Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TA ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ"
  • [02] ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΗΜΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΔΙΝΟΥΝ ΓΚΑΛΟΠ
  • [03] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ
  • [04] ΑΠΟ ΕΧΘΡΟΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ
  • [05] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΣΕΒ
  • [06] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΧΩΡΑ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ"
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
  • [09] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΦΟΒΙΑ-ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΣΕΝΑΪ
  • [10] Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [12] ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΝΑΖΙΡ ΜΠΟΥΤΟ
  • [13] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [14] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥΝ"
  • [15] ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΟΥΡΣΚ»
  • [16] ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [18] ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [19] ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ
  • [20] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [21] ΚΛΟΠΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΜΟΝΑΧΟ
  • [22] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΩΣ «ΣΑΤΑΝΙΣΤΗΣ» ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
  • [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

  • [01] TA ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (10:08 UTC+2)

    Το όραμα μας είναι η ισχυρή Ελλάδα τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. "Οι ΄Ελληνες, τιμώντας την εθνική επέτειο, και επειδή και γνώση έχουν και μνήμες διατηρούν, συστρατεύονται στην κοινή και επίπονη πορεία για μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή, ασφαλή, αισιόδοξη και αποφασισμένη, την Ελλάδα της ήρεμης δύναμης και της μείζονος προσπάθειας" επισημαίνει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει: "η ιστορική μνήμη λειτουργεί ως εφαλτήριο για την ανάδειξη και εμπέδωση των αξιών εκείνων που θα μας οδηγούν και θα μας εμπνέουν για να έχουμε φωνή, κύρος και παρουσία ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολίτες στον σημερινό κόσμο". Ο πρωθυπουργός καταλήγει: "Αξίες και αρχές από τις οποίες αντλούμε δύναμη για να παλέψουμε για το όραμά μας που συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Ισχυρή Ελλάδα".

    "Η επέτειος του ΟΧΙ στέλνει κρυστάλλινο μήνυμα σε συμμάχους και μη ότι ο ελληνικός λαός δεν πτοείται, δεν νικιέται, δεν διαπραγματεύεται τα εθνικά του δίκαια" και προσθέτει ότι "σήμερα που οι συμπεριφορές των γειτόνων μας προκαλούν ανησυχία, σήμερα που η Δημοκρατία μας απειλείται από συμφέροντα που θέλουν να φαλκιδεύσουν την λαϊκή κυριαρχία, ο Ελληνικός Λαός συγκροτεί ένα αρραγές μέτωπο, φωνάζοντας ΟΧΙ στις υποχωρήσεις, στη σήψη, στην αλαζονεία, στην παρακμή και στη μιζέρια" αναφέρει στο μήνυμα του αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την εθνική επέτειο αναφέρει μεταξύ άλλων "Το λαϊκό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου στέλνει το μήνυμα ότι ο λαός είναι σε θέση να νικήσει, όταν αγωνίζεται ενωμένος, όταν έχει αλληλεγγύη και είναι αλληλέγγυος με τους άλλους λαούς.. Το σύγχρονο ΟΧΙ εκφράζεται στη λαϊκή συσπείρωση και πάλη κατά των επιλογών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία".

    Ο Συνασπισμός στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι δυστυχώς ακόμη και σήμερα, αυτονόητα σεβαστές. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι Συνασπισμός εμμένει στον αγώνα για την υπεράσπιση των πολιτικών για την ειρήνη και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    Τέλος το ΔΗΚΚΙ στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση για την αποτροπή των σχεδίων των κυρίαρχων δυνάμεων της Δύσης είναι η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, η οποία διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ελληνικός λαός και ο ελληνισμός είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τα εθνικά δίκαια με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [02] ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΗΜΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΔΙΝΟΥΝ ΓΚΑΛΟΠ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2000 (10:37 UTC+2)

    Υπεροχή Σημίτη έναντι Καραμανλή, δίνουν δύο διαφορετικά γκάλοπ που δημοσιεύονται σήμερα Σάββατο. Σε δημοσκόπηση της εταιρίας METRON ANALYSIS, που παρουσιάζεται στην εφημερίδα "Έθνος", και στην ερώτηση "ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για τα χρόνια που έρχονται", το 23,1% δηλώνει Σημίτης, το 13,9% επιλέγει τον Κώστα Καραμανλή και το 7% τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Άλλο γκάλοπ, της "OPINION" αυτή τη φορά που δημοσιεύεται στην "Ελευθεροτυπία", δίνει μεν τη Ν.Δ. να βρίσκεται μπροστά με 2,6% έναντι του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει όμως τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πρώτο με διαφορά 12,5%. Ενώ το 38,3% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ικανότερο να κυβερνά, σε σχέση με τη Ν.Δ. που την επιλέγει το 33% των ερωτηθέντων.

    Στην ερώτηση "Τι θα ψήφιζαν σήμερα οι έλληνες", το 35,2% δηλώνει Ν.Δ., το 32,6% ΠΑΣΟΚ, το 5,1% ΚΚΕ, το 3,5% ΣΥΝ, το 1,9% ΔΗΚΚΙ και 4,4% άλλο κόμμα. Στην ερώτηση "ποιος είναι ικανός για πρωθυπουργός", το 42,4% επιλέγει τον Κώστα Σημίτη και το 29,6% τον Κώστα Καραμανλή, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ποιο κόμμα είναι καταλληλότερο να κυβερνά, το 38,3% των ερωτηθέντων λέει ΠΑΣΟΚ και το 33% Ν.Δ.

    Σχετικά με τα σημαντικότερα προβλήματα σήμερα, το 40,7% θεωρεί την ανεργία, το 26,6% το οικονομικό πρόβλημα και την ακρίβεια, το 3,6% την κακή κατάσταση της Παιδείας, το 2,8% την περίθαλψη, το 2,2% το πρόβλημα με τις ταυτότητες και το 2,1% την πολιτική κατάσταση της χώρας και την εγκληματικότητα.

