Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ"
  • [02] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟΝ ΟΛΘ
  • [04] ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ
  • [05] ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΣΙΝΕΜΑ
  • [06] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΧΘΗΚΕ 45ΧΡΟΝΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • [07] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ
  • [09] ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ RTS ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [10] ΣΤΟ "ΚΛΕΙΣΤΟ" ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΩΝ ΧΑΝΤ ΜΠΟΛ
  • [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ
  • [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
  • [14] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [15] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [16] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΑΒΡΟΥΠΑ"
  • [17] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [18] Η "Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ" ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΔΡΑΣΗΣ
  • [19] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4,5 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η "ΞΙΦΙΑΣ ΑΕ"
  • [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ
  • [21] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ
  • [22] 40 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗ
  • [23] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
  • [24] ΝΕΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ"

    Φιλιππούπολη, 18 Ιουλίου 2000 (15:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ιβάν Κοστόφ

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Θετική εξέλιξη είχαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Κόστοφ, οι οποίες επισφραγίστηκαν με την υπογραφή τροποποιητικού πρωτοκόλλου συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Ζαφειρόπουλο και τον Βούλγαρο υπουργό Εθνικής Οικονομίας Χ. Μιχαήλοφσκι, ενώπιον των δύο ηγετών.

    Οι δύο πρωθυπουργοί έπειτα από τις συνομιλίες και έναν περίπατο στην παλιά πόλη, όπου επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων το ρωμαϊκό θέατρο και το ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, κατέληξαν στην οικία Μπαλαντάνοφ, όπου έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους και το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι δύο πρωθυπουργοί για το αν συζήτησαν για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στις δύο χώρες και για τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν στην υπόθεση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, απάντησαν :

    Ι. Κόστοφ: "Αργεί η πρόοδος για τον πετρελαιαγωγό. Ακόμα δεν υπάρχουν σοβαρές εγγυήσεις για την ποσότητα του πετρελαίου και δεν έχει οριστεί η κατανομή του ποσοστού συμμετοχής. Προσεγγίζουμε όμως σε επίλυση.

    Για τις πυρκαγιές δε συζητήσαμε. Εδώ αυτές έσβησαν τις τελευταίες δύο μέρες. Είμαι βέβαιος για τις δυνατότητες της Ελλάδας στην κατάσβεση των πυρκαγιών".

    Κ. Σημίτης: " Κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος , συζήτησε με τον πρόεδρο κ. Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας (σ.σ Ο Πούτιν είχε δηλώσει τότε ότι θα ενδιαφερθεί για το θέμα), το ζήτημα αυτό. Πρέπει να ξεκαθαριστούν από τη Μόσχα ορισμένα θέματα. Υπήρξαν αλλαγές κυβερνητικές εκεί, όπως και στη διοίκηση της Gazprom.

    Κύρια αιτία είναι ότι τα σχέδια για την εξόρυξη και τη μεταφορά του πετρελαίου από την Κασπία και την Υπερκαυκασία δεν είναι ακόμα ασφαλή. Ο αγωγός πρέπει να είναι βιώσιμος και ανταγωνιστικός. Επιδίωξή μας είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να λειτουργήσει αυτός με απόλυτη βεβαιότητα".

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ είπε ότι τακτικές είναι πλέον οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και οι σημερινές συνομιλίες οι οποίες έγιναν κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέχρι τις διμερείς σχέσεις. Ο κ. Κόστοφ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την ελληνική θέση στα θέματα αυτά και ως εξαιρετικό γεγονός και χείρα φιλίας προς τη Βουλγαρία και καλής πρόθεσης προς τη χώρα του, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά συμμερίζεται τις απόψεις της. Ο κ. Κόστοφ είπε ότι η Βουλγαρία έχει την απαρέγκλιτη υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και την απάλειψη της Βουλγαρίας από τη μαύρη λίστα της Ε.Ε. Αυτή η λίστα περιέχει τους κατοίκους των χωρών, οι οποίοι χωρίς βίζα δεν μπορούν να εισέλθουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Κόστοφ μίλησε ακόμη για ταύτιση απόψεων με τον κ. Σημίτη στο θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας και τόνισε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε για να μην καθυστερήσουμε. Επίσης, έκανε αναφορά στο γεγονός ότι συζήτησαν με τον κ. Σημίτη για τον άξονα Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και για νέες μεθοριακές διόδους, αναφερθείς και στα εγκαίνια της διόδου προς τη Δράμα από τη Βουλγαρία, τα οποία έγιναν χθες.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας χαιρέτισε την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και τόνισε ότι η χώρα του ενθαρρύνει τους Ελληνες επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν στη Βουλγαρία.

    Ο κ. Κόστοφ μίλησε για κοινό πλαίσιο ευνοϊκών συνθηκών και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την ανάκυψη εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτήρισε άριστο τον πολιτικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και τόνισε ότι η Βουλγαρία προσβλέπει με μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική υποστήριξη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Χαρακτήρισε επίσης ως θετική τη στάση του κ. Σημίτη για το ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό είπε αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για την περιοχή.

    Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών και ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τις προσπάθειες όλων.

    "Η ελληνική γραμμή, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι ότι στην Ε.Ε. και στις ευρωπαϊκές δομές πρέπει να συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να κατοχυρωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η ανάπτυξη στην περιοχή.

    Πρέπει να συμβάλλουμε θετικά, σε θέματα όπως αυτά της κατάργησης των θεωρήσεων, για είσοδο στην Ελλάδα Βούλγαρων πολιτών."

