Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΙΕΣΕΩΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [02] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: "ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ"
  • [03] ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΥ
  • [04] ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΚΡΟΑΤΙΚΟ ΥΠΕΞ
  • [06] ΓΚ. ΕΒΑΝΣ: ΑΝ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΧΑΣΕΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΡΙΣΗ
  • [07] Γ. ΛΙΑΝΗΣ: ΟΡΘΑ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [08] ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [09] ΜΠ. ΧΟΜΠΑΧ: ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ "ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [10] ΣΕ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο Κ. ΑΝΑΝ
  • [11] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [12] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ
  • [14] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
  • [15] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΡΩΣΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
  • [16] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [17] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ
  • [18] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ SPO
  • [19] ΑΜΑΤΟ: "ΕΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ, ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΤΙ ΕΚΛΕΨΕ"
  • [20] Γ. ΜΑΡΤΟΝΙ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [21] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
  • [22] ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [23] "ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ" ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΟ Χ.Α.Α., ΓΡΑΦΕΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [01] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΙΕΣΕΩΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (14:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    της Νατάσας Θωμά

    Ανοιχτή γραμμή τόσο με το Βελιγράδι όσο και με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει ο ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γιουγκοσλαβία. Αργά χθες βράδι, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Κάρολο Παπούλια ο οποίος βρίσκεται ήδη από το Σάββατο στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ως παρατηρητής και έχει επισκεφθεί πολλά εκλογικά τμήματα.

    Ο κ. Παπούλιας διαβεβαίωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά και ότι τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν καταγγελίες για σοβαρά περιστατικά σχετικά με την εκλογική διαδικασία.

    Κύκλοι του ΥΠΕΞ τόνιζαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τα εκλογικά αποτελέσματα. Πληροφορίες πάντως από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι στο Μαυροβούνιο και στο Κόσοβο η υπεροχή του Μιλόσεβιτς είναι σαφής με αναλογία έξι προς ένα. Ωστόσο σε άλλες πόλεις ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα ξεπερνά το 60% της αποδοχής.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που έχουν διαρρεύσει από ξένα Πρακτορεία Ειδήσεων, ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στον τελευταίο για να δεχθεί το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης καμία επικοινωνία δεν υπήρξε μεταξύ των δύο ανδρών.

    [02] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: "ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ"

    Σίδνεϊ, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (11:24 UTC+2)

    Υπερήφανη, όπως όλοι οι έλληνες, για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στην 27η Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, δηλώνει η πρόεδρος του Οργανισμού "Αθήνα 2004" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, υπογραμμίζοντας σε αποκλειστικές της δηλώσεις προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πηγαίνοντας προς τους αγώνες του 2004, θα πρέπει η χώρα μας να έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που κατόρθωσαν να δείξουν οι αυστραλοί: Μία ενωμένη Αυστραλία.

    "Όπως όλοι οι Ελληνες", αναφέρει η κ. Αγγελοπούλου, "αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι γιατί τα παιδιά της Ελλάδας μας κάνουν περήφανους άλλη μια φορά με τους αγώνες τους. Αυτό σημαίνει σκληρή προσπάθεια, συνεχής προσήλωση στο στόχο, κάτι που πρέπει όλους τους Ελληνες να μας προβληματίζει γιατί πηγαίνοντας προς τους αγώνες του 2004, αυτό δείχνει ότι η χώρα πρέπει όλοι μαζί και όλοι όσοι αναμειγνύονται σ' αυτή την υπόθεση, το βλέμμα στραμμένο μόνο προς το μέλλον, να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε και να κάνουμε και εμείς, να δώσουμε ανάλογα αποτελέσματα. Και μιλάω αυτό υπό την επήρεια των αγώνων γύρω μας που είναι εξαιρετικοί αγώνες, που παρ' όλα τα προβλήματα που οι Αυστραλοί αντιμετώπισαν κατόρθωσαν να δείξουν μια ενωμένη Αυστραλία. Μια Αυστραλία που ήταν πάνω από τις προσδοκίες, οι αγώνες τους είναι πάνω από τις προσδοκίες αυτές που είχε όλος ο κόσμος, ο αθλητικός και μη, και που έδωσε το καλύτερο παράδειγμα για την Ελλάδα".