    Στο γκάλοπ που δημοσιεύει το "Έθνος", και στην ερώτηση εάν "θα υπογράψετε στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας για τις ταυτότητες, το 15,8% δηλώνει ότι ήδη υπέγραψε, το 35,5% το θεωρεί πιθανό ενώ το 46,5% δηλώνει ότι είναι απίθανο κάτι τέτοιο.

    Τέλος, σοβαρούς προβληματισμούς προκαλεί η μετά-ΟΝΕ περίοδος της Ευρώπης. Οι πολίτες για πρώτη φορά, εμφανίζονται να μην ταυτίζουν το μέλλον τους με το μέλλον της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι επιπόλαιοι χειρισμοί, οι παλινωδίες και τα αλληλοκαρφώματα γύρω από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού των σκεπτικιστών, που εκτιμούν ότι δεν θα τα καταφέρουμε και το 2004 θα έχει αρνητικές συνέπειες στην πορεία της χώρας.

    [03] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (14:14 UTC+2)

    Χωρίς τον Οδυσσέα Τσενάι αλλά με μικροεπεισόδια έγινε σήμερα η παρέλαση στη Νέα Μηχανιώνα. Μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν χτες ο αλβανικής καταγωγής αριστούχος μαθητής Οδυσσέας Τσενάϊ, έδωσε ο ίδιος τη λύση προκειμένου η παρέλαση να γίνει κανονικά και να σταματήσει η ένταση στο γυμνάσιο της Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Έτσι παρέδωσε τη σημαία στη συμμαθήτρια του Κατερίνα Καλφάκη, που είναι δεύτερη στη βαθμολογία και ο ίδιος κλείστηκε σήμερα στο σπίτι του. Ο πατέρας του Αλβανού μαθητή δήλωσε πως για τον Οδυσσέα και την οικογένειά του το θέμα έχει λήξει.

    Η σημερινή παρέλαση έγινε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ενώ μικροεπεισόδια προκλήθηκαν ότι κάποιοι πολίτες θέλησαν να εμποδίσουν δύο καθηγητές να ανυψώσουν πανό που ανέγραφε "Ελληνες καλούνται και οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες" . Μάλιστα ο Δημήτρης Κουλούρης πατέρας του θύματος του Αλβανού που είχε απαγάγει τους επιβάτες λεωφορείου πέρσι φώναζε ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε όταν ένας Αλβανός σκότωσε το δικό του παιδί.

    [04] ΑΠΟ ΕΧΘΡΟΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ

    Χανιά, 27 Οκτωβρίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Τη συγκινητική ιστορία ενός ζευγαριού ανταρτών του "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας" και του διώκτη τους, που τους καταδίωκε για να τους εξοντώσει στην περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και αργότερα, όταν τυχαία συναντήθηκαν πριν μερικά χρόνια, έγιναν φίλοι, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα".

    Ο Νίκος και η Αργυρώ Κοκοβλή, 80 και 73 χρόνων αντίστοιχα σήμερα, εξακολουθούσαν να κρύβονται και μετά το τέλος του Εμφυλίου στα βουνά της Κρήτης, καταδιωκόμενοι για τις αριστερές τους πεποιθήσεις. Ένας από τους διώκτες τους, ήταν ο αστυνομικός Μανώλης Δαφνομίλης, που υπηρετούσε στην Ασφάλεια Χανιων και ο οποίος αν συναντούσε τον κ. Κοκοβλή, μπορεί, όπως ο ίδιος εξομολογείται, και να τον σκότωνε.

    Ο Νίκος και η Αργυρώ Κοκοβλή, το 1962 έφυγαν κρυφά στη Σοβιετική Ενωση, με εντολή του ΚΚΕ, ύστερα από 16 χρόνια διωγμών, για να γλυτώσουν από τις διώξεις του μετεμφυλιακού καθεστώτος. Τα χρόνια πέρασαν, το καθεστώς στην Ελλάδα άλλαξε, οι ίδιοι στη Σοβιετική Ενωση δεν είδαν τον σοσιαλισμό που είχαν ονειρευτεί και το 1976 επέστρεψαν στην Ελλάδα. Το 1977, εντελώς τυχαία ο Νίκος Κοκοβλής γνώρισε τον άνθρωπο που επί τόσα χρόνια τον καταδίωκε. Θα σε εξόντωνα, του είπε με κάθε ειλικρίνεια ο Μανώλης Δαφνομίλης, 73 χρόνων. Ο Νίκος Κοκοβλής συγκινήθηκε. Και από τότε οι δύο τους συμφιλιώθηκαν.

    Η ιστορία αυτή είναι πραγματική και ιδιαίτερα συγκινητική. Και χθες την έμαθαν και αρκετά μικρά παιδιά. Οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Ο διευθυντής του σχολείου Βαγγέλης Κακατσάκης, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, κάλεσε στο σχολείο τους τρεις αυτούς ανθρώπους - ζωντανά παραδείγματα της ιστορίας, που μίλησαν στα παιδιά για την εποχή εκείνη κυρίως. Για την περίοδο που ήταν οι ίδιοι παιδιά, που οι συνθήκες τότε ήταν τελείως διαφορετικές. Για το πώς ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα. Για την ενότητα του λαού απέναντι στον κατακτητή. Αλλά φυσικά δεν περιορίστηκαν μόνο στις μέρες του '40. Εκαναν αναφορά, έστω μικρότερη, στην περίοδο της κατοχής, αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο τον οποίο απέδωσαν σε ξένες δυνάμεις και στην καταδίωξη την οποία υφίσταντο οι δύο πρώτοι μέχρι το 1962 που έφυγαν στη Σοβιετική Ενωση.