    Εν συνεχεία, ο κ. Σημίτης είπε ότι ανέφερε στον κ. Κόστοφ πως οι εξελίξεις στην Ε.Ε θέτουν ορισμένα νέα προβλήματα και ότι η Ε.Ε δεν περιορίζεται πλέον στη διεύρυνση, αλλά και στο μελλοντικό σχήμα της Ευρώπης και αυτό το γεγονός θα έχει επιπτώσεις στη διαδικασία εντάξεως.

    "Τόνισα, είπε ο κ. Σημίτης, ότι η ελληνική θέση είναι: "Εμείς πιστεύουμε σε μια Ευρώπη με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Δεν πιστεύουμε σε μια χαλαρή συνεργασία μόνο στα θέματα της οικονομίας, διότι έτσι οι μεγάλες χώρες θα καθορίζουν την πορεία της Ευρώπης".

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον στην ευρωπαϊκή πορεία με τη Βουλγαρία και τις άλλες χώρες, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η οικονομική συνεργασία και η επέκταση μεταξύ των δύο χωρών και ότι το γεγονός ότι δεν προχωρούν γρήγορα το Σύμφωνο Σταθερότητας και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δεν σημαίνει ότι αυτά τα θέματα μπήκαν στην άκρη.

    "Η στενή επαφή θα μας κάνει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η εξέλιξη στις οικονομικές σχέσεις δημιουργεί προϋποθέσεις πάρα πολύ καλές. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πάρα καλές, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχουμε κοινές απόψεις για το Κόσοβο, για τις σχέσεις των βαλκανικών χωρών και συμφωνούμε η μια χώρα να βοηθά την άλλη στις δραστηριότητές της, στους υπερεθνικούς οργανισμούς."

    Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων των Ελλήνων και Βουλγάρων δημοσιογράφων, όπου μεταξύ άλλων τόνισαν για διάφορα θέματα τα εξής:

    - Για τις τηλεπικοινωνίες: Ο κ. Κόστοφ είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της πώλησης των βουλγαρικών τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Σημίτης πήρε το λόγο και είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα, αλλά ότι θέλει με την ευκαιρία της συνέντευξης να ξεκαθαρίσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και είπε: "Χαιρετίζουμε και επιθυμούμε τις επενδύσεις Ελλήνων επενδυτών στη Βουλγαρία. Αυτές βοηθούν στη συνεργασία και αμοιβαία προσπάθεια για ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση προτάσεων και στις συζητήσεις για το αν γίνονται αποδεκτές αυτές οι προτάσεις. Το θέμα είναι τι συμφέρει στην κάθε συμβαλλόμμενη πλευρά. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται προς αμοιβαίο όφελος και για αυτό θεωρούμε σημαντικές αυτές τις αποφάσεις".

    Για τη ζώνη των 25 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Κόστοφ είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί αν θα βγει η Βουλγαρία από τη μαύρη λίστα των θεωρήσεων, ενώ ο κ. Σημίτης είπε ότι θα ξεπεραστεί όταν λυθεί το θέμα της εισόδου των πολιτών της Βουλγαρίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Εμείς", είπε ο κ. Σημίτης, "υποστηρίζουμε να μη συμμετέχει η Βουλγαρία στον κατάλογο των χωρών για υπηκόους που απαιτείται θεώρηση για να εισέλθουν σε χώρες της ΕΕ. Για αυτό και θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης των δύο χωρών για να δούμε πως και τις συνέπειες θα υπάρχουν από την κατάργηση των θεωρήσεων".

    Για το θέμα των συνοριακών διόδων ο κ. Σημίτης είπε ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Για το θέμα των τηλεπικοινωνιών ο κ. Κόστοφ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι σε περίπτωση που συμφωνήσουμε θα τις πουλήσουμε τις τηλεπικοινωνίες, όχι όμως σε οποιαδήποτε τιμή. Η απόφαση της κυβέρνησης θα έχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Εμείς, είπε ο κ. Κόστοφ, διανύουμε το δρόμο μέχρι το τέρμα. Περιμένουμε και την άλλη πλευρά να διανύσει το δικό της δρόμο μέχρι το τέρμα. Σε αυτό έγκειται, πρόσθεσε, το πρόβλημα.

    Ακόμη, ο κ. Κόστοφ για το θέμα του πετρελαιαγωγού είπε ότι στη Βουλγαρία συμφέρει αυτό το θέμα και ότι το πρόβλημα είναι τι εγγυήσεις υπάρχουν για τις μεταφορές πετρελαίου, να υπάρχει ένα ποσοστό ελάχιστης μεταφοράς για να είναι ανταγωνιστική και επίσης ποιες εταιρίες και με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης, στο τέλος των ερωτήσεων έκανε το εξής σχόλιο: "Οι απορίες που ακούστηκαν εδώ για τον ΟΤΕ και τον πετρελαιαγωγό δημιουργούν την εντύπωση ότι κόλλησαν αυτές οι υποθέσεις. Θέλω να σας πω ότι για τα θέματα των επενδύσεων, μιλήσαμε και για το θέμα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται εδώ και για άλλα θέματα επενδύσεων και για τις τηλεπικοινωνίες, όπως και για άλλα που μερικά χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο να τα συζητάμε. Αυτό το πράγμα δείχνει ότι άλλαξαν ριζικά τα πράγματα στην κατεύθυνση ενός καλύτερου κλίματος συνεργασίας για μια κοινή επιδίωξη. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης βρισκόμαστε εδώ και επιδιώκουμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Θα υπάρξει ευρύτερη συνεργασία τα επόμενα χρόνια σε πάρα πολλούς τομείς. Αυτό είναι θετικό. Γενικά μπορούμε να αισιοδοξούμε για την πορεία που έρχεται. Δημιουργούμε Βαλκάνια μακριά από ανταγωνιστικότητα".