    Σε ερώτηση εάν, έχοντας πλέον την εμπειρία της άρτιας διοργάνωσης του Σίδνεϊ, πιστεύει ότι θα τα καταφέρουμε να διοργανώσουμε εμείς μια καλύτερη Ολυμπιάδα, η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", επισημαίνει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    "Πιστεύω ότι, αυτά που βλέπουμε εδώ, είναι τόσο υψηλής ποιότητας, που αν καταφέρουμε και εμείς και δώσουμε αυτή την υψηλή ποιότητα, οι αγώνες στην Αθήνα, που θα είναι και η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων ταυτόχρονα, θα είναι κάτι το μοναδικό. Αλλά αυτό που βλέπουμε γύρω μας, θα πρέπει να γίνει μάθημα για όλους μας.

    - Μάθημα για όλους ακριβώς και κυρίως αυτό που είπατε η ομόνοια, η σύμπνοια..

    - "Ακριβώς".

    [03] ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΥ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (14:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των δαπανών στο πλαίσο κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξημένες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη κούρσα του δολαρίου και την άνοδο του μαύρου χρυσού, φέρεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του πλαφόν 6,7% αναφορικά με την αύξηση των δαπανών του υπουργείου, ενώ διατηρείται η εξαίρεση για τις δαπάνες υγείας, παιδείας, εργασίας και πολιτισμού. Ο κ. Δρυς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παρουσίασε στον πρωθυπουργό τις έως σήμερα εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ονομαστική επιβάρυνση του χρέους θα ανέλθει σε 850 δισ. δρχ. έως το τέλος του έτους, αν και το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα αποκλιμακωθεί στο 103,9%, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.

    Η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας του δολαρίου επιβαρύνουν τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού και ήδη στο γραφείο του κ. Δρυ έχουν φθάσει αιτήματα από αρκετούς φορείς για τη χορήγηση επιπλέον πιστώσεων για τη κάλυψη του πρόσθετου κόστους από πετρέλαιο και δολάριο. Τυχόν ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων θα δυναμίτιζε τους βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου για το νέο προϋπολογισμό, που για πρώτη φορά είναι πλεονασματικός.

    [04] ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Η Εκλογική Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθεί σήμερα συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Μέλος της υπηρεσίας τύπου της επιτροπής ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε ότι θα διοργανωθεί αργά το βράδυ δεξίωση στο κτίριο της βουλής για τους διεθνείς παρατηρητές και για μέλη της Εκλογικής Επιτροπής.

    Σημειώνεται ότι ένα εικοσιτετράωρο μετά την διεξαγωγή των εκλογών δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα από τις κατά τόπους εκλογικές επιτροπές.

    Η αντιπολίτευση, όσο και οι υποστηρικτές του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποστηρίζουν ότι έχουν κερδίσει στις κρίσιμες προεδρικές, κοινοβουλευτικές και δημοτικές εκλογές της χώρας.

    O.K.

    [05] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΚΡΟΑΤΙΚΟ ΥΠΕΞ

    Ζάγκρεμπ, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας χαιρέτισε τις πληροφορίες ανεξάρτητων πηγών, σύμφωνα με τις οποίες ηγείται η αντιπολίτευση στις γιουγκοσλαβικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και τις χαρακτήρισε ενθαρρυντικές.

    "Παρά τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν χθες οι εκλογές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, οι πληροφορίες από τις ανεξάρτητες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλο ποσοστό των πολιτών προσήλθε στις κάλπες και έδειξε τη βούλησή του για αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν στη δημοκρατία, είναι ενθαρρυντικές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κροατικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Οι γιουγκοσλαβικές εκλογές ήταν η επιλογή ανάμεσα στην απομόνωση και στο δρόμο προς τη δημοκρατία, τονίζεται.

    Η Κροατία επισήμανε χθες ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τη γειτονική Σερβία στη μετάβαση προς τη δημοκρατία και κάλεσε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν το ολοκληρωτικό καθεστώς του προέδρου Μιλόσεβιτς.

    [06] ΓΚ. ΕΒΑΝΣ: ΑΝ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΧΑΣΕΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΡΙΣΗ

    Βρυξέλες, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων Γκάρετ Εβανς δήλωσε ότι αν ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ηττηθεί τότε θα επιδιώξει τη δημιουργία κάποιας κρίσης για να παραμείνει στην εξουσία.

    Ο κ. Εβανς ανέφερε ότι το πιο πιθανό σενάριο για το Μιλόσεβιτς είναι να ζητήσει ξανά εκλογές αν νικήσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα και πρόσθεσε ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος ενδέχεται ακόμη να κάνει νοθεία στις εκλογές ή να δημιουργήσει μια κρίση για να ματαιωθούν οι εκλογές.

    Σε περίπτωση κρίσης το Μαυροβούνιο θα παίξει σημαντικό ρόλο είπε ο κ. Εβανς και τόνισε ότι θα είναι τρομερά δύσκολο για τον Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί τη νίκη του Κοστούνιτσα.