    Τα παιδιά τούς άκουσαν με μεγάλη προσοχή. Και συμμετείχαν μετά στη συζήτηση που ακολούθησε κάνοντας διάφορες ερωτήσεις.

    ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

    Για την εμπειρία του ο Νίκος Κοκοβλής είπε: Εμείς φύγαμε το 1962. Υστερα από 16 χρόνια διωγμών, επικηρυγμένοι. Οι αρχές ούτε ήξεραν πως φύγαμε. Μετά τη μεταπολίτευση, εδέησαν να μας δώσουν τη βίζα για να γυρίσουμε. Γυρίσαμε το 1976. Αυτό το περιστατικό με τον κύριο Δαφνομίλη θα ήταν γύρω στο 1977, τον άλλο χρόνο. Ηρθαμε στα Χανιά, μέναμε στο σπίτι ενός ανιψιού μας ο οποίος είχε ένα μαγαζί που επισκεύαζε τηλεοράσεις. Μπήκα στο μαγαζί όπου ήταν ένας υπάλληλος και ο κ. Δαφνομίλης. Οταν ο κ. Δαφνομίλης πήγε να βγει, μου λέει ο υπάλληλος: Κύριε Κοκοβλή, γιατί στέκεστε. Καθήστε. Ακούει ο κ. Δαφνομίλης το επίθετο και γυρίζει μέσα. Μου λέει: είστε ο κ. Κοκοβλής;. Ναι του απαντώ. Και μου λέει: Ηθελα πάρα πολύ να σε γνωρίσω. Είμαι ένας από εκείνους που λάβανε δραστήρια μέτρα για την εξοντωσή σου. Μου έκανε εντύπωση αυτή η τίμια, η ντόμπρα εξήγηση. Και του δίνω και 'γω το χέρι μου.

    Η Αργυρώ Κοκοβλή από την πλευρά της πρόσθεσε: Εμείς στην Κατοχή συμμετείχαμε στην οργανωμένη αντίσταση. Μετά διωχτήκαμε βέβαια. Βγήκαμε στα Βουνά. Στη συνέχεια, φύγαμε στη Σοβιετική Ενωση και όταν επιστρέψαμε, ο κύριος Μανώλης Δαφνομίλης άκουσε το όνομα του άντρα μου εδώ στα Χανιά. Και του είπε ότι τον κυνηγούσε τόσα χρόνια για να τον σκοτώσει, εννοείται στον εμφύλιο πόλεμο πια. Ο άντρας μου ήταν από τα στελέχη της αντιστασιακής οργάνωσης του ΕΑΜ, του ΚΚΕ. Και του είπε ότι τον κυνηγούσε, ότι ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο. Επαιρνε μέρος στις εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Ηταν στρατευμένος στις διωκτικές αρχές. Γνωριστήκαμε όμως. Γίναμε φίλοι.

    Ο ίδιος ο κ. Δαφνομίλης ανέφερε: Υπηρέτησα στην Ασφάλεια Χανίων από το 1953 έως το 1965. Και σε εκείνη την περίοδο βρισκόμεθα σε μία κατάσταση εμπόλεμη, εσωτερικού πολέμου και η δουλειά μας ήταν να κυνηγάμε τους κομμουνιστές, τους αντάρτες κυρίως και ότι άλλο αφορούσε την Υπηρεσία Ασφαλείας. Μεταξύ εκείνων που κυνηγούσαμε, που ήταν φυγόδικοι από 'μας, από το κράτος, ήταν και ο Νίκος ο Κοκοβλής με τη γυναίκα του, οι οποίοι είχαν βγει πολύ νωρίς στο βουνό. Ηταν επικηρυγμένοι. Οπου θα συναντιόμασταν, θα έπρεπε ο ένας να σκοτώσει τον άλλο. Εγώ τουλάχιστον έκανα πολλά ξενύχτια, πολλές ενέδρες για να βρω το Νικολή να τον σκοτώσω. Ευτυχώς, δεν συναντηθήκαμε στην περίοδο εκείνη. Αυτός μετά είχε φύγει στη Ρωσία με τη γυναίκα του. Και όταν ο Καραμανλής το '76 έδωσε αμνηστία και μπορούσαν να γυρίσουν από το εξωτερικό, ήρθε και αυτός.

    Εγώ εν τω μεταξύ είχα απολυθεί βέβαια. Ημουν ιδιώτης στα Χανιά. Και ούτε που ήξερα ότι είχε γυρίσει, γιατί δεν υπηρετούσα, δεν μ' ενδιέφερε να ψάχνω πια τον Νικολή. Κάποια μέρα ήμουν στο μαγαζί ενός ανιψιού του, ο οποίος έφτιαχνε τηλεοράσεις. Οπως έβγαινα από το μαγαζί για να φύγω άκουσα έναν υπάλληλο να λέει: Καθήστε κύριε Κοκοβλή. Καθώς άκουσα το όνομα, ρώτησα: Ποιος είναι ο Ν. Κοκοβλής εδώ. Εγώ είμαι, μου απάντησε. Εσύ είσαι; Σε κυνηγούσα τόσα χρόνια να σε βρω να σε σκοτώσω, του είπα αυθόρμητα και ότι χαίρομαι που συναντιόμαστε σε περίοδο και σε εποχή που μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλο φιλικά.

    Του έδωσα το χέρι μου και μου έδωσε το δικό του. Του είπα ότι πράγματι είχα κάνει πολλά ξενύχτια για να τον πετύχω κάπου. Και του είπα επίσης, θέλεις να δώσουμε απο 'δω ένα μήνυμα, ποτέ πια στην Ελλάδα να μην γίνει διχασμός. Οι νέες γενιές να μην περάσουν αυτά που περάσαμε εμείς, τα οποία ήταν καταστροφικά για το τόπο μας και ταλαιπωρία για 'μας. Μετά, με τον Νίκο τον Κοκοβλή γίναμε φίλοι. Και νιώθω μια μεγάλη χαρά που έχει αλλάξει το κλίμα.

