Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ AIDS ΕΔΩΣΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟ ΒΡΕΦΟΣ ΚΑΙ 70ΧΡΟΝΗ
  • [02] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
  • [03] ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ
  • [04] ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [05] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΤΣΑΚΝΗ - ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ΤΑ ΜΜΕ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [07] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΔΙΑΓΟΡΕΙΑ 2000"
  • [08] ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟ ΔΗΚΚΙ
  • [10] ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΠΟ 90 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  • [12] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] 26ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] Η ΕΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ORANGE ΑΠΟ ΤΗ FRANCE TELEKOM
  • [15] ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ
  • [16] ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
  • [17] "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ
  • [18] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΓΔΜ - ΔΝΤ
  • [19] 30 ΜΕΡΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [20] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΣΑ
  • [21] ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΦΥΛΑΚΩΝ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [22] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [23] ΑΡΜΕΝΙΑ: ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

  • [01] ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ AIDS ΕΔΩΣΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟ ΒΡΕΦΟΣ ΚΑΙ 70ΧΡΟΝΗ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2000 (06:33 UTC+2)

    Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η ομολογία αιμοδότη, ότι στάθηκε αφορμή να μολυνθούν πριν από δύο χρόνια με τον ιό του AIDS ένα βρέφος και μια 70χρονη. Ο αιμοδότης δήλωσε πως έδωσε αίμα στο νοσοκομείο "Ελενα" γνωρίζοντας πως ήταν φορέας, με πρόθεση να μεταδώσει τον ιό.

    Η αποκάλυψη έγινε στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αγγελόπουλο που άσκησε ποινική δίωξη κατά του αιμοδότη για βαριά σκοπούμενη βλάβη σε βαθμό κακουργήματος. Τα στοιχεία του φορέα και αιμοδότη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

    Ηδη το νοσοκομείο "Ελενα", με δικαστική απόφαση, υποχρεούται να καταβάλει ως αποζημίωση 700.000 δραχμές μηνιαίως στους γονείς του δίχρονου σήμερα κοριτσιού, ενώ και η 70χρονη διεκδικεί με αγωγή της 500.000 δρχ μηνιαίως.

    [02] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2000 (13:16 UTC+2)

    Τη Νέα Υόρκη θα επισκεφτεί το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά από πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να πάρει μέρος στη συνάντηση των ηγετών της "προοδευτικής διακυβέρνησης".

    Ο κ.Σημίτης θα αναχωρήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, για τις ΗΠΑ και θα αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στη νέα συνάντηση των ηγετών της προοδευτικής διακυβέρνησης προκειμένου να πραγματοποιήσει ιδιαίτερες επαφές με τους άλλους ηγέτες, όπως είχε κάνει και στη διάσκεψη του Βερολίνο, όπου είχε συναντήσεις με τους Κλίντον, Σρέντερ και Ζοσπέν.

    Τον κ.Σημίτη θα συνοδεύει στη Νέα Υόρκη η ίδια ομάδα συνεργατών που του είχε προετοιμάσει και την παρουσίαση του στο Βερολίνο, αλλά είναι πιθανό να προστεθούν και άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [03] ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2000 (09:45 UTC+2)

    Εκτακτα μέτρα θα λάβει από σήμερα η τροχαία για την μαζική έξοδο των εκδρομέων με αφορμή το Δεκαπενταύγουστο. Στα πλοία και τα αεροπλάνα η πληρότητα πλησιάζει το 100%, ενώ υπάρχουν λίγα εισιτήρια τα οποία αναμένεται να εξαντληθούν μέχρι το βράδυ.

    Περισσότερα από εκατό πλοία θα αναχωρήσουν το τριήμερο από τον Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ 23 πλοία θα αναχωρήσουν από τη Ραφήνα. Στο λιμάνι της Ραφήνας όμως υπάρχουν προβλήματα και ματαιώθηκαν τα δρομολόγια πλοίων Καταμαράν και Δελφίνια.