    Μετά το τέλος της συνέντευξης οι δύο ηγέτες αναχώρησαν με ελικόπτερο για το Παμπόροβο, το οποίο είναι ένα χιονοδρομικό κέντρο στην κορυφή του βουνού, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός και η ακολουθία του αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα γύρω στις 8 το βράδυ.

    [02] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000 (16:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

    Η απόφαση για τις ταυτότητες έχει ληφθεί, επομένως δεν έχει νόημα κανένας διάλογος με την Εκκλησία για το θέμα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» και σχολιάζοντας την αντίδραση της Ιεραρχίας, παρατήρησε ότι δημιουργείται χωρίς λόγο ένα κλίμα φανατισμού, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει τίποτε το αντιθρησκευτικό στην απόφαση της κυβέρνησης.

    «Όποιος δεν την αναγνωρίζει αυτός έχει το πρόβλημα, αφού το Σύνταγμα δεν προβλέπει δικαίωμα βέτο σε νόμους της πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟΝ ΟΛΘ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2000 (15:43 UTC+2)

    Στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δοθεί το τελωνείο, για χρήση επιβατηγού σταθμού, ενώ αυτήν την στιγμή το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπως επεσήμανε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, βρίσκεται στο στάδιο συζητήσεων, ώστε να λυθεί το θέμα της εγκατάστασης των υπαλλήλων.

    Ειδικότερα, ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι σε σημερινή τηλεφωνική συνομιλία του με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη για το συγκεκριμένο θέμα, διαφαίνεται ότι όντως υπάρχει αυτή η βούληση, μετεγκατάστασης του τελωνείου στον ΟΛΘ, ενώ όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, "το εν λόγω κτίριο αναμένεται να κοστίσει περί τα 2 δισ. δρχ. και ενδέχεται να ενταχθεί στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, ενδεχόμενο που εξετάζει αυτήν την στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας".

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τον επιχειρηματικό ρόλο του λιμανιού Θεσσαλονίκης, όπως υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι, "για αυτόν τον λόγο κάνει τα σημαντικά έργα, ύψους περίπου 8 δισ. δρχ. με πρώτο αυτό της επέκτασης του έκτου προβλήτα, που θα κοστίσει 6 δισ. δραχμές. "Τα νέα βήματα για το έργο αυτό είναι η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη του έργου, που βρίσκεται στη φάση θεμελίωσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 48 μήνες", ενώ κατέληξε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται προμήθειες εξοπλισμών ύψους περί 1,5 δισ. δρχ.

    Στο μεταξύ, επισημαίνεται ότι, με τα σημαντικά έργα που πραγματοποιούνται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να καταστεί διεθνές και να εξυπηρετεί τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τις βαλκανικές χώρες, ενώ με αργά βήματα και την περιοχή Τσεσμέ, που αποτελεί ένα βήμα που σχεδιάζεται και μπορεί να υλοποιηθεί.

    Όσον αφορά την εμπορική κίνηση, ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε ότι υπάρχει μια αισθητή αύξηση και επιδιώκεται και η αύξηση της επιβατικής κίνησης, που μπορεί να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς, με κρουαζιέρες, αλλά και με νέες ναυτιλιακές γραμμές, μέσα στις οποίες υπάρχουν πολλές προτάσεις, που βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης, ενώ όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, "μέσα σε αυτές τις γραμμές εντάσσεται και η σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης, πράγμα που θα αποφορτίσει την εθνική οδό".

    Για να ξανακερδίσει τη χαμένη του αίγλη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, εξήγγειλε ότι υπάρχει πρόταση, "η παραδοσιακή δεξίωση των εγκαινίων της ΔΕΘ, να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι, ώστε να το ξαναγνωρίσει ο κόσμος".

    Ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Απόστολος Γενίτσαρης ευχαρίστησε τον κ. Πασχαλίδη για την στήριξή του στις διαδικασίες εκσυγχρονισμού του λιμανιού και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι, "ο ΟΛΘ αναμένεται να εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, το αργότερο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2001, με στόχο να ολοκληρώσει μια σειρά από έργα που δρομολογούνται και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του", ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι, "κατά τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η εμπορευματική και επιβατική κίνηση θα αυξηθεί σημαντικά".

    Ε.Α

    [04] ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2000 (12:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ρήγας Βελεστινλής

    Στα σερβικά μεταφράστηκαν η "Επαναστατική Προκήρυξη" , "Τα Δίκαια του Ανθρώπου" και το "Σύνταγμα" του Ρήγα Φεραίου από τον φιλόλογο Μίροσλαβ Βούκελιτς και κυκλοφόρησαν αυτό το μήνα στο Βελιγράδι υπό τη μορφή μίας δίγλωσσης έκδοσης. Τα επαναστατικά κείμενα του Ρήγα εκδόθηκαν από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα σε συνεργασία με το Βαλκανιολογικό Ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

    Η έκδοση περιλαμβάνει προλογικά κείμενα για τη ζωή και το έργο του Ρήγα τα οποία έγραψε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα δε. Δημήτρης Καραμπερόπουλος.

    Σημειώνεται ότι η έκδοση του "Συντάγματος" του Ρήγα στα σερβικά είναι η τρίτη κατά σειρά μετά τα βουλγαρικά και τα ρουμανικά. Θα ακολουθήσει μέχρι το φθινόπωρο η έκδοση στα ιταλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά ενώ ετοιμάζεται αντίστοιχη έκδοση του "Συντάγματος" του Ρήγα στα γερμανικά , τα γαλλικά και τα ρωσικά.

    [05] ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΣΙΝΕΜΑ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000 (21:11 UTC+2)

    Στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί από 22 Οκτωβρίου μέχρι 28 Οκτωβρίου 2000, ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός Μικροσινεμά υπό την αιγίδα του ελληνικού γραφείου του προγράμματος MEDIA, του Υπουργείου Τύπου.

