Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
  • [02] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΟΡΙΑΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [03] Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
  • [04] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ;
  • [05] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
  • [06] ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [07] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡ.ΣΤΑΥΡΟΥ
  • [08] Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: "ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΑΤΥΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ"
  • [09] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ 26ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ
  • [10] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΑΜΑΧΗ" ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [11] ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 6.790 ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
  • [12] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ 39ΧΡΟΝΗ ΣΤΗΝ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ
  • [13] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 17ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
  • [14] ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΚΚΙ
  • [15] Ο ΝΤ' ΑΛΕΜΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ 2η ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 12Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [17] ΣΥΝΑΥΛΙΑ Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΗ
  • [18] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΖΟΣΠΕΝ ΣΕ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
  • [19] ΣΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [20] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ 60% ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ
  • [21] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΧΑΪΝΤΕΡ ΚΑΤΑ Ε.Ε.
  • [22] ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [23] ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΙ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

  • [01] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (12:45 UTC+2)

    Η Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, αποτελεί το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων το Δεκαπενταύγουστο στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις στην ομώνυμη μονή θα ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα και θα κορυφωθούν την Τρίτη.

    Φέτος το ίδρυμα "Παναγία Σουμελά" θα τιμήσει τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, διότι ως πρωθυπουργός είχε συμβάλει αποφασιστικά στη μεταφορά στο χώρο της μονής κειμηλίων από την Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, τα οποία φυλάσσονταν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Η τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης θα γίνει στις 10 το πρωί της Τρίτης. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρόεδρος της Βουλής απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, η τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και βουλευτές. Τη Ν.Δ. θα εκπροσωπήσουν οι βουλευτές Σάββας Τσιτουρίδης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και Παρθένα Φουντουκίδου.

    [02] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΟΡΙΑΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (11:53 UTC+2)

    Οριακές βελτιώσεις στη νομοθεσία για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα θεωρεί απαραίτητες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

    Οπως εξηγεί, σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η κυβέρνηση σχεδιάζει τις αλλαγές αυτές με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Σε ότι αφορά τη όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα για την τρομοκρατία και τη δράση της "17 Νοέμβρη", τονίζει:"Η φιλολογία δεν αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η τρομοκρατία. Εγώ που δεν ομιλώ πολύ συχνά δημόσια για το πρόβλημα της τρομοκρατίας, πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε αθόρυβα και μεθοδικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι δημόσιες, κατά καιρούς, δηλώσεις διαφόρων ανευθυνουπεύθυνων και οι φαιδρότητες ορισμένων "ειδικών" γύρω από την τρομοκρατία, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου μας. Εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες είναι αυτοί που αγωνιούν περισσότερο, αφού αυτή η υπόθεση βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας".

    Σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 υπογραμμίζει:"Την αποκλειστική ευθύνη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων την ανέλαβε με νομοθετική ρύθμιση η Ελληνική Αστυνομία. Τα σώματα ασφαλείας της χώρας μας, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα και Λιμενικό, είναι ικανά να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Ηδη για το πρώτο σχέδιο ασφαλείας που κατατέθηκε στη ΔΟΕ εκφράστηκαν πολύ θετικά σχόλια".

    [03] Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (11:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Απόστολος Φωτιάδης

    Αύξηση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων, αλλαγές στον υπολογισμό των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης σε συνέντευξη του στο "Βήμα".

    Η κυβέρνηση θα ανοίξει το φάκελο των νέων φορολογικών μέτρων στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και υπάρχει δέσμευση για τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

    -Αύξηση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    -Προσαρμογή όλων των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας ανά διετία με βάση τον πληθωρισμό.

    -Σταδιακή μείωση από 45% σε 40% του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων.

    -Σταδιακή μείωση από 40% σε 35% του συντελεστή φορολόγησης των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ανωνύμων εταιριών.

    -Κατάργηση του ΕΦΤΕ.

    -Σταδιακή μείωση των φόρων και τελών στα ακίνητα.

