Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΗΡΕΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [02] [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ"
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [05] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [06] ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ - ΦΑΡΣΑΛΩΝ
  • [07] Η Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΑΥΔΗ
  • [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΑΥΔΗ
  • [09] ΣΥΛΛΗΨΗ 100 ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [10] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΑΥΔΗ
  • [11] Η ΕΕ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [12] ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [13] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ
  • [14] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙ
  • [15] ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
  • [16] ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ
  • [17] ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 2
  • [20] ΠΓΔΜ: ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [22] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [23] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • [01] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΗΡΕΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ. Πρώην Υπουργός Εξωτερικών

    Ηρεμη και χωρίς προβλήματα χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου, Κάρολος Παπούλιας, που βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπως μεταδίδει το επίσημο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    "Η ελληνική κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά είμαστε αντίθετοι με τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και ζητούμε την άμεση άρση τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Tanjug.

    Tην άποψη του έλληνα πολιτικού για το κλίμα των εκλογών φαίνεται να συμμερίζεται και ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Κρις Σπύρου, ο οποίος σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρήσει παρατυπίες στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. "Οι συνθήκες (που επικρατούν) δίνουν την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να εκφράσουν ελεύθερα, ανοιχτά και με δημοκρατικό τρόπο τη θέλησή τους", είπε χαρακτηριστικά.

    Περί δημοκρατικών συνθηκών στις σημερινές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία μίλησε και ο ρώσος υπερεθνικιστής ηγέτης, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, που μετέχει στη ρωσική αποστολή παρατηρητών για τις γιουγκοσλαβικές εκλογές. Σύμφωνα με το Tanjug, ο ρώσος πολιτικός δήλωσε ότι η ψηφοφορία διοργανώθηκε βάσει των κανόνων της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Βοϊτοβιτς, έκανε ιδιαίτερη aναφορά στη μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες και στο ομαλό κλίμα της εκλογικής διαδικασίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Μοχάμεντ Ζαμάμ Αμπντ ελ Ραζάκ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι "οι ψηφοφόροι ψήφισαν ελεύθερα και χωρίς καμιά απολύτως πίεση".

    Σ.Π.

    [02] [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ"

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (23:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Εξωτερικών. Βουλευτής Υπολοίπου Αττικής ΠΑΣΟΚ

    Την πολιτική επικαιρότητα απασχόλησαν και σήμερα τα όσα φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ για διασυνδέσεις στελεχών με οικονομικούς παράγοντες.

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" σύμφωνα με το οποίο ο κ. Πάγκαλος κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ φωτογράφισε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να επιβαίνει σε κότερο γνωστού επιχειρηματία.

    Οπως και χθες έτσι και σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

    "Απάντησα στα "Νέα" με συγκεκριμένη επιστολή μου και δεν θέλω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση. Θα προτιμούσα να μην έχει γίνει και θα προτιμούσα να μη γίνεται γνωστό στον τύπο τι συζητάμε στις κλειστές συνεδριάσεις του Ε.Γ.", τόνισε.

    Στην επιστολή του προς την εφημερίδα ο κ. Πάγκαλος επισημαίνει:

    "Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται σε εφημερίδα παραποιημένες οι απόψεις που εξέφρασα σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν από μέλη του οργάνου, αφού οι συνεδριάσεις είναι κλειστές και δεν παρίστανται τρίτοι.

    Δεν ευθύνονται λοιπόν γι' αυτό ούτε η εφημερίδα ούτε ο συντάκτης σας. Μάλλον θα ευθύνεται η έλλειψη γλωσσικής επαφής και αυτό γιατί, όπως γνωρίζετε, ομιλώ και γράφω τη Νέα Ελληνική, πράγμα που δεν συμβαίνει, γενικώς, ιδιαίτερα στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.

    Όπως και να έχουν τα πράγματα, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε ανέφερα στη συζήτηση που περιγράφετε στο χθεσινό σας φύλλο ονόματα ή περιστατικά που να μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα που μετέφερε ο πληροφοριοδότης σας.

    Αλλες περιπτώσεις και άλλα άτομα είχα κατά νου όταν άσκησα κριτική για τον επιδεικτικό συναγελασμό στελεχών του κόμματος, ίσως και του ιδίου του πληροφοριοδότη σας με διάφορους επιχειρηματίες".