    Ο.Κ.

    [07] Γ. ΛΙΑΝΗΣ: ΟΡΘΑ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Ορθή χαρακτήρισε την απόφαση του Θεόδωρου Πάγκαλου να μην πάει στο Σίδνεϊ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης. Οπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" οι Αυστραλοί διοργανωτές δεν έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην παρουσία της Ελλάδας, συνεπώς ο κ. Πάγκαλος αισθάνθηκε ότι θα είχε δευτερεύοντα ρόλο.

    Πρόσθεσε, δε, ότι τα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004 θα παραδοθούν εγκαίρως και επισήμανε την ανάγκη η χώρα να φτιάξει καλό κλίμα για τους αγώνες.

    Σύμφωνα με τον κ. Λιάνη, πρέπει να το σκεφθούν πολύ όσοι θέλουν να πλήξουν την Γιάννα Αγγελοπούλου γιατί αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα χρεωθεί και την αποτυχία της.

    Τόνισε ότι ο ίδιος είχε μέχρι σήμερα αντιρρήσεις για πολλές πέραν του μέτρου ενέργειες που είχαν γίνει από την κ. Αγγελοπούλου, αλλά είναι υποχρεωμένος.

    [08] ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης στην οποία βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τη Δύση αντιμετωπίζει τώρα τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τις χθεσινές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία.

    Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη διακυβέρνηση του Μιλόσεβιτς είναι τα παρακάτω:

    Μάιος 1986: Ο Μιλόσεβιτς αναλαμβάνει την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σερβία.

    Ιανουάριος 1988: Η πτέρυγα του ΚΚ που πρόσκειται στον Μιλόσεβιτς απομακρύνει από την εξουσία τον πρόεδρο της Σερβίας, Ιβάν Στάμπολιτς.

    9 Δεκεμβρίου 1990: Παρά το γενικότερο αντικομμουνιστικό κλίμα που επικρατεί στη Γιουγκοσλαβία, ο Μιλόσεβιτς εκλέγεται πρόεδρος της Σερβίας.

    25 Ιουνίου 1991: Η Κροατία και η Σλοβενία διακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι μάχες μεταξύ Κροατών και Σέρβων. Τα άρματα του γιουγκοσλαβικού ομοσπονδιακού στρατού αποτυγχάνουν να καταπνίξουν το κίνημα της ανεξαρτησίας στη Σλοβενία.

    16 Δεκεμβρίου 1991: Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοινώνει ότι θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε ανεξάρτητη γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

    23 Δεκεμβρίου 1991: Η Γερμανία είναι το πρώτο κράτος που αναγνωρίζει επίσημα την Κροατία και επιφέρει καίριο χτύπημα στη Γιουγκοσλαβία.

    15 Ιανουαρίου 1992: Η ΕΕ αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας.

    4 Φεβρουαρίου 1992: Ξεσπούν οι πρώτες εθνικές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων στην πόλη Μόσταρ της γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    29 Φεβρουαρίου 1992: Οι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες αποφασίζουν την ανεξαρτησία της Βοσνίας σε δημοψήφισμα.

    6 Απριλίου 1992: Η ΕΕ αναγνωρίζει τη Βοσνία ως ανεξάρτητη δημοκρατία και ξεσπά πόλεμος μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και των Σέρβων ανταρτών που πολιορκούν το Σαράγεβο.

    22 Μαίου 1992: Η Βοσνία γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.

    3 Δεκεμβρίου 1993: Αποτυγχάνουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βοσνία.

    18 Μαρτίου 1994: Υπογράφεται συμφωνία στην Ουάσιγκτον για την ίδρυση Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    25 Απριλίου 1994: Η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία, και οι ΗΠΑ δημιουργούν ομάδα επαφής για να διευθετηθεί η κρίση στη Βοσνία. Η ομάδα υιοθετεί ειρηνευτικό σχέδιο στις 13 Μαίου που ορίζει τη δημιουργία Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας στο 51% της επικράτειας της Βοσνίας και τη δημιουργία Σερβικής Δημοκρατίας στο υπόλοιπο 49% των εδαφών της Βοσνίας.

    31 Ιουλίου 1994: Ο Μιλόσεβιτς μιλάει για πρώτη φορά για ειρήνη στη Βοσνία.

    Νοέμβριος 1995: Μετά το βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ σερβικών στόχων στη Βοσνία, ο Μιλόσεβιτς υπογράφει τελικά στο Ντέιτον του Οχάιο ειρηνευτική συμφωνία με τους ηγέτες Κροατίας και Βοσνίας.