    Ο όρος "Μικροσινεμά" αναφέρεται σε ντοκιμαντέρ προηγμένης τεχνολογίας, γυρισμένα αποκλειστικά με ψηφιακό εξοπλισμό, ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό, μεγίστου μεγέθους 600 ΜΒ (Microsoft -avi) συναρμοσμένα με μη γραμμικό μοντάζ, διάρκειας 2 έως 6 λεπτών.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 1ο και το 2ο Ειδικό Βραβείο Μικροσινεμά, συνοδεύεται από χρηματικά έπαθλα 1.000.000 δραχμών και 500.000 δραχμών, αντίστοιχα.

    Οι ενδιαφερόμενοι για το διαγωνισμό θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής, μέχρι 23 Ιουλίου 2000 και μπορούν να τις προμηθεύονται από το γραφείο του Μίντια Ντέσκ που βρίσκεται στην Βασιλέως Κωνσταντίνου 44, στην Αθήνα (τηλ:01-7254056, φάξ: 01-7254058) καθώς και από τον κόμβο του γραφείου στο Ίντερνετ και στη διεύθυνση www.mediadesk.gr, e-mail:mediadesk@otenet.gr.

    [06] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΧΘΗΚΕ 45ΧΡΟΝΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Με πολλαπλά θλαστικά τραύματα στα χέρια και στα πόδια νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης μία 45χρονη οικιακή βοηθός που δέχθηκε επίθεση από τρία σκυλιά, τα οποία βγήκαν από μία βίλα και όρμησαν πάνω της.

    Η 45χρονη οικιακή βοηθός Τέστα Βαρδόσι δέχθηκε σήμερα το πρωί επίθεση από τρία σκυλιά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής τα σκυλιά ξέφυγαν από παρακείμενο σπίτι και προκάλεσαν πολλαπλά τραύματα στην άτυχη γυναίκα που πήγαινε στη δουλειά της.

    Οι κραυγές της ξεσήκωσαν τους περίοικους που έσπευσαν και προσπαθούσαν με κάθε μέσο να τη σώσουν από τα δόντια των σκυλιών.

    Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λοιμωδών για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη των σκυλιών από την παθούσα. Το περιστατικό όμως προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, καθώς συνέβη έξω από Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος, όπου καθημερινά παίζουν δεκάδες παιδιά.

    [07] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Πρώτο θέμα σε όλες τις ιταλικές εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων είναι η πρεμιέρα που θα κάνει αύριο στο Κολοσσαίο το Εθνικό Θέατρο, με την παράσταση "Οιδίπους τύραννος"

    Τα εισιτήρια για τις τρεις παραστάσεις, ενώ την πρεμιέρα θα παρακολουθήσει ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Κάρλο Τσιάμπι, ο πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, η υπουργός Πολιτισμού Τζιοβάνα Μιλάντρι και από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος και ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος.

    Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Βασίλη Παπαβασιλίου και τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

    [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών Εργαζομένων Γονέων (ΔΑΜΕΓ), που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία 3ο και 6ο του Δήμου Συκεών, θα επισκεφτεί αύριο νωρίς το μεσημέρι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Παπαδόπουλος.

    Με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μετά τη λήξη του σχολικού έτους, αλλά και προς εξυπηρέτηση των εργαζομένων γονέων, ο Δήμος Συκεών προχώρησε στην υλοποίηση ενός προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών εργαζομένων γονέων. Οι τάξεις ΔΑΜΕΓ φιλοξενούνται στο σχολικό συγκρότημα της οδού Γ. Γεννηματά και απασχολούν 30 μαθητές ποικίλων ηλικιών (από το νηπιαγωγείο μέχρι και τη Δ΄Δημοτικού). Οι μαθητές από τις 7.00 το πρωί μέχρι και τις 3.30 νωρίς το απόγευμα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα γενικού ενδιαφέροντος, μουσικής, θεάτρου, καλλιτεχνικών και γυμναστικής. Το πρόγραμμα αυτό, που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, με το ΜΑΚΙΝΕ και με την ΄Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Συκεών, στηρίζεται επιστημονικά και από τρεις ψυχολόγους.

    "Στόχος μας παραμένει πάντα η υλοποίηση σε μόνιμη βάση παρόμοιων προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης μαθητών, εντασσόμενα στο ολοήμερο σχολείο για την εξυπηρέτηση τόσο των παιδιών όσο και των εργαζόμενων γονέων τους", δήλωσε ο Δήμαρχος Συκεών, κ. Σίμος Δανιηλίδης. Ο Δήμαρχος τόνισε ακόμα ότι ο Δήμος Συκεών εργάζεται, προκειμένου να προωθήσει τη λειτουργία των πλέον σύγχρονων, εκπαιδευτικών μονάδων με κατάλληλους χώρους αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώρους εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και με εργαστήρια φυσικής και χημείας.

    [09] ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ RTS ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βελιγράδι, 18 Ιουλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Οι συγγενείς 12 εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους πέρσι, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το κτίριο της σερβικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) κατέθεσαν μήνυση σε βάρος διευθυντικών στελεχών της ραδιοτηλεόρασης, όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους.

    Οι συγγενείς κατηγορούν 8 ανώτατα στελέχη της ραδιοτηλεόρασης συμπεριλαμβανομένου του γενικού διευθυντή Ντράγκολιουμπ Μιλάνοβιτς και του διευθυντή σύνταξης Μίλοραντ Κομράκοβ ότι σκόπιμα παρέλειψαν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους πριν το βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων της RTS, είπε ο δικηγόρος Σλόμπονταν Σίσιτς.