    Λήξαν χαρακτήρισε το θέμα και ο Θεόδωρος Τσουκάτος. "Το θέμα αυτό έχει κλείσει για μένα, αυτές οι λασπολογίες δεν με αφορούν, γιατί το δήλωσε και ο σύντροφος Πάγκαλος στην επιστολή, γιατί αυτός το έφερε στο Ε.Γ.", είπε.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, του οποίου το όνομα αναμείχθηκε χθες στην υπόθεση από γνωστό δημοσιογράφο και αμέσως ο κ. Σκανδαλίδης αντέδρασε έντονα διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα όσα ειπώθηκαν.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είχε την πλήρη στήριξη τόσο της κυβέρνησης μέσω του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, όσο και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.

    Ο κ. Λαλιώτης μάλιστα με αφορμή την "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο", πρότεινε να καθιερωθούν "μέρες χωρίς εντάσεις και συντροφικά μαχαιρώματα σε όλα τα πολιτικά κόμματα".

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (11:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής παίζει με τα εθνικά θέματα, για μικροκομματικούς σκοπούς, και με τη στάση του δημιουργεί μέγα διαπραγματευτικό πρόβλημα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στο "Εθνος της Κυριακής".

    Σημειώνει ότι δεν υπάρχουν παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, όπως ισχυρίζεται ο κ. Καραμανλής και υπογραμμίζει:"Που τις είδε τις παραχωρήσεις; Επιτέλους, εάν ο κ. Καραμανλής θέλει να κάνει κριτική, πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη και επί της ουσίας. Οι γενικόλογες φράσεις δεν οδηγούν πουθενά".

    Ο κ. Παπανδρέου λέει "όχι" στη λύση της συνομοσπονδίας στην Κύπρο και επισημαίνει:"Δεν είναι η λύση της συνομοσπονδίας προς το εθνικό μας συμφέρον. Συμφέρον μας είναι να υπάρχει μία ενωμένη Κύπρος με μία διεθνή ομοσπονδιακή προσωπικότητα, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα". Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζει πως οι καθαρές και ανοιχτές κουβέντες είναι εκείνες που επιτρέπουν να μην υπάρχει μπαμπεσιά.

    Σχετικά με το ζήτημα της διαπλοκής εκφράζει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να "βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο" και να προχωρήσει σε θαρραλέες τομές πάνω σ αυτό το θέμα. Οσο για τις προσωπικές του επιδιώξεις σημειώνει ότι δεν έχει βάλει στόχους για το ένα ή το άλλο πόστο και η διάθεση προσφοράς τον εκφράζει, τον ευχαριστεί και τον ικανοποιεί.

    [05] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Σέρρες, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Άγνωστοι βεβήλωσαν τη νύχτα τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στα Ανω Κερδύλια Σερρών. Οι άγνωστοι έσκαψαν μπροστά από το ιερό ένα λάκκο βάθους 1,5 μέτρου σε αναζήτηση θησαυρού ή αρχαίων όπως εικάζει η αστυνομία.

    Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η εκκλησία δεν λειτούργησε το τριήμερο 18 με 21 Σεπτέμβρη και μπήκαν ανενόχλητοι. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι σε αυτή την ερημική περιοχή είναι συχνό το φαινόμενο της παράνομης ανασκαφής. Πάντως δεν έγινε γνωστό αν η ανασκαφή τους οδήγησε στα πολυπόθητα ευρήματα.

    [06] ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ - ΦΑΡΣΑΛΩΝ

    Βόλος, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 45 άτομα ανατράπηκε στο 46ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Βόλου - Φαρσάλων. Χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό δύο γυναικών που είχαν εγκλωβιστεί ανάμεσα σε λαμαρίνες και καθίσματα. Η μία από αυτές είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Σε άλλα πέντε άτομα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους τραυματιοφορείς που έφτασαν στον τόπο του ατυχήματος από το Βόλο. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο.

    Το λεωφορείο κατευθυνόταν από το Βόλο προς το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης έξω από την Καρδίτσα, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε θόρυβος στο κάτω μέρος του οχήματος. Το όχημα σύρθηκε σε μια απόσταση περίπου 50 μέτρων και στη συνέχεια έπεσε με ορμή σε παρακείμενο χαντάκι δεξιά του δρόμου. Το ατύχημα αποδίδεται σε βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης του οχήματος.

    [07] Η Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΑΥΔΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του Λέοντα Αυδή εκφράζει με ανακοίνωση της η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ.