    Στην Ολυμπιακή Αεροπορία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις πτήσεις προς Ρόδο, Μύκονο, Χίο, Σάμο, Κέρκυρα, ενώ μεγάλη πληρότητα υπάρχει στις πτήσεις του εξωτερικού.

    Τέλος, στους εθνικούς δρόμους η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή και θα λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα στην άσφαλτο.

    [04] ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2000 (21:10 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν από την αστυνομία τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών της χθεσινής αιματηρής επίθεσης στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Νεκροί είναι οι Βαλέριος Τσακαλίδης 26 χρόνων, και Δημήτρης Τσεϊρανίδης ή Τσεϊράνοφ 22 χρόνων

    Τραυματίες είναι οι Αλεξάνδα Αϊβαζόφ 23 χρόνος, Κοσμάς Κοσμίδης 25 χρόνων, ο αδερφός του Ηρακλής Κοσμίδης 24χρόνων, Γιώργος Τσακαλίδης 37χρόνων (αδερφός του Τσακαλίδη που σκοτώθηκε), Ιωάννης Καρυπίδης 25 χρόνων. Ο Ιωάννης Καρυπίδης εξαφανίστηκε αμέσως μόλις του παρασχε και αναζητείται. Οι άλλοι νοσηλεύνται φρουρούμενοι στο νοσοκομείο.

    Η αστυνομία δεν είναι σε θέση να κάνει κάποια εκτίμηση για τα αίτια της συμπλοκής, ενώ έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές υπόπτων.

    [05] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΤΣΑΚΝΗ - ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2000 (21:01 UTC+2)

    Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Διονύσης Τσακνής θα δώσουν συναυλίες στην Ηράκλεια Σερρών και στο Δήμο Παναγιάς στις 16 και στις 17 Αυγούστου αντίστοιχα.

    Με πρωτοβουλία των τοπικών πολιτιστικών φορέων οι δύο καλλιτέχνες θα παραστούν σε ένα μουσικό πρόγραμμα 2,5 ωρών περίπου το οποίο θα περιλαμβάνει παλιά και νέα τους τραγούδια. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί την Τετάρτη 16 του μήνα στην Ηράκλεια Σερρών και η δεύτερη την Πέμπτη 17 στη Μεγάλη Παναγιά στις 9.30 το βράδυ.

    [06] ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ΤΑ ΜΜΕ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2000 (20:43 UTC+2)

    Τα ΜΜΕ, προσπαθούν, ελλείψει άλλων ειδήσεων, να συντηρήσουν την ένταση στους κόλπους της εκκλησίας και να προκαλέσουν αντιπαράθεση στις σχέσεις μεταξύ των μητροπολιτών, υποστηρίζει με γραπτή ανακοίνωση ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο τύπος και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν απέδωσαν το νόημα των δηλώσεων του.

    Η διαφορά απόψεων σε ορισμένα θέματα, προσθέτει, δεν αναιρεί την ενότητα της ιεραρχίας και την αγάπη του ενός ιεράρχη προς τον άλλο.

    Οσον αφορά το θέμα της συλλογής των υπογραφών, υπογραμμίζει ότι η ιερά σύνοδος λαμβάνει τις αποφάσεις και έχει την ευθύνη τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκλησία αντιμετωπίζει πρακτικά προβλήματα όσον αφορά το άτυπο δημοψήφισμα, ενώ προσανατολίζεται να ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών στις 11 Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί η σύγκλιση της νέας διαρκούς σύνοδου, από 5 έως 8 Σεπτεμβρίου.

    [07] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΔΙΑΓΟΡΕΙΑ 2000"

    Ρόδος, 11 Αυγούστου 2000 (20:38 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν ήδη τα πρώτα ονόματα των αθλητών και των αθλητριών, που θα λάβουν μέρος στα "Διαγόρεια 2000" στη Ρόδο.