    Δεκαέξι εργαζόμενοι, όλοι τεχνικοί και υπάλληλοι στο τμήμα παραγωγής σκοτώθηκαν πέρσι στις 23 Απριλίου, όταν πύραυλος του ΝΑΤΟ έπληξε το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης στο κέντρο του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Το ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι οι εγκαταστάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αποτελούσαν στρατιωτικό στόχο χαρακτηρίζοντας την φερέφωνο της προπαγάνδας του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Οι συγγενείς των θυμάτων, είπε ο κ. Σίσιτς, θεωρούν τα ανώτατα στελέχη της RTS υπεύθυνους για το θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων, εφόσον "όφειλαν να δώσουν εντολή στους εργαζόμενους να μπουν σε καταφύγιο, καθώς είχαν ηχήσει οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για αεροπορική επιδρομή".

    Ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων είπε ότι "αντίθετα τα διευθυντικά στελέχη απείλησαν τους εργαζόμενους ότι θα τους απολύσουν, εάν εγκατέλειπαν τις θέσεις τους".

    Οι μηνύσεις κατατέθηκαν στην εισαγγελία του Βελιγραδίου με σκοπό να διαταχθεί έρευνα, είπε ο κ. Σίσιτς ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι και τόσο αισιόδοξος, καθώς όπως είπε το δικαστικό σύστημα κυριαρχούν σύμμαχοι του Μιλόσεβιτς.

    "Προσπάθησα επί 15 μήνες να πείσω τους κρατικούς θεσμούς να εκτελέσουν το καθήκον τους και να καταθέσουν τις μηνύσεις. Εφόσον μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει, εγώ επίσημα άρχισα τη διαδικασία", πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ οι συγγενείς 4 θυμάτων από το βομβαρδισμό της RTS διώκουν δικαστικά 17 από 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ καθώς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατηγορούν τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ για δολοφονία των συγγενών τους και ζητούν αποζημίωση.

    Οι συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσει το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης στρατιωτικό στόχο ήταν "παράνομη".

    Σημειώνεται ότι η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε είχε δηλώσει στις αρχές Ιούνη ότι δεν υπήρχε "βάση" για δικαστική δίωξη σε βάρος του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

    [10] ΣΤΟ "ΚΛΕΙΣΤΟ" ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΩΝ ΧΑΝΤ ΜΠΟΛ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ανακαινίζεται το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο της Ηλιούπολης το οποίο θα φιλοξενήσει τους αγώνες της τελικής φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων, από 18 έως 26 Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή έχει μεταβληθεί σε εργοτάξιο -γίνονται εργασίες διαμόρφωσης νέων αιθουσών για VIP κλπ.- ενώ προχωρούν και οι πάσης φύσεως εργασίες που θα βελτιώσουν λειτουργικά την εικόνα του γυμναστηρίου.

    Όλες οι εργασίες γίνονται με δαπάνες του δήμου Ηλιούπολης και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση του νέου τάπητα, που αγόρασε η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος, για τις ανάγκες του Πρωταθλήματος.

    Ο συντονιστής των αγώνων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ειδικός γραμματέας της Χ.Ο.Ε., κ. Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών που γίνονται στο γήπεδο και ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Γεωργάκη, τον πρόεδρο του αθλητικού οργανισμού του δήμου, κ. Λύτρα και ιδιαίτερα το μέλος του αθλητικού οργανισμού του δήμου τον κ. Παπαθανασίου.

    Τους παραπάνω ευχαρίστησε για την αρωγή και τη συμπαράστασή τους, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του και στο προσωπικό του δήμου, για το ενδιαφέρον και το ζήλο που επιδεικνύει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών.

    [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Δεν είχε πρόθεση να επιτεθεί συλλήβδην σε όλους τους δημοσιογράφους, με τις δηλώσεις του μετά την δεξίωση που δόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία για την εθνική γιορτή των Αμερικανών, διευκρινίζει σε επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Ο κ. Χριστόδουλος, απαντώντας σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντατών (ΠΟΕΣΥ), επισημαίνει ότι με τις δηλώσεις του εξέφρασε την δυσφορία του για μία μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που κακοποιεί τους λόγους του, επιλέγοντας και παραποιόντας συγκεκριμένα αποσπάσματα. Πρόσθεσε, δε, ότι διαμαρτυρήθηκε για την τακτική αυτή που δεν αρμόζει στην ελευθερία της γνώμης και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πληροφορείται για όσα γίνονται με γνώμονα την αλήθεια, χωρίς σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς που προέρχονται από ύποπτα κίνητρα.

    Παράλληλα, εκφράζει την βαθύτατη εκτίμηση του προς τους έντιμους δημοσιογράφους και σημειώνει ότι έχει δημοσίως εκφραστεί με τα κολακευτικότερα λόγια για το λειτούργημα τους, που συνιστά την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

    Η ΠΟΕΣΥ, που κοινοποίησε την επιστολή του κ. Χριστόδουλου, τονίζει σε ανακοίνωση της ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από απειλές ούτε τους αγγίζουν φανταστικές κατηγορίες, αντίθετα παρακολουθούν με αδιάκοπη επαγρύπνηση στα δρώμενα, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά όπου το επιβάλλει η αποστολή τους.

    Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να σέβονται και να εφαρμόζουν τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας και απευθύνει έκκληση στους εκπρόσωπους της πολιτείας και της εκκλησίας να αποφύγουν απειλές, αστήρικτες κατηγορίες και διαχωρισμούς κατά δημοσιογράφων, προκειμένου αυτοί να πληροφορούν ελεύθερα και αντικειμενικά την κοινή γνώμη.

    [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα έργα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Εργων και Κυκλοφορίας Θεόδωρος Αθανάσαρος.

    Οπως ανέφερε, αύριο θα έχει ασφαλτοστρωθεί η Εγνατία στο ύψος της Αγίας Σοφίας, ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέχρι το Συντριβάνι.