    Φεβρουάριος 1996: ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, UCK, που αποτελείται κυρίως από Αλβανούς της επαρχίας κάνει την εμφάνιση του και αναλαμβάνει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

    17 Νοεμβρίου 1996: Στις δημοτικές εκλογές στη Σερβία η αντιπολίτευση κερδίζει πολλούς δήμους αλλά οι αρχές ακυρώνουν τα αποτελέσματα και ακολουθούν διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης για τρεις μήνες.

    20 Φεβρουαρίου 1997: Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς καλεί ανοιχτά πλέον τον Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί.

    23 Ιουλίου 1997: Ο Μιλόσεβιτς αποχωρεί από την προεδρία της Σερβίας, ύστερα από δύο συνεχόμενες θητείες, και ορκίζεται πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

    5 και 19 Οκτωβρίου 1997: Ο μεταρρυθμιστής Μίλο Τζουγκάνοβιτς εκλέγεται πρόεδρος του Μαυροβουνίου, νικώντας τον αντίπαλό του και σύμμαχο του Μιλόσεβιτς, Μομίρ Μπουλάτοβιτς.

    13 Οκτωβρίου 1988: Το ΝΑΤΟ δίνει στον Μιλόσεβιτς τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών, απειλώντας τον με βομβαρδισμούς, για να σταματήσει τις επιχειρήσεις στο Κοσυυφοπέδιο. Στις 27 Οκτωβρίου αποσύρονται από την επαρχία τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα.

    Μάρτιος 1999: Στις 18 Μαρτίου οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία στο Παρίσι, η οποία δεν γίνεται δεκτή από τον Μιλόσεβιτς,

    24 Μαρτίου: Ξεκινούν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

    27 Μαΐου 1999: Το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία συντάσσει κατηγορητήριο εναντίον του Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου.

    10 Ιουνίου 1999: Οι σερβικές δυνάμεις αποχωρούν από το Κοσσυφοπέδιο και το ΝΑΤΟ σταματά τους βομβαρδισμούς.

    14 Απριλίου 2000: Τουλάχιστον 100.000 άτομα συγκεντρώνονται από την αντιπολίτευση στην πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου και ζητούν την άμεση προκήρυξη γενικών εκλογών.

    27 Ιουλίου 2000: Ο Μιλόσεβιτς προκηρύσσει πρόωρες γενικές εκλογές για τις 24 Σεπτεμβρίου και το Μαυροβούνιο ανακοινώνει ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές.

    7 Αυγούστου 2000: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοινώνουν ότι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα είναι ο υποψήφιος τους στις προεδρικές εκλογές.

    29 Αυγούστου 2000: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στον Κοστούνιτσα με 35.3% έναντι 24.4% που συγκεντρώνει ο Μιλόσεβιτς.

    18 Σεπτεμβρίου 2000: Η ΕΕ ανακοινώνει ότι θα άρει τις κυρώσεις κατά της Σερβίας αν ο λαός καταψηφίσει τον Μιλόσεβιτς.

    22 Σεπτεμβρίου 2000: Οι αρχές του Βελιγραδίου ανακοινώνουν ότι ο Μιλόσεβιτς θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Ιούλιο του 2001 όπου λήγει και η θητεία του, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Σεπτεμβρίου.

    [09] ΜΠ. ΧΟΜΠΑΧ: ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ "ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βερολίνο, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα των γιουγκοσλαβικών εκλογών σηματοδοτούν "την αρχή του τέλους" για τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επισημαίνει ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη Μπόντο Χόμπαχ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο.

    "Η έκβαση των εκλογών σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Μιλόσεβιτς και την αρχή δημοκρατικών αλλαγών στη Γιουγκοσλαβία, υπογραμμίζει ο κ. Χόμπαχ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Bild".

    Ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας τονίζει ότι τώρα ο Μιλόσεβιτς προσπαθεί να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με πλάγια μέσα και ότι θα επιχειρήσει νοθεία στη διάρκεια της καταμέτρησης ψήφων.

    Ο κ. Χόμπαζ αποκλείει το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων στα Βαλκάνια, καθώς, όπως παρατηρεί, "ο Μιλόσεβιτς έχει καταλάβει ότι έχει ολοένα και λιγότερους συμμάχους".

    "Η πολιτική απομόνωση του Μιλόσεβιτς επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο στρατός παραμένει στα στρατόπεδα", τονίζει.