    [05] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΣΕΒ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2000 (15:07 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κοινές-σοβαρές και εφαρμόσιμες- προτάσεις από τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, αλλά δεν πρόκειται να ανεχτεί κωλυσιεργίες και αναβολές, που αφορούν στις σχέσεις εργασίας και έχουν επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Αυτό επισημαίνει ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος αναφέρεται στην πολυσυζητημένη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα απασχόλησης, που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    Σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" δηλώνει ότι "δεν είμαστε έτοιμοι για το Ασφαλιστικό" ενώ στην ερώτηση αν αυτό δημιουργεί ένα κλίμα καχυποψίας ότι επίκεινται και άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό που ακόμα θα είναι σε βάρος των εργαζομένων απαντά: "Το ακούω αυτό από τον περασμένο Γενάρη. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος! Καλά, δεν έχουν πειστεί αυτοί οι άνθρωποι ότι όταν λέμε ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι; Η συνέπεια είναι όρος λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης. Θα είμαστε έτοιμοι το Φλεβάρη και θα αρχίσει αυτός ο κοινωνικός διάλογος".

    Οσον αφορά τις αλλαγές που θα θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο δηλώνει ότι πρόκειται για 8 μέτρα που έρχονται από νόμους του παρελθόντος. "Είναι μέτρα "ουρά", που πηγάζουν από το νόμο 2084 τα περισσσότερα και δεν έχουν καμιά σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και την προσπάθεια που κάνουμε για μια ριζική βιώσιμη και δίκαιη λύση του ασφαλιστικού".

    Στην ερώτηση για το τι πρόκειται να συμβεί στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το εργασιακό απαντά: "Κατανοώ ότι η συνδιάσκεψη θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Γιατί εκεί θα υπάρχουν όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη, εκεί θα υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλαδή άνθρωποι, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι ως δέκτες μηνυμάτων της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αυτήν τη στιγμή πιθανόν σε μεγάλο βαθμό δεν έχει καταλάβει την πολιτική μας. Και πρέπει να σας ομολογήσω ότι ενσυνείδητα κρατήσαμε χαμηλούς τόνους σε όλα αυτά τα ζητήματα, ακριβώς γιατί ελπίζουμε στο να καταλήξουν κάπου αυτές οι διαδικασίες διαλόγου.

    Ο κ Πρωτόπαπας δηλώνει ακόμη ότι "εάν ναυαγήσει ο διάλογος ή εάν έρθουν προτάσεις που λένε αφήστε τα 6 μήνες και βλέπουμε, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ανέργους, απέναντι στην κοινωνία , απάντνατι στον ελληνικό λαό και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Θα προχωρήσουμε σε με΄τρα πολιτικής που θα προωθούν των στόχο των 300.000 θεσεων εργασίας.

    Οσον για την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για την πορεία του Ολυμπιακού Χωριού, μετά μάλιστα και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη των Γάλλων αρχιτεκτόνων ο κ Πρωτόπαππας δηλώνει καθησυχαστικά: " Να μην υπάρχει ανησυχία. Το Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει με τις διαδικασίες, το χρονοδιάγραμμα και τις προδιαγραφές που προβλέπονται. Τώρα είναι η ώρα της σκληρής προετοιμασίας. Όταν σύντομα φτάσει η ώρα των ανακοινώσεων θα τα πούμε αναλυτικά. Πάντως, όπως βλέπετε από την ιστορία των Γάλλων, και τα συμφέροντα "αγρυπνούν".

    [06] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (14:31 UTC+2)

    Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα επισημαίνει ο υποργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στη ημερήσια διαταγή του προς τις ένοπλες δυνάμεις για την 28η Οκτωβρίου."Σήμερα η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα. Με σύγχρονα εξοπλισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, που βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Με αξιόπιστα και άριστα εκπαιδευμένα επαγγελματικά στελέχη. Με τους χιλιάδες νέους που υπηρετούν τη θητεία τους και εκπαιδεύονται έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε επιβουλή κατά της εθνικής μας ακεραιότητας.Οι ήρωες του 1940 θα είναι σίγουρα περήφανοι για την Ελλάδα του 2000. Την Ελλάδα που εμπνέεται από τους αγώνες τους, που δεν ξεχνά τη θυσία τους. Την Ελλάδα που αγωνίζεται για να κατοχυρώσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία με τους λαούς της περιοχής μας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα.Τη δημιουργική Ελλάδα που πασχίζει για την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία. Αλλά και την Ελλάδα που αγωνίζεται για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού ζητήματος. Για μια ενιαία ελεύθερη ανεξάρτητη Κύπρο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Την ειρηνική Ελλάδα, που όμως δεν θα επιτρέψει σε κανένα να επιβουλευτεί ή να θίξει στο ελάχιστο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Την Ελλάδα των ονείρων και των οραμάτων της, που σήμερα γίνεται βήμα, βήμα πραγματικότητα και χάρη στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις μας" τονίζει μεταξύ άλλων ο κ Τσοχατζόπουλος.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (14:20 UTC+2)

    Οι ιστορικοί αγώνες και οι θυσίες του λαού μας δείχνουν ότι σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε για την αναζωογόνηση της πολιτικής ζωής του τόπου, για την κοινωνική συνοχή με αλληλεγγύη και προστασία των δικαιωμάτων, για να πάψει ο δημόσιος βίος της χώρας να αιχμαλωτίζεται από τους μηχανισμούς των εξωθεσμικών συμφερόντων και η πολιτική ζωή του τόπου να ξεφτίζει και να σαπίζει στη διάβρωση, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