    Επίσης, μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουν τελειώσει τα έργα στην περιοχή Διοικητηρίου, από τον Βαρδάρη, μέχρι την Αγίου Δημητρίου.

    Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η Εγνατία, θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση στη Μητροπόλεως και στην Τσιμισκή και, όπως είπε ο κ. Αθανάσαρος, τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

    [13] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

    Στρασβούργο, 18 Ιουλίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Η Τουρκία κατηγορήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, όταν καταδίκασε μία δημοσιογράφο, η οποία αμφισβήτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

    Σημειώνεται ότι η Πελίν Σενέρ, 31 ετών, έλαβε αποζημίωση αξίας 6.100 ευρώ από το Δικαστήριο.

    Σε ένα άρθρο της που δημοσιεύθηκε το 1993, η Σενέρ κατηγόρησε τη Τουρκία για το «βρόμικο πόλεμο», που ξεκίνησε κατά των Κούρδων στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα είναι ένοχοι για την «εξόντωση ενός έθνους».

    Επίσης, το άρθρο, υπογραμμίζει την «ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των Κούρδων με ειρηνικό τρόπο».

    Στη συνέχεια, το δικαστήριο Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τη κ. Σενέρ για «τη προπαγάνδα κατά την ένωση του κράτους».

    Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι στο άρθρο απευθυνόταν απλά έκκληση για το τέλος της πολεμικής κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία παρέλειψε να ενημερώσει το κοινό για τον πόλεμο με τους Κούρδους.

    Το Δικαστήριο χαρακτήρισε τη δίκη της Σενέρ στη Τουρκία ως «άδικη», αφού έγινε υπό στρατιωτικό δικαστή.

    [14] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βελιγράδι, 18 Ιουλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός θα απαντήσει αποφασιστικά, εάν δεχθεί επίθεση στο Μαυροβούνιο και δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, προειδοποίησε εκπρόσωπος του Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

    Ερωτηθείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να αποκτήσει ανεξαρτησία ο συνταγματάρχης Σβέτοζαρ Ράντισιτς είπε: "Δεν είναι υπόθεση του στρατού να αποφασίσει εάν το Μαυροβούνιο θα παραμείνει στη Γιουγκοσλαβία ή όχι".

    "Ο στρατός ήταν πάντα στο πλευρό των πολιτών, όχι εναντίον τους και θα αποτρέψει εμφύλιο πόλεμο με οποιοδήποτε τίμημα", είπε κ. Ράντισιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Πρόσθεσε όμως ότι, αν το Μαυροβούνιο επιδιώξει να αναγνωριστεί από τη Δύση ως ανεξάρτητο κράτος , ο στρατός που ελέγχεται από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "μπορεί να φανεί ως ο επιτιθέμενος, ακόμα και αν δεχθεί επιθέσεις από παραστρατιωτικές ομάδες".

    "Εάν υπάρξουν απόπειρες ανάμειξης του Στρατού σε διαμάχη ή αν δεχθεί επίθεση, τότε η απάντηση του Στρατού θα είναι αποφασιστική", προειδοποίησε.

    Είπε ακόμη ότι "ο στρατός δεν πρόκειται να επιτρέψει το σενάριο των προηγούμενων πολέμων που είχαν ως αποτέλεσμα το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας να επαναληφθεί στο Μαυροβούνιο".

    "Ο Στρατός είναι άκρως ενοχλημένος από τους υπαινιγμούς σε βάρος του περί πρόκλησης ένοπλης σύγκρουσης σε γιουγκοσλαβικό έδαφος. Είναι γνωστό ότι ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός σύμφωνα με το Σύνταγμα οφείλει να αποτρέπει τέτοιου είδους συγκρούσεις", τόνισε.

    Ο κ. Ράντισιτς υπογράμμισε ότι ο Στρατός δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, καθώς ο στόχος του είναι να υπερασπίζεται τις δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας και συγκεκριμένα ότι ούτε καν σκέφτεται να έρθει σε αντιπαράθεση με τους ανθρώπους του.

    [15] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Πρόσκληση για συνδιαμόρφωση του πλαισίου του διαλόγου απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης στη ΓΣΕΕ. Ειδικότερα, με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων: "Σας προσκαλώ να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για τις πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που υπάρχει στη χώρα μας".

    "Το με ποιες πολιτικές θα το πετύχουμε αυτό, οφείλουμε να το συζητήσουμε ουσιαστικά και αναλυτικά", επισημαίνεται σε άλλο σημείο της επιστολής του κ. Γιαννίτση.

    [16] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΑΒΡΟΥΠΑ"

    Nicosia, 18 Ιουλίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Δικαστήριο του ψευδοκράτους του Ντενκτάς απελευθέρωσε τρεις ύποπτους, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία στην Κύπρο, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Η δικαστής Εμινέ Ντισντάρ αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος να κρατηθούν οι κατηγορούμενοι, αφού δεν έχουν πρόσβαση στις τέσσερις κασέτες, τις οποίες έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας με σκοπό να τις καταθέσει στο δικαστήριο.

    Ωστόσο, απαγόρευσε τον αρχισυντάκτη της αντιπολιτευτικής εφημερίδας Βασφί Τουτούνκου και τη γυναίκα του να φύγουν από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μέχρι να τελειώσει η έρευνα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις συνελλήφθησαν στις 8 Ιουλίου για «δραστηριότητες κατασκοπείας» και για τις προσπάθειές τους να "διεισδύσουν σε στρατιωτικούς κύκλους", αλλά δεν έχουν κατηγορηθεί επίσημα ακόμα.