    -Ενταξη στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα ποσών που αφορούν την εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών από την ελληνική οικογένεια.

    Για την πορεία των εσόδων ο κ. Φωτιάδης τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά ανησυχία και σημειώνει:"Η αύξηση του ΑΕΠ οδήγησε στην αύξηση των εισοδημάτων των φορολογουμένων. Τούτο δε σε συνδυασμό και με την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής του υπουργείου και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος όχι μόνο δημιούργησε τις προυποθέσεις για την επίτευξη του τεθέντοςστόχου αλλά και για μια θετική υπέρβαση το πρώτο επτάμηνο που αγγίζει τα 500 δισ. δραχμές.

    [04] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ;

    Καλαμάτα, 13 Αυγούστου 2000 (21:11 UTC+2)

    Σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη μέρους του θησαυρού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν σε βάθος 80 με 100 μέτρων ανοιχτά της Καλαμάτας. Οι έρευνες συνεχίζονται και αύριο αναμένεται να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για το ναυάγιο που αναζητείται. Στην περίπτωση αυτή θα αρχίσει η δεύτερη φάση των ερευνών, εκείνη της ανέλκυσης του ναυαγίου.

    [05] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2000 (21:02 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 3:30 μ.μ. κοντά στο Αμπελάκι της Τρίπολης. Στη μάχη για την κατάσβεσή της έχουν ριχθεί 80 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα, ενώ πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα συνεισέφεραν στην προσπάθεια πραγματοποιώντας ρίψεις νερού από αέρος.

    [06] ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Λονδίνο, 13 Αυγούστου 2000 (21:02 UTC+2)

    Τουλάχιστον έξι ινδοί συνοριακοί φρουροί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 40 τραυματίστηκαν από την έκρηξη δυο ναρκών στο Κασμίρ, όπως μεταδίδει το BBC.

    Την ευθύνη για την πρώτη νάρκη, που εξερράγη βορείως της πόλης Τζάμου και στοίχισε τη ζωή σε πέντε άτομα, ανέλαβε η οργάνωση των μουσουλμάνων αυτονομιστών της περιοχής "Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν". Λίγο αργότερα εξερράγη η δεύτερη νάρκη, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση "Αλ Μπαντρ".

    Ενταση επικρατεί στην περιοχή μετά την απόφαση της "Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν" να αναστείλει την περασμένη εβδομάδα την εκεχειρία, μετά την απόρριψη από την Ινδία του αιτήματός της να συμμετάσχει και το Πακιστάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες

    [07] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡ.ΣΤΑΥΡΟΥ

    Γενεύη, 13 Αυγούστου 2000 (20:49 UTC+2)

    Στη Γενεύη βρίσκονται πλέον δυο μέλη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που μαζί με τον οδηγό τους είχαν πέσει θύματα απαγωγής στις 5 Αυγούστου, στα σύνορα της Γεωργίας με την Τσετσενία και μόλις σήμερα κατόρθωσαν οι αρχές της Γεωργίας να τους απελευθερώσουν από τα δεσμά των απαγωγέων τους.

    Η γαλλίδα Σοφί Προκόφιεφ και η ιταλίδα Νατάλια Ζελίνο έφθασαν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Γενεύη από την Τιφλίδα, μετά την περιπέτειά τους σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή της βορειοανατολικής Γεωργίας.

    Σ.Π.

    [08] Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: "ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΑΤΥΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ"

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2000 (20:43 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον κληρικών που, όπως αναφέρει, "επιθυμούν να μετατρέψουν την Εκκλησία και τους πιστούς σε έναν άτυπο κομματικό στρατό", εξαπολύει ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής", λίγες μέρες μετά την απόφαση κληρικών της Μυτιλήνης να τον κηρύξουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