    Ο Λέων Αυδής θα παραμείνει στη μνήμη όλων των κομμουνιστών και όλων των εργαζομένων, που τον γνώρισαν στα δικαστήρια και στους αγώνες τους ως άοκνο συμπαραστάτη, για το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την ανθρωπιά του, υπογραμμίζει η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ.

    [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΑΥΔΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στους οικείους του Λέοντα Αυδή απέστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε στο τηλεγράφημα ότι ο Λέων Αυδής υπήρξε ένας πολιτικός άντρας με πλούσια αγωνιστική παρουσία στα δημόσια πράγματα της χώρας μας.

    [09] ΣΥΛΛΗΨΗ 100 ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Περίπου 100 άτομα συνέλαβαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης σε φυλακή της Αγκυρας.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε ταφεί ένας εκ των νεκρών της εξέγερσης, συμμετείχαν περίπου 150 άτομα, κυρίως συγγενείς κρατουμένων.

    Η αστυνομία παρενέβη, υποστηρίζοντας ότι η διαδήλωση είναι παράνομη και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές που αρνήθηκαν να υπακούσουν στις διαταγές των ανδρών της.

    Η καταστολή της εξέγερσης αριστερών κρατουμένων στις φυλακές του Ουλουντσαλάρ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δέκα κρατούμενοι και τραυματίστηκαν άλλοι 20, θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα ανάλογα περιστατικά των τελευταίων χρόνων.

    Σ.Π.

    [10] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΑΥΔΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Λέοντα Αυδή εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    "Με το θάνατο του Λέοντα Αυδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει έναν συνεπή λειτουργό της, ο δημόσιος βίος έναν ευπρεπή πολιτικό και η Αθήνα έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στην υπηρεσία των δημοτών της", δήλωσε ο κ. Καραμανλής

    [11] Η ΕΕ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Παρίσι, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Υμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ώρες προκειμένου να επεξεργαστεί το αποτέλεσμα των σημερινών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γιουγκοσλαβία.

    Τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για εκτεταμένη νοθεία, αν και οι ξένοι παρατηρητές που βρίσκονται στο Βελιγράδι δήλωσαν, όπως μεταδίδει το Tanjug, ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται με νόμιμο τρόπο.

    Σ.Π.

    [12] ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Επίθεση από ομάδα οκτώ ατόμων δέχτηκαν το μεσημέρι έξω από το Ψυχιατρείο Σταυρούπολης δύο 18χρονα αδέλφια.

    Οι δύο νέοι πήγαιναν στο σπίτι του παππού τους, όταν δέχτηκαν την επίθεση και έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού. Τελικά οι δράστες έκλεψαν 17.000 δραχμές από τον έναν 18χρονο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

    [13] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο Λέων Αυδής, στέλεχος του ΚΚΕ, έφυγε από τη ζωή στις 4 το μεσημέρι. Ο Λέων Αυδή, 63 ετών, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο "Κυανός Σταυρός". Επασχε από καρκίνο των οστών, ενώ ο θάνατος του οφείλεται σε λοίμωξη

    Σε όλα τα δημοτικά καταστήματα της Αθήνας οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του. Την Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει έκτακτα εις μνήμην του το Δημοτικό Συμβούλιο. Υστερα από εντολή του δημάρχου, η σωρός του εκλειπόντος θα ενταφιασθεί με δημοτική δαπάνη το απόγευμα της Τρίτης, στις 5, σε δωρεάν τάφο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ο Λέων Αυδής γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1937. Ηταν παντρεμένος με την Ίριδα Καλκάνη και έχει ένα γιο. Κατοικούσε στο Γουδί και εργάζονταν ως δικηγόρος με ενασχόληση στο εργατικό δίκαιο.

    Το 1968 εκτοπίστηκε από την Απριλιανή δικτατορία, στη Σίκινο. Τη χρονική περίοδο 1981-1986 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από το 1991 ως το 1993 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Δικαίου εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης .

    Το 1996 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας μετείχε στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης - Δικαιοσύνης της Βουλής και υπήρξε Β Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

    Από την ιδιότητα του βουλευτή παραιτήθηκε τον Μάη του 1997 για να ασχοληθεί με τον δήμο Αθηναίων ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".

    Εχει συγγράψει μελέτες και άρθρα για θέματα του Εργατικού Δικαίου, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά (Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου, Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας, Δίκαιο επιχειρήσεων και εταιριών) και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες (Συνδικαλιστική Επιθεώρηση, Ριζοσπάστης). Υπήρξε νομικός σύμβουλος της Γ.Σ.Ε.Ε.

