώτηση εάν εμπιστεύονται τη σημερινή Βουλή θετικά απάντησε το 24,3%, αρνητικά το 65,6% και δεν έδωσε απάντηση το 10,1%.

    Στην ερώτηση εάν έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου θετικά απάντησε το 21,1%, αρνητικά το 64,2% και δεν έδωσε απάντηση το 14,7%.

    Να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε τον Απρίλιο σε δείγμα 1.000 πολιτών από όλες τις περιοχές της χώρας.

    [09] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ν.Δ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ"

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2000 (19:05 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει καθημερινά ότι παραμένει κόμμα περιορισμένης ευθύνης και ότι δεν μπορεί να συμβάλει στην πορεία της χώρας στον 21ο αιώνα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος.

    "Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής συνεχίζουν να απουσιάζουν από τη δημόσια ζωή της χώρας. Παραμένουν εγκλωβισμένοι στον κύκλο της εσωστρέφειας και της κομματικής ομφαλοσκόπησης", τόνισε ο κ. Ρέππας.

    "Πρέπει να αντιληφθούν", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ν.Δ. μετά την εκλογική ήττα, δεν μπορεί να προσφέρει άλλοθι στον αρχηγό της, ούτε του επιτρέπει ισχυρισμούς που δε στρέφονται τελικώς εναντίον της κυβέρνησης, αλλά εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και αυτής της ίδιας της αξιοπιστίας του και της δυνατότητάς του να χειριστεί μείζονα ζητήματα".

    [10] ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ Χ. ΘΑΤΣΙ

    Σκόπια, 27 Μαϊου 2000 (18:40 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, μίλησε σήμερα στο Συνέδριο "Περιφερειακή Συνεργασία και το μέλλον των Βαλκανίων" που πραγματοποιείται στην Πρίστινα.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση του ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων από την Πρίστινα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην ομιλία του με θέμα "Το Κόσοβο και οι γείτονες του μαζί στο μέλλον" τόνισε ότι είναι ιδανική η χρονική στιγμή κατά την οποία διοργανώνεται η συνάντηση αυτή, δηλαδή ένα χρόνο μετά τα θυελλώδη γεγονότα στην περιοχή.

    "Το Κοσσυφοπέδιο έγινε σήμερα ένας παράγοντας με τον οποίο θα πρέπει να επικοινωνούμε", υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

    Επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και πρόσθεσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη, είναι πρωτοβουλία που άρχισε να επιδρά θετικά στην περιοχή.

    Η ΠΓΔΜ αποδίδει μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους συναντήσεις, είπε ο κ. Γκεοργκίεφσκι υπογραμμίζοντας ότι αντιλαμβάνεται το Κόσοβο ως μία πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία, ως τόπο νέων σχέσεων στα Βαλκάνια και νέας ατμόσφαιρας στην περιοχή.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν ο διοικητής της KFOR στρατηγός Χουάν Ορτούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μπράνκο Λούκοβατς, ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας Μίρος Τσάκο.

    Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι στις επαφές που είχε με τον Χασίμ Θάτσι συμφώνησε να ανοίξει στην Πρίστινα γραφείο αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ. Αλλωστε κάτι τέτοιο οι κ.κ. Γκεοργκίεφσκι και Θάτσι είχαν συμφωνήσει πριν από ένα χρόνο όταν ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου είχε επισκεφθεί τα Σκόπια.

    Οταν ρωτήθηκε ο κ. Γκεοργκίεφσκι πως θα αντιδράσει η Σερβία απάντησε ότι η χώρα του δεν κάνει τίποτε περισσότερο από ότι κάνει η διεθνής κοινότητα.

    [11] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η Α' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Ρόδος, 27 Μαϊου 2000 (17:48 UTC+2)

    της Αγγέλας Φωτοπούλου

    Η δημιουργία Προξενικών Γραφείων της Ελλάδας στη Μαρμαρίδα και το Μποντρούμ της Τουρκίας και η διευκόλυνση έκδοσης βίζας για μονοήμερες επισκέψεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των διατάξεων της Συνθήκης του Σέγκεν προτάθηκε στη διάρκεια της Α΄ Περιφερειακής Συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με πρωτοβουλία του Δήμου Ροδίων.

    Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναϊδης έτυχε υποστήριξης από τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της τουρκικής πλευράς, ενώ στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης περιλήφθηκε η επιθυμία των συνέδρων για διευκόλυνση έκδοσης βίζας στους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

    Τόσο ο Τούρκος αρθρογράφος και πρώην υπουργός Τουρισμού και Πληροφοριών Ορχάν Μπιργκίτ, όσο και ο δημοσιογράφος Ιζζέντ Σεντές ζήτησαν την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που δημιουργούν κυρίως οι κατώτεροι προξενικοί υπάλληλοι.

    Ο κ. Σεντές αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ισχυρίστηκε πως το μόνο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, είναι το Κυπριακό, το οποίο προϋπήρχε των προβλημάτων στο Αιγαίο.

    Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ μία ελληνοτουρκική σύρραξη κάνοντας μάλιστα αναφορά σε πρόσφατη δήλωση υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου.

    Στη διάρκεια της Συνάντησης ανακοινώθηκε η επικείμενη αδελφοποίηση του Κουσάντασι με τη Σάμο. Το σχετικό πρωτόκολλο θα υπογραφεί στις 30 Ιουνίου.

    Επίσης, ο Δήμαρχος Μαρμαρίδας Ισμέτ Καραντίντς πρότεινε στον ομόλογό του της Ρόδου αδελφοποίηση των δύο Δήμων. Ο Δήμαρχος Ροδίων Γιώργος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα υπογραφεί πρωτόκολλο που θα προβλέπει ουσιαστική συνεργασία και όχι μόνο ανταλλαγές φολκλορικών συγκροτημάτων.

    Παράλληλα προτάθηκε η συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών Δήμων του Αιγαίου και η δημιουργία ενός δικτύου παράκτιων Δήμων, που θα συνεργάζονται σε θέματα όχι μόνο εμπορίου και τουρισμού, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ο υπεύθυνος Ενημέρωσης του Δικτύου της ΕΡΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δάμων Δαμιανός αναφερόμενος στη Θράκη, τόνισε ότι η περιοχή αυτή έμεινε μακριά από τις εξελίξεις λόγω των πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και λόγω της πληθυσμιακής της σύνθεσης και της γεωγραφικής της θέσης.

    Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, ενώ παραλληλίζοντας την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με αυτήν της Ρόδου, επισήμανε ότι η Ρόδος βρίσκεται έτη φωτός μπροστά, γιατί σε αυτή την περιοχή δεν τέθηκε ποτέ θέμα μειονότητας.

    Τέλος, ο διευθυντής του Α ' και Β΄ Προγράμματος της ΕΡΑ Νικήτας Λιοναράκης επισήμανε ότι οι δημοσιογράφοι των δύο χωρών μέχρι τη Διάσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Επαφής τους που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, να λειτουργήσουν ως μέντορες για την επίλυσή του και παράλληλα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες στη Νοτιανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

    [12] ΚΟΥΣΝΕΡ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 27 Μαϊου 2000 (17:41 UTC+2)

    Ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο διήμερο συνέδριο "Περιφερειακή Συνεργασία και το μέλλον των Βαλκανίων", που πραγματοποιείται στην Πρίστινα, επεσήμανε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση του μέλλοντος του Κοσσυφοπεδίου.

    "Χωρίς αυτή", τόνισε ο Κουσνέρ "δε θα λυθούν τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο" και πρόσθεσε πως πρέπει να ενθαρρυνθεί η σερβική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, αλλά και η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Στο συνέδριο όπου συμμετέχουν αξιωματούχοι από την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, καθώς και Σέρβοι και Αλβανοί εκπρόσωποι από το Κοσσυφοπέδιο,

    θα εξεταστούν θέματα ασφάλειας, η πολιτική κατάσταση, η περιφερειακή συνεργασία και η προώθηση της δημοκρατίας.