    Οι άλλοι δυο "ύποπτοι", δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Αβρούπα", απελευθερώθηκαν λόγω της έλλειψης ενδείξεων, ενώ και άλλος ένας ύποπτος αποφυλακίστηκε χθες για τον ίδιο λόγο.

    Σημειώνεται πως ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης είναι ο Λεβέντ, ο οποίος παραμένει αυστηρός κριτής του τουρκοκυπριακού ηγέτη Ράουφ Ντενκτάς και της Τουρκικής πολιτικής στη διαχωρισμένη χώρα.

    Η εφημερίδα του Λεβέντ έλαβε πρόστιμο τον περασμένο Δεκέμβριο, για δημοσιεύματα δυσφημίζοντας τον Ντενκτάς. Το δικαστήριο κατάσχεσε τους υπολογιστές του γραφείου της εφημερίδας όταν ο κ. Λεβέντ αρνήθηκε να πληρώσει το ζητούμενο ποσό.

    [17] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Καραμανλής, εξέφρασε τη θέση του κόμματος του σχετικά με το εργασιακό ζήτημα.

    Συγκεκριμένα υποστήριξε την θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο θέμα απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, σε επίπεδο αρχής όπως είπε, γεγονός που εξάλλου διατυπώνεται σαφέστατα και στο πρόγραμμα του κόμματος. Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι αντικείμενο ενός ευρύτατου, ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

    Στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι αρκείται στη διαχείριση της ανεργίας και δεν προτάσσει μια θαρραλέα πολιτική τόνωση της απασχόλησης. Παράλληλα επισήμανε ότι τα αποσπασματικά μέτρα δεν μπορούν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της ανεργίας, παρά μόνο οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης -που θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότεροι απ' ότι σήμερα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον κατέθεσε τις προτάσεις του για τη λύση του προβλήματος της ανεργίας, με κύρια προϋπόθεση τη σύνδεση της αγοράς εργασίας με τις νέες τεχνολογίες και τη γενική παιδεία, την έμφαση στην κατάρτιση, την κατάργηση των μονοπωλίων, την προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η σωστή και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος της λαθρομετανάστευσης και των φαινομένων μαύρης εργασίας, θα βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος της ανεργίας, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή. Επίσης, τελειώνοντας τις προτάσεις του, ζήτησε την αποτίμηση και την αξιολόγηση όλων των μέτρων που έχουν -μέχρι στιγμής και κατά καιρούς- ληφθεί για την απασχόληση.

    Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν ξεκαθάρισε προεκλογικά τις θέσεις της και άρα δεν διαθέτει συγκεκριμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα πολιτικής, πράγμα που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας.

    [18] Η "Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ" ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΔΡΑΣΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Σε νέα φάση ανάπτυξης περνά η τεχνική εταιρεία "Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.", μετά την ένταξή της στον 'Ομιλο της ΕΔΡΑΣΗΣ, ένα δείγμα της οποίας είναι η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 500 εκ. δραχμές, ποσό που αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαιά της σε 1,925 εκ.δρχ.

    Τα νέα κεφάλαια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και την αγορά πρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού.

    Πρόκειται για μια ακόμη στρατηγική ενέργεια, που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ομίλου της ΕΔΡΑΣΗΣ να ενδυναμώσει οικονομικά τις θυγατρικές του, με σκοπό σταδιακά αυτές να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, είτε στην Παράλληλη Αγορά, ή στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ).

    Παράλληλα, την αναπτυξιακή πορεία της "Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε." έρχεται να ενισχύσει κι η ανάληψη ενός σημαντικού νέου έργου, του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάργας, η προσφορά υλοποίησης του οποίου φθάνει το 1 δισ. δραχμές, διαμορφώνοντας έτσι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της εταιρείας σε 8 δισ.

    Σημειώνεται ότι η "Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.", επί τρεις δεκαετίες, θεωρείται μια από τις πιο εξειδικευμένες εταιρείες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, έχοντας επιτύχει διεθνή αναγνώριση για την περιβαλλοντική της φιλοσοφία.

    Οι, επί σειρά ετών, στρατηγικές της συνεργασίες με τις εταιρείες του Ομίλου VIVENDI για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία επεξεργασίας στερεών, υγρών κι αερίων αποβλήτων, συμβάλλουν στη δημιουργία και παροχή λύσεων υψηλής καινοτομίας κι απόδοσης, αλλά κι απόλυτης προστασίας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

    Ειδικότερα, δε, στον τομέα των Βιολογικών Καθαρισμών, η εμπειρία της εταιρείας περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη περισσοτέρων από είκοσι έργων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το 1ο Διεθνές Βραβείο που της αποδόθηκε από την κυβέρνηση της Μάλτας, για το Βιολογικό Καθαρισμό της Κω, που αξιολογήθηκε ως ο καλύτερος της Μεσογείου.

    Σήμερα, με σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω την τεχνογνωσία της, η "Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ A.T.E." βρίσκεται στην τελική φάση των διαδικασιών για την αναβάθμιση του πτυχίου της σε Η΄ τάξης, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα αξιοπιστίας κι απόδοσης στον κατασκευαστικό κλάδο.

    [19] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4,5 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η "ΞΙΦΙΑΣ ΑΕ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 4,5 δισ. δραχμών προχωρά η βορειοελλαδική εταιρία ιχθυηρών Καβάλας "ΞΙΦΙΑΣ Α.Ε", σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στέλεχος της διοίκησης.

    Η εισηγμένη προχώρησε στην "κίνηση" αυτή, για να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της, στον χώρο που δραστηριοποιείται. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά στην κατασκευή υπερύσγχρονης παραγωγικής μονάδας κονσερβοποίησης ιχθυηρών στη Νέα Καρβαλη του νομού Καβάλας, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και επενδυτικά σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της υφισταμένης μονάδας της εταιρίας, ύψους 900 εκατομμυρίων δραχμών.