    [10] ΣΕ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο Κ. ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα οι εκλογές στη Γιουγκοσλαβία να αναδείξουν κυβέρνηση με την οποία "θα είναι δυνατός ειλικρινής διάλογος".

    Σε δήλωση μέσω του εκπροσώπου του ο κ. Ανάν τόνισε ότι ελπίζει πως "παρά τις εκτεταμένες παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, τα αποτελέσματα θα εκφράσουν τη βούληση των πολιτών και είναι σεβαστά".

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ τόνισε ότι "σε πολλές περιπτώσεις τα πολιτικά και ανθρωπιστικά θέματα της Νοτιανατολικής Ευρώπης δεν μπορούν να διευθετηθούν πλήρως με διάλογο με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας".

    "Ο κ. Ανάν ελπίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αναδείξει μία κυβέρνηση με σαφή δημοκρατική εντολή, με την οποία θα μπορεί να διεξαχθεί ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος", επισήμανε ο κ. Εκχαρντ.

    "Αυτό θα δώσει μία ανεκτίμητη ευκαιρία στη χώρα, ώστε να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα και να επιλύσει όλα τα προβλήματα στην περιοχή με συνεργασία και όχι με αντιπαράθεση", κατέληξε.

    [11] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Δεν υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία της Βαρβακείου Αγοράς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των καταστηματαρχών Κώστας Τσουπάκης.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι θα προκύψουν προβλήματα αν συνεχιστεί η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών για τρεις με τέσσερις μέρες, διάστημα για το οποίο επαρκούν τα αποθέματα.

    Αντίθετα οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ διαθέτουν μεγάλες αποθήκες και έχουν αποθέματα για 20-30 μέρες.

    [12] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Μία νέα τροπή στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις, στον κοινωνικό τομέα, σημειώνεται στην αιματολογική κλινική του γενικου νοσοκομείου των Σκοπίων, όπου ομάδα Ελλήνων γιατρών πραγματοποιεί μεταμόσχευση του μυελού των οστών σε δύο ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία.

    Την επέμβαση επιχειρεί ομάδα ιατρών της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον διευθυντή της κλινικής,καθηγητή Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, σε συνεργασία με αντίστοιχες ομάδες ιατρών της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου των Σκοπίων.

    Η πρώτη μεταμόσχευση έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ η δεύτερη διεξάγεται ακόμη σε νεαρό ασθενή με δότη την αδερφή του. Τα μοσχεύματα επιδέχονται ειδική επεξεργασία και στη συνέχεια εμφυτεύονται στους ασθενείς σταδιακά.

    Σημειώνεται ότι η ειδική αποστολή πραγματοποιείται μετά από αίτημα του υπουργείου Υγείας των Σκοπίων.

    [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

    Σόφια, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Η εφημερίδα της Σόφιας "ΣΤΑΝΤΑΡΤ", δημοσιεύει άρθρο του Τόντορ Βάρτσεφ με τίτλο "Η Ελλάδα αναλαμβάνει την χερσαία κυκλοφορία προς την Ευρώπη" και υπότιτλο "Οι γείτονες θέτουν σύντομα σε λειτουργία τον δρόμο ''Βία Εγνατία'', ο οποίος θα μαζέψει τους επιβάτες από τους δρόμους μας", όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα παρακάτω:

    "Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην εφημερίδα μας, ότι η Ελλάδα επισκευάζει εντατικά τον ιστορικό δρόμο ''Βία Εγνατία'', ο οποίος θα συνδέσει τον λιμένα Ηγουμενίτσα με αυτόν της Αλεξανδρούπολης.

    Ο δρόμος μήκους 600ων χλμ θα απορροφήσει την χερσαία κυκλοφορία από την Ευρώπη προς την Ασία, παρακάμπτοντας στην Βουλγαρία.

    Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία εξακολουθεί να αναβάλλει την κατασκευή του στρατηγικής σημασίας δρόμου από την Φιλιππούπολη μέχρι το Καπιτάν Αντρέεβο. Έτσι, αντί το κράτος να κερδίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια από την μεταφορά ανθρώπων και φορτίων, τα χρήματα θα πάνε στους γείτονές μας.

    Για την ώρα οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις είναι ''θερμότερες'' παρά ποτέ και δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε συμφωνία για επιμήκυνση του δρόμου από την Αλεξανδρούπολη έως την Κωνσταντινούπολη. Όταν ανοίξει η ''Βία Εγνατία'', οι Τούρκοι μετανάστες στην Ευρώπη θα έχουν την δυνατότητα, πριν από την Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 2004, να ταξιδεύουν με φεριμπότ από τον ιταλικό λιμένα Πρίντεζι μέχρι την Ηγουμενίτσα και από εκεί δια του μελλοντικού αυτοκινητόδρομου, μέχρι την Τουρκία. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών, η ''Βία Εγνατία'' θα αναλάβει την βαριά χερσαία κυκλοφορία από την Τουρκία μέσα στα επόμενα 1 - 2 χρόνια.