    Ο κ. Σηφουνάκης σημειώνει ότι αυτή η συμπεριφορά θυμίζει περισσότερο κομματάρχες παρά πνευματικούς πατέρες, και υποστηρίζει ότι ενθαρρύνθηκε αν δεν υπαγορεύτηκε από κύκλους που δρουν και μεθοδεύουν έξω από νησί. Ο υπουργός Αιγαίου επαναλαμβάνει ότι ορισμένοι κληρικοί ευλογούσαν τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα, ενώ με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων, κάνει λόγο για "συστηματική προσπάθεια ορισμένων κύκλων να επιβάλλουν, εκμεταλλευόμενοι την πίστη των πολιτών, έναν ιδιότυπο θρησκευτικό φονταμενταλισμό". Προσθέτει δε ότι οι φονταμενταλισμοί και οι κάθε λογής ισοπεδωτικοί δογματισμοί αποτελούν εστίες έντασης και λειτουργούν σαν "παρωπίδες" στην ελεύθερη και δημιουργική σκέψη των πολιτών.

    Ο υπουργός Υγείας κατηγορεί την Ιεραρχία της Εκκλησίας ότι αποφεύγει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο, στον οποίο θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την Πολιτεία και την Εκκλησία. "Κάποιοι φαίνεται να επιθυμούν τον διαρκή "κλεφτοπόλεμο" και τις ενστάσεις αντί του διαλόγου και της συνεννόησης", σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρει ότι επιχειρείται η πλήρης πολιτικοποίηση της Εκκλησίας και η μετατροπή της σε όργανο "συγκυβέρνησης".

    [09] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ 26ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (20:25 UTC+2)

    Επεισόδιο μεταξύ 26χρονου και αστυνομικού σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Αστυφύλακας, επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά τη λήξη της υπηρεσίας του, παρενέβη προκειμένου να αποφευχθεί επεισόδιο μεταξύ οδηγών αυτοκινήτων. Ένας από τους δύο οδηγούς, ο Βασίλης Τσαμτσίδης, 26 ετών, μαζί με έναν ακόμη άγνωστο άνδρα κινήθηκαν εναντίον αστυνομικού απειλώντας και βρίζοντάς τον.

    Ο αστυνομικός για να προστατευτεί έτεινε το υπηρεσιακό του όπλο και τους ζήτησε να τον ακολουθήσουν με το αυτοκίνητό τους στο αστυνομικό τμήμα. Αυτοί όμως μπήκαν στο αυτοκίνητο και αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα απομακρύνθηκαν. Όταν ο Τσαμτσίδης αντιλήφθηκε ότι ο αστυνομικός τον ακολουθούσε έκανε απότομα όπισθεν για τον χτυπήσει χωρίς όμως επιτυχία.

    Ο Τσαμτίδης συνελήφθη αργότερα έξω από το σπίτι του στην οδό Β. Ηπείρου 11 στην Νεάπολη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης οι οποίοι ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Στο αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκε ένα μαχαίρι με λεπίδα 16 εκατοστών.

    [10] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΑΜΑΧΗ" ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2000 (20:08 UTC+2)

    Ανορθόδοξη ενέργεια που υποδηλώνει την προσπάθεια του προέδρου της βουλής και της κυβέρνησης να κρύψουν από την ολομέλεια του σώματος και τον λαό τις "απαράδεκτες παρασκηνιακές διαδικασίες" στο Κυπριακό χαρακτηρίζει τη μη αποδοχή από τον πρόεδρο της ελληνικής βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, του αιτήματος του κυπρίου ομολόγου του, Σπύρου Κυπριανού, να προσφωνήσει τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς του για την πορεία του Κυπριακού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το ΔΗΚΚΙ καταδικάζει την άρνηση του κ. Κακλαμάνη, την οποία θεωρεί ότι αντίκειται στο πνεύμα της σύμπνοιας και της ενότητας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "αν κλείσει το Κυπριακό με Συνομοσπονδία, όπως επιθυμούν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία...τότε θα διεκδικηθεί η ίδια ακριβώς φόρμουλα μελλοντικά για το Αιγαίο και τη Θράκη".