    "Τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής που υπάρχουν επιβάλλουν πολιτική συναίνεση, επιβάλλουν εθνική στρατηγική, επιβάλλουν στάθμιση των δεδομένων και σχεδιασμό μιας πορείας που θα εξασφαλίζει συνεργασία, συνύπαρξη και φιλία ανάμεσα στους λαούς. Οι καινούριες συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα σε όλον τον κόσμο επιβάλλουν την προστασία των δικαιωμάτων, την ανεκτικότητα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, την αντιμετώπιση όλων εκείνων των φαινομένων που είναι υποκατάστατα του φασισμού και του ρατσισμού, εναντίον των οποίων αγωνίστηκε η ανθρωπότητα στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποτέ λοιπόν τέτοια φαινόμενα και όλοι με αυτογνωσία και κοινωνική ευθύνη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της ζωής, το δικαίωμα των ανθρώπων, να υπερασπιστούμε την ανάγκη για μία συνύπαρξη και συνεργασία όλων. Φαινόμενα, όπως το προχθεσινό, του νεαρού μαθητή που δεν μπόρεσε να σηκώσει την ελληνική σημαία, είναι φαινόμενα που η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να επιτρέψει να έχουν πέραση" δήλωσε ο κ Κωνσταντόπουλος.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:54 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, αμέσως μετά τη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η φετινή εθνική επέτειος συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Η Τουρκία, με την στήριξη των μεγάλων δυνάμεων, αυξάνει τις διεκδικήσεις της και την προκλητικότητά της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.Η ενότητα του ελληνικού λαού και του Ελληνισμού καθώς και η χάραξη εθνικής στρατηγικής είναι οι μόνοι τρόποι για την προάσπιση των συνόρων μας και των εθνικών μας δικαίων, όπως αυτά προσδιορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο".

    [09] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΦΟΒΙΑ-ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΣΕΝΑΪ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:48 UTC+2)

    Την επιθυμία του να συναντήσει τον αριστούχο Αλβανό μαθητή που τελικά δεν κράτησε τη σημαία στην παρέλαση στη Νέα Μηχανιώνα, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης τονίζοντας ότι πρέπει να αποβάλουμε τα συμπτώματα πολιτισμικής φοβίας.

    Ο κ Πασχαλίδης μετά το τέλος της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: "Το μήνυμα σήμερα είναι πατριωτικό.Είναι ότι κάνει την Ελλάδα ισχυρή. Ισχυρή άμυνα, ισχυρή οικονομία, ισχυρή κοινωνία. Θα ήθελα ωστόσο να παρατηρήσω πως το σύμβολο της κοινωνίας είναι σήμερα πολυπολιτισμικό. Γι' αυτό θα πρέπει να αποβάλουμε κάποια συμπτώματα πολιτισμικής φοβίας. Ο πρώτος πρέπει να σηκώνει την σημαία όταν το επιθυμεί. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Οδυσσέα για τις επιδόσεις του. Θα ήθελα να τον συναντήσω τις επόμενες ημέρες και να συζητήσω μαζί του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής μέρας, αυτό είναι το μήνυμα της σύγχρονης κοινωνίας".

    [10] Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:48 UTC+2)

    Κοντά σε σχολεία της Νικομήδειας, τα οποία έπληξε ο περσινός καταστροφικός σεισμός, βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες 45 μαθητές του Λυκείου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από τέσσερις καθηγητές. Η ελληνική αποστολή, που αναχώρησε την Τετάρτη 25.10 για την Κωνσταντινούπολη και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, 29.10, θα επισκεφθεί το σχολείο Γκιολτσούκ (Colcuk), το οποίο βρίσκεται κοντά στη Νικομήδεια, όπου θα παραδώσει στους Τούρκους μαθητές υλικό για τις ανάγκες του μαθήματος της Πληροφορικής.

    Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιούν οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής στην περιοχή, καθώς και πέρσι -λίγες μόνο εβδομάδες μετά τους σεισμούς- μαθητές της είχαν επισκεφθεί σχολεία της περιοχής, που είχαν υποστεί καταστροφές, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Η φετινή επίσκεψη, σε μια στιγμή μάλιστα που αρκετά σύννεφα απειλούν και πάλι τις σχέσεις των δύο χωρών, αποδεικνύει ότι τουλάχιστον στο επίπεδο των νέων ανθρώπων η ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται.

    Η ελληνική αποστολή κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Τουρκίλα θα επισκεφθεί επίσης την Αγία Σοφία, το Βόσπορο, την Προύσα, την Τροία, καθώς και άλλα αξιοθέατα της γειτονικής χώρας.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:42 UTC+2)

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την συνάντηση, τόνιζε ότι η σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία βρίσκεται τώρα υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Γιουγκοσλαβίας και ότι θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Ρωσία δέχθηκε να αρχίσει να προμηθεύει ξανά με φυσικό αέριο την Γιουγκοσλαβία. Η παροχή φυσικού αερίου είχε διακοπεί επειδή η Γιουγκοσλαβία δεν είχε εξοφλήσει λογαριασμούς ύψους 400ων και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων.

    [12] ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΝΑΖΙΡ ΜΠΟΥΤΟ

    Ισλαμαμπάτ, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:41 UTC+2)

    Δικαστήριο στο Πακιστάν εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο γιατί δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά. Το δικαστήριο διέταξε την σύλληψη και προσαγωγή της κ. Μπούτο, που έχει αυτοεξοριστεί στο εξωτερικό, τον επόμενο μήνα. Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την θέση της για παράνομο πλουτισμό και ότι είχε στην ιδιοκτησία της αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύρια δολάρια. Η κα Μπούτο και ο σύζυγός της καταδικάστηκαν σε πενταετή φυλάκιση τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες.