    [13] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 27 Μαϊου 2000 (17:08 UTC+2)

    Ο γιουγκοσλαβικός στρατός που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο τέθηκε σε ετοιμότητα εξαιτίας φόβων διείσδυσης σε περιοχές της δημοκρατίας, της φοιτητικής οργάνωσης της αντιπολίτευσης Otpor, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vijesti, η οποία επικαλείται δηλώσεις του στρατηγού Μίλοραντ Ομπράντοβιτς.

    Ο κ.Ομπράντοβιτς φέρεται να είπε ότι "οι εξωτερικοί εχθροί σε συνεργασία με τους αυτονομιστές και τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις εργάζονται για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης εξουσίας" και διέταξε επαγρύπνηση κατά εισβολέων "της τρομοκρατικής οργάνωσης Otpor".

    Στην εντολή του στρατηγού αναφέρεται ότι εχθρικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταστρέψουν τη Γιουγκοσλαβία "να εκφοβίσουν την κοινή γνώμη και να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο, μέσω των τρομοκρατικών ενεργειών κατά του στρατού, των πολιτικών και των επιχειρηματιών".

    [14] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2000 (17:02 UTC+2)

    Το σαφέστατο προβάδισμα της Κύπρου έναντι των άλλων πέντε υποψηφίων χωρών

    της ομάδας του Λουξεμβούργου (χώρες πρώτου κύματος) επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή Διακυβερνητική Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες.

    Στη σημερινή συνάντηση άνοιξαν τρία νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων τα οποία

    αφορούν την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, τη συνεργασία στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και τις διατάξεις οικονομικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα. Απομένει πλέον το τελευταίο κεφάλαιο, της γεωργίας, που θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα στις 13 Ιουνίου σε επίπεδο υπουργών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2000 (17:01 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Τάσο Παπαδόπουλο, και τα μέλη της, Δημήτρη Συλλούρη, Δώρο Χριστοδουλίδη και Δώρο Θεοδώρου, μεταβαίνει αύριο στη Λισσαβόνα όπου θα συμμετάσχει στην 22α Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αιτητριών χωρών (COSAC).

    Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρει ότι στη Διάσκεψη, που θα

    πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαϊου, θα συζητηθούν η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η διεύρυνση σε σχέση και με την απασχόληση καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ANAMENONTAI ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2000 (17:01 UTC+2)

    Ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 10 με 15% σε σύγκριση με το 1999 υπολογίζεται ότι θα έχει η τουριστική κίνηση από τη Βρετανία στην Κύπρο φέτος, τόσο κατά την καλοκαιρινή όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία των γραφείων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο Λονδίνο.

    Ο διευθυντής των γραφείων, Ορέστης Ρωσίδης, δήλωσε ότι οι κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, που έγιναν μέχρι τον Απρίλιο, είναι αυξημένες κατά 22%.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2000 (17:01 UTC+2)

    Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία η 10η Συνάντηση των Προέδρων μελών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Συνδέσμους Τραπεζών ευρωπαϊκών χωρών.

    Σε χαιρετισμό του προς τους συνέδρους, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Τάκης Κληρίδης, είπε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο θα ελευθεροποιηθεί από το 2001, όπως και ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ρόλου των εμπορικών τραπεζών στην αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί η προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βιέννη, 27 Μαϊου 2000 (16:46 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ προειδοποίησε σήμερα τη Γαλλία οτι η φιλόδοξη προεδρία της στην Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει προβλήματα εαν συνεχίσει να στηρίζει τις διπλωματικές κυρώσεις που επέβαλε Ένωση στη Βιέννη.

    Η κ.Βάλντνερ προέβη στην προειδοποίηση αυτή, μετά τη δήλωση του Γάλλου ομολόγου της, Ιμπέρ Βεντρίν, ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής στη στάση της Ε.Ε. προς την Αυστρία.

    Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου, ελπίζοντας ότι θα προωθήσει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της θητείας της.

    "Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν, αλλά αν δε βρούμε λύσεις δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολο να προχωρήσουμε" είπε η κ.Βάλντνερ, προσθέτοντας ότι "οι Γάλλοι διπλωμάτες και πολιτικοί είναι σημαντικό να είναι πραγματιστές και να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα με επαγγελματισμό".

    Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρότασή της για τη δημιουργία επιτροπής επίβλεψης που θα παρακολουθεί την Αυστρία, με στόχο την άρση των κυρώσεων.

    [19] ASIA FORUM: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2000 (14:46 UTC+2)

    Ατού για την ενίσχυση του κλάδου των μεταφορών και της εθνικής οικονομίας στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει η δημιουργία αλυσίδας κέντρων διαμετακομιστικού εμπορίου, όπως επεσήμανε o πρόεδρος του Συνδέσμου Διεθνών Διαμεταφορέων, Μιχάλης Ευθυμίου, στο πλαίσιο της έκτης ημέρας των εργασιών του ASIA FORUM 2000.

    Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, η λειτουργία διαμετακομιστικών κέντρων θα άνοιγε το δρόμο για την εισροή πολύτιμου συναλλάγματος στην Ελλάδα, αλλά και για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας, αφού θα δημιουργούνταν τακτικές γραμμές προς όλα τα κράτη, με αποτέλεσμα η μικρή εξαγωγική παραγωγή της Ελλάδας να προωθείται χωρίς υπέρμετρη μεταφορική επιβάρυνση.

    Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου. Παράλληλα, τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά χρησιμοποιούνται περισσότερο για μεταφόρτωση, παρά για διαμετακόμιση, διότι σύμφωνα με το υπάρχον καθεστώς δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στους χώρους αυτούς, σημείωσε ο κ. Ευθυμίου και επεσήμανε την ανάγκη άρσης των όποιων εμποδίων που όπως είπε στην πλειοψηφία τους είναι τεχνητά και όχι φυσικά- ώστε η διαμετακόμιση και οι συνδυασμένες μεταφορές να αναπτυχθούν σε όλο τους το εύρος.

    Στο μεταξύ, πάνω από 65,3 δισ. αιγυπτιακές λίρες επενδύθηκαν τα τελευταία χρόνια στους κλάδους των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών στην Αίγυπτο, όπως διευκρίνισε ο σύμβουλος του Αιγυπτίου Υπουργού Μεταφορών, Fouad Abd El Aziz Khalil, στο πλαίσιο του ASIA FORUM 2000. Παράλληλα, ποσοστό 50% των κεφαλαίων ύψους 378 δισ. αιγυπτιακών λιρών, που τοποθετήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία στην Αίγυπτο, κατευθύνθηκε γενικότερα σε έργα υποδομών.

    Μάλιστα, η υπάρχουσα νομοθεσία, που ευνοεί τις ξένες επενδύσεις άνοιξε το δρόμο για τη σημαντική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, οι συνεχείς επενδύσεις δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει πλήρως την εικόνα των εναέριων, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών στο αφρικανικό κράτος.

    Η μερίδα του λέοντος των επενδεδυμένων κεφαλαίων απορροφήθηκε σε έργα αναβάθμισης των τοπικών δικτύων μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, τα δίκτυα σιδηροδρομικών μεταφορών επιμηκύνθηκαν στα 9.360 χλμ, έναντι 6.900 χλμ προ ολίγων ετών, ενώ η διακίνηση επιβατών -μέσω σιδηροδρόμου- ξεπέρασε τα 800 εκατ. άτομα ετησίως, έναντι 318 εκατ. μέχρι πρότινος.