    [14] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ανθρωποκυνηγητό σημειώθηκε τη νύχτα για τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που νωρίτερα λήστεψαν αποθήκη μεταφορικής εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και έκλεψαν μικρή ποσότητα τσιγάρων. Τα ίδια άτομα είχαν επιχειρήσει νωρίτερα να κάνουν την κλοπή όμως έκλεψαν λάθος φορτίο και επέστρεψαν τα μεσάνυχτα για να ολοκληρώσουν επιτυχημένα αυτή τη φορά την προσπάθειά τους.

    Στο διάστημα μεταξύ των δύο επιθέσεων υπάλληλοι της εταιρείας ειδοποίησαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους ληστές, οι οποίοι όμως κατάφεραν να διαφύγουν αφού νωρίτερα εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και τη λεία τους.

    [15] ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Άρχισε σήμερα και στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων. Η συγκέντρωση των υπογραφών ξεκίνησε στους Ιερούς Ναούς μετά τη Θεία Λειτουργία.

    Όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να υπογράφουν και σε άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης. Ειδικά σταντ θα υπάρχουν για το σκοπό αυτό στον Λευκό Πύργο, τη συμβολή της Πλατείας Αριστοτέλους με τις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή και Μητροπόλεως, στις πλατείες Δημοκρατίας και Συντριβανίου, στη συμβολή της Εγνατίας με τις οδούς Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου και Κολόμβου, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δημητρίου Γούναρη και μπροστά στην Οσία Ξένη στην οδό Παπαναστασίου.

    Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να γίνει η συγκέντρωση των υπογραφών με αδιάβλητο τρόπο.

    [16] ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ

    Βελιγράδι, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες των μεγάλων σερβικών πόλεων θα περιμένουν την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης στη Γιουγκοσλαβία οι εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός Β2-92 μεταδίδει ότι έχει ήδη στηθεί μια εξέδρα στην πλατεία της Δημοκρατίας, στο Βελιγράδι, όπου η κρατική τηλεόραση έχει διοργανώσει μια συναυλία για να υποδεχθεί τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στη χώρα.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που στην πλατεία της Δημοκρατίας συγκεντρωθούν οπαδοί του κυβερνώντος συνασπισμού, οι δικοί της οπαδοί θα περιμένουν την ανακοίνωση του νικητή που θα αναδείξει η κάλπη σε άλλο κεντρικό σημείο της πόλης.

    Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης τόνισαν παράλληλα ότι θα αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση με οπαδούς του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν θα δώσουν καμιά αφορμή που θα δικαιολογούσε κυβερνητική παρέμβαση.

    Α.Τ.-Σ.Π

    [17] ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε σήμερα το ποσοστό της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 20 με 30%.

    Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι μηδενικό είναι το ποσοστό συμμετοχής στις επαναληπτικές εκλογές στο δήμο Κόντοβο όπου στον πρώτο γύρο είχαν γίνει σοβαρά επεισόδια με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες. Τα επεισόδια είχαν ξεσπάσει μεταξύ οπαδών των δυο βασικών αλβανικών κομμάτων- του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών και του Κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας.

    Σε ένα τμήμα του δήμου Στόπιστε, από τους 420 εγγεγραμμένους στο εκλογικό τμήμα, μόνο 15 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα καθώς στην περιοχή αυτή το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι μποϋκοτάρει τις εκλογές με το αιτιολογικό ότι έχουν απορριφθεί οι ενστάσεις του.

    Σε αρκετά εκλογικά τμήματα σημειώθηκαν σήμερα μικρής έκτασης επεισόδια. Στο δήμο Στρούγκα εκλάπη ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ενώ στον δήμο Στρούμνιτσας ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του εκλογικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού συνασπισμού. Μετά, ωστόσο, από επέμβαση της αστυνομίας η κατάσταση εκτονώθηκε.

    Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι, δήλωσε το μεσημέρι ότι τα επεισόδια που μέχρι τώρα έχουν παρατηρηθεί είναι λιγότερο σοβαρά από εκείνα του πρώτου γύρου και πρόσθεσε ότι στα δέκα χρόνια ύπαρξης της χώρας του πάντοτε υπήρξαν επεισόδια στις εκλογές. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι προς όφελος του κυβερνητικού συνασπισμού και κατά τον τρόπο αυτό, όπως είπε, οι πολίτες θα εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την πολιτική της κυβέρνησης.