    [11] ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 6.790 ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (19:51 UTC+2)

    Εξι χιλιάδες επτακόσια ενενήντα πακέτα τσιγάρων από διάφορες μάρκες συνολικής αξίας 4.233.000 δραχμών, αφαίρεσαν άγνωστοι από κατάστημα τσιγάρων και χαρτικών, στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δράστες παραβίασαν την πίσω πόρτα του καταστήματος του 54χρονου Σπυρίδωνα Γκαγκάκη, που βρίσκεται στην κεντρική αγορά της πόλης. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δενδροποτάμου.

    [12] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ 39ΧΡΟΝΗ ΣΤΗΝ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (19:48 UTC+2)

    Θύμα ληστείας έπεσε χθες το απόγευμα στη Νέα Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης μια 39χρονη γυναίκα. Άγνωστος άρπαξε την τσάντα της, η οποία περιείχε 160.000 δραχμές και διάφορα προσωπικά της αντικείμενα, και επιβιβάστηκε σε ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν άλλα τρία άτομα.

    Η 39χρονη Ειρήνη Κούτση προσπάθησε να πάρει πίσω την τσάντα της όμως πιάστηκε από το παράθυρο του αυτοκινήτου και καθώς εκείνο ξεκίνησε η ίδια σύρθηκε για περίπου εξήντα μέτρα και τραυματίστηκε ελαφρά. Τελικά η γυναίκα εγκατέλειψε την προσπάθειά της και οι δράστες διέφυγαν.

    [13] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 17ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (19:43 UTC+2)

    Δεκαεπτάχρονος, ο οποίος φορούσε στολή αστυνομικού και έκανε τροχονομικό έλεγχο σε διερχόμενους οδηγούς, συνελήφθη τα ξημερώματα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί βρήκαν πάνω του ένα αεροβόλο πιστόλι. Εναντίον του 17χρονου σχηματίστηκε δικογραφία.

    [14] ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2000 (19:42 UTC+2)

    Τις νέες επιθέσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Ιράκ καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού. Υπογραμμίζεται δε ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα και αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι ο ΟΗΕ, η Ενωμένη Ευρώπη και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί υπάρχουν και λειτουργούν για να υπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών της Δύσης και όχι για να προστατεύουν τη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Το ΔΗΚΚΙ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στην Ενωμένη Ευρώπη "ώστε τα αρμόδια συλλογικά όργανά της να καταδικάσουν τη Μεγάλη Βρετανία για τη συμμετοχή της σε αυτή τη νέα απαράδεκτη και απάνθρωπη επίθεση". Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη να ληφθούν από την Ενωμένη Ευρώπη οι αναγκαίες αποφάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

    [15] Ο ΝΤ' ΑΛΕΜΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ 2η ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (19:34 UTC+2)

    Μετά τον πολιτικό στίβο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο ντ' Αλέμα, αποφάσισε να δοκιμάσει τις ικανότητές του και στο υγρό στοιχείο, λαμβάνοντας μέρος στη 2η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Νοτίου Ελλάδας, αγωνιζόμενος με ιταλικό σκάφος.

    Στην 1η ιστιοδρομία, που ξεκίνησε από τη Μονεμβασιά και θα τερματίσει στη Νεάπολη, πήραν μέρος είκοσι σκάφη, ενώ η δεύτερη ιστιοδρομία θα ξεκινήσει την Τρίτη και τα σκάφη θα καλύψουν τη διαδρομή Νεάπολη - Γύθειο. Η 2η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Νοτίου Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με άλλες τρεις ιστιοδρομίες. Την Πέμπτη τα σκάφη θα κάνουν τη διαδρομή Γύθειο-Πόρτο Κάγιο, την Παρασκευή θα διανύσουν την απόσταση Γερολυμένα-Καρδαμύλη και το Σάββατο θα ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους με το Ολυμπιακό Τραπέζιο, που θα γίνει στην Καρδαμύλη.

    Διοργανωτές της αθλητικής αυτής συνάντησης είναι ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας "Αίολος" και ο Ναυτικός Ομιλος Λακωνίας, με τη συμπαράσταση των δυο νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η ανάπτυξη της ιδέας του ναυταθλητισμού και η τουριστική προβολή της περιοχής.