    Μέχρι στιγμής 42 αθλητές και 20 αθλήτριες από αρκετά σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως από την Ιταλία, από τη Γαλλία και από το Λίβανο, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στους αγώνες στίβου, που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου στο στάδιο στίβου της Ρόδου στο πλαίσιο της αθλητικοπολιτιστικής διοργάνωσης "Διαγόρεια 2000".

    [08] ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 11 Αυγούστου 2000 (20:34 UTC+2)

    Προεκλογική περίοδο διανύει επίσημα από σήμερα η ΠΓΔΜ για την ανάδειξη των δημάρχων της χώρας, ενώ χαρακτηριστικό και αυτής της περιόδους είναι οι αυτονομιστικές τάσεις αλβανόφωνων υποψηφίων αλλά και η αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει οικονομικά στη διεξαγωγή τους, στις 10 Σεπτεμβρίου.

    Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκύρηξε τις εκλογές σε χρόνο που δεν ευνοεί την καλή προετοιμασία τους, εξαιτίας των θερινών διακοπών, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού όσον αφορά τους κοινούς υποψηφίους στους σημαντικότερους δήμους της χώρας.

    Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία από τις αρχές της άνοιξης έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο, ανακοίνωσαν χθες τις λίστες με τους υποψήφιους που θα την εκπροσωπήσουν σε όλους τους δήμους της επικράτειας με στόχο τη συντριπτική νίκη που θα πλήξει την κυβέρνηση.

    Σημαντικός παράγοντας στις εκλογές αυτές παραμένουν οι Αλβανοί, οι οποίοι επιμένουν στην τεχνική της αυτονομίας στις εκλογικές αναμετρήσεις. Το κόμμα DPA του Αρμπεν Τζαφέρι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, πρότεινε δικούς του υποψηφίους στους δήμους που θεωρούνται αλβανικοί, ενώ σε εκείνους που μπορεί να ασκήσει επιρροή θα υποστηρίξει τους υποψηφίους των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Νικόλα Κρούεφσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των εκλογών αυτών, αφού δεν συμπεριλήφθηκε σχετικό κονδύλι στον ετήσιο προϋπολογισμό. Ετσι οι δήμοι καλούνται να καλύψουν το κόστος, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα, ειδικά σε δήμους της περιφέρειας, που δεν διαθέτουν πόρους.

    [09] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2000 (20:19 UTC+2)

    To ΔΗΚΚΙ και τον πρόεδρό του, κ. Δημήτρη Τσοβόλα, θα εκπροσωπήσει το στέλεχος του Κινήματος, κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά το Δεκαπενταύγουστο.

    Εξάλλου, την Τετάρτη 14 Αυγούστου η πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, κ. Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη, θα εκπροσωπήσει το κόμμα και τον πρόεδρό του στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο Κομμένο ΄Αρτας για τη συμπλήρωση 57 χρόνων από την ημέρα του Ολοκαυτώματος της Κοινότητας Κομμένου από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

    [10] ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2000 (20:16 UTC+2)

    Κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους παλλινοστούντες θα υλοποιήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν 15νθημερες διακοπές (μεταφορά, διαμονή, διατροφή) στις κατασκηνώσεις του Αγίου Αντρέα Αττικής για το χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.

    [11] ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΠΟ 90 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

    Φλώρινα, 11 Αυγούστου 2000 (20:12 UTC+2)

    Τις διόδους του υπό κατασκευή ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας, έκλεισαν 90 εργαζόμενοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της ιδιωτικής εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, να διακόψει τις συμβάσεις εργασίας τους μέχρι το Σεπτέμβριο.

    Η εταιρία δεσμεύτηκε ότι θα προσλάβει και πάλι τους 90 εργαζομένους, όταν θα έχει στα χέρια της τα σχέδια μελέτης, αλλά οι εργαζόμενοι μετά από διαβουλεύσεις που είχαν με τους αρμόδιους φορείς για το μέλλον και μη έχοντας γραπτή την απόφαση της επαναπρόσληψής τους, αποφάσισαν να κλείσουν τις διόδους του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

    Ακόμη απειλούν ότι θα προβούν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις αν δεν βρεθεί λύση, ενώ στο πλευρό τους στάθηκαν φορείς και βουλευτές του νομού.