    [18] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Από το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την έκδοση της άδειας δημιουργίας δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας (GSM) στη Βουλγαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Σόφιας "168 ώρες".

    Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, η βουλγαρική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος υπεράκτιες εταιρίες, ενώ οι υποψήφιες εταιρίες θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία για τους μετόχους τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές προϋποθέσεις για τις υποψήφιες εταιρίες θα ψηφιστούν από τη βουλγαρική κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Δημόσια Επιτροπή επί των Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό πώλησης της άδειας για τη δημιουργία δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας (GSM) στη Βουλγαρία.

    Στον διαγωνισμό αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ετοιμάζονται να μετάσχουν η νορβηγική "Telenor", η βρετανική "Vodaphone", η καναδική "Telesystem International Wireless", ενώ από τα Βαλκάνια θα πάρουν μέρος η ελληνική "Panafon", βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης, και η τουρκική "Turkcell".

    Σημειώνεται ότι η πώληση της προαναφερόμενης άδειας θα αποτελέσει την πρώτη συναλλαγή μέσω ανοιχτού διαγωνισμού, αφού οι άδειες για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας "Mobiltel" και "Mobicom" χορηγήθηκαν χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού.

    Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι στον διαγωνισμό δεν θα μπορέσουν να μετάσχουν υπεράκτιες εταιρίες, η εφημερίδα σημειώνει ότι η πρόβλεψη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, οι οποίες θα πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν ήδη ανεπτυγμένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, άνω των 750 χιλιάδων συνδρομητών και να καταθέσουν στην αρμόδια Δημόσια Επιτροπή επί των Τηλεπικοινωνιών κάποια τραπεζική εγγύηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική μέχρι στιγμής στη Βουλγαρία εταιρία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM "Mobiltel" δεν ανταποκρίνεται σε καμιά από τις απαιτήσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην έκδοση άδειας για τη δημιουργία δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας (GSM) στη Βουλγαρία.

    [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 2

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (19:11 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός συνέχισε με νίκη την πορεία του στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας καθώς επιβλήθηκε στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιωνίου με 2 - 0 στη 2η αγωνιστική. Πλέον οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη θα αναχωρήσουν για τη Γερμανία όπου θα αντιμετωπίσουν το Αμβούργο για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Οι πράσινοι, χωρίς να εντυπωσιάσουν με την απόδοση τους και κάνοντας περισσότερο συντήρηση δυνάμεων, πήραν τους τρεις βαθμούς και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Τα γκολ για τον Παναθηναϊκό στο ματς με τον Πανιώνιο πέτυχαν οι Μπασινάς στο 27' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι και ο Νίκος Λυμπερόπουλος στο 51'.

    Πάντως, ο Πανιώνιος διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον καταλογισμό του πέναλτι, το οποίο το κέρδισε ο Γιώργος Καραγκούνης με ένα θεαματικό πέσιμο στην περιοχή του Πουρλιοτόπουλου. Ο διαιτητής ξεγελάστηκε, έδειξε την εσχάτη των ποινών και έτσι άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη.

    [20] ΠΓΔΜ: ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Σκόπια, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (19:00 UTC+2)

    Δυο ξεχωριστά επεισόδια, στα οποία τραυματίστηκαν ένας άνδρας κι ένα μικρό κορίτσι, διατάραξαν την ηρεμία που επικρατούσε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ.

    Οπως μεταδίδει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sitel, ένα μικρό κορίτσι και ένας άνδρας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ οπαδών αντιπαλων κομμάτων, ενώ η ψηφοφορία διακόπηκε σε δυο εκλογικά κέντρα των Σκοπίων λόγω παρατυπιών.

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα πολύ πιο ομαλά από ό,τι στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν πολλά άλλα.

    Σ.Π.

    [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (18:59 UTC+2)

    Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' κατηγορίας το Αιγάλεω και ο Απόλλων Αθηνών που οδηγούν την κούρσα στη βαθμολογία, μετά το τέλος της 2ης αγωνιστικής. Το Αιγάλεω κέρδισε εκτός έδρας την Προοδευτική με σκορ 2 - 1, ενώ ο Απόλλων Αθηνών επικράτησε επί της Λάρισας με το ίδιο σκορ.

