Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»
  • [02] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [03] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ»
  • [04] ΑΦΟΡΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [05] Η ΚΡΟΤΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [06] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [07] Γ. ΚΑΛΟΣ: ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [08] ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [10] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ
  • [11] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 4.000 Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] Ο ΦΙΣΕΡ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
  • [13] ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [14] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [15] ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
  • [16] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
  • [17] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [18] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [19] ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ Ο ΣΙΡΑΚ
  • [20] Μ. ΞΑΦΑ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [21] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [22] Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ: «ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ»
  • [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1977-1988)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αναφερόμενος στον τρίτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζει αύριο στη Γενεύη, εξέφρασε την απαισιοδοξία του, διατυπώνοντας την πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτα το θετικό διότι η Τουρκία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αλλάξει στάση. "Αυτό είναι διάχυτο, αυτό φαίνεται από όλα τα γεγονότα, από όλες τις εξελίξεις. Αν πρόκειται κάποτε να υποχρεωθεί να αλλάξει στάση, τότε θα υπάρξει και προοπτική. Αλλά κακά είναι τα ψέματα, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα η οποία είναι ότι εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, δεν πάρουν την πολιτική απόφαση να υποχρεώσουν την Τουρκία να αλλάξει στάση, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ντενκτάς μας έχει συνηθίσει να προκαταλαμβάνει και να προκαλεί πριν από σημαντικές συναντήσεις ή σημαντικές εξελίξεις στο κυπριακό, ο κ. Κυπριανού επισήμανε:

    "Είναι πολιτική και τακτική της Άγκυρας η οποία έχει τον Ντενκτάς εδώ και τον οποίο χρησιμοποιεί ανάλογα με το δικό της πρόγραμμα και τη δική της στρατηγική. Βεβαίως ο Ντενκτάς συμπεριφέρεται ως ένας ευτυχής αυτοκράτορας στα κατεχόμενα και του αρέσει να διατάζει από κει και από δω στρατεύματα, ακόμα και κατοχικά. Το "ανέχεται" η Άγκυρα, το ενθαρρύνει. Αυτή είναι μια πολιτική της Άγκυρας η οποία σε κάθε στιγμή που θεωρείται ότι είναι σημαντικός σταθμός δημιουργεί κάτι για να εξασφαλίσει κάποια πρόσθετα ανταλλάγματα. Και αυτός είναι ένας λόγος τώρα αντιλαμβάνομαι, έχει δημιουργηθεί όλη αυτή η κατάσταση εκεί γύρω στο μικρό χωριό Στροβίλια".

    [02] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Περιπετειώδης ήταν η προσγείωση αεροσκάφους στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, που φόβισε επιβάτες και παρευρισκόμενους. Αεροσκάφος τύπου "Τουπόλιεφ" των ουγγρικών αερογραμμών σύρθηκε 200 μέτρα στο έδαφος, καθώς δεν άνοιξαν οι τροχοί. Ο πιλότος κατόρθωσε να το ανυψώσει και προσγειώθηκε τελικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Η περιπέτεια για τους 86 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος ξεκίνησε όταν το αεροσκάφος ξεκίνησε τη διαδικασία προσγείωσής του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Οι πληροφορίες που είναι συγκεχυμένες, αναφέρουν ότι ενδεχομένως να άνοιξε μόνο ο μπροστινός τροχός του αεροσκάφους, ενώ οι τροχοί που βρίσκονται στα δύο φτερά δεν άνοιξαν. Ετσι, το αεροσκάφος κατά την προσγείωσή του χτύπησε στο έδαφος και σύρθηκε με το πίσω μέρος, κυρίως την ουρά. Μάλιστα, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη αναφέρουν ότι αποκολλήθηκε και ένα μέρος του αεροσκάφους, ενώ λέγεται ότι αμέσως μετά την επιτυχή προσπάθεια του πιλότου που κατάφερε να ανυψώσει το αεροσκάφος, στο σημείο εκείνο αμέσως μετέβη ένα ειδικό όχημα, το οποίο και περισυνέλεξε το κομμάτι αυτό.

    Η δεύτερη προσπάθεια του πιλότου για να προσγειώσει το αεροσκάφος, η οποία ήταν και επιτυχής, έγινε περίπου δεκαπέντε λεπτά αργότερα. Τότε οι τροχοί λειτούργησαν κανονικά, δόθηκε η άδεια από τον πύργο ελέγχου, ενώ είχαν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Οι επιβάτες, δήλωσαν ότι είχαν την αίσθηση πως μύριζε καμμένο λάστιχο μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια προσγείωσης. Η υπόθεση ερευνάται από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο αν πρόκειται για υπόθεση αμέλειας ή βλάβης.

    [03] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ»

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Υπερβολικό, θεωρεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το θόρυβο που προκάλεσε στην Ελλάδα το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας" για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Σε ερώτηση για το ποια είναι η άποψη του Πατριάρχη και η συμβουλή του για να λυθεί η κρίση, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε: "Εγώ την άποψή του την καταλαβαίνω, είναι αυτή που από την πρώτη στιγμή πήρε θέση παρά το ότι προσπαθήθηκε να διασκεδαστεί, αλλά αυτά είναι θέματα που αφορούν τον ίδιο κι εγώ δεν μπορώ να ερμηνεύω τον πατριάρχη. Πάντως η γνώμη του είναι ότι για το θέμα είναι υπερβολικός ο θόρυβος που γίνεται και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία και αξία. Υπάρχουν θέματα που απασχολούν πολύ σοβαρά την εποχή μας, την πορεία της ορθοδοξίας και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σ' αυτό. Ήταν κατευναστικός, έτσι τον έκρινα."

    Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με τις προϋποθέσεις ενός διαλόγου για την επίλυση της κρίσης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε :

    "Καταρχήν εγώ συμφωνώ με αυτά που διαβάζω και σήμερα ότι ο πρωθυπουργός -και μου το είπε κι εμένα χθες ότι δεν έχει νόημα τυχαίες συναντήσεις κλπ, μακάρι να μπορούσε να οργανωθεί ένας διάλογος απευθείας ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχιεπίσκοπο. Βέβαια η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της σε ό,τι αφορά τις ταυτότητες, ο αρχιεπίσκοπος μπορεί να βάλει το θέμα και να απαντήσει ο πρωθυπουργός όπως αναμένεται να απαντήσει βέβαια, αλλά η ουσία είναι να ανοιχτεί μια ατζέντα πέρα από αυτό, γιατί αυτό είναι λυμένο για μας. Να φτιαχτεί μια ατζέντα που πρώτον να διασκεδάσει τους όρους της εκκλησίας για τον θρησκευτικό αποχαρακτηρισμό της πολιτείας έτσι όπως εξηγείται και όπως επιστρατεύονται τα λάβαρα της Αγίας Λαύρας για να πείσουν ότι υπάρχει αυτός ο φόβος και από την άλλη μεριά να μπουν επί της ουσίας κάποιων προβλημάτων που υπάρχουν και των σχέσεων και της πορείας μας και των κοινών στόχων που έχουμε και να βρεθεί ένα γόνιμο πεδίο συζήτησης που θα εκτονώσει και την κρίση και όλα αυτά. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα μπορούσε να διαλέξει έναν τέτοιο δρόμο ο αρχιεπίσκοπος και φαντάζομαι ότι τις επόμενες μέρες θα πάει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν κερδίζει νομίζω και η εκκλησία από όλη αυτή την ιστορία."

    Τέλος σε ερώτηση για το ποιος θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, αν θα ζητήσει μία συνάντηση ο αρχιεπίσκοπος, ή αν θα τον καλέσει ο πρωθυπουργός, ο κ. Σκανδαλίδης είπε:

    "Αυτό μπορεί να βρεθεί, δεν είναι να μπούμε εμείς σ' αυτή τη διαδικασία. Όποιος δεν θέλε να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει. Μπορούμε να βρούμε τον τρόπο, δεν είναι εκεί το πρόβλημα, δεν θα πέσει το κύρος κανενός, άνετα μπορεί να βρεθεί η διαδικασία, φτάνει να θέλει και η εκκλησία το διάλογο. Άμα βγαίνει ο κ. Καλλίνικος και λέει ότι δεν κάνουμε διάλογο εκτός από τις ταυτότητες για κανένα άλλο θέμα και όλα αυτά που λένε από τους άμβωνες ότι κινδυνεύει η ορθοδοξία, ότι θα χάσουμε το ένα, θα χάσουμε το άλλο, δεν θα ήθελε να τα βάλει στην πολιτεία η εκκλησία; Δεν είναι αυτά τα σημαντικά θέματα; Αυτό μου έδωσαν να καταλάβω τις προάλλες με ό,τι λέγανε. Βέβαια θα μου πείτε κάθε μέρα λένε και διαφορετικά πράγματα και δεν ξέρω τι να πάρω πρώτο και τι δεύτερο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να φύγουμε από αυτό το κακό όνειρο που ζούμε."

    [04] ΑΦΟΡΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2000 (13:01 UTC+2)

    Αφόρητη είναι σήμερα η κατάσταση από τον καύσωνα. Σε πολλές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 41 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι αποπνικτική καθώς επικρατεί άπνοια, η υγρασία ξεπέρασε το 55% και ο δείκτης δυσφορίας ξεπέρασε το 26% που είναι το φυσιολογικό επίπεδο.

    Στη Λάρισα η θερμοκρασία έφτασε τους 40 βαθμούς, στην Πάτρα τους 39 βαθμούς. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνεται ο υδράργυρος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

    Μεμονωμένες διακοπές αναμένει η ΔΕΗ σήμερα λόγω αυξημένης ζήτησης ρεύματος κυρίως με τα κλιματιστικά. Ο Στάυρος Βλάχος, βοηθός γενικός διευθυντής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ-άουτ καθώς πρόσφατα έγινε συντήρηση του δικτύου.

    Συνέστησε στους καταναλωτές να αποφεύγουν στις ώρες αιχμής την ταυτόχρονη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

    Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αύριο και την Πέμπτη ο υδράργυρος θα εκτιναχτεί στους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία θα πέσει τρεις με τέσσερις βαθμούς αλλά την Κυριακή θα αγγίξει πάλι τους 40 βαθμούς.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΜΥ για την επόμενη εβδομάδα δείχνουν ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό το καλοκαίρι είναι το θερμότερο των τελευταίων δέκα χρόνων.

    Από χθες ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα με διάθεση στο κοινό κλιματιζόμενων χώρων ενώ ανοιχτές θα είναι ως αργά την νύχτα οι οργανωμένες πλαζ.

    Οι γιατροί επισημαίνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα όσοι μείνουν σπίτι τους, πίνουν άφθονο νερό και πολλούς χυμούς, κάνουν συχνά ντουζ και βεβαίως να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο.

    Αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται από τις επιθεωρήσεις εργασίας στους εργασιακούς χώρους για να διαπιστωθεί αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και σύμφωνες με τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας.

    [05] Η ΚΡΟΤΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Ζάγκρεμπ, 4 Ιουλίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Σε αναθεώρηση του Συντάγματος προχωρά η κροατική κυβέρνηση προκειμένου να εισαγάγει κοινοβουλευτική δημοκρατία μετά από μία δεκαετία αυταρχικής διακυβέρνησης υπό τον εκλιπόντα πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν.

    "Η απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα κατατεθούν στη Βουλή είναι μία σημαντική κίνηση με την οποία υλοποιούνται οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν, ο οποίος ηγείται του κεντροαριστερού συνασπισμού που ανέτρεψε τους εθνικιστές στις εκλογές του Ιανουαρίου μετά το θάνατο του Τούτζμαν.

    "Εχουμε καθορίσει σαφώς το στόχο και το είδος των αλλαγών και καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρόεδρο Στίπε Μέσιτς, ο οποίος συνυπέγραψε την απόφαση να αρχίσουν οι διαδικασίες" δήλωσε ο κ. Ράτσαν σε συνέντευξη τύπου.

    Εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί από το νομοπαρασκευαστικό σώμα, την Κάτω Βουλή - πιθανότατα μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών - η κυβέρνηση και η Βουλή θα αποκτήσουν ρόλους - κλειδιά, που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, εκτελεστικής εξουσίας - λήψης αποφάσεων.

    Ο πρόεδρος που θα εκλέγεται απευθείας, θα παραμείνει ανώτατος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και θα διατηρήσει το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής, μόνο όμως μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κροατίας Στιέπαν Ιβανίσεβιτς.

    Το ισχύον Σύνταγμα παραχωρεί ευρεία εξουσία στον πρόεδρο, κάτι που ο πρόεδρος Τούτζμαν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και είχε την τελευταία λέξη σχεδόν στα πάντα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και η Βουλή να έχουν μόνο τυπικές εξουσίες.

    O πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν και ο πρόεδρος Στίπε Μέσιτς δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την εξουσία του προέδρου και να προωθήσουν την προσέγγιση της χώρας προς την Ευρώπη.

    Ο Ιβιτσα Ράτσαν, που ηγείται του συνασπισμού έξι κομμάτων εμμέσως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει το φθινόπωρο σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    "Θα αναλύσουμε το έργο της κυβέρνησης το Σεπτέμβριο, θα κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην οργάνωση και στον τρόπο λειτουργίας της και θα επανεξετάσουμε πιθανές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης", είπε αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Κ.Γ.

    [06] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Ελέγχους σε επτά υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής θα πραγματοποιούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι Ομάδες Κρούσης του υπουργείου Εσωτερικών, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου. Στόχος των ελέγχων είναι η διαπίστωση προβλημάτων στη λειτουργία των υπηρεσιών, η συστηματική καταγραφή τους, η διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου και η παρακολούθηση της εφαρμογής των προτάσεων αυτών με σκοπό τη βελτίωση εξυπηρέτησης του πολίτη.

    Οι προτάσεις των Ομάδων Κρούσης μπορεί να αφορούν την απλούστευση διαδικασιών, τη μηχανογραφική υποστήριξη της υπηρεσίας, τη στελέχωσή της με προσωπικό καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας και βελτιώσεις στην κτιριακή υποδομή.

    Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Κρούσης θα εγκατασταθούν στις διευθύνσεις πολεοδομίας των νομαρχιών Ανατολικής Αττικής και Μαρκοπούλου, τη διεύθυνση συγκοινωνιών της νομαρχίας Αθηνών στο Χολαργό, το ΚΤΕΟ ελληνικού της νομαρχίας Αθηνών, το ΙΚΑ Περιστερίου, τη Β΄ ΔΟΥ Καλλιθέας και την Εφορία Ανωνύμων Εταιρειών Αθηνών.

    [07] Γ. ΚΑΛΟΣ: ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Για πλήρη και παταγώδη αποτυχία της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις Σημίτη έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Παιδείας της Ν.Δ. βουλευτής Α' Πειραιά Γεώργιος Καλός.

    "Ενώ ελάχιστες ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βαθμολόγησης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τελικών προαγωγικών - πανελλαδικών εξετάσεων της "μεταρρύθμισης" στις Β΄και Γ΄ Λυκείου, τα μέχρι στιγμής γνωστά αποτελέσματα ανά μάθημα και τάξη επαληθεύουν δυστυχώς τις χειρότερες προβλέψεις, για τις οποίες η Ν.Δ. είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και την προηγούμενη και τη σημερινή ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ.", τόνισε.

    Επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν καθαρά ότι ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας στο σχολείο, για τον οποίο η Πολιτεία δαπάνησε τεράστια ποσά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα απέτυχε πλήρως, ότι οι γονείς δαπάνησαν στα φροντιστήρια υπέρογκα ποσά από τον οικογενειακό προϋπολογισμό και οι μαθητές σήκωσαν με δυσκολία το "φροντιστηριακό φορτίο", στο οποίο τους οδήγησε το εξεταστικο κεντρικό αυτό σύστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος.

    Ο κ. Καλός σημείωσε ότι τη δύσκολη αυτή ώρα προβάλλουν τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις Σημίτη και κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποιοι ευθύνονται και σε ποιο βαθμό για τα μεγάλα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

    Τόνισε ότι η Ν.Δ. έδωσε έγκαιρα στη δημοσιότητα τις προτάσεις της, επειδή η κατάσταση στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί βαθύτατες τομές και σχεδιασμό νέας πολιτικής.

    [08] ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Μία στις πέντε γυναίκες είναι θύμα υπήρξε θύμα κακοποίησης τουλάχιστον μία φορά από τον άντρα της, ενώ μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύματα του τωρινού ή του πρώην συντρόφου της.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από φυλλάδιο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). για τη Βία στην Οικογένεια Το ΚΕΘΙ οργάνωσε ημερίδα για την παρουσίαση της νομικής προβληματικής γύρω από το θέμα στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα εντάσσεται στην πανελλαδική εκστρατεία του ΚΕΘΙ γι΄ αυτό το θέμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των φορέων και την προτροπή προς τις γυναίκες θύματα της βίας μέσα στην οικογένεια να σπάσουν το τείχος της σιωπής καταγγέλλοντας το γεγονός.

    Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νομικός, πανεπιστημιακός μέλος της ομάδας Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ και συντονίστρια της συζήτησης Ζώγια Χρονάκη, η οικογένεια δεν είναι πάντα ένας χώρος ασφάλειας, εμπιστοσύνης και προστασίας. Η βία στην οικογένεια είναι σκοτεινή και δεν δηλώνεται, είναι ένα έγκλημα που δεν περιγράφεται, πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν έχει μόνο ως συνέπεια την σωματική κακοποίηση και τον θάνατο των γυναικών, αλλά, επιπλέον, μειώνει την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί την ισότητα, ενώ η ανατροφή και το περιβάλλον βοηθούν στην απόκτηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, δημιουργούν το "κοινωνικό φύλο". Με αυτό τον τρόπο, ο άντρας μαθαίνει ότι πρέπει να είναι βίαιος και επιθετικός και η γυναίκα ήπια.