    Σε ότι αφορά στις επεκτατικές κινήσεις της εταιρίας, η εισηγμένη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ενώ εστιάζει και την προσοχή της σε προτάσεις που "έρχονται" από το εξωτερικό, καθώς ήδη στους "κόλπους" της βρίσκονται η εταιρία ΕΜΣΚΑ ιχθυοκαπνιστική και οι ρουμανικές Pescarul και Trias Trading SLR.

    Πάντως, τα στελέχη της διοίκησης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για οποιεσδήποτε ενέργειες, καθώς είναι πρώιμο να ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικά με τον "τομέα" των επεκτατικών σχεδίων.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΞΙΦΙΑΣ συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της αεροπορικής Galaxy Airways η οποία για το σύνολο του τρέχοντος έτους αναμένει κύκλο εργασιών περίπου 10 δις. δρχ.

    Η εταιρία εξάγει τα προΐόντα της στις περισσότερες δυτικοευρωπαικές χώρες, αλλά σημαντική είναι και η εξαγωγική δραστηριότητα σε Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ, Μάλτα Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία και σε χώρες Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

    [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ

    Βελιγράδι, 18 Ιουλίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Δέκα άτομα κατηγορούνται από τις εισαγγελικές αρχές στο Βελιγράδι, σχετικά με τη δολοφονία του Σέρβου Ζέλικο Ραζνάτοβιτς «Αρκάν», σύμφωνα με πληροφορίες του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων Τanjug.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αρκάν έχασε τη ζωή του μαζί με δυο άλλους όταν πυροβολήθηκαν στις 15 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" του Βελιγραδίου.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατηγόρησε τον παραστρατιωτικό ηγέτη το 1997 για εγκλήματα που έκανε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και τη Κροατία από το 1991 μέχρι και το 1995.

    Ωστόσο, το δικαστήριο δημοσίευσε τη κατηγορία το 1999 κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.

    Σημειώνεται ότι ο Ντόμπροσλαβ Γκάβριτς έχει κατηγορηθεί για προμελετημένη δολοφονία, ενώ οι Μιλάν Τζούριτσιτς , Ζοράν Νίκολιτς και Ντράγκαν Νίκολιτς κατηγορήθηκαν για τη συνεργασία τους στην υπόθεση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων. Ο Ντράγκαν Νίκολιτς θα δικαστεί ερήμην, αφού δεν έχει συλληφθεί ακόμα.

    Πέντε άτομα συνελήφθησαν επειδή «βοήθησαν να καλύψουν τους ένοχους».

    Τέλος, ο δέκατος ύποπτος κατηγορήθηκε για την παράνομη κατοχή όπλων. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να κρατηθούν εφτά από τα δέκα άτομα.

    [21] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ

    Μαπούτο, 18 Ιουλίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Tην Μοζαμβίκη, επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Νοτιοτέρας Αφρικής Μακάριος, για να συμπαρασταθεί στους πλημμυροπαθείς, μετά από εντολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου.

    Ο κ. Μακάριος, τέλεσε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Ναμπούκο, ενώπιον πυκνού εκκλησιάσματος Ελλήνων, Σέρβων, και Μοζιμβικανών, ενώ την επόμενη μέρα τέλεσε τρισάγιο στα ελληνικό κοιμητήριο της Μπέιρα.

    Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Μοζαμβίκη Γεράσιμο Μαρκέτο, επισκέφθηκε την περιοχή της Γκάζας, όπου έγιναν και οι φοβερές καταστροφές από τις συνεχείς πλημμύρες. Συνομίλησε με τους πληγέντες και μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

    Αμέσως μετά, επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Τσιμπακούνε, όπου παρέδωσε ένα φορτηγό αυτοκίνητο με φάρμακα και μίλησε με τους ασθενείς, μεταφέροντας τους τις ευλογίες της Εκκλησίας. Την ίδια μέρα επισκέφθηκε και προσφυγικούς καταυλισμούς.

    Η παρουσία της ορθόδοξης εκκλησίας κοντά στους πάσχοντες έδωσε την ευκαιρία στον ημερήσιο τύπο να αφιερώσει ολοσέλιδα ρεπορτάζ για τη συμβολική στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας προς τον λαό της Μοζαμβίκης.

    Ο κ. Μακάριος υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει και θα εντείνει τις προσπάθειες του για περισσότερη βοήθεια και συμπαράσταση.

    [22] 40 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗ

    Τίρανα, 18 Ιουλίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Η βουλγαρική αστυνομία, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Gazeta Shqiptare", κατάσχεσε στο λεωφορείο της γραμμής Τουρκία-Αλβανία, 40 κιλά ηρωίνης και συνέλαβε τον οδηγό. Η ηρωίνη προορίζονταν για την Αλβανία, οι παραλήπτες της όμως παραμένουν άγνωστοι.

    [23] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Τίρανα, 18 Ιουλίου 2000 (19:17 UTC+2)

    Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Αλβανικό Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών, γράφει η εφημερίδα "Gazeta Shqiptare" συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας, οι εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και στο Κόσοβο καθώς και το ζήτημα των Αλβανών στην περιοχή. Στην ημερίδα μετείχαν Αλβανοί μελετητές, δημοσιογράφοι, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Αμερικανός Πρέσβης στα Τίρανα κ. Λίμπρεχτς καθώς και ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Goergeton, Charles King.

    [24] ΝΕΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 18 Ιουλίου 2000 (19:13 UTC+2)

    Η αλβανική κυβέρνηση, ενέκρινε Νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση νέων διαβατηρίων 10ετούς ισχύος, τα οποία θα προηγούνται τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά στην Αλβανία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 July 2000 - 20:42:14 UTC