    Αν αυτό συμβεί, οι βουλγαρικές προσπάθειες θα χάσουν το νόημά τους, για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στον Δούναβη και για την κατασκευή επίσης των τμημάτων των ευρωπαϊκών διαδρόμων Δυρράχιο - Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς και Ορίζοβο - Καπιτάν Αντρέεβο, του δρόμου Βιέννη - Σόφια -Φιλιππούπολη - Κωνσταντινούπολη. Οι απώλειες της χώρας μας από την ασθενή κυκλοφορία θα ανέλθουν σε 60 εκ. δολάρια ετησίως."

    [14] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

    Βερολίνο, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Η εφημερίδα "BILD", σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην υπόθεση δύο Γερμανών που κρατούνται εδώ και πέντε μήνες στις φυλακές Ναυπλίου κατηγορούμενοι για αρχαιοκαπηλία.

    Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:

    "Για δύο Γερμανούς κοινωνικούς λειτουργούς, τον Ρίνχαρντ Γιάκομπ και την Μάργκρετ Άρνολντ, η Ελλάδα είναι χώρα εφιαλτική. Επί 5 μήνες και 5 ημέρες κρατούνται σε φυλακή χωρίς παραπεμπτικό βούλευμα ενώ το μεγαλύτερο διάστημα στερούνταν συνηγόρου υπεράσπισης. Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες οι ελληνικές αρχές όρισαν συνήγορο και μεταφραστή.

    Η διαδικασία της προανάκρισης έχει περιλάβει μόνο το κατηγορητήριο της εισαγγελικής αρχής χωρίς να περιληφθούν και οι καταθέσεις των δύο κρατουμένων".

    Το δημοσίευμα περιγράφει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ναυπλίου:

    "Ασφυκτικά γεμάτα και βρώμικα από ανθρώπινες ακαθαρσίες κελιά όπου κυκλοφορούν κατσαρίδες". Ένα απίστευτο δικαστικό σκάνδαλο σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Σχετικά με το ιστορικό αναφέρεται ότι οι δύο Γερμανοί εργάζονται εδώ και 10 χρόνια στην Πελοπόννησο ως κοινωνικοί λειτουργοί ενός σοβαρού γερμανικού προγράμματος κοινωνικής επανένταξης παιδιών. Στις 16 Απριλίου επέστρεφαν με το αυτοκίνητό τους από εκδρομή όταν βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί τους σταμάτησαν ως υπόπτους κλοπής αρχαιολογικών αντικειμένων.

    Εκπρόσωπος του γερμανικού φιλανθρωπικού συλλόγου στον οποίο ανήκουν οι ανωτέρω με δηλώσεις του προς την εφημερίδα αναφέρει ότι γνωρίζει από 20ετίας τους ανωτέρω και ότι τους θεωρεί απολύτως σοβαρούς ενώ ο τοπικός βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ρολφ Στέκελ ζήτησε την παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης άνευ μέχρι στιγμής αποτελέσματος.

    [15] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΡΩΣΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

    Μόσχα, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία στρατιωτικό δορυφόρο, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη. Η εκτόξευση του έγινε από το κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία.

    Ο δορυφόρος Kosmos-2372 τέθηκε σε τροχιά δέκα λεπτά μετά την εκτόξευσή του σε μια αποστολή η οποία αφιερώθηκε στον κοσμοναύτη Γκέρμαν Τίτοφ, ο οποίος πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου.

    Ο Τίτοφ, ο δεύτερος Ρώσος κοσμοναύτης που πέταξε στο διάστημα το 1961, μετά τον Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε αιφνίδια στη Μόσχα, σε ηλικία 65 ετών και ο θάντος του οφείλεται σε εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα, ενώ έκανε σάουνα στο διαμέρισμά του.

    Ο Τίτοφ εκτέλεσε πτήση διάρκειας 25 ωρών στις 6 και 7 Αυγούστου του 1961 με το διαστημόπλοιο Vostok - II.

    Ο.Κ.