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς αντίθετα πήρε τον πρώτο του βαθμό εκτός έδρας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ ο Πανσερραϊκός πέτυχε σπουδαία νίκη κόντρα στην Καβάλα με 2 - 0. Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής της Α' κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Προοδευτική - Αιγάλεω 1 - 2

    Ολυμπιακός Βόλου - Απ.Καλαμαριάς 1 - 1

    Παναιτωλικός - Ναυπακτιακός 1 - 1

    Πανελευσινιακός - Τρίκαλα 1 - 1

    Λάρισα - Απόλλων Αθηνών 1 - 2

    Πανσερραϊκός - Καβάλα 2 - 0

    Καλλιθέα - Αγ.Νικόλαος 1 - 0

    Ακράτητος - Παναιγιάλειος 2 - 2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (2 αγωνιστικές)

    1.Αιγάλεω 6

    2.Απόλλων Αθηνών 6

    3.Ναυπακτιακός 4

    4.Τρίκαλα 4

    5.Παναιγιάλειος 4

    6.Παναιτωλικός 4

    7.Προοδευτική 3

    8.Καβάλα 3

    9.Καλλιθέα 3

    10.Πανσερραϊκός 3

    11.Απ.Καλαμαριάς 1

    12.Ελευσίνα 1

    13.Ακράτητος 1

    14.Ολυμπιακός Βόλου 1

    15.Αγ.Νικόλαος 0

    16.Λάρισα 0

    ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (3η)

    Αιγάλεω - Απ.Καλαμαριάς

    Τρίκαλα - Προοδευτική

    Ναυπακτιακός - Ολυμπιακός Βόλου

    Απόλλων Αθηνών - Πανελευσινιακός

    Καβάλα - Παναιτωλικός

    Αγ.Νικόλαος - Λάρισα

    Παναιγιάλειος - Πανσερραϊκός

    Καλλιθέα - Ακράτητος

    [22] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Βελιγράδι, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Προσπάθεια παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης για τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, με στόχο να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο δημοκρατικός τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας, χαρακτήρισε συνεργάτης του γιουγκοσλάβου υπουργού Πληροφοριών, Γκόραν Μάτιτς, τα τηλεγραφήματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περί απέλασης περίπου 50 ξένων δημοσιογράφων.

    Σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Ντράγκαν Ζιβαντίνοβιτς υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι που μετέβησαν στη Γιουγκοσλαβία για να καλύψουν τις εκλογές είχαν καθαρά "διοικητικό" χαρακτήρα, καθώς οι αιτήσεις διαπίστευσης δημοσιογράφων ήταν πάρα πολλές.

    Σ.Π.

    [23] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2000 (18:52 UTC+2)

    Είναι υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν φόρους ή τέλη στο πλαίσιο, όμως του ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος. Στόχος πρέπει να είναι οι όσο το δυνατόν περισσότεροι αυτοτελείς πόροι, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενώ πρότεινε την κατοχύρωση της αρχής της διαφάνειας των οικονομικών των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, κυρίως μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι είναι ανάγκη για κάθε νομοσχέδιο που αναφέρεται σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της ΚΕΔΚΕ ή της ΕΝΑΕ.

    Οσον αφορά τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, σημείωσε ότι πρέπει να κατανεμηθούν πιο αποτελεσματικά χωρίς να υποβαθμίζονται τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. "Είναι απαράδεκτο να είναι ο περιφερειάρχης ο μοναδικός, στην ουσία, διαχειριστής του Γ' ΚΠΣ και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ο διανεμητής του"

    Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διδαχθεί από το παράδειγμα του κράτους και να επιδιώξει τη θωράκιση της διαφάνειας στους κόλπους της, για να ενισχύσει την αξιοπιστία και το κύρος της.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν αποκλειστική ευθύνη για τη ρύθμιση και τη διευθέτηση των τοπικών υποθέσεων, αλλά και για υποθέσεις υπερτοπικού χαρακτήρα, που εκχωρούνται από το κράτος. "Είναι σημαντικό όλα τα μεγάλα έργα και οι αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας να λαμβάνονται και να εκτελούνται με τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Οι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης να έχουν διοικητική αυτοτέλεια και οι αποφάσεις τους να είναι άμεσα εκτελεστές για τα θέματα της αρμοδιότητας τους", συμπλήρωσε.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε, τέλος, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η αρχή της κατάργησης κάθε ελέγχου σκοπιμότητας στις αποφάσεις των ΟΤΑ, ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων τους, καθώς και η αρμοδιότητα παύσης και απόλυσης των αιρετών εκπροσώπων να ανατεθούν στα διοικητικά δικαστήρια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 25 September 2000 - 8:29:21 UTC