    Παράλληλα, η δικηγόρος και στέλεχος του ΚΕΘΙ Αθηνά Γουλιάρου, υπογράμμισε ότι στόχος του κέντρου είναι να γίνει συνείδηση ότι η βία στην οικογένεια δεν έχει επιπτώσεις μόνο στα άτομα, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.

    Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη καλύτερης δικτύωσης και συνεργασίας των φορέων που ασχολούνται με το πρόβλημα, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί για τα θύματα

    Οι γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης μπορούν να απευθυνθούν στην Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (01-3220900), όπου θα τους παρασχεθεί ψυχολογική και νομική υποστήριξη και θα παραπεμφθούν, αν κριθεί αναγκαίο, σε αρμόδιες υπηρεσίες.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής που θα μελετήσει το ασφαλιστικό σύστημα πριν από την πραγματοποίηση του κοινωνικού διαλόγου, που αρχίζει το Φθινόπωρο, αποφάσισε η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους ως το συνέδριο της ΓΣΕΕ που θα γίνει το Μάρτιο του 2001.

    Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος επισήμανε ότι η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να ανεχτεί αιφνιδιασμούς σχετικά με τα όρια ηλικίας, τις εισφορές και τις παροχές προς τους εργαζόμενους. "Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Κάθε συζήτηση για αύξηση του ορίου ηλικίας ή για περιορισμό των παροχών των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων είναι απορριπτέα από τη δική μας πλευρά", είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα των πηγών χρηματοδότησης.

    Είπε ακόμη ότι ήδη η αγορά εργασίας είναι ελαστικοποιημένη καθώς το 18% των Ελλήνων εργαζομένων εργάζονται με άτυπες και ελαστικές μορφές απασχόλησης. "Επομένως εκείνο που πρέπει να συζητήσουμε τώρα είναι η οργάνωση του χρόνου εργασίας, με στόχο το 35ωρο", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της συνομοσπονδίας καταγγέλθηκαν, εξάλλου, οι παραβιάσεις του νομοθετημένου ωραρίου και των αδειών στις τράπεζες.

    [10] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ

    Δουβλίνο, 4 Ιουλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Η σημερινή μέρα θα αποτελέσει σίγουρα την αφετηρία μιας νέας εποχής στις σχέσεις Ελλάδας-Ιρλανδίας, ύστερα από τις αλλεπάλληλες συνομιλίες που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη 49χρονη Πρόεδρο της χώρας Μέρι Μακ Αλίς, τον Πρωθυπουργό και συνομήλικο της Πέρτι Αχέρν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μπράιαν Κούλεν.

    Το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του κ. Στεφανόπουλουμ στο "Ντάμπλιν Καστλ", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώτος πρόεδρος της Ελλάδας, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Ιρλανδία, σε αντιφώνησή του υπογράμμισε ότι "ανοίγονται ευρείς ορίζοντες συνεργασίας".

    Μίλησε για την ανάγκη ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και για την ανάγκη να συμβάλει η Τουρκία στην "διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και όχι μια Τουρκία που να αποτελεί εστία ταραχών και προβλημάτων".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής και Γερουσίας δεν παρέλειψε να πει πως η χώρα μας "έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα Βαλκάνια".

    Ολόκληρη η αντιφώνηση του κ. Στεφανόπουλου στο αποψινό δείπνο έχει ως εξής: "Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι εβρίσκομαι στη χώρα σας ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκλησή σας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια υποδοχή που επιφυλάξατε σε μένα και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, καθώς επίσης και για τη θερμότητα με την οποία ομιλήσατε για την πατρίδα μου.

    Τα αισθήματά σας αυτά, εκφραζόμενα μάλιστα από μια ηγέτη με ιδιαίτερη ακτινοβολία και κύρος αποτελούν απτή απόδειξη των στενών και φιλικών δεσμών, οι οποίες υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών μας. Δεσμών που ενισχύονται από την κοινή τους συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αποτελεί έκφραση της προσηλώσεως των λαών μας στα ιδανικά της δημοκρατίας και της Ενωμένης Ευρώπης.

    Θα ήθελα να υπογραμμίσω άλλωστε ότι έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα σας την "Ιέρνια" όπως την αναφέρει ο γεωγράφος Πτολεμαίος, ο οποίος και την χαρτογράφησε".

    Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ακόμη ότι "παρόλο που βρισκόμαστε στις δύο αντίθετες άκρες της Ευρώπης μπορούμε να επισημάνουμε ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών μας, όπως είναι η αγάπη τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, την αφοσίωσή τους στην οικογένεια ως πυρήνες της κοινωνικής ζωής και στη θρησκεία, αλλά και την αγάπη που έχουν για την πατρική τους γη. Και όμως οι δύο λαοί μας περιβρεχόμενοι από θάλασσα οδηγήθηκαν παλαιότερα, από τις τότε δύσκολες συνθήκες της ζωής, να αναζητήσουν τη τύχη τους σε άλλους τόπους. Γνωρίσαμε και οι δύο λαοί το σκληρό ξεριζωμό και τη νοσταλγία της πατρίδας. Σήμερα Ιρλανδοί και Ελληνες της Διασποράς αποτελούν δυναμικές κοινωνικές ομάδες στις χώρες που τους δέχτηκαν".

    Ο κ. Στεφανόπουλος συνεχίζοντας την αντιφώνησή του προς την Πρόεδρο της Ιρλανδίας έκανε αναφορές στην ποίηση και τη λογοτεχνία, τα οποία όπως είπε μοιάζουν μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας, αναφέρθηκε στην παράδοση των επικών ποιημάτων και τόνισε ότι "δεν είναι τυχαίο ότι σύμβολο της Ιρλανδίας είναι η λύρα, που θυμίζει τη λύρα του Απόλλωνα και του Ορφέα".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης έκανε λόγο για τα νόμπελ λογοτεχνίας και ποίησης που έχουν κερδίσει οι δύο χώρες, για τη συμβολή της Ιρλανδίας στην παγκόσμια λογοτεχνία, κάνοντας αναφορές από τον Οσκαρ Γουάλντ και τον Μπερνάντ Σω και τον Σάμιουελ Μπέκετ μέχρι τον Τζέιμι Τζόις και τον Σέιμουρ Χήνι και τόνισε ότι "ο ελληνικός λαός θαυμάζει την πνευματική και πολιτιστική παράδοση της Ιρλανδίας".

    Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος έκανε αναφορές στη συμμετοχή των δύο χωρών σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έφερε κοντύτερα και ενίσχυσε τη φιλία και συνεργασία Ελλάδας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι τα συμφέροντα των μικρών χωρών βρίσκονται συχνά πολύ κοντά. Μίλησε επίσης για τη Διακοινοτική Διάσκεψη, για το ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρώπη παγκόσμια και για τη διεύρυνση. Στο σημείο αυτό ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι μια διευρυμένη Ευρώπη απαιτείται να στηρίζεται σε ισχυρούς υπερεθνικούς θεσμούς δημοκρατικά συγκροτημένους και ότι είναι ανάγκη δίπλα στην οικονομική και νομισματική ένωση να αναπτυχθεί ένα "πολιτικό κέντρο", ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρότερους πολιτικούς δεσμούς από αυτούς που διαθέτει σήμερα. Και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έχουμε ανάγκη ενός αρμονικού συνδυασμού των θεσμών της Ενώσεων με αυτούς των εθνικών κρατών-μελών της και ότι η Ελλάδα σα νέο μέλος της ΟΝΕ επιθυμεί να μετάσχει εάν και εφόσον συγκροτηθεί στον εσωτερικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως άμεσοι στόχοι, τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, εμφανίζονται σήμερα η καταπολέμηση της φτώχειας και πλήρης απασχόλησης ανεξαρτήτως των θεσμικών μέτρων που πρέπει να αποφασισθούν.

    Μίλησε επίσης για την ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει ισχυρή φωνή στα παγκόσμια θέματα.

    Μιλώντας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνορεύει τόσο άμεσα με τον αδιαμόρφωτα πολιτικό χώρο στα Βαλκάνια και έτσι "οι ευθύνες της αλλά και οι υποχρεώσεις της ώστε η περιοχή αυτή να καταστεί δημοκρατική, ειρηνική και ευημερούσα είναι ακόμη πιο έντονες από ότι των άλλων χωρών-μελών".

    Σ' αυτό το σημείο ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μεγάλοι κίνδυνοι αν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή των συνόρων.

    Ακολούθως μίλησε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών, για τον πρωτεύοντα ρόλο που παίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και για την πολυσχιδή -όπως είπε- διμερή βοήθεια που παρέχει στις χώρες αυτές για να πετύχουν την ενσωμάτωσή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς καμιά εξαίρεση.

    Τέλος, στην αντιφώνησή του ο κ. Στεφανόπουλος αναφερόμενος στην Βόρειο Ιρλανδία εξέφρασε την λύπη του γιατί δεν επήλθε οριστικώς ειρήνη, παρά την ελπιδοφόρο -όπως είπε- συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής" της 10ης Απριλίου 1998. Ευχήθηκε την παγίωση της φιλίας και συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των επιτιθεμένων μερών. Εκλεισε την αντιφώνησή τους λέγοντας ότι η εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας δια του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της εφαρμογής των Διεθνών Συνθηκών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Και η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό ακολουθεί μια ρεαλιστική πολιτική σε ότι αφορά την Τουρκία και επιδιώκει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω συνομιλιών σε τομείς που δεν άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

    Ελπίζουμε, συμπλήρωσε ο κ. Στεφανόπουλος, ότι η τουρκική υποψηφιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία -όπως είπε- συναίνεσε και η Ελλάς θα έχει θετικές επιπτώσεις στην προώθηση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην ανάπτυξη και ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν πράγματι η Τουρκία επιθυμεί την προσέγγισή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα η Ελλάδα, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, εργάζεται βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ για ειρηνική και μόνιμη λύση του Κυπριακού που είναι πρόβλημα "στρατιωτικής κατοχής τμήματος εδάφους χώρας ανεξαρτήτου και πηγή εντάσεως και αποσταθεροποιήσεως της Ανατολικής Μεσογείου".

    [11] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 4.000 Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Ακάθεκτη η Σοφοκλέους συνεχίζει την καθοδική της κίνηση, όπως λένε αναλυτές, σπάζοντας και το φράγμα των 4.000 μονάδων. Η σημερινή συνεδρίαση με τον απογοητευτικό - τουλάχιστον - όγκο συναλλαγών, αποδεικνύει ότι ο τζίρος έχει συρρικνωθεί σε απίστευτα επίπεδα.

    Από την άλλη πλευρά όμως, πλέον οι τιμές πολλών μετοχών είναι σε πάρα πολύ ελκυστικά επίπεδα, ενώ υπάρχει και μια έντονη κινητικότητα από κάποια χαρτοφυλάκια για κάποιες επιλεκτικές αγορές. Οι επενδυτές και όχι οι "παίκτες" θα πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση υπό μακροπρόθεσμη σκοπιά. Η αγορά τώρα αναζητά την είδηση που θα αποτελέσει το έναυσμα για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι το χρηματιστήριο είναι μια σοβαρή επένδυση και όχι γρήγορο κέρδος.

    Ισως η μείωση των επιτοκίων και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και γενικότερα η εξυγίανση του δημοσίου τομέα, αποτελέσουν σημεία - "κλειδιά" που θα αναπτερώσουν το ηθικό των επενδυτών. Το θέμα είναι κατά πόσο θα υπάρξει εισροή νέων κεφαλαίων στην κεφαλαιαγορά, ενώ το βασικό ερώτημα είναι πότε θα συμβεί, για να αλλάξει πορεία η Σοφοκλέους. Ο απογοητευτικός όγκος συναλλαγών καθιστά επιτακτική την ανάγκη εισόδου ''φρέσκου'' χρήματος, καθώς κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη Τιμών σε επίπεδα που θεωρούνται σχετικά ικανοποιητικά.