    [13] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Τορόντο, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:40 UTC+2)

    Η αστυνομία στον Καναδά απάγγειλε κατηγορίες κατά δύο ανδρών οι οποίες αφορούν την βομβιστική επίθεση κατά αεροσκάφους των Ινδικών Αερογραμμών το 1985. Από την επίθεση είχαν βρει το θάνατο και οι τριακόσιοι είκοσι εννέα άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Πρόκειται για τις πρώτες κατηγορίες που απαγγέλλονται μετά από δέκα πεντάχρονη έρευνα. Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη της κοινότητας Σιχ του Καναδά και κατηγορούνται για δολοφονία.

    Το αεροσκάφος των Ινδικών αερογραμμών πραγματοποιούσε πτήση από το Τορόντο στο Δελχί μέσω Λονδίνου όταν συνετρίβη επάνω από την ακτή της Ιρλανδίας. Οι κατηγορίες αφορούν επίσης μία άλλη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Τόκυο Ναρίτα μία ώρα πριν εκραγεί το αεροσκάφος. Δύο άτομα βρήκαν το θάνατο από αυτό το περιστατικό.

    [14] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥΝ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:39 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά , το Κυπριακά , στις ελληνοαλβανικές και ελληνοσκοπιανές σχέσεις θα πρέπει να μας αφυπνίσουν τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    "Την ώρα που πυκνώνουν τα γκρίζα σύννεφα στην εξωτερική μας πολιτική αποκτά ξεχωριστή σημασία το μήνυμα της σημερινής ημέρας για εθνική ενότητα, για εθνική ομοψυχία. Τα όσα συνέβησαν στην άσκηση του ΝΑΤΟ, η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το τέλμα στο Σκοπιανό, τα τελευταία γεγονότα στην Αλβανία πρέπει να μας αφυπνίσουν για μια Ελλάδα ισχυρή και ενωμένη που υπερασπίζεται με ενιαία εξωτερική πολιτική, καθαρή και δυνατή φωνή τα εθνικά της δίκαια. Αυτή είναι η Ελλάδα και αυτό είναι το μήνυμα προς όλος τους φίλους και προς όλους τους αντιπάλους" δήλωσε ο κ Καραμανλής

    [15] ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΟΥΡΣΚ»

    Μόσχα, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:35 UTC+2)

    Δύτες ξανάρχισαν τις προσπάθειές τους να ανασύρουν πτώματα από το ναυάγιο του υποβρυχίου Κουρσκ το οποίο βυθίστηκε τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και 118 επιβαίνοντες. Το πρακτορείο Ιταρ-Τας μεταδίδει ότι οι δύτες θα επιχειρήσουν να ανοίξουν νέα είσοδο στο ένατο διαμέρισμα του πλοίου.

    Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει εικοσιτέσσερις ώρες. Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη ενός από αυτά επιβεβαίωσε ότι κάποιοι ναύτες επιβίωσαν αρχικά την καταστροφή και κατέφυγαν στο διαμέρισμα αυτό του πλοίου. Η επιχείρηση ανάσυρσης διεκόπηκε την Πέμπτη λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών.

    [16] ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Αμπιτζάν, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:33 UTC+2)

    Ο νέος υπουργός εσωτερικών της Ακτής του Ελεφαντοστού, ο Εμίλ Μπόγκα, διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για την σφαγή εώς και εκατό νεαρών ανδρών των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν χθες σε λιβάδι στα προάστια της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας Αμπιτζάν. Τα πτώματα έφεραν τραύματα από σφαίρες, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ευθύνονται οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

    Ενας νεαρός άνδρας που όπως είπε επέζησε της σφαγής δήλωσε ότι οι δολοφονίες διεπράχθησαν από την αστυνομία. Προσέθεσε ότι οι νεκροί προέρχονταν από την μουσουλμανική κοινότητα Ντιούλα στα βόρεια της χώρας, που θεωρούνται οπαδοί του Αλασάνε Ουατάρα, αντίπαλου του νέου προέδρου Λοράν Γκμπάγκο.

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Τελ Αβίβ, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:28 UTC+2)

    Οι ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές προετοιμάζονται για νέα βίαια επεισόδια στην Μέση Ανατολή καθώς μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων αναμένεται να συγκεντρωθεί για τις κηδείες των τεσσάρων ανδρών που βρήκαν χθες το θάνατο στην Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη. Η ένταση συνεχίστηκε κατά την διάρκεια της νύκτας καθώς πυροβολισμοί συνεχίστηκαν να ακούγονται κοντά στο χωριό Μπειτ Τζάλα νότια της Ιερουσαλήμ.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέστειλε χθες στρατιωτικά ελικόπτερα στην περιοχή σε απάντηση στους πυροβολισμούς Παλαιστινίων κατά γειτονικού εβραϊκού οικισμού.

    Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την απογοήτευσή του για την νέα έξαρση της βίας και είπε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες πριν μειωθεί η ένταση της βίας στην περιοχή.

    [18] ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:27 UTC+2)

    Τοπικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο τις οποίες διοργανώνει η διεθνής κοινότητα. Συμμετέχουν αρκετά αλβανικά κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της επαρχίας αλλά οι ηγέτες της σερβικής μειονότητας χαρακτήρισαν τις εκλογές παράνομες και κάλεσαν τους ομοεθνείς τους να τις μποϊκοτάρουν.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΒΒC στην Πρίστινα οι Αλβανοί θεωρούν ότι πρόκειται για τις πρώτες δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές που πραγματοποιούνται στην επαρχία καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια της σερβικής διακυβέρνησης οι Αλβανοί μποϊκοτάριζαν τις εκλογές. Πάντως παρουσιάστηκαν τεχνικά και διοικητικά προβλήματα στην αρχή της ψηφοφορίας.