    [12] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2000 (20:11 UTC+2)

    Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει η δημοτική τράπεζα αίματος την Τρίτη, 23 Αυγούστου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην οδό Δωδεκανήσου 6.

    Το τηλέφωνο επικοινωνίας για όσους Θεσσαλονικείς θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα εθελοντικής αιμοδοσίας του δήμου είναι 550-074

    [13] 26ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2000 (20:11 UTC+2)

    Δύο απρόκλητους πυροβολισμούς από άγνωστο δέχθηκε χθες τα μεσάνυχτα ο 26χρονος, Μιχάλης Κεφαλόπουλος, στη διασταύρωση των οδών Παπαναστασίου και Μπότσαρη, τη στιγμή που κινούνταν με το μηχανάκι του στην περιοχή.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στη μία τα μεσάνυχτα, όταν ο νεαρός, που μόλις είχε επιστρέψει από τις διακοπές του σταμάτησε στα φανάρια και δέχθηκε απρόκλητα δύο πυροβολισμούς. Η μία σφαίρα τραυμάτισε το αριστερό του πέλμα και ο οδηγός μετά το σοκ κατάφερε να οδηγήσει τη μηχανή του στο νοσοκομείο "Γεννηματάς", όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κεφαλόπουλος δεν είναι αναμεμειγμένος σε παράνομες δραστηριότητες και το πιο πιθανό είναι ότι οι πυροβολισμοί είχαν άλλο στόχο, αλλά ο ίδιος στάθηκε άτυχος. Οι σφαίρες προέρχονται από πυροβόλο όπλο ανατολικής προέλευσης.

    Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν την περιοχή υψηλού κινδύνου, καθώς καθημερινά υποστηρίζουν ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών.

    [14] Η ΕΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ORANGE ΑΠΟ ΤΗ FRANCE TELEKOM

    Βρυξέλες, 11 Αυγούστου 2000 (20:01 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε την εξαγορά ύψους 25,1 δισεκατομμυρίων λιρών της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange από τη France Telecom υπό τον όρο ότι η πρώτη θα πωλήσει το μερίδιο της σε βελγική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

    Η France Telecom εξαγόρασε στις 30 Μαίου την Orange από τη Vodafone AirTouch, η οποία προχώρησε στην πώληση της Orange, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξαγορά της γερμανικής Mannesmann AG.

    Εκτός του ποσού που θα καταβάλει η France Telecom για την εξαγορά, θα αναλάβει και το χρέος της Orange, το οποίο ανέρχεται σε 1,8 δισ. λίρες. Επιπλέον, η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα προχωρήσει στη λήψη δανείου, προκειμένου να καταβάλει το ποσό των 4,1 δισ. στερλινών για τη βρετανική άδεια κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (UMTS), την οποία έχει ήδη εξασφαλίσει η Orange.

    Η France Telecom θα συγκεντρώσει τις δραστηριότητες της Orange με το δικό της δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία και στο εξωτερικό (Itineris) σε μία νέα εταιρεία, η οποία θα ονομάζεται New Orange και θα έχει επικεφαλής το σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Orange, Χανς Σνουκ.

    Η New Orange θα εισαχθεί στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, Παρισιού και Νέας Υόρκης μέχρι το τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του 2001.

    [15] ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2000 (19:43 UTC+2)

    Ξεκινούν από σήμερα οι πτήσεις των αεροπλάνων της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης πάνω από το δάσος του Σέιχ - Σου, με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιών. Η επιχείρηση χρηματοδοτείται από το δήμο Θεσσαλονίκης.

    Εξάλλου, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης του δάσους του Σέιχ - Σου που έχει συγκροτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος.