    Και η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, με τη ψυχολογία του επενδυτικού κοινού να βρίσκεται στο "ναδίρ" της. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι σύντομα η Σοφοκλέους θα ανακάμψει, όμως δεν είναι σε θέση να τοποθετήσουν την άνοδο της αγοράς χρονικά, καθώς το ΧΑΑ έχει διαψεύσει αρκετές φορές τις όποιες προβλέψεις έγιναν, αποδεικνύοντας ότι συμπεριφέρεται ανώριμα.

    [12] Ο ΦΙΣΕΡ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Βερολίνο, 4 Ιουλίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου μπορεί να ομαλοποιηθεί με ένα είδος πακέτου Σταθερότητας, παρόμοιο με αυτό που σχεδιάστηκε πριν ένα χρόνο για τα Βαλκάνια.

    Μιλώντας με αφορμή την πρώτη επέτειο του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, ο Φίσερ υποστήριξε πως οι εμπλεκόμενες πλευρές στον Καύκασο μπορούν να διδαχθούν από το είδος "προληπτικής πολιτικής" που συνιστά η βοήθεια για ανάπτυξη.

    Το σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια υπογράφηκε πέρσι τον Ιούνιο στην Κολωνία της Γερμανίας από περίπου 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

    Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι, αν και δεν παρασχέθηκε βοήθεια στη Σερβία, μέχρις ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία, τα αποτελέσματα του Συμφώνου ήταν ικανοποιητικά κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του.

    [13] ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 4 Ιουλίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Υψηλές, ασυνήθιστες για τη Βουλγαρία θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία των κατοίκους της.

    Στην παραθαλάσσια πόλη Μπουργκάς τρια άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από την υπερβολική ζέστη, ενώ πολλοί, κυρίως ηλικιωμένοι, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τους ιατρούς για να ζητήσουν συμβουλές αντιμετώπισης του καύσωνα. Στην πόλη αυτή ο υδράργυρος άγγιξε τους 37,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας η θερμοκρασία έφτασε σήμερα τους 38,6 βαθμούς Κελσίου.

    Στην πόλη Πλέβεν, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ο υδράργυρος έφτασε τους 38,8 βαθμούς Κελσίου, που είναι η υψηλότερη για τα τελευταία 100 χρόνια θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην πόλη.

    Χθες στην περιοχή του Πλέβεν ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε 1.000 στρέμματα δάσους και 50 στρέμματα καλλιεργειών.

    Κ.Κ.

    [14] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 4 Ιουλίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας κατήγγειλε σήμερα μιλώντας προ ημερησίας διάταξης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κατηφόρης επέστησε την προσοχή του Σώματος, για τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, την προώθηση δηλαδή των τουρκικών φυλακίων μέσα στην ουδέτερη ζώνη, η οποία παρεμποδίζει τις κινήσεις των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και έχει αποκλείσει ένα ελληνικό χωριό.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και θα έπρεπε να επιδεικνύει δια των Τουρκοκυπρίων καλύτερη διάθεση απέναντι στις υποχρεώσεις της που ανέλαβε στο Ελσίνκι και τόνισε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα.

    Τέλος ο κ. Κατηφόρης ζήτησε τη συμπαράσταση του Σώματος στο θέμα αυτό, καθώς επίσης και της βρετανικής κυβέρνησης που έχει ειδικές υποχρεώσεις στην Κύπρο.

    [15] ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

    Στρασβούργο, 4 Ιουλίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ντροπή για τη χώρα μας χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Τρακατέλλης, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιβάλει χρηματική ποινή, ύψους 6,8 εκατομμυρίων δραχμών, ημερησίως, εξαιτίας των συνεπειών για το περιβάλλον της χωματερής των Χανίων.

    Ο κ.Τρακατέλλης επεσήμανε ότι το πρόστιμο είναι συνέπεια της μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία για τα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα, αλλά και με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε εκδοθεί πριν οχτώ χρόνια σχετικά με τη μη κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων για τη διάθεση των τοξικών αποβλήτων της χωματερής Κουρουπητού Χανίων στην Κρήτη.

    Ακόμη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για "αμέλεια που έδειξε και δείχνει το ελληνικό κράτος σε θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος", αναφέροντας ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει με παρεμβάσεις του ότι αναμένονται πρόστιμα και κυρώσεις, χωρίς όμως την απαραίτητη αντίδραση των υπευθύνων.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι το άρθρο 228 της συνθήκης της Ε.Ε. θα αποτελέσει στο μέλλον όπλο για την παραμέληση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

    [16] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

    Στρασβούργο, 4 Ιουλίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Το μέλλον της Ευρώπης θα διαμορφωθεί με τη συμμετοχή όλων, ακόμη και αυτών που δεν τη θέλουν, επισήμανε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Φέιρα.

    Η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της Πορτογαλικής Προεδρίας προωθήθηκαν ορισμένα θέματα, το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο άνοιξε η συζήτηση για το μέλλον της Ενωσης.

    "Οι αποφάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας αλλά και ο καθορισμός κανόνων συνεργασίας μεταξύ Ενωσης και ΝΑΤΟ είναι προφανέστατα θετικές παρ' ότι ορισμένα σημεία σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις παραμένουν ασαφή. Η Πορτογαλική Προεδρία αναφέρθηκε στο φεντεραλισμό, σε ζητήματα του μέλλοντος γενικά, χωρίς όμως παραδείγματος χάρη να θίξει το θέμα των ιδίων πόρων χωρίς τη θεαματική αύξηση των οποίων η διεύρυνση θα γίνει πρακτικά ανέφικτη και πολιτικά οδυνηρή", επισήμανε.

    Αναφερόμενη στην πρόταση για τις ενισχυμένες συνεργασίες, ως κύριου μέσου προόδου της Ενωσης, είπε ότι "δίνει την εντύπωση ότι προετοιμαζόμαστε ήδη για μία Ευρώπη και τυπικά δύο ταχυτήτων", και τόνισε ότι "μόνον αν αυτή η συνεργασία παραμείνει σε ορισμένους τομείς, θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την Ενωση".

    Η κ. Γιαννάκου χαιρέτισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και πρόσθεσε ότι "αν αυτό αποτελεί το προοίμιο για τη συμμετοχή όλων όσων έχουν μείνει ακόμα έξω είναι ακόμα θετικότερη η εξέλιξη αυτή".