    [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 12Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Κέρκυρα, 13 Αυγούστου 2000 (19:28 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε στη Σάμη της Κεφαλλονιάς η 12η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή εβδομάδα Ιουνίου, περνώντας στην ιστορία με την διεξαγωγή της 5ης ιστιοδρομίας, στη διαδρομή Ζάκυνθος - Κεφαλονιά. Η ιστιοδρομία αυτή ξεκίνησε με καθαρό "μαϊστρο" και μέχρι τα σκάφη να φτάσουν νότια της Κεφαλλονιάς δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια ο αέρας έπεσε και ο τερματισμός όλων των σκαφών στη Σάμη ολοκληρώθηκε δύο ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

    Στα σκάφη της κατηγορίας IMS, στην τελική γενική κατάταξη πρώτευσαν το "Erytos Lancia Lybra" (κυβ. Μάνθος - Τζάβαλος), στο Racing, το "De Malo" (Γιαπαλάκη), στα IMS A', το "Prestige" (Κοντογιάννης), στα IMS B, ενώ το "Prestige" κέρδισε και την "over all" κατηγορία.

    Στα σκάφη της κατηγορίας ORC στην τελική γενική κατάταξη πρώτευσαν το "Maraki" (κυβ. Μανουσάκης), στα ORC A, το "Abraxas" (Πασαγιώτης), στα ORC B, ενώ στην "over all" κατηγορία πρώτο ήταν το "Zantino" (Στρούζας).

    Χορηγός του αγώνα ήταν η "Index Χρηματιστηριακή Α.Ε." και συνδιοργανωτές όμιλοι, εκτός του Ι.Ο.Π Κέρκυρας / Π.Ο.Ι.Α.Θ. Κέρκυρας, ο Ι.Ο. Πατρών, ο Ν.Ο. Αργοστολίου, ο Ν.Ο. Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ο Α.Ο. Ιθάκης "Η Πρόοδος", ο Α.Ν.Ο. Ζακύνθου και ο Ομιλος Λευκαδίων Ν. "Π. Πολέμης".

    [17] ΣΥΝΑΥΛΙΑ Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2000 (19:27 UTC+2)

    Μπροστά σε μια τριανταεπτάχρονη δημιουργική μουσική πορεία, γεμάτη οράματα και προσδοκίες, την μουσική πορεία του Διονύση Σαββόπουλου, θα βρεθεί το Σάββατο 19 Αυγούστου το κοινό του Φεστιβάλ Cosmote Kασσάνδρας. Συνδυάζοντας εθνικούς, βαλκανικούς και δυτικούς ήχους ο Διονύσης Σαββόπουλος αναμένεται και πάλι να μαγέψει το κοινό του στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης.

    [18] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΖΟΣΠΕΝ ΣΕ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

    Παρίσι, 13 Αυγούστου 2000 (19:23 UTC+2)

    Τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, για τη συμβολή του στην απελευθέρωση των τριών υπαλλήλων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που είχαν πέσει θύματα απαγωγής στα σύνορα Γεωργίας - Τσετσενίας -ανάμεσά τους και μια Γαλλίδα- εξέφρασε ο γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου του γάλλου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο κ. Ζοσπέν ευχαρίστηκε προσωπικά αλλά και εκ μέρους όλης της γαλλικής κυβέρνησης τον γεωργιανό πρόεδρο για την αποτελεσματική δουλειά του στην άμεση απελευθέρωση των τριών υπαλλήλων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που είχαν απαχθεί στις 5 Αυγούστου σε ορεινή περιοχή της βορειοανατολικής Γεωργίας, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία.

    Σ.Π.

    [19] ΣΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2000 (19:22 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών της εφημερίδας "Ουτρίνσκι Βέσνικ" για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δημοσιεύει η εφημερίδα στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για τη δημαρχία των Σκοπίων έρχεται ο Ρίστο Πένοφ, σημερινός δήμαρχος και αρχηγός του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με ποσοστό 65,1%. Ακολουθεί ο Λιούπτσο Νικόλοφσκι, ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκεντρώνει ποσοστό 18,9%. Άλλοι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά 3 και 4% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 7%.