    [16] ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2000 (19:42 UTC+2)

    Από τις 16 Αυγούστου επανέρχεται το διακεκομμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

    Το νέο ωράριο των καταστημάτων, που θα ισχύσει ως τις 31 Οκτωβρίου, έχει ως εξής:

    Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο: 9.00 π.μ.-3.00 μ.μ.

    Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκεή: 9.00 π.μ.-3.00 μ.μ. και 5.30μ.μ.-9μ.μ.

    [17] "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2000 (19:36 UTC+2)

    "Επιχείρηση σκούπα" πραγματοποίησε σήμερα στην περιοχή Νέας Ευκαρπίας η ασφάλεια Θεσσαλονίκης, από την οποία έχουν προσαχθεί 15 άτομα.

    Αφορμή στάθηκε το χθεσινοβραδινό επεισόδιο με δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες μετά από συμπλοκή αλλοδαπών και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

    Η συμπλοκή σημειώθηκε χθες αργά το απόγευμα, ενώ προηγουμένως οι περίπου 30 άνδρες έτρωγαν στην ίδια παρέα. Μετά τη συμπλοκή κάποιοι από τους εμπλεκόμενους μετέφεραν δύο από τους τραυματίες στην είσοδο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου τους εγκατέλειψαν. Ο ένας από τους δύο παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ δύο άλλοι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

    Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλλαβε έναν ύποπτο, καθώς δέκα λεπτά μετά τη συμπλοκή επέστρεψε στο σημείο για να πάρει το αυτοκίνητό του.

    Οι περίοικοι και ο πρόεδρος της κοινότητας Ευκαρπίας τονίζουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς και ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε άνδρο κακοποιών και διακίνησης ναρκωτικών.

    [18] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΓΔΜ - ΔΝΤ

    Σκόπια, 11 Αυγούστου 2000 (19:34 UTC+2)

    Yπεγράφη χθες η τριετής συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα επικυρώσει επίσημα την συμφωνία τον Οκτώβριο.

    Η συμφωνία είναι ύψους 35.9 εκ. δολαρίων, 40% της χρηματοδότησης που προβλέπεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη ΠΓΔΜ

    Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας προβλέπεται ότι θα φτάσει το 6% το 2000, το 2001, και το 2002 με την προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός θα είναι 4.9% φέτος και 2.2 % τον επόμενο χρόνο. Αύξηση προβλέπεται στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, που εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσουν στα 114.5 εκ δολάρια και στα 75 εκ. δολάρια το 2001.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε θετικά το πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο μισό του 2000. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν το πλεόνασμα αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2001, ενώ μεσοπρόθεσμα συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί πολιτική ισορροπημένου προϋπολογισμού.

    Αποφασίστηκε επίσης ιδιωτικοποίηση σε δευτερεύουσες δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, που θα καθοριστούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα χρήματα που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Οσον αφορά το επίδομα του 8% που θα καταβληθεί στους συνταξιούχους, λόγω της μείωσης των συντάξεων στην ΠΓΔΜ συμφωνήθηκε να καταβληθεί σε 58 μηνιαίες δόσεις. Το αναγκαίο χρηματικό ποσό θα προέλθει από τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Οι συμφωνίες της ΠΓΔΜ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Παγκόσμια Τράπεζα, μετά την επικύρωση τους, θα παρουσιαστούν σε επενδυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα.

    [19] 30 ΜΕΡΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Βελιγράδι, 11 Αυγούστου 2000 (19:21 UTC+2)

    Οι τέσσερις Ολλανδοί που συνελήφθησαν στην Σερβία τον περασμένο μήνα με τη κατηγορία ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταδικάστηκαν σε 30 μέρες φυλάκιση ο καθένας για παράνομη είσοδο τους στη χώρα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

    Ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τους τέσσερις Ολλανδούς είπε στην Ολλανδική πρεσβεία στο Βελιγράδι ότι οι τέσσερις άνδρες παραμένουν ύποπτοι για σοβαρά αδικήματα και γίνονται έρευνες ενώ δεν τους αποδόθηκαν ακόμη κατηγορίες.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας διαμαρτυρήθηκε καθώς οι δικηγόροι των τεσσάρων δεν ήταν παρόντες όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές και η ολλανδική πρεσβεία δεν ενημερώθηκε έγκαιρα.