    Τέλος αναφερόμενη στη μεγάλη συζήτηση που έχει αρχίσει στην Ευρώπη για το μέλλον της είπε: "Οι Ευρωπαίοι πολίτες την παρακολουθούν, χωρίς ωστόσο καμία δυνατότητα συμμετοχής στον όποιο προβληματισμό. Η Ευρώπη αυτή θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή όλων μας, ακόμα και αυτών που δεν τη θέλουν. Και πάντως οφείλει να είναι μία Ευρώπη που θα δίνει ελπίδα σε όλους τους πολίτες των οποίων άλλωστε τα θεμελιώδη δικαιώματα ευελπιστούμε να δούμε ενσωματωμένα στη νέα συνθήκη".

    [17] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Εκατοντάδες κλήσεις δέχθηκε σήμερα το ΕΚΑΒ από πολίτες λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, μέχρι αργά το απόγευμα 420 άνθρωποι απευθύνθηκαν στο ΕΚΑΒ.

    Οι υπεύθυνοι του φορέα κατέγραψαν επτά περιστατικά θερμοπληξίας, 33 λιποθυμίες, 24 πνευμονολογικά περιστατικά και 39 καρδιολογικά. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία, αλλά και τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις όποιες ανάγκες προκύψουν. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας απέστειλε εγκυκλίους στις Νομαρχίες, ώστε να είναι και αυτές σε ετοιμότητα, ενώ ειδική επιτροπή θα ελέγχει τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ για όλες τις μέρες του καύσωνα.

    [18] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 4 Ιουλίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Περίπου 10.000 Κροάτες και μουσουλμάνοι πρόσφυγες της Βοσνίας επέστρεψαν φέτος σε διάστημα πέντε μηνών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπως δήλωσε Σερβοβόσνιος αξιωματούχος.

    Συνολικά 2.870 οικογένειες επέστρεψαν στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο υφυπουργός για τους πρόσφυγες Πέτερα Τζόνταν.

    Μεταξύ των προσφύγων που επέστρεψαν οι 2.422 είναι οικογένειες μουσουλμάνων και οι 428 Κροατών, είπε προσθέτοντας ότι συνολικά 10.000 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στα σπίτια τους.

    Τόνισε ότι ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, κυρίως στις αστικές περιοχές αυξήθηκε κατά πολύ σε σύγκριση με το 1999.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το 1999 έχουν επιστρέψει στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας 17.000 πρόσφυγες.

    Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Ντέιτον με την οποία έληξε ο πόλεμος στη Βοσνία που διήρκεσε από το 1992 - 1995, 1.2. εκατομμύρια πρόσφυγες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα σπίτια, ενώ τα 2/3 από αυτούς είναι εκτοπισμένοι σε περιοχές της Βοσνίας.

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο ρυθμός επιστροφής των μειονοτήτων - της επιστροφής των Σέρβων, των Κροατών και των μουσουλμάνων σε περιοχές που ελέγχονται από άλλες εθνικές ομάδες παρουσίασε αυξητική τάση.

    [19] ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ Ο ΣΙΡΑΚ

    Στρασβούργο, 4 Ιουλίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Για τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης προειδοποίησε σήμερα από το ευρωκοινοβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ελεγχόμενη και περισσότερο ανθρώπινη.

    Όπως εξήγησε ο κ. Σιράκ, "η παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη, είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας" και υπογράμμισε ότι "ενώ έχει θετικά στοιχεία, υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι" με κυριότερο τον αποκλεισμό των χωρών που δεν μπορούν να κινηθούν στον ίδιο ρυθμό με τις άλλες χώρες.

    Ο κ. Σιράκ αναφέρθηκε και στα θέματα εκείνα, με τα οποία πρόκειται να ασχοληθεί η Γαλλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας την αρχή της "συμπληρωματικότητας", όπου κυβερνήσεις θα παίρνουν αποφάσεις σε εθνικό και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    "Πρέπει να υπάρχουν κανόνες για να πετύχει η αρχή της συμπληρωματικότητας" επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να διευκρινιστούν οι ευθύνες όλων, ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα."

    Ο κ. Σιράκ δε σχολίασε την ιδέα του Ευρωπαϊκού συντάγματος, την οποία είχε προτείνει τη περασμένη εβδομάδα στη γερμανική βουλή.

    Ε.Ρ.

    [20] Μ. ΞΑΦΑ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές, για να τονωθεί το ελληνικό χρηματιστήριο, επισήμανε η αναλύτρια της Solomon's Brothers κ. Μιράντα Ξαφά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας", η οποία σε ερώτηση για το εάν είναι ακριβή η Σοφοκλέους δεν δίστασε να πει ότι "συγκρινόμενοι με τις αναδυόμενες αγορές είμαστε ακριβοί, συγκρινόμενοι με τη δυτική Ευρώπη είμαστε φτηνοί". Και πρόσθεσε:

    "Αυτό που θα μπορούσε να δώσει ένα μεγάλο έναυσμα στην αγορά ήταν αν προχωρούσαν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές. Υπάρχει το ρίσκο να μπούμε στην ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την ανταγωνιστικότητα να μειώνεται. Επομένως επειδή η τιμή μιας μετοχής δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα μελλοντικά κέρδη με τις σημερινές τιμές, υπάρχει ο φόβος εκ μέρους των επενδυτών ότι θα έχουμε μειωμένα κέρδη στις ελληνικές επιχειρήσεις γιατί δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε στο νέο περιβάλλον."

    Σε άλλο σημείο η κ. Ξαφά σημείωσε ότι η άνοδος πέρσι του δείκτη ήταν καθαρά μια φούσκα. "Δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός λόγος ο δείκτης να έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες, απλώς μπήκαν στο παιχνίδι και μικροεπενδυτές που αγόραζαν βάσει του τι ακούγανε χωρίς να ξέρουν. Πέρσι από τον Φεβρουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο ο δείκτης υπερδιπλασιάστηκε. Επομένως το να συγκρίνουμε τα σημερινά επίπεδα με αυτά του περσινού Ιουλίου, συγκρίνουμε με μια βάση πάρα πολύ φουσκωμένη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν είχε άνοδο το χρηματιστήριο."