    Αντίστοιχη πρόοδος κατεγράφη σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο- στις ποτάμιες μεταφορές, αλλά και στο εγχώριο οδικό δίκτυο, που έχει επεκταθεί στα 44.000 χλμ, έναντι 15.000 χλμ προ ετών. Περαιτέρω, το διακινούμενο μέσω θάλασσας φορτίο έφτασε τους 55 εκατ. τόνους ετησίως, έναντι 26 εκατ. τόνων μέχρι πρότινος, ενώ τα αεροδρόμια αυξήθηκαν σε 23, με τη δημιουργία 10 νέων αερολιμένων.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται εξάλλου, το μετρό του Καΐρου, αφού τον Οκτώβριο του 2000 αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελευταία φάση του έργου κατασκευής δεύτερης γραμμής, προϋπολογισμού 9,5 δισ. αιγυπτιακών λιρών. Επιπλέον, στις ράγες μπαίνει σύντομα και μια τρίτη γραμμή, κόστους 10,5 δισ. λιρών, για την οποία έχει ήδη προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός.

    Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η αρμενική κυβέρνηση για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφορών, με τη χρηματοδοτική αρωγή και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ.Κaren Aghdayan, αναπληρωτής διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας.

    Το μέλλον της αρμενικής οικονομίας εξαρτάται κατά ένα σημαντικό βαθμό από την ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών, είπε χαρακτηριστικά ο Αρμένιος σύνεδρος, διευκρινίζοντας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα, για την υπογραφή συμφωνίας ύψους 13 εκατ. δολ, που αφορά στη συντήρηση-επανακατασκευή τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών για τον τομέα των μεταφορών με τη Ρωσία, ο οποίος απέδωσε ήδη τους πρώτους καρπούς. Πάντως, οι πρωτοβουλίες διακρατικής συνεργασίας της αρμενικής κυβέρνησης δεν αναλώνονται στις επαφές με τη Ρωσία. Η Αρμενία προσπαθεί να δρομολογήσει περισσότερες διακρατικές συνεργασίες, στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας TRACECA, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του αρμενικού Υπουργείου Μεταφορών, κατέληξε ο κ.Αghdayan.

    Έμφαση στην πρωτοβουλία TRACECA δίδει άλλωστε και η κυβέρνηση της Γεωργίας, όπως διευκρίνισε στο πλαίσιο του ASIA FORUM, ο διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Μεταφορών της χώρας, George Gogiashvili. Eλπίδα της γεωργιανής κυβέρνησης, διευκρίνισε ο ομιλητής, είναι ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, θα ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των ξένων επενδύσεων στον τομέα των μεταφορών της Γεωργίας.

    Οι μεταφορές κατατάσσονται ούτως ή άλλως στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποδίδει το 50% των ετήσιων εσόδων της Γεωργίας, προσπορίζοντας στο κράτος πάνω από 45 εκατ. δολ ετησίως. Ενδεικτικό είναι ότι, μόνο πέρυσι, περί τους 15.000.000 τόνους φορτίου διακινήθηκαν μέσω του γεωργιανού σιδηροδρόμου και άλλοι τόσοι μέσω των δύο κύριων λιμανιών της χώρας. Μάλιστα, οι ευοίωνες προοπτικές για τον κλάδο των μεταφορών στη Γεωργία θα διευρυνθούν την επόμενη διετία, αφού μέχρι το 2002, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διασυνδέσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

    Με γοργούς ρυθμούς τρέχει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των δικτύων μεταφορών στην Τσεχία, με όχημα τρία έγγραφα που ενέκρινε η κυβέρνηση της χώρας, για την πολιτική μεταφορών, την εθνική στρατηγική ανάπτυξης και τη διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γνωστοποίησε στο πλαίσιο του ASIA FORUM ο κ.Miroslav Vancura, διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Τσεχίας.

    Ήδη, ο τομέας των μεταφορών στην Τσεχία αλλάζει σταδιακά πρόσωπο, με τη χρηματοδοτική αρωγή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αιμοδοτεί οικονομικά την κατασκευή έργων στο οδικό δίκτυο, στο πλαίσιο του προγράμματος PHARE. Ηδη κατασκευάζονται δύο άξονες οδικών μεταφορών, εκ των οποίων ο πρώτος προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτείται κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό- αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2002.