    O.K.

    [20] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΣΑ

    Βαρσοβία, 11 Αυγούστου 2000 (19:19 UTC+2)

    Ειδικό δικαστήριο της Πολωνίας απελευθέρωσε των πρώην πρόεδρο και ηγέτη του συνδικάτου Αλληλεγγύη, Λεχ Βαλέσα, από τις κατηγορίες ότι συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος στη δεκαετία του 1970.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του εισαγγελέα, δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για την ενοχή του κ. Βαλέσα. Ο κ. Βαλέσα χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ως μέρος μιας πολιτικής βεντέτας.

    Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας εξέφρασε την επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του Οκτωμβρίου.

    [21] ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΦΥΛΑΚΩΝ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Καστοριά, 11 Αυγούστου 2000 (19:18 UTC+2)

    Δραπέτης των φυλακών Αυλώνα αποδείχθηκε τελικά ο 20χρονος Αλβανός που έπεσε χθες νεκρός σε δασική περιοχή του χωριού Ιεροπηγή της Καστοριάς, μετά από συμπλοκή με συνοριακούς φύλακες.

    Οι συνοριακοί φύλακες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο στον Αλβανό και έναν ακόμη συμπατριώτη του, οι οποίοι μετέφεραν ποσότητες χασίς σε μουλάρια, όταν δέχθηκαν πυρά από Καλάσνικοφ, τα οποία και ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο ένας.

    Ο 20χρονος δραπέτης έχει καταδικαστεί σε πολύχρονη φυλάκιση για άλλη υπόθεση ναρκωτικών.

    [22] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Μόσχα, 11 Αυγούστου 2000 (17:55 UTC+2)

    Επιστρέφει σήμερα στην πατρίδα του ο τελευταίος αιχμάλωτος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος κρατούνταν σε ρωσικό ίδρυμα για πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV. Πρόκειται για τον 75χρονο Ούγρο Άντρα Τάμας, ο οποίος βρίσκονταν σε ψυχιατρική κλινική της Ρωσίας από το 1947.

    Οι Ούγγροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επιστροφή του Τάμας θα μπορούσε να τον βοηθήσει να επιλύσει τα προβλήματα μνήμης που έχει παρουσιάσει.

    Ο στρατιώτης, ο οποίος είχε μεταφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από φυλακή στρατοπέδου συγκέντρωσης στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Κόλτενικ, 700 μίλια ανατολικά της Μόσχας, είχε αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια μάχης, στη βόρειο Ρωσία κοντά στον ποταμό Ντον.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιατρικό φάκελο του στρατιώτη, όταν μεταφέρθηκε στην κλινική ήταν υπερβολικά αδύνατος και έπασχε από ΄΄ακραία ψύχωση΄΄.

    Ο Τάμας δεν έμαθε ποτέ τη ρωσική γλώσσα και καθώς κανείς από τους εργαζομένους του νοσοκομείου δεν μιλούσε ουγγρικά, οι γιατροί ποτέ δεν τον ρώτησαν τι είχε συμβεί. Έτσι για τα επόμενα 53 χρόνια ο Ούγγρος στρατιώτης παρέμενε απομονωμένος.

    [23] ΑΡΜΕΝΙΑ: ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Ερεβάν, 11 Αυγούστου 2000 (17:52 UTC+2)

    Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και 38 τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην Αρμενία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Αρτάκ Βαρνταζάριαν.

    Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 43 άτομα, αντί για 21 που προβλέπεται, ξέφυγε από την πορεία του κοντά στο χωριό Γκογκάβαν, 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ερεβάν. Από τους νεκρούς, τρεις ήταν γυναίκες και δυο άντρες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 August 2000 - 16:09:48 UTC