    [19] ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:27 UTC+2)

    Ενας Ελληνας , ο εφοπλιστής Γιώργος Παναγιωτίδης που εδώ και 20 χρόνια ζει στην Αβάνα, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε πρώτος να σπάσει το εμπάργκο κατά της Κούβας και να μεταφέρει από εκεί τσιμέντο με τα βαπόρια του στο Μαϊάμι αλλά και στην Ευρώπη έπειτα από συμφωνία που κατάφερε να κλείσει με τις εταιρίες τσιμέντου και των δύο πλευρών.

    Στο διαβατήριο του Γιώργου Παναγιωτίδη γράφει ότι γεννήθηκε στη U.S.S.E. Η υπηκοότητά του όμως είναι ελληνική ενώ τα τελευταία 20 χρόνια μένει στην Αβάνα. Δηλώνει φίλος του Φιντέλ και αποδεικνύει αυτή τη σχέση μέσα από δεκάδες προσωπικές φωτογραφίες.

    Σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" ο Γιώργος Παναγιωτίδης, ο δηλώνει ότι η Κούβα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο που μπορεί να ζήσει, ενώ παράλληλα δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νέα Ιωνία του Βόλου, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια,σε μια εποχή δύσκολη, όπου η φτώχεια και η κατοχή τον ανάγκαζαν να τρίβει τις αρβύλες των Γερμανών στρατιωτών για να επιβιώσει ως "λουστράκος"... Αργότερα έγινε εφοπλιστής, έσπασε το εμπάργκο και έγινε φίλος του πιο ισχυρού άνδρα στην Κούβα.

    "Όταν πρωτοπήγα στο Μαϊάμι έμεινα "αρεστάδο" (κρατούμενος), ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο. Αργότερα με συνήθισαν. Το χώνεψαν για τα καλά ότι θα με βλέπουν συχνά. Τους έκανα και καλή δουλειά και έτσι με άφησαν ήσυχο. Όταν με ρωτούν ακόμα και σήμερα γιατί που δόθηκε η άδεια να μεταφέρω τσιμέντο, τους απαντώ απλά... γιατί είμαι Έλληνας. Από την αρχή ο στόχος μου ήταν να βάλω ένα τουλάχιστον βαπόρι στο χέρι. Βλέπετε, τα χρήματα είναι στα βαπόρια. Τελικά τα κατάφερα. Σήμερα έχω πέντε βαπόρια και η εταιρία μου, η "MAKEDONIA SHIPPING & TRADING, S.A.", πάει πολύ καλά, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα σε όλους εδώ ότι "Makedonia es Grieca hage 3000 anos" (η Μακεδονία είναι ελληνική εδώ και 3.000 χρόνια)"" λέει ο Γιώργος Παναγιωτίδης.

    Ναυτικός στο επάγγελμα, ο Γιώργος Παναγιωτίδης, ξεκίνησε από ασυρματιστής και κατέληξε να είναι στο τέλος υποπλοίαρχος και καπετάνιος. Ταξιδεύοντας συχνά στην Κούβα γοητεύεται από αυτή και το 1970, πιστεύοντας πάντα ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στον τομέα της ναυτιλίας στο νησί, ανοίγει το πρώτο ναυτιλιακό γραφείο το οποίο ονομάζεται "Kissos Shiping".

    Το 1976 φεύγει για δύο χρόνια στο Μεξικό, από όπου πλέον μπορεί να συνδιαλέγεται με τους τσιμεντάδες και να εξάγει τσιμέντο. Πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει στην Κούβα λόγω του "μπλοκέο" (εμπάργκο στην "ανώδυνη" γλώσσα των Δυτικών).Επιστρέφοντας δημιουργεί τη "MACEDONIA SHIPING" και παίρνει την άδεια από τον Φιντέλ Κάστρο να μεταφέρει τσιμέντο από την Κούβα σε Αμερική και Ευρώπη.

    Οι σχέσεις του με τις αρχές αλλά και με την οικογένεια Κάστρο είναι άριστες.Κινείται με άνεση παντού και αυτό γιατί, όπως ο ίδιος πιστεύει, κατάφερε να αποδείξει την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του στον μεγάλο ηγέτη.Με τον Φιντέλ Κάστρο όποτε συναντιούνται σφίγγουν και τα δυο χέρια και ανάμεσά τους δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις και προβλήματα.

    [20] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ουάσιγκτον, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπιλ Κλίντον

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για την αδυναμία του να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει χρόνος για να σημειωθεί κάποια πρόοδος πριν την αποχώρησή του από την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών σε μερικές εβδομάδες.

    Ο κ. Κλίντον είπε ότι πρόκειται για μία από τις λίγες απογοητεύσεις του στον τομέα της εξωτερικών πολιτικής στα οκτώ χρόνια που παρέμεινε στον Λευκό Οίκο. Προσέθεσε ότι το γεγονός ότι εξακολουθεί να διχάζει την Ελλάδα και την Τουρκία και ότι διατηρεί την Άγκυρα σε απόσταση από την Ευρώπη είναι πολύ λυπηρό.

    [21] ΚΛΟΠΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΜΟΝΑΧΟ

    Ρόδος, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:24 UTC+2)

    Υπόθεση κλοπής εκκλησιαστικών αντικειμένων, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες το Αστυνομικό Τμήμα Πάτμου. Δράστης, είναι μοναχός από την Βουλγαρία, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται προκειμένου να απελαθεί από την χώρα μας, αφού προηγουμένως, όμως οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Δημοκρατική" της Ρόδου, ο μοναχός από την Βουλγαρία έφθασε πριν από λίγες ημέρες στην Πάτμο συνοδευόμενος από έναν φίλο του και δύο ανήλικους νεαρούς, που δήλωσαν ότι επιθυμούσαν να φοιτήσουν στην Πατμιάδα Σχολή. Ζήτησαν προς τούτο από τον Ηγούμενο της Μονής να φιλοξενηθούν για λίγες ημέρες και εκείνος τους παραχώρησε δωμάτια στο γηροκομείο της Παναγιάς της Διασώζουσας.