    [20]

    [21] ASIA FORUM: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2000 (14:06 UTC+2)

    Κλειδί για την ανάπτυξη της ευρασιατικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, αποτελεί η διακρατική συναίνεση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υπέρβαση των ξεχωριστών εθνικών προτεραιοτήτων. Αυτό τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο της έκτης ημέρας των εργασιών του ASIA FORUM 2000.

    Για να γίνουν πράξη οράματα όπως αυτό της λειτουργίας του ευρασιατικού άξονα TRACECA, που θα συνδέει την Ευρώπη με την Κεντρική Ασία, μέσω Καυκάσου και Κασπίας Θάλασσας, "τα κράτη της περιοχής πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι επιβάλλεται η άρση των ξεχωριστών εθνικών προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

    Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών ανέφερε ότι ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, για την ενοποίηση του χώρου των μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Μετά την υπογραφή memorandum of understanding (υπομνήματος αμοιβαίας κατανόησης) μεταξύ των 11 Υπουργών Μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σημείωσε ο κ. Μανιάτης- ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη της περιοχής σε παγκόσμιο κόμβο διαμετακόμισης, μέσω της άρσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των ποσοστώσεων, της ενιαιοποίησης της τιμολογιακής πολιτικής και της αύξησης της διαφάνειας στις συναλλαγές.

    Την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες εξακολουθούν να υστερούν έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους, αφού "πλήττονται από διαρθρωτικό κατακερματισμό και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες οικονομικά", διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Γεώργιος Ζυγογιάννης.

    Πάντως, κατά την τελευταία τετραετία, οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς επέτυχαν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητάς τους και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητά τους, μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συμμετοχών σε αεροπορικές συμμαχίες παγκόσμιας εμβέλειας.

    "Οι αεροπορικές μεταφορές αποτελούν το δυναμικότερο κομμάτι του κλάδου των μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 7% του ακαθάριστου ΑΕΠ των 15, προσφέρει το 7% των θέσεων απασχόλησης και αντιστοιχεί στο 40% των επενδύσεων των κρατών-μελών και στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ε.Ε", διευκρίνισε ο κ. Ζυγογιάννης, υπενθυμίζοντας ότι με βάση τις τελευταίες μελέτες της αγοράς- η ζήτηση για αερομεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5% για τα επόμενα 20 χρόνια.

    Στο σκηνικό αυτό, ιδιαίτερη έμφαση επιβάλλεται να δοθεί κατά τα επόμενα χρόνια στο θέμα του ελέγχου της κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. "Το καλοκαίρι του 2000 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το θέμα του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας είναι άμεσης προτεραιότητας, γιατί οι μεν αεροπορικές εταιρίες χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, λόγω καθυστερήσεων, ενώ οι επιβάτες εξακολουθούν να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία", διευκρίνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ο.Α).

    Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο κ. Ζυγογιάννης, επιβάλλεται να ξεπεραστεί άμεσα ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, μεταξύ κρατών και μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης. "Η Ο.Α υποστηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες της Επιτρόπου Μεταφορών, Λογιόλα Ντε Παλάτσιο, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου ουρανού πάνω από την Ευρώπη", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Ζυγογιάννης, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση της Κομισιόν προς τις ΗΠΑ, για τη δημιουργία κοινού αεροπορικού χώρου, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρωτοβουλία αυτή δρομολογήθηκε κατόπιν πρότασης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιριών (ΑΕΑ), στην οποία μετέχει ενεργά και η Ολυμπιακή Αεροπορία, μαζί με άλλους 27 ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

    Περαιτέρω, ένα από τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα της Ένωσης είναι η ευρωπαϊκή συμφωνία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας του ιπτάμενου προσωπικού. Η συμφωνία αυτή στην οποία η ΑΕΑ κατέληξε από κοινού με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς της ΕΕ- θα εφαρμοστεί ως κοινοτικό δίκαιο. Σύμφωνα με τον κ. Ζυγογιάννη, η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "οι κοινωνικοί εταίροι έφτιαξαν κοινοτικό δίκαιο, χωρίς τη νομοθετική παρέμβαση της Ευρωβουλής ή την εκτελεστική παρέμβαση της Επιτροπής".