    Σχετικά με τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος για τις λίστες των δημοτικών συμβούλων των πολιτικών κομμάτων, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών προηγείται με 28,1%, και ακολουθούν το VMRO-DPMNE με 11,7%, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με 5,3% και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών με 4,9%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει σε αυτή την περίπτωση στο 25,3%.

    Γενικότερα, σε ό,τι αφορά στην πορεία της ΠΓΔΜ προς τις δημοτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου, η επίσημη προεκλογική εκστρατεία άρχισε την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου τις τελευταίες ημέρες, διακρίνεται κάτι το ασυνήθιστο στην προετοιμασία των εκλογών, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, δεν έχουν εξασφαλιστεί μέχρι τώρα τα χρήματα για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούγιεφσκι, δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει τέτοια έξοδα και ότι η δαπάνη για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών βαρύνει τους δήμους. Οι δημοτικές αρχές, από την πλευρά τους, δηλώνουν αδύναμες να καλύψουν τα έξοδα ενώ η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών και πως οι εκλογές θα γίνουν, όπως έχει οριστεί, στις 10 Σεπτεμβρίου.

    Όπως, εξάλλου, αναφέρουν οι εφημερίδες των Σκοπίων, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, VMRO-DPMNE, Δημοκρατική Εναλλαγή και Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, δεν έχουν δικό τους υποψήφιο στην πρωτεύουσα του κράτους, τα Σκόπια, αλλά γνωστοποίησαν ότι θα στηρίξουν τον ανεξάρτητο επιχειρηματία Λιούπτσο Νικόλοφσκι. Γενικά σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τύπου, δεν παρατηρείται σοβαρή κινητικότητα εκ μέρους των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν δίδεται βαρύτητα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Παράλληλα, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι επιδιώκει να μειώσει τη σημασία των εκλογών έτσι ώστε να υποβαθμίσει και την αναμενόμενη, όπως τη χαρακτηρίζει, ήττας του. Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα θεωρώντας τις εκλογές αυτές σαν ένα είδος δημοψηφίσματος, από το οποίο θα προκύψουν συμπεράσματα και για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν ύστερα από δύο χρόνια. Πάντως οι σκοπιανές εφημερίδες εκτιμούν ότι επιδίωξη της αντιπολίτευσης είναι να προκαλέσουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

    Τέλος ασυνήθιστο χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ, που συνήθως στέλνει παρατηρητές μόνο σε κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα στείλει στα Σκόπια διακόσιους παρατηρητές για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

    [20] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ 60% ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

    Τίρανα, 13 Αυγούστου 2000 (19:13 UTC+2)

    Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% έχει βάλει ως στόχο να συγκεντρώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, σύμφωνα με δηλώσεις του γραματέα δημοσίων σχέσεων του κόμματος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε έρθει δεύετρο με ποσοστό 31,195 των συνολικών ψήφων, ενώ την πρώτη θέση είχε καταλάβει το Δημοκρατικό Κόμμα με ποσοστό 52,49%.

    Σ.Π.

    [21] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΧΑΪΝΤΕΡ ΚΑΤΑ Ε.Ε.

    Βιέννη, 13 Αυγούστου 2000 (19:12 UTC+2)

    Τον "θάνατο" της επικείμενης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στη Νις, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σε περίπτωση που δεν έχουν αρθεί ές τότε οι κυρώσεις κατά της Βιέννης, προέβλεψε ο αυστριακός ακροδεξιός ηγέτης, Γιεργκ Χάιντερ.

    "Η σύνοδος στη Νις θα είναι νεκρή ούτως ή άλλως" εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βιέννη λόγω της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, τόνισε ο Χάιντερ σε συνέντευξή του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

    Ο ακροδεξιός ηγέτης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η ομάδα των "τριών σοφών" της ΕΕ, η οποία έχει αναλάβει να συντάξει έκθεση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυστρία προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κυρώσεων, θα κάνει θετική για τη Βιέννη εισήγηση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τα αποτελέσματα του έργου της γαλλικής προεδρίας.

    Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ, ο Χάιντερ δήλωσε ότι η Αυστρία δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ένταξη της Τσεχίας στις ευρωπαϊκές δομές εάν η Πράγα δεν αποκηρύξει τα μετα-πολεμικά διατάγματα του Μπένες. Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, Εντουαρντ Μπένες, είχε νομιμοποιήσει με τα εν λόγω διατάγματα την εκδίωξη τριών εκατομμυρίων γερμανών από τα σπίτια τους, στα σύνορα με τη Γερμανία, αλλά και την κατάσχεση της περιουσίας τους από Τσέχους.

    Ο ακροδεξιός ηγέτης υποστήριξε παράλληλα ότι η χώρα του θα αντιταχθεί και στην ένταξη της Σλοβενίας στην ΕΕ, σε περίπτωση που η τελευταία δεν καταργήσει διατάγματα του καθεστώτος Τίτο, της περιόδου 1943-44, που προέβλεπαν την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων του γερμανόφωνου πληθυσμού της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

    Σ.Π.

    [22] ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 13 Αυγούστου 2000 (19:11 UTC+2)

    Ενας ακόμη υποψήφιος προστέθηκε στη λίστα των γιουγκοσλαβικών προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση του Μίλοβαν Ντρέτσουν, πρώην ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης και νυν μέλος του Πολιτικού Κόμματος για την Αναγέννηση της Σερβίας να ριχθεί στην εκλογική μάχη και να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα.

    Σε ανακοίνωση του κόμματός του τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ο Ντρέτσουν, ο οποίος έγινε γνωστός για τις ανταποκρίσεις του από το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ, είναι ένας "θαρραλέος πολεμικός ρεπόρτερ, αποδεδειγμένος πατριώτης και ειλικρινής άνθρωπος" που θα μπορέσει να διορθώσει την "λανθασμένη και επικίνδυνη πολιτική του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ντρέτσουν, ο αριθμός των υποψηφίων για την προεδρία ανέρχεται συνολικά σε πέντε. Πρόκειται για τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που έχει την υποστήριξη δεκαπέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Τόμισλαβ Νίκολιτς του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και τον Βόισλαβ Μιχαϊλοβιτς του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης.

    Σ.Π.

    [23] ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΙ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2000 (19:03 UTC+2)

    Πυροβολισμούς δέχτηκαν το βράδυ της Παρασκευής δύο νεαροί Σλάβοι οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σε δρόμο του Τετόβου. Οι ίδιοι κατήγγειλαν το συμβάν στην αστυνομία αλλά και στις δικαστικές αρχές της πόλης, δηλώνοντας ότι αναγνώρισαν στα πρόσωπα των δραστών, τους δύο σωματοφύλακες του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, Άρμπεν Τζαφέρι και του αντιπροέδρου του κόμματος Μέντουχ Τάτσι. Οι δύο νεαροί, Σάσο Τρίπεφσκι και Βλάντο Μιχαήλοφσκι, γλύτωσαν από θαύμα, ενώ ο πατέρας του Μιχαήλοφσκι πέθανε από καρδιακή προσβολή που υπέστη, μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν.

    Σημειώνεται ότι ο διοικητής της αστυνομίας του Τετόβου είναι Αλβανός ενώ οι σκοπιανές εφημερίδες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι οι δράστες είναι άγνωστοι παρόλο που οι νεαροί δήλωσαν ότι αναγνώρισαν τους δύο σωματοφύλακες.

    Οι εφημερίδες "Ντνέβνικ" και "Ουτρίνσκι Βέσνικ" αναφέρουν ότι οι σλαβόφωνοι κάτοικοι του Τετόβου είναι αναστατωμένοι και καταγγέλλουν πως συχνά οι σωματοφύλακες του Τζαφέρι σταματούν και ελέγχουν αυτοκίνητα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 14 August 2000 - 14:19:27 UTC