    Ωστόσο την προηγούμενη Τρίτη ένας ασφαλιστής ονόματι Ανδρέας Παπαδόπουλος, που επίσης εφιλοξενείτο στο γηροκομείο, διαπίστωσε ότι από το δωμάτιο του είχαν αφαιρεθεί διάφορα αντικείμενα και κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία.

    Το ίδιο βράδυ - και ενώ ο μοναχός συνέτρωγε με τον Ηγούμενο - άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος ερεύνησαν τους χώρους του γηροκομείου και ανακάλυψαν τα προσωπικά είδη του Α. Παπαδόπουλου στο δωμάτιο του Βούλγαρου μοναχού.

    Στο ίδιο δωμάτιο οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και διάφορα εκκλησιαστικά αντικείμενα, τα οποία ο μοναχός είχε αφαιρέσει από την Μονή της Πάτμου! Κατά μίαν εκδοχή μεταξύ των κλοπιμαίων περιλαμβάνονται Ευαγγέλια και εικόνες τα οποία ο μοναχός είχε κρύψει στις αποσκευές του. Ωστόσο οι πληροφορίες είναι τόσο πολύ συγκεχυμένες, που γίνεται λόγος ακόμα και για κατάσχεση 19 βαλιτσών με εκκλησιαστικά είδη.

    Το ίδιο βράδυ ο μοναχός φέρεται να σχεδίαζε να εγκαταλείψει το νησί με το πλοίο της γραμμής, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία που τον συνέλαβε μαζί με τους φίλους του. Τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και επεστράφησαν στην Μονή και στον Α. Παπαδόπουλο, ενώ οι 4 κρατούνται από το βράδυ της Τρίτης στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να απελαθούν.

    [22] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΩΣ «ΣΑΤΑΝΙΣΤΗΣ» ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

    Ρόδος, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:22 UTC+2)

    Ομοφωνία του εισαγγελέα κ. Γ. Οικονόμου και του τακτικού ανακριτή κ. Βασ. Παπανικόλα κρίθηκε χθες το βράδυ μετά την απολογία του προφυλακιστέος ο 37χρονος χρυσοχόος Νικόλαος Σεβαστάκης, που κατηγορείτο για βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, για αρπαγή και βιασμό της Ελληνίδας φοιτήτριας (από το Κιλκίς) στην Γερμανία Γεωργίας Τριανταφυλλίδου, ετών 22, η οποία σήμερα νοσηλεύεται σε νευρολογική κλινική του Ντύσσελντορφ, λόγω του κλονισμού που υπέστη. Επίσης κατηγορείται για κλοπή, αδίκημα που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

    Ο Σεβαστάκης, πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στις φυλακές της Κω, μέχρι την ημέρα της δίκης του.

    Η απολογία του χρυσοχόου, άρχισε στις 11.30 το πρωί και περατώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, η διάσκεψη ωστόσο ανακριτή - εισαγγελέα έγινε το βράδυ, γιατί έπρεπε να μελετηθεί προσεκτικά η πολυσέλιδη δικογραφία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Σεβαστάκης, που προσήλθε στον ανακριτή συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του κ.κ. Βλάχο και Τσιρίδη, αρνήθηκε όλες τις αποδιδόμενες σ΄ αυτόν κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι είναι "θύμα πλεκτάνης" κι εκβιασμού και πιο συγκεκριμένα ότι "πάνε να του φάνε χρήματα"!! Μάλιστα σε αντιπερισπασμό κατέθεσε χθες το μεσημέρι δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του μήνυση για "ψευδή καταμήνυση και εκβίαση".

    Παραδέχθηκε ότι είχε σχέσεις με την φοιτήτρια, αλλά με την θέλησή της και υποστήριξε ότι δεν την κρατούσε κλεισμένη αλλά ελεύθερη "με κινητό και σταθερό τηλέφωνο" και ότι μπορούσε να κινείται ελεύθερα και να τηλεφωνεί ελεύθερα! Τα τραύματα σε όλο το σώμα της Τριανταφυλλίδου, τα απέδωσε σε "κάψιμο από λάδι".

    Πέραν της προφορικής απολογίας ο Σεβαστάκης κατέθεσε και απολογητικό υπόμνημα, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες

    [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2000 (13:15 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα των νέων της Ελλάδας να παλέψουν υπέρ της ειρήνης της ασφάλειας και της συνεργασίας με τους λαούς της περιοχής επισήμανε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    "Όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπόρεσαν σήμερα να διαπιστώσουν σ' αυτήν την εντυπωσιακή παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ότι τα νιάτα της πατρίδας μας σήμερα, και στο στρατό και στα σχολειά ενστερνίζονται τις ίδιες αξίες, την αποφασιστικότητα να παλέψουν όπως τότε ενάντια στο φασισμό, σήμερα ενάντια στην αδικία, υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας, της συνεργασίας και με όλους τους λαούς της περιοχής. Και σ' αυτή τη σύγχρονη εποχή νομίζω ότι βλέπουμε ότι οι νέοι μας είναι εφοδιασμένοι να σταθούνε μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής και να αντιμετωπίσουν στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής τις ανάγκες για να συνυπάρξουν μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς στη νέα πορεία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Για να δικαιώσουμε την θέση των Ελλήνων για ευημερία, πρόοδο και ελπίδα στη νέα εποχή"."


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 28 October 2000 - 19:25:45 UTC