    [16] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Το σύνολο του ιταλικού Τύπου αναφέρεται σήμερα στην άφιξη τουρκικού πλοίου που μετέφερε 527 λαθρομετανάστες στις ακτές της Καλαβρίας. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεν κατέστη εφικτός ο εντοπισμός του σκάφους εγκαίρως με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι να μπορέσουν να διαφύγουν με ταχύπλοα όταν το πλοίο βρισκόταν μερικά μίλια από ακτές.

    Ας σημειωθεί ότι παρ' ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό λαθρομεταναστών που φθάνει στην Ιταλία από την Τουρκία, μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή δήλωση από τις επίσημες αρχές

    [17] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ

    Σόφια, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    H μη κυβερνητική Βουλγαρική Ενωση για Τίμιες Εκλογές και Πολιτικά Δικαιώματα κατήγγειλε την άσκηση βίας σε βάρος εκπροσώπων της που βρέθηκαν, όπως ισχυρίζεται, για "ιδιωτική επίσκεψη, στο Νις, χθες. Σύμφωνα με την Ενωση, οι εκπρόσωποί της κρατήθηκαν από τις γιουγκοσλαβικές αρχές για 7 ώρες και ασκήθηκε βία σε βάρος τους, τους αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα και χρήματα, το αυτοκίνητό τους κατεστράφη, ενώ στη συνέχεια απελάθηκαν από τη Γιουγκοσλαβία.

    Σημειώνεται ότι σε 60 παρατηρητές της Ενωσης δεν δόθηκε από το Βελιγράδι άδεια παρακολούθησης των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάλεσε το Βελιγράδι να επιτρέψει την παραμονή ενός έτους στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας του ανταποκριτή του βουλγαρικού κρατικού ραδιοφώνου Ιβάιλο Βασίλεφ, στον οποίο οι σερβικές αρχές είχαν χορηγήσει αρχικά άδεια.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράντκο Βλάικοφ ανακοίνωσε πως τη θέση αυτή παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίν Ράικοφ στη συνάντησή του με τον επιτετραμμένο της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στη Σόφια, Ντάνκο Πρόκιτς. Ο υφυπουργός προειδοποίησε πως σε περίπτωση που το Βελιγράδι δεν επιτρέψει τελικά την παραμονή του Βούλγαρου ανταποκριτή, η Σόφια θα αναγκαστεί να ακυρώσει την παραμονή στη Βουλγαρία του ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Γιουγκοσλαβίας ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ. Ο κ. Ράικοφ αναφέρθηκε και στην άσκηση βίας από τις γιουγκοσλαβικές αρχές σε βάρος εκπροσώπων βουλγαρικής μη κυβερνητικής οργάνωσης και τόνισε πως η Σόφια επιμένει για εξηγήσεις από το Βελιγράδι σχετικά με το συμβάν.

    Κ.Κ.

    [18] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ SPO

    Βελιγράδι, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά τα μη ικανοποιητικά εκλογικά αποτελέσματα, όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου B2-92.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς μίλησε για νίκη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας συνεχάρη τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα για τη νίκη του στις εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα σεβαστεί τη βούληση του λαού και θα παραδώσει την εξουσία ειρηνικά και πολιτισμένα στο νέο πρόεδρο.

    Αναφερόμενος στο ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του ο κ. Ντράσκοβιτς είπε ότι "τα αποτελέσματα απέχουν πάρα πολύ από εκείνα που ανέμενε το κόμμα" πρόσθεσε ότι "ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένων αποφάσεων της ηγεσίας του κόμματος και του ίδιου και ότι το SPO δεν έπρεπε να κατεβεί ανεξάρτητο στις εκλογές".

    "Ηταν λανθασμένη η απόφαση να αποχωρήσουμε από τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας, στη συγκρότηση της οποίας είχαμε ουσιαστικό ρόλο. Κάναμε λάθος που δώσαμε προτεραιότητα στους εκλογικούς όρους και στα κομματικά προγράμματα", τόνισε.

    Εν τω μεταξύ παραιτήσεις αναμένονται και σε άλλα πολιτικά κόμματα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι δεν συγκεντρώνει το απαραίτητο ποσοστό για απόκτηση βουλευτικής έδρας, ότι ο προεδρικός υποψήφιος του ίδιου κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς συγκέντρωσε πολύ χαμηλό ποσοστό ψήφων και ότι το κόμμα έχασε την πιο ισχυρή βάση του, το Δήμο Ζέμουν, κοντά στο Βελιγράδι, ότι θα πρέπει να αναμένεται σύντομα αποχώρηση του στελεχών ακόμη και του προέδρου Βόισλαβ Σέσελι από την ηγεσία του κόμματος.

    Α.Τ. - Κ.Γ.