    Σε ερώτηση ποια επίπεδα δείκτη βλέπει να είναι λογικά με βάση τα στοιχεία που περιέγραψε, η κ. Ξαφά δήλωσε ότι δεν διακινδυνεύει ούτε πρόβλεψη για το επίπεδο του δείκτη, ούτε ποιο σημείο του δείκτη θα ήταν λογικό. "Πρέπει κυρίως να κοιτάξουμε μέσα στο δείκτη μία-μία τις εταιρίες", είπε. Και σχολιάζοντας την συμπεριφορά των επενδυτών τόνισε : "Αυτή η συμπεριφορά της αγέλης δείχνει ότι δεν είμαστε ώριμη αγορά. Μπαίνουν ορισμένοι και αγοράζουν, μπαίνουν και οι υπόλοιποι και αγοράζουν τις ίδιες μετοχές. Σε μια αγορά υπάρχει η προσφορά και η ζήτηση, ορισμένοι θεωρούν ότι είναι ακριβές και τις πουλάνε, άλλοι θεωρούν ότι είναι φτηνές και τις αγοράζουν. Εδώ είναι η συμπεριφορά της αγέλης.

    Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο θέμα της αναβάθμισης, γιατί ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι μεν τεχνικοί του εξωτερικού που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές έχουν ρευστοποιήσει σχεδόν τα πάντα, χωρίς όμως να έχουν περάσει τη σκυτάλη στους άλλους που ασχολούνται με τις αναπτυγμένες αγορές. Αυτοί περιμένουν την αναβάθμιση, δηλαδή δεν τους επιτρέπεται από τους κανονισμούς τους να επενδύουν σε μια αγορά με την προοπτική ότι ίσως αναβαθμιστεί. Πρέπει να γίνει αναβάθμιση και μετά..."

    Τέλος σε ερώτηση για το πότε βλέπει να γίνεται αυτή η αναβάθμιση, η κ. Ξαφά απάντησε: "Υποθέτω στις αρχές του επόμενου έτους."

    [21] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στις οικογένειες θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο κυριάρχησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σταθόπουλος θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του και με τον γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, για το ζήτημα των αποζημιώσεων. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Επίσης εξετάζονται οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει το γερμανικό δημόσιο σε Ελληνες εβραίους που εργάστηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και οι προσφυγές ιδιωτών κατά του γερμανικού δημοσίου.

    Για ιδιαίτερα λεπτό και αρκετά ευρύ θέμα έκανε λόγο ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, που γνωστοποίησε ότι θα εξεταστεί σε προσεχή σύσκεψη.

    [22] Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ: «ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ»

    Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας", σχετικά με την προκλητική κίνηση των τουρκοκυπριακών δυνάμεων στην Κύπρο την παραμονή του τρίτου γύρου των συνομιλιών για το κυπριακό στη Γενεύη και απαντώντας στις επικρίσεις ότι τελικά η Ελλάδα είναι πάντοτε εκείνη που κάνει τα βήματα και η Τουρκία μένει μόνο στις προκλήσεις, παρατήρησε:

    "Εγώ θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση, είναι θετικό και μας αναγνωρίζεται από όλους και έχει μεγάλη σημασία γιατί πριν από λίγο καιρό, πριν αρχίσει αυτή η προσέγγιση, όλοι κατηγορούσαν την Ελλάδα εξίσου με την Τουρκία ότι δεν καθόμαστε να τα βρούμε. Τώρα πλέον κανείς δεν κατηγορεί την Ελλάδα και η καινούργια αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι μια ακόμη απόδειξη της αδιαλλαξίας και της εκτός των διεθνών κανόνων συμπεριφοράς που υπάρχει από εκείνη την πλευρά. Δεν νομίζω ότι κανένας έχει να πει τίποτα για την Ελλάδα ή για την Κύπρο. Είναι φανερό ότι η Κύπρος και εμείς κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν η άλλη πλευρά αποφασίζει την αδιαλλαξία και μάλιστα την επιδείνωση αυτής της κατάστασης, θα έχει και τις αντίστοιχες επιπτώσεις."

    Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της κυπριακής Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε επανεκτίμηση όλης της στάσης της ελληνικής πλευράς στα 25 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα, είπε:

    "Νομίζω ότι το ζήτημά μας είναι αυτή τη στιγμή αν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα μπορέσουν πραγματικά να φέρουν ένα καινούργιο αποτέλεσμα. Και θα έλεγα ότι βεβαίως η μέχρι σήμερα στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Αλλά εμείς νομίζω ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σ' αυτή την προσπάθεια των συνομιλιών, χωρίς βεβαίως να υποχωρούμε σε τίποτα και αυτό έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Δεν ξέρω σε τι θα βοηθούσε μια επανεκτίμηση, το ζήτημα δεν είναι η ελληνική πλευρά, είναι η άλλη πλευρά νομίζω. Εμείς κρατάμε σταθερά τη στάση μας και από κει και πέρα νομίζω ότι ο χρόνος είναι εις βάρος τους, αποδεικνύει δηλαδή την αδιαλλαξία τους και την αδυναμία τους να προχωρήσουν πραγματικά με έναν τρόπο σύγχρονο σε συνομιλίες που θα φέρουν αποτέλεσμα."

    [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Σέρρες, 4 Ιουλίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Για λυπηρό συμβάν έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στη νέα πρόκληση του Ραουφ Ντενκτάς και την προώθηση τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη νεκρή ζώνη της Κύπρου. Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι για άλλη μια φορά στην Άγκυρα επικράτησαν τα χειρότερα ένστικτα και οι χειρότερες απόψεις. Δήλωσε ότι δεν εκπλήττεται προσωπικά από την τουρκική αυτή κίνηση και πρόσθεσε ότι "πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση".

    "Είναι μια κατάρα είναι μια καταδίκη να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δε μαθαίνει πως ζουν στη σημερινή κοινωνία των εθνών", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 July 2000 - 18:14:54 UTC