    Αναφερόμενος τέλος, στις ελληνικές αερομεταφορές, ο πρόεδρος της Ο.Α τόνισε ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το Μάρτιο του 2001, συνιστά ένα μεγάλο έργο υποδομής για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

    [22] ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΥ

    Πύλη Φάτμα, 27 Μαϊου 2000 (14:06 UTC+2)

    Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εγκαταστάθηκαν σήμερα στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, από όπου προσπάθησαν να απομακρύνουν του πολίτες του Λιβάνου από τα συρματοπλέγματα, από όπου χλεύαζαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δυνάμεις του ΟΗΕ εγκατέστησαν οχήματα και στρατιώτες στην Πύλη Φάτμα, σημείο όπου καθημερινά συγκεντρώνονται Λιβανέζοι από τη μέρα που αποχώρησαν τα ισραηλινά στρατεύματα από το Νότιο Λίβανο. Χθες, μάλιστα, σημειώθηκαν και περιστατικά βίας, όταν κάποιοι Λιβανέζοι πέταξαν πέτρες στην ισραηλινή πλευρά, προκαλώντας υλικές καταστροφές.

    [23] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

    Ουάσινγκτον, 27 Μαϊου 2000 (14:06 UTC+2)

    Περιοδεία σε τέσσερις χώρες θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον από τις 30 Μαϊου μέχρι τις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης.

    Ο Κλίντον θα επισκεφτεί την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ στην ατζέντα του περιλβάνονται θέματα όπως η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας και η σταθεροποίηση των υπερατλαντικών σχέσεων των ΗΠΑ.

    Η σύνοδος Κλίντον - Πούτιν θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Ιουνίου, ενώ στην Πορτογαλία αναμένεται να συζητήσει και το θέμα της Ευρωπαϊκής ασφάλειας.

    Στη Γερμανία θα βρίσκεται την 1η Ιουνίου, και θα έχει επαφές με τον πρόεδρο, Γιοχάνες Ράου και τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [24] ΑΙΧΜΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΒΕΛΓΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Βιέννη, 27 Μαϊου 2000 (14:05 UTC+2)

    Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, προέβη σε φραστική επίθεση κατά του Βελγίου, κατηγορώντας το ότι η εχθρική στάση των Βρυξελλών καθιστά τη χώρα περισσότερο απομονωμένη από την Αυστρία.

    Το Βέλγιο αντιτάχθηκε στην άρση των διπλωματικών κυρώσεων κατά της Αυστρίας, υπέρ των οποίων τάχθηκαν ορισμένες χώρες - μέλη της Ε.Ε. Ο γερμανός καγκελάριος σχολίασε αρνητικά τη στάση αυτή σε συνέντευξή του στο περιοδικό Format, καθώς επίσης και την απόφαση της Γερμανίας να διατηρηθεί η διπλωματική απομόνωση της Αυστρίας. "Τα γερμανικά κίνητρα είναι πολλές φορές ασαφή και συγκεχυμένα, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε" είπε ο κ.Σιούσελ.

    Παράλληλα, βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, για την πρόσφατη πρότασή του για ομοσπονδιοποίηση της Ε.Ε. με πυρήνα της εξουσίας στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι "η ιδέα μίας ομόσπονδης Ευρώπης με δική της κυβέρνηση και κοινοβούλιο, παράλληλα με την ενίσχυση των κρατών, δεν έχει νόημα και εφαρμογή με κανένα τρόπο μέχρι στιγμής".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 27 May 2000 - 18:14:14 UTC