    [19] ΑΜΑΤΟ: "ΕΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ, ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΤΙ ΕΚΛΕΨΕ"

    Ρώμη, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Οι Ιταλικές εφημερίδες, αφιερώνουν πολυάριθμα άρθρα στο θέμα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία. Οι ανταποκρίσεις εστιάζονται γύρω από τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα και τις καταγγελίες για αλλοίωση του αποτελέσματος. Το σύνολο του σημερινού τύπου παραθέτει την δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε τα εξής:

    "Εάν κερδίσει τις εκλογές ο Μιλόσεβιτς, εμείς θα πούμε ανοιχτά ότι έκλεψε, θα συνεχίσουμε ολοένα και περισσότερο να επιβάλλουμε κυρώσεις και αυτό θα ενθαρρύνει όλο και περισσότερο όλους μας να βοηθήσουμε μία υγιή αντιπολίτευση στο μέλλον".

    Στο μεταξύ το Πρακτορείο ANSA μετέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας δήλωση του Ιταλού ΥΠΕΞ ο οποίος χαρακτήρισε τουλάχιστον ως ανεύθυνη - σε περίπτωση που είναι αληθές - την δήλωση Μιλόσεβιτς σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζει τον εαυτό του νικητή των εκλογών. Κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Ντίνι, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Ωστόσο, κατέληξε, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν αρνητικά για τον Μιλόσεβιτς.

    [20] Γ. ΜΑΡΤΟΝΙ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βουδαπέστη, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    "Η πλειοψηφία των Γιουγκοσλάβων ψήφισε υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και υπέρ της επιστροφής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στις χθεσινές εκλογές", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι.

    "Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, η πλειοψηφία της γιουγκοσλαβικής κοινωνίας ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας στη Σερβία και για μία Σερβία που θα επιστρέψει στην Ευρώπη", τόνισε σε δήλωσή του που μεταδίδει το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

    "Παρότι τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, οι πληροφορίες μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές από την άποψη επικράτησης σταθερότητας στη Νοτιανατολική Ευρώπη, ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και νέων προοπτικών στις σχέσεις Γιουγκοσλαβίας - Ουγγαρίας", υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός ότι η δημοκρατική αντιπολίτευση αύξησε σημαντικά την παρουσία της στις τοπικές αρχές στη Βοϊβοντίνα.

    [21] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματίσει για σήμερα ανέστειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, αποφάσισε η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, μετά από συναίνεση που επικράτησε σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή της διοίκησης, των εργαζομένων και του Εργατοϋπαλληλικου Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Οι εμπλεκόμενες πλευρές αποφάσισαν να προσφύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ), που θα αναλάβει τη διαιτησία για την τελική ρύθμιση των διαφορών, μετά την αναγνώριση από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ότι η απόφαση της ολομέλειας του Αρειου Πάγου δημιουργεί πρόβλημα μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων.

    Πάντως, οι πλευρές θα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ η αναστολή της απεργίας θα ισχύσει μέχρι την εφαρμογή των σημερινών αποφάσεων διαπραγματεύσεων.

    [22] ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Παρίσι, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Η Γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", αναφέρει ειδησεογραφικά ότι άνοιξε στην Τουρκία κέντρο έρευνας σχετικά με την αρμενική γενοκτονία, η οποία αποτελεί θέμα που εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της Αρμενίας με τη Γαλλία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [23] "ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ" ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΟ Χ.Α.Α., ΓΡΑΦΕΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Παρίσι, 25 Σεπτεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Η Γαλλική εφημερίδα LES ECHOS, στο σημερινό της φύλλο (25.9.) δημοσιεύει άρθρο για το ελληνικό Χρηματιστήριο με τίτλο "Μετοχές: Η Ελλάδα μια αγορά συγκλίνουσα και "καταφύγιο" των επενδυτών".

    Χαρακτηριστικά, το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα μια θετική μακροοικονομική εικόνα, με μόνο παράγοντα ανισορροπίας το επίπεδο του χρέους του ΑΕΠ που ξεπερνά το όριο του 100%. Η ανακοίνωση της Morgan Stanley ότι προτίθεται να συμπεριλάβει την Ελλάδα στους δείκτες των ανεπτυγμένων χωρών από τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην ελληνική αγορά.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους επενδυτές, ενώ εκείνο που θα αποδειχθεί κρίσιμο κατά τους επόμενους μήνες είναι ο παράγοντας ρευστότητας τόσο από το εξωτερικό όσο και από την ελληνική επενδυτική αγορά η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε ύφεση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 25 September 2000 - 19:56:05 UTC